1,7K
Ciasto jest pyszne, miodowe deseczki przełożone gotowaną masą serową, rewelacja 🙂 Ciasto idealne na święta, ale i nie tylko.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Ciasto Miodowe:
- 3,5 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 100 g masła lub margaryny
- 1/3 szkl.cukru
- 2 jajka L
- 8 łyżek mleka
- 6 łyżek miodu
Masa Serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 3-krotnie mielonego
- 3/4 szkl.cukru
- 3 jajka L
- pół szkl. mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- kostka masła lub margaryny (250 g )
Polewa:
- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
- Z podanych składników na deseczki miodowe zagnieść ciasto, podzielić je na 3 równe części.
- Każdą z części wylepić lub rozwałkować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temp. 200 C do zarumienienia 10-15 min.
- Zdjąć papier i pozostawić na ściereczce do wystygnięcia.
- Masło, cukier i twaróg zagotować w rondelku, mieszając co jakiś czas. Jajka roztrzepać trzepaczką rózgową, wlać do mleka z budyniem, całość dokładnie rozmieszać i wlać do twarogu, zagotować do zgęstnienia masy ok. 10 min.
- Gorącą masą przełożyć miodowe placki, docisnąć i pozostawić do wystygnięcia.
- W między czasie przygotować polewę, żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. Śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać.
- Gdy polewa przestygnie, rozsmarować na wierzchu ciasta, wstawić do lodówki i gotowe.
bardzo lubię tego typu ciasta