Sernik królewski z brzoskwiniami

Słodko Słodka
28 komentarzy
Smaczny i domowy sernik na specjalne okazje, sernik królewski z brzoskwiniami to chyba jeden z lepszych serników jaki robiłam i jadłam. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu wbrew pozorom przygotujesz go dość szybko. Same zalety, pyszny i pięknie wygląda na talerzu myślę, że na jednym kawałku nie skończysz. Idealny deser do niedzielnej kawy, na imprezy rodzinne czy specjalne okazje.
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 1 hour
Czas całkowity 1 hour 20 minutes
Ilość porcji 12
Jak wykonać przepis na – Sernik królewski z brzoskwiniami

Potrzebne składniki
  

Blaszka 24×28 cm

    Ciasto

    • 2,5 szkl. mąki pszennej tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia – łyżeczka z czubkiem
    • 2,5 łyżki ciemnego kakao
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 kostka masła – 250 g
    • 1 jajko

    Masa serowa

    • 1 kg sera z wiaderka
    • 5 jajek - L
    • 150 g cukru
    • 1 opakowanie budyniu bez cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – opcjonalnie
    • 100 g masła

    Dodatkowo

    • 1 puszka brzoskwiń połówek w syropie - puszka 850 g

    Sposób wykonania

    • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao do miski, wsyp cukry, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekaj nożem i wrzuć całe jajko. Zagnieć kruche ciasto.
      Podziel je na dwie równe części, jedną połowę spłaszcz i wrzuć do woreczka, włóż do zamrażalnika. Drugą połową wylep spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem. Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 200 °C i piecz ok. 15 min. do zarumienienia.
      Połówki brzoskwiń odsączyć z syropu na durszlaku, następnie pokroić w kosteczkę.
      Do miski wbij jajka i wsyp cukier, następnie ubij na najwyższych obrotach miksera, do jasnej masy ok. 3 min. do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Zmniejsz obroty miksera i wlej roztopione, ale nie ciepłe masło, cały czas miksując wsyp proszek budyniowy, możesz też dodać aromat waniliowy, na sam koniec wrzuć twaróg z wiaderka i krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia.
      Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczony kruchy spód, na wierzchu rozsyp pokrojone brzoskwinie.
      Z zamrażalnika wyjmij resztę ciasta i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, na wierzch masy serowej.
      Blaszkę wrzuć do nagrzanego piekarnika na 170 °C. Piecz przez ok. 1 godz. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw do wystygnięcia.
      Na noc wstaw sernik do lodówki, żeby dobrze ściągnął.

    W Waszym wykonaniu

    • Karolina Wysocka takie cudo zrobiła i oczywiście poleca 🙂 Dziękuje za apetyczne foto 🙂 Wyszedł idealny!!!
    • Sernik możesz też upiec w dużej blaszce 25×36 cm zwiększając składniki, czyli 1,5 porcji.
    • Budyń możesz zastąpić mąką ziemniaczaną, albo dać pół na pół.
    • Masło możesz zastąpić olejem – 1/3 szkl.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik królewski z brzoskwiniami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Zobacz również

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    28 komentarzy
    najstarszy
    najnowszy
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Wow! ale super wygląda! Aż mam ochotę upiec 🙂

    Pyszny jest, a dawno takiego nie robiłam i ogólnie z brzoskwiniami… mniaaaam 🙂

    Magda

    Sernik to pyszne ciasto, a z brzoskwiniami na pewno jeszcze pyszniejszy 🙂

    Słodko Słodka

    Też tak uważam, z brzoskwiniami to już w ogóle pyszności 🙂

    Wioleta

    Wygląda naprawdę zacnie. Pychota!

    Słodko Słodka

    Dziękuje bardzo 🙂😘

    MyśliPotarganej.pl

    Ślinka mi cieknie 🙂

    Nie skromnie napiszę, że wyszedł pyszny, a dawno takiego nie piekłam 🙂😘

    szpileczkiibabeczki

    Kusisz 😉

    Grażyna

    Wygląda pysznie. Zrobię za jakiś czas 🙂

    Urocznica

    Wygląda przepysznie! Aż nabrałam ochoty na sernik. 😉

    Słodko Słodka

    Dziękuje ślicznie 🙂 Polecam serdecznie, jest pyszny 🙂

    Monika

    Taki serniczek to faktycznie królewskie ciacho 🙂

    Anna

    Właśnie go robię. Mam nadzieje że wyjdzie 😁

    Słodko Słodka

    Oj będzie rozpusta 😉Ja właśnie oglądałam pogodę i stwierdziłam, że też upiekę sernik na weekend, na pocieszenie 😁

    Elżbieta

    To żaden królewski. Po prostu sernik z brzoskwiniami. Robię taki od 30 lat. A kakao tylko psuje smak w tym wypadku

    Słodko Słodka

    Wielka znawczyni, zwał jak zwał ważne, że jest pyszny😋ale dziękuje za komentarz 😘 Zaglądaj częściej 🙂

    Magda

    Dlaczego jesteś taka zgryźliwa nie lubisz kakao nie dodawaj ja tak robię gdy mam gości i wiem że są osoby które nie mogą z kakao ciasta zresztą bardzo często robię po swojemu a nie tak jak jest przepis

    Słodko Słodka

    Niektóre osoby po prostu już takie są, nic miłego nie napiszę, ale jak ma wbić szpile to i owszem… Pozdrawiam 🙂 Miłego dnia 😘

    Emilia

    A czy mozna z truskawkami zrobic

    Beata

    Czy ser wylewamy na cieple ciasto czy trzeba czekać aż przestygnie

    Magda

    Przepis świetny, piekłam już kilka razy, również bez owoców i zawsze wychodzi pyszny. Chcę zrobić ze świeżymi brzoskwiniami, może się udać?
    Pozdrawiam