Ciasto jest pyszne, miodowe deseczki przełożone gotowaną masą serową, rewelacja 🙂 Ciasto idealne na święta, ale i nie tylko.

Składniki:

Blaszka 25×36 cm

Ciasto Miodowe:

  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1/3 szkl.cukru 
  • 2 jajka L
  • 8 łyżek mleka
  • 6 łyżek miodu

Masa Serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 3-krotnie mielonego
  • 3/4 szkl.cukru
  • 3 jajka L
  • pół szkl. mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • kostka masła lub margaryny (250 g )   

Polewa:

  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

  • Z podanych składników na deseczki miodowe zagnieść ciasto, podzielić je na 3 równe części.
  • Każdą z części wylepić lub rozwałkować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piec w temp. 200 C do zarumienienia 10-15 min.
  • Zdjąć papier i pozostawić na ściereczce do wystygnięcia.  
  • Masło, cukier i twaróg zagotować w rondelku, mieszając co jakiś czas. Jajka roztrzepać trzepaczką rózgową, wlać do mleka z budyniem, całość dokładnie rozmieszać i wlać do twarogu, zagotować do zgęstnienia masy ok. 10 min.
  • Gorącą masą przełożyć miodowe placki, docisnąć i pozostawić do wystygnięcia.
  • W między czasie przygotować polewę, żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. Śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać. 
  • Gdy polewa przestygnie, rozsmarować na wierzchu ciasta, wstawić do lodówki i gotowe.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

bardzo lubię tego typu ciasta

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies