Sernik królewski z brzoskwiniami

Słodko Słodka
28 komentarzy
Smaczny i domowy sernik na specjalne okazje, sernik królewski z brzoskwiniami to chyba jeden z lepszych serników jaki robiłam i jadłam. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu wbrew pozorom przygotujesz go dość szybko. Same zalety, pyszny i pięknie wygląda na talerzu myślę, że na jednym kawałku nie skończysz. Idealny deser do niedzielnej kawy, na imprezy rodzinne czy specjalne okazje.
Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 20 minuty
Ilość porcji 12
Jak wykonać przepis na – Sernik królewski z brzoskwiniami

Potrzebne składniki
  

Blaszka 24×28 cm

Ciasto

  • 2,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia – łyżeczka z czubkiem
  • 2,5 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kostka masła – 250 g
  • 1 jajko

Masa serowa

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek - L
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – opcjonalnie
  • 100 g masła

Dodatkowo

  • 1 puszka brzoskwiń połówek w syropie - puszka 850 g

Sposób wykonania

  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao do miski, wsyp cukry, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekaj nożem i wrzuć całe jajko. Zagnieć kruche ciasto.
    Podziel je na dwie równe części, jedną połowę spłaszcz i wrzuć do woreczka, włóż do zamrażalnika. Drugą połową wylep spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem. Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 200 °C i piecz ok. 15 min. do zarumienienia.
    Połówki brzoskwiń odsączyć z syropu na durszlaku, następnie pokroić w kosteczkę.
    Do miski wbij jajka i wsyp cukier, następnie ubij na najwyższych obrotach miksera, do jasnej masy ok. 3 min. do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Zmniejsz obroty miksera i wlej roztopione, ale nie ciepłe masło, cały czas miksując wsyp proszek budyniowy, możesz też dodać aromat waniliowy, na sam koniec wrzuć twaróg z wiaderka i krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia.
    Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczony kruchy spód, na wierzchu rozsyp pokrojone brzoskwinie.
    Z zamrażalnika wyjmij resztę ciasta i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, na wierzch masy serowej.
    Blaszkę wrzuć do nagrzanego piekarnika na 170 °C. Piecz przez ok. 1 godz. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw do wystygnięcia.
    Na noc wstaw sernik do lodówki, żeby dobrze ściągnął.

W Waszym wykonaniu

  • Karolina Wysocka takie cudo zrobiła i oczywiście poleca 🙂 Dziękuje za apetyczne foto 🙂 Wyszedł idealny!!!
  • Sernik możesz też upiec w dużej blaszce 25×36 cm zwiększając składniki, czyli 1,5 porcji.
  • Budyń możesz zastąpić mąką ziemniaczaną, albo dać pół na pół.
  • Masło możesz zastąpić olejem – 1/3 szkl.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik królewski z brzoskwiniami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
28 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Wow! ale super wygląda! Aż mam ochotę upiec 🙂

Pyszny jest, a dawno takiego nie robiłam i ogólnie z brzoskwiniami… mniaaaam 🙂

Magda

Sernik to pyszne ciasto, a z brzoskwiniami na pewno jeszcze pyszniejszy 🙂

Słodko Słodka

Też tak uważam, z brzoskwiniami to już w ogóle pyszności 🙂

Wioleta

Wygląda naprawdę zacnie. Pychota!

Słodko Słodka

Dziękuje bardzo 🙂😘

MyśliPotarganej.pl

Ślinka mi cieknie 🙂

Nie skromnie napiszę, że wyszedł pyszny, a dawno takiego nie piekłam 🙂😘

szpileczkiibabeczki

Kusisz 😉

Grażyna

Wygląda pysznie. Zrobię za jakiś czas 🙂

Urocznica

Wygląda przepysznie! Aż nabrałam ochoty na sernik. 😉

Słodko Słodka

Dziękuje ślicznie 🙂 Polecam serdecznie, jest pyszny 🙂

Monika

Taki serniczek to faktycznie królewskie ciacho 🙂

Anna

Właśnie go robię. Mam nadzieje że wyjdzie 😁

Słodko Słodka

Oj będzie rozpusta 😉Ja właśnie oglądałam pogodę i stwierdziłam, że też upiekę sernik na weekend, na pocieszenie 😁

Elżbieta

To żaden królewski. Po prostu sernik z brzoskwiniami. Robię taki od 30 lat. A kakao tylko psuje smak w tym wypadku

Słodko Słodka

Wielka znawczyni, zwał jak zwał ważne, że jest pyszny😋ale dziękuje za komentarz 😘 Zaglądaj częściej 🙂

Magda

Dlaczego jesteś taka zgryźliwa nie lubisz kakao nie dodawaj ja tak robię gdy mam gości i wiem że są osoby które nie mogą z kakao ciasta zresztą bardzo często robię po swojemu a nie tak jak jest przepis

Słodko Słodka

Niektóre osoby po prostu już takie są, nic miłego nie napiszę, ale jak ma wbić szpile to i owszem… Pozdrawiam 🙂 Miłego dnia 😘

Emilia

A czy mozna z truskawkami zrobic

Beata

Czy ser wylewamy na cieple ciasto czy trzeba czekać aż przestygnie

Magda

Przepis świetny, piekłam już kilka razy, również bez owoców i zawsze wychodzi pyszny. Chcę zrobić ze świeżymi brzoskwiniami, może się udać?
Pozdrawiam