4,7K
Jak wykonać przepis na – Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Smaki dzieciństwa…pamiętam, że taki ryż często przygotowywały panie kucharki w internacie, zawsze bardzo mi smakował. Teraz gdy sama jestem mamą, od czasu do czasu i ja robię taki ryż, mój syn uwielbia takie zapiekanki, a ja uwielbiam ten zapach wydobywający się z piekarnika. Może ten przepis średnio nadaje się na bloga, ale zauważyłam, że dużo osób lubi wracać do potraw z dzieciństwa, większość lubi właśnie takie zwykłe i proste przepisy.
Potrzebne składniki
- 3 woreczki ryżu
- 800-900 ml mleka 32 %
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki masła - 2 do gotującego się ryżu, 2 na wierzch + trochę do posmarowania formy
- 1 opakowanie cukru waniliowego - duże
- 1 kg jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szczypta soli
Sposób wykonania
- Rozciąć woreczki, ryż wsypać do garnka, zalać mlekiem i zagotować.
- Dodać 3 łyżki cukru i cukier waniliowy, masło, szczyptę soli i tak gotować pod przykryciem przez ok. 15-20 min. co jakiś czas trzeba zamieszać łyżką, żeby ryż się nie przypalił, gotować do miękkości.
- Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę, albo zetrzeć na tarce.
- Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać 3 łyżki cukru i wrzucić jabłka, skropić sokiem z cytryny i tak smażyć co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Można jeszcze dosypać cukru, jeśli lubimy bardziej słodkie.
- Piekarnik nagrzać do 180 C.
- Przygotować naczynie żaroodporne, posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, na ryż wyłożyć jabłka, a na jabłka drugą połowę ryżu. Na wierzchu rozłożyć masło i tak przygotowane naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika.
- Piec przez 20-25 min.
- Wierzch oprószyć cynamonem i gotowe.
Można również zamiast masła na wierzchu, ugotować budyń, wylać na wierzch i zapiec, wersja na bogato.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
o matko, aż poczułam ciepełko na duszy jak sobie przypomniałamo tym ryżu z jabłkami! muszę kiedyś zorbić 😉
Pyszota 🙂 Koniecznie 😉
Muszę to zrobić na weekend, to musi smakować cudownie. Uwielbiam cynamon i jabłka, ogólnie takie połączenia to dla mnie cudo! <3
Ja też bardzo lubię,masełko na wierzchu można jeszcze zastąpić śmietaną z cukrem waniliowym 😉
Jakie to musi być pyszne. Moje smaki dzieciństwa. Muszę zrobić koniecznie
Jak się długo nie jadło to smakuje jeszcze lepiej 😉 Polecam 🙂
Fantastycznie, że przypomniałaś mi o tym daniu! Zapomniałam, jak to lubię:-)
Cieszę się bardzo 🙂 Pozdrawiam
Pyszne, uwielbiam. Jaka duża dawka szczęścia – pysznego! <3
O tak najbardziej szczęśliwy był najmłodszy członek rodziny i ja oczywiście 🙂
Uwielbiam jabłka z cynamonem ❤️
Też mam słabość 😉
bardzo lubię 🙂 Często robię, a szczególnie pod koniec miesiąca jak trzeba kombinować troszkę tańsze dania 🙂
To jest świetna alternatywa,żeby przetrwać 😉
Pycha, do takich smaków zawsze wracam z apetytem 🙂
To prawda 🙂
o rany ale pyszności
Dawno nie jadłam, pycha☺
Nigdy nie jadłam takiego połączzenia 🙂
Jej, zapomniałam już jak smakuje taki ryż 🙂 Ciekawe, czy rodzinka da się namówić na danie mojego dzieciństwa ?
No i znowu bomba!
Lubię ryż, cynamon i jabłuszka!
Smak dzieciństwa.Cudowny przepis 🙂
Uwielbiam.
Smak dziecinstwa, pycha 🙂
Uwielbiam takie coś jeszcze czasem dodatkowo zalewam budyniem i zapiekam