Rzeżucha zapewne wszystkim kojarzy się ze świętami wielkanocnymi, dla mnie jest również symbolem wiosny. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. Co roku wysiewamy z synkiem nasionka rzeżuchy na zwilżonej wacie, i obserwujemy jak nasionka zaczynają pękać, kiełkować i wschodzić. Radek pilnuje, żeby wata zawsze była odpowiednio nawilżona, spryskując nasionka wodą. Gdy rzeżucha już podrośnie na tyle, że można ją jeść, ścinamy nożyczkami i posypujemy nią kolorowe kanapki, a w święta dekorujemy nią jajka. Jak się okazuje rzeżucha ma właściwości zdrowotne i również kosmetyczne.

Rzeżucha wygląda niepozornie

Ma pikantny smak i specyficzny ostry zapach, powinna gościć na naszym stole nie tylko od święta w formie dekoracji, ale i przez cały rok. Powinniśmy śmiało ją zjadać zimową porą i na wiosnę, kiedy wszystko budzi się do życia i ciężko jeszcze o świeże warzywa i owoce. Wtedy rzeżucha jest nieoceniona, pamiętaj, że rzeżuchę możesz wyhodować sama bez żadnych nawozów chemicznych, a jej uprawa jest tak łatwa, że nawet dziecko ją wyhoduje.

Domowa uprawa rzeżuchy

Rzeżuchę możesz wysiać w specjalnej kiełkownicy, ale możesz tez to zrobić na zwykłym talerzyku, na ligninie czy wacie, zwykłej gazie. Nasiona najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością.

Na święta przeważnie wysiewam w skorupkach jajek, w takiej formie wspaniale prezentuje się jako ozdoba na wielkanocnym stole. W trakcie roku robimy to na zwykłym talerzyku z watą. Rzeżucha nie wymaga specjalnego zachodu. Po ok. 7 dniach dniach możesz się już cieszyć pierwszymi zbiorami. Naczynie z wysianymi nasionami najlepiej postawić w słonecznym miejscu np. na parapecie. Trzeba pamiętać, o codziennym zwilżaniu nasion. My to zawsze robimy spryskiwaczem, Radek codziennie zrasza rano i wieczorem. Rośliny najlepiej jeść na bieżąco, bo gdy za bardzo wyrośnie staje się gorzka i traci swoje właściwości odżywcze.

Zdrowotne właściwości rzeżuchy były już znane w medycynie ludowej

  • Była lekiem na pasożyty jelit oraz owrzodzenia skóry, już wtedy wiedziano, że dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy.
  • Jest również wskazana przy chorobach nerek, ponieważ działa moczopędnie.
  • Poleca się ją również osobą z niedoczynnością tarczycy ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu.
  • Jest polecana dla cukrzyków, obniża poziom cukru we krwi, a zawarty w niej chrom, wspomaga prawidłową pracę trzustki.
  • Garść rzeżuchy dziennie zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na witaminę K, która wzmacnia kości.
  • Powinna być stałym elementem diety osób chorych na osteoporozę.

Jest źródłem wielu witamin i minerałów

Ta roślinka zawiera sporo witaminy C, jest także źródłem witaminy A, B, PP i K. Posiada ogromne bogactwo soli mineralnych oraz pierwiastków żelaza i magnezu. Dlatego warto ją wprowadzić do menu kobiet ciężarnych, dzieci oraz osób starszych, również osób borykających się z anemią. Pod względem zawartości wapnia rzeżucha jest drugą rośliną po orzechach laskowych.

Rzeżucha dla urody

Znakomicie regeneruje organizm po zimie, zwiększa odporność i nadaje cerze blasku. Niektórzy mówią, że rzeżucha dodaje zdrowia i urody, podobno ujmuje lat.

  • Sok z rzeżuchy wcierany we włosy, dzięki zawartości siarki wzmacnia je i zapobiega ich wypadaniu.
  • Sok z rzeżuchy zmywa piegi i przebarwienia, ma silne działanie wybielające. Pomaga likwidować blizny i znamiona.
  • Dzięki dużej zawartości siarki, pomaga w leczeniu trądziku, łojotoku i innych dolegliwości dermatologicznych.
  • Zapobiega starzeniu się skóry, dzięki witaminie A i C.

Jak jeść rzeżuchę

U nas ścinamy nożyczkami i dodajemy do kanapek, surówek i sałatek, posypujemy pierogi. Na święta podajemy jajka posypane właśnie nią. Świetnie tez smakuje z twarożkiem zamiast szczypiorku, ogólnie można ją zastąpić natkę pietruszki, koperek czy szczypiorek. Warto wspomnieć, że poprawia dzieciom apetyt. Mój synek bardzo chętnie zawsze zjada twarożek i kanapki z rzeżuchą. Świetnie też smakuje na swojskim chlebie z samym masłem. Można ją dodać do jajecznicy czy omletu. Do jedzenia nadają się kiełki i listki rośliny, najlepiej jeść ją na surowo, pod wpływem gotowania traci właściwości odżywcze.

Na zdjęciu rzeżucha wysiana przez synka oraz swojski chlebek ze soikówką przepis => ( klik ).

Dzięki powszechnej dostępności i łatwej hodowli

Roślinkę tą może uprawiać każdy, i Ty możesz cieszyć się jej zdrowotnymi właściwościami i nie tylko. Pamiętaj, że rzeżucha to bomba witaminowa i powinna byś spożywana przez cały rok a nie tylko od święta!!!

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
6 miesięcy temu

Zapach rzeżuchy szczególnie kojarzy mi się z Wielkanocą 🙂 Jak sobie przypomnę co jakiś czas wysiewam też rzeżuszkę poza świętami. Lubimy posypywać nią kanapki.

Wioleta Sadowska
6 miesięcy temu

Przyznam, że dawno nie jadłam tego przysmaku.

MyśliPotarganej.pl
6 miesięcy temu

Dziękuję, że mi przypomniałaś. Czas wysadzić rzeżuchę 🙂 A swoją drogą nie wiedziałam, że rzeżucha ma aż tyle właściwości innych, niż smakowe. 🙂