9,3K
Jak wykonać przepis na – Sałatka z cukinii na zimę z dodatkiem curry
Sezon zaprawowy rozkręca się powoli. W tym roku chcę zaprawić więcej słoików i będzie też parę nowości, a póki co zaczynam od sprawdzonego przepisu. Sałatka z cukinii na zimę z dodatkiem curry gości u nas już siódmy sezon, jest naprawdę pyszna, zawsze znika z piwnicy w pierwszej kolejności. Lubimy domowe zaprawy pod każdą postacią, na zimę jak znalazł. Jeśli lubicie cukinie to polecam też serdecznie, cukinie w sosie pomidorowym do słoików na zimę, jest super jeśli lubicie szybkie obiady, wystarczy np. mięso mielone podsmażyć i ugotować makaron… i już obiad gotowy!!!
Potrzebne składniki
- 2 kg młodej cukinii
- 2 cebule
- 3 papryki czerwone
- 1,5 łyżeczki soli
- ¾ szkl. octu
- 1 szkl. cukru
- 1,5 łyżeczki curry
Sposób wykonania
- Cukinie umyj, odetnij końce i zetrzyj na szatkownicy do kapusty. Cebulę obierz, opłucz pod strumieniem wody i pokrój w piórka.Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski.
- Warzywa w misce zasyp solą i dokładnie wymieszaj najlepiej rękami. Odstaw na 2 godz. cukinia puści sok przez ten czas.W tym czasie umyj i przygotuj słoiki, z podanej porcji wyszło mi 7 słoików pół litrowych.Do rondelka wlej ocet, wsyp cukier i curry, wszystko razem zagotuj, następnie przelej do miski z warzywami i całość dokładnie wymieszaj. Przekładaj do słoików, brzegi wycieraj ściereczką, zakręć i pasteryzuj 10 min. od momentu zagotowania (do dużego garnka wrzuć na dno ściereczkę, ustaw słoiki, żeby się ze sobą nie stykały, następnie zalej wodą do 3/4 wysokości słoików, gdy woda się zagotuje, zmniejsz palnik i gotuj na małym ogniu 10 min ). Słoiki wyjmij z garnka na ściereczkę, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia, następnie wynieś w chłodne miejsce, do piwnicy.
Instrukcja na filmie
- Sałatka jest wyjątkowo smaczna, polecam przygotować od razu z podwójnej porcji.
- Pasteryzować możesz również w piekarniku. Czas takiej pasteryzacji od momentu zagrzania się piekarnika to 20 min. Słoiki wrzuć na blaszkę tak, żeby nie stykały się ze sobą, ustaw piekarnik na termoobieg 120 – 130 °C, grzanie góra – dół. Po upływie 20 min. uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw słoiki w piekarniku na 20 – 30 min. następnie wyjmij na blat i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka z cukinii na zimę z dodatkiem curry wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
fajna, będę musiała wypróbować
U nas już 3 sezon ją robię i co roku coraz więcej słoików 🙂
Moja mama taką robi co roku 🙂 ja nie przepadam za cukinią więc podziękuję 😀
Nie każdy lubi cukinie, u mnie chłopaki tak ogólnie nie lubią cukinii, ale se słoika wcinają tylko uszy im się trzęsą 🙂
Popularna sałatka 🙂
Popularna i smaczna 🙂
Mniam 😋 Ale czy udałoby się zrobić ją bez dodatku cukru? lub połowę szklanki ?
Można zmniejszyć ilość cukru pod siebie, ale nie gwarantuje, że będzie równie smaczna. Pozdrawiam
Ale świetna ta sałatka. Ja też mam ambitne plany porobić w tym roku większe zapasy na zimę. Muszę wypróbować ten przepis:) Fajnie, że od razu podajesz na ile słoików ta porcja wystarcza 🙂
Pyszna jest, możesz śmiało robić 🙂 u mnie słoiki zawsze zbierane, ale jak coś robię na bloga staram się zebrać takiej samej wielkości, żeby dokładnie podać ilość i na zdjęciach też lepiej wyglądają 😉
Znam bardzo podobną sałatkę, ale z ogórków i chili – ha ha przeczytałam to zdanie i rzeczywiście bardzo podobna 😉 chętnie wypróbuję twój przepis. Myślisz, że tak na obiad bez robienia jej do słoika, też się nada? Najpierw muszę sprawdzić czy rodzina zaakceptuję zanim zacznę bawić się w przetwory
U nas idealnie do słoików się sprawdza, tak nie jedliśmy, mały raczej by nie ruszył he he, a dla Karola warzywka idealne będą 😉
Uwielbiam takie słoiki otwierać zimą, gdy warzywa i owoce w sklepach już tak nie pachną i nie mają takiego smaku.
W tym roku też będę robić zapasy do spiżarki, ten przepis też wypróbuję 🙂
O tak pięknie to ujęłaś, takie zapasy w zimę na wagę złota. Polecam serdecznie 🙂
Z curry robię ogórki. Muszę spróbować Twoją wersję cukinii.
O widzisz a ja właśnie dawno nie robiłam ogórków z curry, robimy wymianę 🙂
Miałam krótka przerwę od blogowania a u Ciebie już tyle nowych i fajnych przepisów. Sałatkę robiłam kiedyś podobną, ale cukinia była bez skórki. W Twojej wersji ładniej się prezentuje. 🙂
Zauważyłam, bo zaglądałam co jakiś czas. Działam sobie na spokojnie co u mnie w kuchni to i na blogu 🙂 Ja przeważnie idę na skróty, żeby było szybciej 😉 Skórka jest miękka, chłopaki wcinają i nie marudzą także jest ok 🙂
No i znowu to ja, ta z rodziny leniwców.
Dzieci dorosły, mieszkam sama, nie mam dla kogo robić takiej pychoty.
Mama robi takie cuda, cała piwnica słoików z warzywami.
Wspaniały pomysł i ten dodatek curry, mniam…:-))))))
Nas trzech w domu, ale mały to wiesz, najlepiej kiszone lubi, buraczki i właśnie sałatkę z cukinii 🙂 Co roku zawsze coś nowego robię chociaż po parę słoików, w zimę zawsze te wszystkie słoiki znikają szybciutko.
Sałatka wygląda obłędnie, zazdroszczę talentu do gotowania, bo ja to potrafię nawet wodę przypalić
Ja akurat potrafiłam przypalić wodę serio, moja mama zawsze mówiła jak Ty sobie poradzisz w życiu jak nic w kuchni nie potrafisz zrobić, a jednak się wyrobiłam, ale już na swoim he he 😉 wypracowałam sobie miejsce w kuchni, czuje się dobrze w „garach” a co najważniejsze sprawia mi to frajdę 🙂 teraz potrafię przypalić wodę jak siadam na bloga he he Pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry
Ile procentowy ocet jest użyty?
10 %.
Przepis wspaniały. Tylko proporcji mało. 😄 Połowę z córką zjedliśmy przed wekowanim. Robiłam pierwszy raz. Uwielbiamy. Pozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę, że smakuje, bo to proporcje dla miastowych 😉 he he oczywiście żartuje 🙂 Pozdrawiam Was serdecznie i ściskam 🙂
Ile wody ?
Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików, a ile dokładnie to już zależy od wielkości garnka.
Proporcje zalewy coś nie tak. Wody tu brak czy czego? Zalewe robiłam z 3 razy + troche wody… Niekompletny przepis.
No właśnie miałam pisać czy trzeba wodę?
Nie trzeba wody, cukinia puści dość soku.
Sok który wyjdzie z cukini wylać czy do tego dodać później wywar z octu?
Sok zostawić i dodać resztę.
Robiłam
Przepyszna
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Tak nam posmakowała źe dziś robiłam następną porcje
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam 😁 czy do zalewy nie trzeba dodać wody?
Witam, zrobiłam tę sałatkę i jest przepyszna, ale zostawiona w piwnicy po miesiącu cała seria się popsuła. Czy niejest to wina cebuli lub krótkiej pasteryzacji (10 min). Czy Wam też się coś takiego przytrafiło. Pomocy ..
Jest przepyszna. Polecam 😊
Bardzo się cieszę, że smakuje, pewnie w przyszłym roku przygotujesz jej więcej 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Niesamowicie to wygląda, naprawdę te zdjęcia mnie obudziły 'apetytowo”, aż się zrobiłam głodna, na takie coś, bo ja nie jestem co prawda weganką, ale lubię to co go nie ma… jakoś tak, ale dodałabym chili, mniaaaam!
Pyszna jest ta sałatka, u nas robię ją co roku, chili nie daje ze względu na młodego 🙂
Robiłam rok temu jest pyszna dzięki 😁
Bardzo się cieszę, że smakuje, u mnie gości co roku, i z każdym rokiem coraz więcej słoików jej robię 😉 Pozdrawiam
Witam czy ten sok co puści cukinia trzeba odlać?
Znalazłam ten przepis też na Smakerze. Szkoda tylko, że tu piszesz 1.5 ŁYŻECZKI soli, a na Smakerze 1.5 ŁYŻKI. Czuję, że wersja tutaj będzie do kitu, a z niej zrobiłam 😢
Nie wiem na jakim Smakerze znalazłaś ten przepis, ale na moim koncie na Smakerze jest tylko 13 przepisów od roku czasu jak nie dłużej, i nie mam tam przepisów na przetwory.
Możemy się bawić w poszukiwania. Nawet zdjęcie autorki przepisu identyczne z blogowym https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-salatka-z-cukinii-na-zime-z-dodatkiem-curry,181724,slodkoslodka83.html
Kłamczuszka… Usunęłaś link, który tu podalam
Posty z linkiem idą automatycznie do zatwierdzenia, nie siedzę cały czas na blogu, mam też swoje życie.
Jak widzisz link jest, tylko gdzie tam jest mój przepis? Ja go nie widzę, to może teraz ja Ci podam link do mojego profilu na Smakerze https://smaker.pl/kucharz-SlodkoSlodka83. Jak coś już chcesz udowodnić to chociaż wstaw poprawnie… a nie jakieś słowne przepychanki sobie tutaj urządzasz.
Czy papryką może być różnokolorowa ?
Tak pewnie, możesz kombinować pod siebie, ja akurat najbardziej lubię czerwoną paprykę do zapraw.
Czy zamiast cukinii może być kabaczek?
Tak jak najbardziej, w zasadzie to jedno i to samo 🙂
Robię ją drugi rok z rzędu. Uwielbiam. W tym roku z potrójnej porcji
Bardzo się cieszę, ja też w tym roku z podwójnej porcji zrobiłam 🙂 Pozdrawiam
Dzień dobry! Jestem w trakcie przerabiania cukinii 🙂 mam pytanie dotyczące rodzaju soli…czy powinnam dodać soli do przetworów (tej niejodowanej), czy jest to obojętne i wystarczy jodowana? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Aniu ja daje tu akurat zwykłą sól. Pozdrawiam
Salatka przepyszna, a najbardziej uwielbiam ja mąż co mnie bardzo zakończyło i cieszy. Będę robić znowu.
Bardzo się cieszę, u mnie w domu też wszyscy bardzo lubimy, robię ją co roku 🙂 Dziękuje za komentarz 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pysznie wygląda 🙂 Będę musiała wypróbować 🙂
Dziękuje, polecam, bo jest naprawdę smaczna 🙂
Porcja na spróbowanie zrobiona, bo curry uwielbiam i dodaję do czego tylko się da 😀 Pasteryzować jednak będę dłużej, bo niestety z cukinią mam ten problem, że mimo że zakrętki zaciągnęły, część słoikow idzie do utylizacji 🙁
Bardzo się cieszę, że zrobiłaś parę słoiczków na spróbowanie, bardzo mi miło. Będzie Wam smakowała, ja również uwielbiam curry 🙂 Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentarz 🙂
Właśnie jestem w trakcie robienia tej sałatki. Proponuje w treści przepisu dopisać żeby nie wylewać soku, który puściła cukinia.Zapewne bym wylała ale na szczęście najpierw przeczytałam komentarze, z których wyczytałam ten ważny element !!
W przepisie nigdzie nie piszę, żeby wylać sok!!! Do przepisu jest dołączony również filmik…
Czy starsza cukinia tez może być? Mam dwie spore cukinie i chciałabym je użyć do sałatki ale nie wiem czy taka starsza cukinie przekroić czy wydrążyć środek?
Lepiej się nadaje taka młoda, ale może ten przepis przypadnie Ci do gustu i smaku https://slodkoslodka.pl/cukinia-marynowana-jak-grzyby-na-zime/ lub https://slodkoslodka.pl/cukinia-w-sosie-pomidorowym-do-soikow/
Wygląd obłędnie, zabieram się za robienie. Tylko jedno pytanie – ocet: ilu procentowy 6% 10 % 25%… pytanie jest o tyle zasadnicze, że posiadam tylko 25%
Pociacholone… uwaga solę…
no i po zabawie, wszystko w słoiczkach…
Mam nadzieje, że sałatka będzie smakować 🙂
Zdecydowanie 10 %.
Rewelacja! Idealne proporcje, cukinia lekki chrupka. Robię już z drugiej porcji i nie wiem czy doczeka zimy…
Bardzo mi miło Aniu, ja też jeszcze będę dorabiać 🙂 Tej sałatki nigdy dość. Kiedyś w ogóle nie zaprawiałam cukinii, a teraz nie wyobrażam sobie zimy bez tej sałatki 🙂 Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentarz z oceną 😉
Przepyszna,ja dodałam marchewkę.😋
Dziękuje za komentarz, cieszę się, że smakuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie
U mnie już drugi sezon z tego przepisu i w tym roku ilość X2 co najmniej 😁 Sałatka pyszna i szybko znika z piwnicy, a moje dzieci mimo, że za cukinia nie przepadają, to sałatkę zawsze całą zjedzą 🤪
Lubię takie sałatki. Chętnie spróbuję zrobić parę słoików.
Wygląda pysznie. Chętnie bym spróbowała.
Nie robiłam jeszcze takiej. Zapowiada się bardzo smacznie.
Nigdy nie próbowałam cukinii z curry, ale wygląda smacznie. Czas zacząć zaprawiać słoiki na zimę.
Idealnie! Właśnie szukałam nowego przepisu na cukinię.
Moja teściowa robi taką. Bardzo ją lubię.
Pyszna. Lubię ją do zimowych obiadów. Lato w słoikach.
Z pewnością zagości taka sałatka w mojej spiżarni. Dzięki za inspirację. 🙂
Lubię takie sałatki akurat mam cukinię w domu.
Dzięki za fajny przepis ❤️ dziś robiłam pierwszy raz wszyło pysznie 😁
Bardzo ją lubię. Robię tą sałatkę co roku.