Rzeżucha nie tylko od święta

Słodko Słodka
6 komentarzy

Rzeżucha zapewne wszystkim kojarzy się ze świętami wielkanocnymi, dla mnie jest również symbolem wiosny. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. Co roku wysiewamy z synkiem nasionka rzeżuchy na zwilżonej wacie, i obserwujemy jak nasionka zaczynają pękać, kiełkować i wschodzić. Radek pilnuje, żeby wata zawsze była odpowiednio nawilżona, spryskując nasionka wodą. Gdy rzeżucha już podrośnie na tyle, że można ją jeść, ścinamy nożyczkami i posypujemy nią kolorowe kanapki, a w święta dekorujemy nią jajka. Jak się okazuje rzeżucha ma właściwości zdrowotne i również kosmetyczne.

Rzeżucha wygląda niepozornie

Ma pikantny smak i specyficzny ostry zapach, powinna gościć na naszym stole nie tylko od święta w formie dekoracji, ale i przez cały rok. Powinniśmy śmiało ją zjadać zimową porą i na wiosnę, kiedy wszystko budzi się do życia i ciężko jeszcze o świeże warzywa i owoce. Wtedy rzeżucha jest nieoceniona, pamiętaj, że rzeżuchę możesz wyhodować sama bez żadnych nawozów chemicznych, a jej uprawa jest tak łatwa, że nawet dziecko ją wyhoduje.

Domowa uprawa rzeżuchy

Rzeżuchę możesz wysiać w specjalnej kiełkownicy, ale możesz tez to zrobić na zwykłym talerzyku, na ligninie czy wacie, zwykłej gazie. Nasiona najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością.

Na święta przeważnie wysiewam w skorupkach jajek, w takiej formie wspaniale prezentuje się jako ozdoba na wielkanocnym stole. W trakcie roku robimy to na zwykłym talerzyku z watą. Rzeżucha nie wymaga specjalnego zachodu. Po ok. 7 dniach dniach możesz się już cieszyć pierwszymi zbiorami. Naczynie z wysianymi nasionami najlepiej postawić w słonecznym miejscu np. na parapecie. Trzeba pamiętać, o codziennym zwilżaniu nasion. My to zawsze robimy spryskiwaczem, Radek codziennie zrasza rano i wieczorem. Rośliny najlepiej jeść na bieżąco, bo gdy za bardzo wyrośnie staje się gorzka i traci swoje właściwości odżywcze.

Zdrowotne właściwości rzeżuchy były już znane w medycynie ludowej

  • Była lekiem na pasożyty jelit oraz owrzodzenia skóry, już wtedy wiedziano, że dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy.
  • Jest również wskazana przy chorobach nerek, ponieważ działa moczopędnie.
  • Poleca się ją również osobą z niedoczynnością tarczycy ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu.
  • Jest polecana dla cukrzyków, obniża poziom cukru we krwi, a zawarty w niej chrom, wspomaga prawidłową pracę trzustki.
  • Garść rzeżuchy dziennie zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na witaminę K, która wzmacnia kości.
  • Powinna być stałym elementem diety osób chorych na osteoporozę.

Jest źródłem wielu witamin i minerałów

Ta roślinka zawiera sporo witaminy C, jest także źródłem witaminy A, B, PP i K. Posiada ogromne bogactwo soli mineralnych oraz pierwiastków żelaza i magnezu. Dlatego warto ją wprowadzić do menu kobiet ciężarnych, dzieci oraz osób starszych, również osób borykających się z anemią. Pod względem zawartości wapnia rzeżucha jest drugą rośliną po orzechach laskowych.

Rzeżucha dla urody

Znakomicie regeneruje organizm po zimie, zwiększa odporność i nadaje cerze blasku. Niektórzy mówią, że rzeżucha dodaje zdrowia i urody, podobno ujmuje lat.

  • Sok z rzeżuchy wcierany we włosy, dzięki zawartości siarki wzmacnia je i zapobiega ich wypadaniu.
  • Sok z rzeżuchy zmywa piegi i przebarwienia, ma silne działanie wybielające. Pomaga likwidować blizny i znamiona.
  • Dzięki dużej zawartości siarki, pomaga w leczeniu trądziku, łojotoku i innych dolegliwości dermatologicznych.
  • Zapobiega starzeniu się skóry, dzięki witaminie A i C.

Jak jeść rzeżuchę

U nas ścinamy nożyczkami i dodajemy do kanapek, surówek i sałatek, posypujemy pierogi. Na święta podajemy jajka posypane właśnie nią. Świetnie tez smakuje z twarożkiem zamiast szczypiorku, ogólnie można ją zastąpić natkę pietruszki, koperek czy szczypiorek. Warto wspomnieć, że poprawia dzieciom apetyt. Mój synek bardzo chętnie zawsze zjada twarożek i kanapki z rzeżuchą. Świetnie też smakuje na swojskim chlebie z samym masłem. Można ją dodać do jajecznicy czy omletu. Do jedzenia nadają się kiełki i listki rośliny, najlepiej jeść ją na surowo, pod wpływem gotowania traci właściwości odżywcze.

Na zdjęciu rzeżucha wysiana przez synka oraz swojski chlebek ze soikówką przepis => ( klik ).

Dzięki powszechnej dostępności i łatwej hodowli

Roślinkę tą może uprawiać każdy, i Ty możesz cieszyć się jej zdrowotnymi właściwościami i nie tylko. Pamiętaj, że rzeżucha to bomba witaminowa i powinna byś spożywana przez cały rok a nie tylko od święta!!!

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Zapach rzeżuchy szczególnie kojarzy mi się z Wielkanocą 🙂 Jak sobie przypomnę co jakiś czas wysiewam też rzeżuszkę poza świętami. Lubimy posypywać nią kanapki.

Wioleta Sadowska

Przyznam, że dawno nie jadłam tego przysmaku.

MyśliPotarganej.pl

Dziękuję, że mi przypomniałaś. Czas wysadzić rzeżuchę 🙂 A swoją drogą nie wiedziałam, że rzeżucha ma aż tyle właściwości innych, niż smakowe. 🙂