2,2K
Jedna ze smaczniejszych sałatek na zimę jaką robiłam.Smaki lata zamknięte w słoiku-
kapusta,ogórki,pomidory,czerwona papryka,cebula i marchew.
Składniki:
10 słoików 500 ml
1 kg białej kapusty
1 kg krótkich ogórków
1 kg pomidorów
1 kg czerwonej papryki
pół kg cebuli
pół kg marchewki
250 ml oleju
150 ml octu 10 %
120 g cukru kryształu
2,5 łyżki soli
20 ziarenek czarnego pieprzu
10 listków laurowych
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyć i osuszyć.
Kapustę zetrzeć na mandolinie w pierwszej kolejności,żeby nam siadła i zajmowała mniej miejsca,osolić połową soli i dokładnie wymieszać rękami.
Z papryki usunąć gniazda nasienne,przekroić na pół,następnie pokroić w drobne paseczki-można użyć dowolny kolor papryki,lub pomieszać,u mnie zawsze najlepiej sprawdza się czerwona,ponieważ jest najsłodsza.
Ogórki zetrzeć na mandolinie na grubość ok.5 mm.
Pomidory zlałam wrzątkiem i obrałam ze skórki,następnie przekroiłam na 4,wykroiłam zielone łyko od szypułki,pokroiłam w dowolnej wielkości kawałki.Do tej sałatki najlepiej nadają się zwykłe pomidory niż malinowe,nie rozpadną się podczas gotowania.
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie średniej grubości,ja starłam na mandolinie,żeby było szybciej.
Marchewkę obrać i pokroić wedle uznania,starłam na tarce w słupki.
Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski razem z kapustą.
Dodać do warzyw resztę soli,wsypać cukier,wlać olej i ocet,wsypać ziarna pieprzu i liście laurowe,całość dokładnie wymieszać,wkładam rękę i mieszam wszystko ręką,wymieszaną sałatkę odstawiamy na 1 godz.w temp.pokojowej.
Po tym czasie całość przekładamy do garnka,
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem od momentu wrzenia ok.15 min.na średnim ogniu.
Następnie sałatkę kubańską przekładamy do wyparzonych słoików,brzegi wycieramy ściereczką,mocno zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem,
okrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Zimne słoiki wynosimy do piwnicy.
Bardzo ciekawy przepis.Już jest w moich przepisach.Zrobię na pewno.Dziękuję
Polecam jest bardzo smaczna :-)a zima długa ;-)Pozdrawiam
Czy można słoiki zagotować.
Ale nie długo,bo warzywa się rozgotują.Pozdrawiam
A gdyby tak do słoików wkładać surową sałatkę po odstaniu i dopiero wtedy pasteryzować 15 minut? Czas gotowania ten sam, a pewniejsza pasteryzacja. Jakoś nie dowierzam temu zamykaniu przez odwracanie słoików do góry dnem 😊.
To już niech każdy robi po swojemu, ja podałam swój przepis, a jak Ty zrobisz to już Twoja sprawa 🙂 Pozdrawiam
Witam
Pomidory obieramy że skórki?
Ja obieram pod dziecko,ale nie trzeba.Pozdrawiam
Dzięki
lubię tego typu sałatki
My również 🙂
Fajna robię podobną ;-D
Bardzo lubimy takie sałatki na zimę 🙂
Sałatka genialna, latem wydawało mi się że jest czasochłonna w wykonaniu, ale smak rekompensuje cały nakład pracy…
Bardzo się cieszę 🙂 W tym roku też ją będę robiła. Pozdrawiam
Właśnie robię i pachnie cudnie. Zobaczę jak podgotuje i włożę do sloikow.
Bardzo się cieszę, sałatka jest pyszna, czekam na info czy trafiła w gusta 🙂 Pozdrawiam
Pychotka, garaca salatke wkladac do sloikow?i nie pasteryzowac?
Tak dokładnie, polecam sałatka jest bardzo smaczna.
Witam,zainteresował mnie przepis na sałatkę leniwą i właśnie kubańska, czy one mocno różnią się smakiem, bo składniki są bardzo podobne.
Kubańską robiłam w zeszłym roku, bardzo nam smakowała a jeśli chodzi o leniwą to świeżynka, w tym tyg. otworzyłam pierwszy słoik i stwierdziłam, że jednak trzeba dać więcej octu, ale ogólnie dobra.
Czy jeżeli nie dodam pomidorów to sałatka straci na smaku? 🙂
To już wedle gustu i smaku, dla mnie lepsza jest z pomidorami akurat. Pozdrawiam
Czy do tej sałatki musi być dodany olej? Bardzo chętnie skorzystam z przepisu. Ponieważ bardzo lubię warzywa pod każdą postacią. Pytam , ponieważ ja nie toleruję oleju. Po prostu nie mogę nic jeść z olejem. Z góry dziękuję za odpowiedź.