Sałatka z selerem konserwowym

Słodko Słodka
8 komentarzy
Szybka, łatwa i smaczna sałatka z selerem konserwowym. Jak to z sałatkami bywa przepis jest banalnie prosty i nie trzeba tu być mistrzem, żeby przygotować taką sałatkę. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne i święta, przyjęcia oraz tak bez okazji np. na śniadanie czy kolacje. Podobno jedni tę sałatkę uwielbiają, a drudzy nienawidzą. U nas wszystkim smakowała i to bardzo, dlatego puszczam przepis dalej, kto jeszcze nie robił, polecam, bo jest warta uwagi. Najmłodszy w rodzinie jak tylko usłyszał, że w składzie jest ananas, to od razu stwierdził, że to będą jego smaki i faktycznie były 🙂
Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 10 mins
Czas całkowity 30 mins
Ilość porcji 1 salaterka
Jak wykonać przepis na – Sałatka z selerem konserwowym

Potrzebne składniki
  

  • 2 słoiki selera konserwowego - seler sałatkowy 300 g
  • 1 puszka szynki konserwowej - użyłam puszkę gulaszu angielskiego – 300 g
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa w kawałkach
  • 300 g sera żółtego
  • 300 g ogórków konserwowych - użyłam ogórki konserwowe chili dla podkręcenia smaku
  • 6 jajek
  • 6 łyżek majonezu
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku

Sposób wykonania

  • Przygotowanie sałatki to żadna filozofia, zacznij od ugotowania jajek na twardo.
    Zawartość słoików z selerem konserwowym przełóż na sitko, opłucz delikatnie wodą i odciśnij delikatnie w dłoniach. Masa netto selera po odsączeniu to 300 g.
    Szynkę konserwową pokrój w drobną kosteczkę. Ja użyłam gulasz angielski, ponieważ w sklepie nie było akurat szynki, a mi nie chciało się już nigdzie dalej chodzić, ale wyszło pysznie, także śmiało możesz użyć do tej sałatki gulasz angielski. Możesz również zastąpić ulubioną kiełbasą szynkową itp. co kto lubi i co akurat masz pod ręką.
    Kukurydzę przepłucz i odcedź na sitku.
    Ananasa również odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
    Ser żółty w kostce pokrój w drobną kosteczkę, możesz również użyć sera w plastrach, jednak w kostce wydaje mi się ten ser zawsze smaczniejszy, szczególnie jeśli chodzi o ser do sałatek.
    Ogórki pokrój w drobną kosteczkę, przed dodaniem do sałatki odsącz z nadmiaru soku.
    Jajka po ugotowaniu i przestygnięciu obierz i przepuść przez krajacz do warzyw. Dzięki temu unikniesz długiego krojenia, a jajka w mig z całych przemienią się w drobną kosteczkę.
    Wszystkie składniki wrzuć do większej miski, przypraw solą i pieprzem prawdziwym mielonym do smaku, oraz wrzuć majonez.
    Całość dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby jeszcze raz dopraw i przełóż zawartość miski do dużej salaterki.
    Sałatka najlepsza następnego dnia, gdy smaki dobrze się przegryzą, my jednak tyle nie czekaliśmy i od razu na ciepło z młodym sobie pozwoliliśmy na posmakowanie dość pokaźnych talerzyków z bułeczką w komplecie jak na załączonym obrazku 🙂
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • Z podanych składników wyszła mi pokaźna micha, możesz przygotować z połowy porcji dla swoich bliskich. Z tych składników wychodzi duża salaterka z czubkiem 🙂
  • Ogórki użyłam korniszony z chili, fajnie podkręciły smak sałatki.
  • Możesz użyć zwykłe korniszony, a do sałatki dla podkręcenia smaku dodać łyżkę musztardy.
  • Szynkę konserwową zastąpiłam gulaszem angielskim, żeby już nie latać po sklepach, ale wyszło pysznie, także polecam!!!
  • Majonez możesz na pół wymieszać z jogurtem naturalnym, jeśli liczysz kalorie, lub całkowicie zastąpić jogurtem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka z selerem konserwowym wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Słodkie okruszki

Fajna sałatka

Patrycja Reszko

Bardzo smaczna sałatka, pewnie też dzisiaj zrobię jakąś!

Wioleta

Na pewno jest pyszna. Wygląda obłędnie.

iza

lubię takie sałatki