Sezon zaprawowy się rozkręca powoli, w tym roku chcę zaprawić więcej słoików i będzie też parę nowości, a póki co zaczynam od sprawdzonego przepisu. Tak przygotowaną cukinię robię już trzeci sezon, jest naprawdę pyszna, zawsze znika z piwnicy w pierwszej kolejności. Lubimy domowe zaprawy pod każdą postacią, na zimę jak znalazł, a jeśli lubicie cukinie to polecam też serdecznie, cukinie w sosie pomidorowym do słoików na zimę, jest super jeśli lubicie szybkie obiady, wystarczy np. mięso mielone podsmażyć i ugotować makaron…
Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 2 hrs
Czas całkowity 2 hrs 45 mins
Ilość porcji 7 słoików 0,5 l
Jak wykonać przepis na – Sałatka z cukinii na zimę z dodatkiem curry

Potrzebne składniki
  

  • 2 kg młodej cukinii
  • 2 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ¾ szkl. octu
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki curry

Sposób wykonania

  • Cukinie umyć, odciąć końce i zetrzeć na szatkownicy do kapusty. Cebulę obrać, opłukać pod wodą i pokroić w piórka, paprykę umyć, pokroić w cienkie paski.
  • Warzywa w misce zasypać solą i dokładnie wymieszać rękami, odstawić na 2 godz. cukinia puści sok przez ten czas.
  • W tym czasie umyć i przygotować słoiki, z podanej porcji wyszło mi 7 słoików pół litrowych.
  • Do rondelka wlać ocet, wsypać cukier i curry, zagotować, następnie przelać do miski z warzywami i całość dokładnie wymieszać.
  • Przekładać do słoików, brzegi wytrzeć ścierką, zakręcić i pasteryzować 10 min.od momentu zagotowania (do dużego garnka włożyć na dno ściereczkę, układać słoiki, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików, gdy woda się zagotuje, zmniejszyć palnik i gotować na małym ogniu 10 min ).
  • Słoiki wyjąć z garnka na ściereczkę, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia, wynieść do piwnicy.
Sałatka jest wyjątkowo smaczna, polecam przygotować od razu z podwójnej porcji.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka z cukinii na zimę z dodatkiem curry wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
60 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
iza
iza
1 rok temu

fajna, będę musiała wypróbować

Sys
Sys
1 rok temu

Moja mama taką robi co roku 🙂 ja nie przepadam za cukinią więc podziękuję 😀

Ervi
1 rok temu

Popularna sałatka 🙂

Ania
Ania
1 rok temu

Mniam 😋 Ale czy udałoby się zrobić ją bez dodatku cukru? lub połowę szklanki ?

Monika
1 rok temu

Ale świetna ta sałatka. Ja też mam ambitne plany porobić w tym roku większe zapasy na zimę. Muszę wypróbować ten przepis:) Fajnie, że od razu podajesz na ile słoików ta porcja wystarcza 🙂

Katarzyna
1 rok temu

Znam bardzo podobną sałatkę, ale z ogórków i chili – ha ha przeczytałam to zdanie i rzeczywiście bardzo podobna 😉 chętnie wypróbuję twój przepis. Myślisz, że tak na obiad bez robienia jej do słoika, też się nada? Najpierw muszę sprawdzić czy rodzina zaakceptuję zanim zacznę bawić się w przetwory

Kamila
1 rok temu

Uwielbiam takie słoiki otwierać zimą, gdy warzywa i owoce w sklepach już tak nie pachną i nie mają takiego smaku.
W tym roku też będę robić zapasy do spiżarki, ten przepis też wypróbuję 🙂

Di bloguje
1 rok temu

Z curry robię ogórki. Muszę spróbować Twoją wersję cukinii.

Beata M.
1 rok temu

Miałam krótka przerwę od blogowania a u Ciebie już tyle nowych i fajnych przepisów. Sałatkę robiłam kiedyś podobną, ale cukinia była bez skórki. W Twojej wersji ładniej się prezentuje. 🙂

Irena-hooltayewpodrozy

No i znowu to ja, ta z rodziny leniwców.
Dzieci dorosły, mieszkam sama, nie mam dla kogo robić takiej pychoty.
Mama robi takie cuda, cała piwnica słoików z warzywami.
Wspaniały pomysł i ten dodatek curry, mniam…:-))))))

FEB
FEB
1 rok temu

Sałatka wygląda obłędnie, zazdroszczę talentu do gotowania, bo ja to potrafię nawet wodę przypalić

Aga
Aga
1 rok temu

Dzień dobry
Ile procentowy ocet jest użyty?

Ela
Ela
1 rok temu

Przepis wspaniały. Tylko proporcji mało. 😄 Połowę z córką zjedliśmy przed wekowanim. Robiłam pierwszy raz. Uwielbiamy. Pozdrawiam serdecznie

Rafał
Rafał
1 rok temu

Ile wody ?

Monika
Monika
1 rok temu

Proporcje zalewy coś nie tak. Wody tu brak czy czego? Zalewe robiłam z 3 razy + troche wody… Niekompletny przepis.

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu
Reply to  Monika

No właśnie miałam pisać czy trzeba wodę?

Joanna
Joanna
1 rok temu

Sok który wyjdzie z cukini wylać czy do tego dodać później wywar z octu?

Maria
Maria
1 rok temu

Robiłam
Przepyszna

Maria
Maria
1 rok temu

Tak nam posmakowała źe dziś robiłam następną porcje

Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Witam 😁 czy do zalewy nie trzeba dodać wody?

Paulina
Paulina
1 rok temu

Witam, zrobiłam tę sałatkę i jest przepyszna, ale zostawiona w piwnicy po miesiącu cała seria się popsuła. Czy niejest to wina cebuli lub krótkiej pasteryzacji (10 min). Czy Wam też się coś takiego przytrafiło. Pomocy ..

Łucja
Łucja
1 rok temu

Jest przepyszna. Polecam 😊

Iwona Banach
5 miesięcy temu

Niesamowicie to wygląda, naprawdę te zdjęcia mnie obudziły 'apetytowo”, aż się zrobiłam głodna, na takie coś, bo ja nie jestem co prawda weganką, ale lubię to co go nie ma… jakoś tak, ale dodałabym chili, mniaaaam!

Gabi
Gabi
4 miesięcy temu

Robiłam rok temu jest pyszna dzięki 😁

Anna
Anna
4 miesięcy temu

Witam czy ten sok co puści cukinia trzeba odlać?

Anita
Anita
4 miesięcy temu

Znalazłam ten przepis też na Smakerze. Szkoda tylko, że tu piszesz 1.5 ŁYŻECZKI soli, a na Smakerze 1.5 ŁYŻKI. Czuję, że wersja tutaj będzie do kitu, a z niej zrobiłam 😢

Anita
Anita
4 miesięcy temu

Możemy się bawić w poszukiwania. Nawet zdjęcie autorki przepisu identyczne z blogowym https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-salatka-z-cukinii-na-zime-z-dodatkiem-curry,181724,slodkoslodka83.html

Anita
Anita
4 miesięcy temu

Kłamczuszka… Usunęłaś link, który tu podalam

Magdalena
Magdalena
4 miesięcy temu

Czy papryką może być różnokolorowa ?

Justyna
Justyna
4 miesięcy temu

Czy zamiast cukinii może być kabaczek?

Ula
Ula
3 miesięcy temu

Robię ją drugi rok z rzędu. Uwielbiam. W tym roku z potrójnej porcji

Anka
Anka
3 miesięcy temu

Dzień dobry! Jestem w trakcie przerabiania cukinii 🙂 mam pytanie dotyczące rodzaju soli…czy powinnam dodać soli do przetworów (tej niejodowanej), czy jest to obojętne i wystarczy jodowana? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.