Rzeżucha zapewne wszystkim kojarzy się ze świętami wielkanocnymi, dla mnie jest również symbolem wiosny. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. Co roku wysiewamy z synkiem nasionka rzeżuchy na zwilżonej wacie, i obserwujemy jak nasionka zaczynają pękać, kiełkować i wschodzić. Radek pilnuje, żeby wata zawsze była odpowiednio nawilżona, spryskując nasionka wodą. Gdy rzeżucha już podrośnie na tyle, że można ją jeść, ścinamy nożyczkami i posypujemy nią kolorowe kanapki, a w święta dekorujemy nią jajka. Jak się okazuje rzeżucha ma właściwości zdrowotne i również kosmetyczne.
Rzeżucha wygląda niepozornie
Ma pikantny smak i specyficzny ostry zapach, powinna gościć na naszym stole nie tylko od święta w formie dekoracji, ale i przez cały rok. Powinniśmy śmiało ją zjadać zimową porą i na wiosnę, kiedy wszystko budzi się do życia i ciężko jeszcze o świeże warzywa i owoce. Wtedy rzeżucha jest nieoceniona, pamiętaj, że rzeżuchę możesz wyhodować sama bez żadnych nawozów chemicznych, a jej uprawa jest tak łatwa, że nawet dziecko ją wyhoduje.
Domowa uprawa rzeżuchy
Rzeżuchę możesz wysiać w specjalnej kiełkownicy, ale możesz tez to zrobić na zwykłym talerzyku, na ligninie czy wacie, zwykłej gazie. Nasiona najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością.
Na święta przeważnie wysiewam w skorupkach jajek, w takiej formie wspaniale prezentuje się jako ozdoba na wielkanocnym stole. W trakcie roku robimy to na zwykłym talerzyku z watą. Rzeżucha nie wymaga specjalnego zachodu. Po ok. 7 dniach dniach możesz się już cieszyć pierwszymi zbiorami. Naczynie z wysianymi nasionami najlepiej postawić w słonecznym miejscu np. na parapecie. Trzeba pamiętać, o codziennym zwilżaniu nasion. My to zawsze robimy spryskiwaczem, Radek codziennie zrasza rano i wieczorem. Rośliny najlepiej jeść na bieżąco, bo gdy za bardzo wyrośnie staje się gorzka i traci swoje właściwości odżywcze.
Zdrowotne właściwości rzeżuchy były już znane w medycynie ludowej
- Była lekiem na pasożyty jelit oraz owrzodzenia skóry, już wtedy wiedziano, że dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy.
- Jest również wskazana przy chorobach nerek, ponieważ działa moczopędnie.
- Poleca się ją również osobą z niedoczynnością tarczycy ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu.
- Jest polecana dla cukrzyków, obniża poziom cukru we krwi, a zawarty w niej chrom, wspomaga prawidłową pracę trzustki.
- Garść rzeżuchy dziennie zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na witaminę K, która wzmacnia kości.
- Powinna być stałym elementem diety osób chorych na osteoporozę.
Jest źródłem wielu witamin i minerałów
Ta roślinka zawiera sporo witaminy C, jest także źródłem witaminy A, B, PP i K. Posiada ogromne bogactwo soli mineralnych oraz pierwiastków żelaza i magnezu. Dlatego warto ją wprowadzić do menu kobiet ciężarnych, dzieci oraz osób starszych, również osób borykających się z anemią. Pod względem zawartości wapnia rzeżucha jest drugą rośliną po orzechach laskowych.
Rzeżucha dla urody
Znakomicie regeneruje organizm po zimie, zwiększa odporność i nadaje cerze blasku. Niektórzy mówią, że rzeżucha dodaje zdrowia i urody, podobno ujmuje lat.
- Sok z rzeżuchy wcierany we włosy, dzięki zawartości siarki wzmacnia je i zapobiega ich wypadaniu.
- Sok z rzeżuchy zmywa piegi i przebarwienia, ma silne działanie wybielające. Pomaga likwidować blizny i znamiona.
- Dzięki dużej zawartości siarki, pomaga w leczeniu trądziku, łojotoku i innych dolegliwości dermatologicznych.
- Zapobiega starzeniu się skóry, dzięki witaminie A i C.
Jak jeść rzeżuchę
U nas ścinamy nożyczkami i dodajemy do kanapek, surówek i sałatek, posypujemy pierogi. Na święta podajemy jajka posypane właśnie nią. Świetnie tez smakuje z twarożkiem zamiast szczypiorku, ogólnie można ją zastąpić natkę pietruszki, koperek czy szczypiorek. Warto wspomnieć, że poprawia dzieciom apetyt. Mój synek bardzo chętnie zawsze zjada twarożek i kanapki z rzeżuchą. Świetnie też smakuje na swojskim chlebie z samym masłem. Można ją dodać do jajecznicy czy omletu. Do jedzenia nadają się kiełki i listki rośliny, najlepiej jeść ją na surowo, pod wpływem gotowania traci właściwości odżywcze.
Na zdjęciu rzeżucha wysiana przez synka oraz swojski chlebek ze soikówką przepis => ( klik ).
Dzięki powszechnej dostępności i łatwej hodowli
Roślinkę tą może uprawiać każdy, i Ty możesz cieszyć się jej zdrowotnymi właściwościami i nie tylko. Pamiętaj, że rzeżucha to bomba witaminowa i powinna byś spożywana przez cały rok a nie tylko od święta!!!
Zapach rzeżuchy szczególnie kojarzy mi się z Wielkanocą 🙂 Jak sobie przypomnę co jakiś czas wysiewam też rzeżuszkę poza świętami. Lubimy posypywać nią kanapki.
U nas też właśnie w trakcie roku gości, nie tylko na Wielkanoc wysiewamy 🙂
Przyznam, że dawno nie jadłam tego przysmaku.
My wysiewamy parę razy do roku a na Wielkanoc to już obowiązkowo 🙂
Dziękuję, że mi przypomniałaś. Czas wysadzić rzeżuchę 🙂 A swoją drogą nie wiedziałam, że rzeżucha ma aż tyle właściwości innych, niż smakowe. 🙂
Rzeżuszka dobra na wszystko, my akurat już wysialiśmy z młodym i tak przy okazji się dokształciliśmy, że ta drobna roślinka jest dobra nie tylko na kanapy 🙂