Sałatka z cukinii na zimę z dodatkiem curry

Słodko Słodka
77 komentarzy
Sezon zaprawowy rozkręca się powoli. W tym roku chcę zaprawić więcej słoików i będzie też parę nowości, a póki co zaczynam od sprawdzonego przepisu. Sałatka z cukinii na zimę z dodatkiem curry gości u nas już piąty sezon, jest naprawdę pyszna, zawsze znika z piwnicy w pierwszej kolejności. Lubimy domowe zaprawy pod każdą postacią, na zimę jak znalazł. Jeśli lubicie cukinie to polecam też serdecznie, cukinie w sosie pomidorowym do słoików na zimę, jest super jeśli lubicie szybkie obiady, wystarczy np. mięso mielone podsmażyć i ugotować makaron… i już obiad gotowy!!!
Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 2 hrs
Czas całkowity 2 hrs 45 mins
Ilość porcji 7 słoików 0,5 l
Jak wykonać przepis na – Sałatka z cukinii na zimę z dodatkiem curry

Potrzebne składniki
  

  • 2 kg młodej cukinii
  • 2 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ¾ szkl. octu
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki curry

Sposób wykonania

  • Cukinie umyj, odetnij końce i zetrzyj na szatkownicy do kapusty.
    Cebulę obierz, opłucz pod strumieniem wody i pokrój w piórka.
    Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski.
  • Warzywa w misce zasyp solą i dokładnie wymieszaj najlepiej rękami. Odstaw na 2 godz. cukinia puści sok przez ten czas.
    W tym czasie umyj i przygotuj słoiki, z podanej porcji wyszło mi 7 słoików pół litrowych.
    Do rondelka wlej ocet, wsyp cukier i curry, wszystko razem zagotuj, następnie przelej do miski z warzywami i całość dokładnie wymieszaj.
    Przekładaj do słoików, brzegi wycieraj ściereczką, zakręć i pasteryzuj 10 min. od momentu zagotowania (do dużego garnka wrzuć na dno ściereczkę, ustaw słoiki, żeby się ze sobą nie stykały, następnie zalej wodą do 3/4 wysokości słoików, gdy woda się zagotuje, zmniejsz palnik i gotuj na małym ogniu 10 min ).
    Słoiki wyjmij z garnka na ściereczkę, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia, następnie wynieś w chłodne miejsce, do piwnicy.

Instrukcja na filmie

  • Sałatka jest wyjątkowo smaczna, polecam przygotować od razu z podwójnej porcji.
  • Pasteryzować możesz również w piekarniku. Czas takiej pasteryzacji od momentu zagrzania się piekarnika to 20 min. Słoiki wrzuć na blaszkę tak, żeby nie stykały się ze sobą, ustaw piekarnik na termoobieg 120 – 130 °C, grzanie góra – dół. Po upływie 20 min. uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw słoiki w piekarniku na 20 – 30 min. następnie wyjmij na blat i gotowe.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka z cukinii na zimę z dodatkiem curry wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
77 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
iza

fajna, będę musiała wypróbować

Sys

Moja mama taką robi co roku 🙂 ja nie przepadam za cukinią więc podziękuję 😀

Ervi

Popularna sałatka 🙂

Ania

Mniam 😋 Ale czy udałoby się zrobić ją bez dodatku cukru? lub połowę szklanki ?

Monika

Ale świetna ta sałatka. Ja też mam ambitne plany porobić w tym roku większe zapasy na zimę. Muszę wypróbować ten przepis:) Fajnie, że od razu podajesz na ile słoików ta porcja wystarcza 🙂

Katarzyna

Znam bardzo podobną sałatkę, ale z ogórków i chili – ha ha przeczytałam to zdanie i rzeczywiście bardzo podobna 😉 chętnie wypróbuję twój przepis. Myślisz, że tak na obiad bez robienia jej do słoika, też się nada? Najpierw muszę sprawdzić czy rodzina zaakceptuję zanim zacznę bawić się w przetwory

Kamila

Uwielbiam takie słoiki otwierać zimą, gdy warzywa i owoce w sklepach już tak nie pachną i nie mają takiego smaku.
W tym roku też będę robić zapasy do spiżarki, ten przepis też wypróbuję 🙂

Di bloguje

Z curry robię ogórki. Muszę spróbować Twoją wersję cukinii.

Beata M.

Miałam krótka przerwę od blogowania a u Ciebie już tyle nowych i fajnych przepisów. Sałatkę robiłam kiedyś podobną, ale cukinia była bez skórki. W Twojej wersji ładniej się prezentuje. 🙂

No i znowu to ja, ta z rodziny leniwców.
Dzieci dorosły, mieszkam sama, nie mam dla kogo robić takiej pychoty.
Mama robi takie cuda, cała piwnica słoików z warzywami.
Wspaniały pomysł i ten dodatek curry, mniam…:-))))))

FEB

Sałatka wygląda obłędnie, zazdroszczę talentu do gotowania, bo ja to potrafię nawet wodę przypalić

Aga

Dzień dobry
Ile procentowy ocet jest użyty?

Ela

Przepis wspaniały. Tylko proporcji mało. 😄 Połowę z córką zjedliśmy przed wekowanim. Robiłam pierwszy raz. Uwielbiamy. Pozdrawiam serdecznie

Rafał

Ile wody ?

Monika

Proporcje zalewy coś nie tak. Wody tu brak czy czego? Zalewe robiłam z 3 razy + troche wody… Niekompletny przepis.

Katarzyna

No właśnie miałam pisać czy trzeba wodę?

Joanna

Sok który wyjdzie z cukini wylać czy do tego dodać później wywar z octu?

Maria

Robiłam
Przepyszna

Maria

Tak nam posmakowała źe dziś robiłam następną porcje

Sylwia

Witam 😁 czy do zalewy nie trzeba dodać wody?

Paulina

Witam, zrobiłam tę sałatkę i jest przepyszna, ale zostawiona w piwnicy po miesiącu cała seria się popsuła. Czy niejest to wina cebuli lub krótkiej pasteryzacji (10 min). Czy Wam też się coś takiego przytrafiło. Pomocy ..

Łucja

Jest przepyszna. Polecam 😊

Iwona Banach

Niesamowicie to wygląda, naprawdę te zdjęcia mnie obudziły 'apetytowo”, aż się zrobiłam głodna, na takie coś, bo ja nie jestem co prawda weganką, ale lubię to co go nie ma… jakoś tak, ale dodałabym chili, mniaaaam!

Gabi

Robiłam rok temu jest pyszna dzięki 😁

Anna

Witam czy ten sok co puści cukinia trzeba odlać?

Anita

Znalazłam ten przepis też na Smakerze. Szkoda tylko, że tu piszesz 1.5 ŁYŻECZKI soli, a na Smakerze 1.5 ŁYŻKI. Czuję, że wersja tutaj będzie do kitu, a z niej zrobiłam 😢

Anita

Możemy się bawić w poszukiwania. Nawet zdjęcie autorki przepisu identyczne z blogowym https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-salatka-z-cukinii-na-zime-z-dodatkiem-curry,181724,slodkoslodka83.html

Anita

Kłamczuszka… Usunęłaś link, który tu podalam

Magdalena

Czy papryką może być różnokolorowa ?

Justyna

Czy zamiast cukinii może być kabaczek?

Ula

Robię ją drugi rok z rzędu. Uwielbiam. W tym roku z potrójnej porcji

Anka

Dzień dobry! Jestem w trakcie przerabiania cukinii 🙂 mam pytanie dotyczące rodzaju soli…czy powinnam dodać soli do przetworów (tej niejodowanej), czy jest to obojętne i wystarczy jodowana? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Justyna

Salatka przepyszna, a najbardziej uwielbiam ja mąż co mnie bardzo zakończyło i cieszy. Będę robić znowu.

Mirosława Dudko

Pysznie wygląda 🙂 Będę musiała wypróbować 🙂

Dorota

Porcja na spróbowanie zrobiona, bo curry uwielbiam i dodaję do czego tylko się da 😀 Pasteryzować jednak będę dłużej, bo niestety z cukinią mam ten problem, że mimo że zakrętki zaciągnęły, część słoikow idzie do utylizacji 🙁

Magdalena

Właśnie jestem w trakcie robienia tej sałatki. Proponuje w treści przepisu dopisać żeby nie wylewać soku, który puściła cukinia.Zapewne bym wylała ale na szczęście najpierw przeczytałam komentarze, z których wyczytałam ten ważny element !!

Natalia

Czy starsza cukinia tez może być? Mam dwie spore cukinie i chciałabym je użyć do sałatki ale nie wiem czy taka starsza cukinie przekroić czy wydrążyć środek?

Michiko Go Surokai

Wygląd obłędnie, zabieram się za robienie. Tylko jedno pytanie – ocet: ilu procentowy 6% 10 % 25%… pytanie jest o tyle zasadnicze, że posiadam tylko 25%

Michiko Go Surokai

Pociacholone… uwaga solę…

Michiko Go Surokai

no i po zabawie, wszystko w słoiczkach…

Ania

Rewelacja! Idealne proporcje, cukinia lekki chrupka. Robię już z drugiej porcji i nie wiem czy doczeka zimy…

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies