6,8K
Jak wykonać przepis na – Sernik królewski z brzoskwiniami
Smaczny i domowy sernik na specjalne okazje, sernik królewski z brzoskwiniami to chyba jeden z lepszych serników jaki robiłam i jadłam. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu wbrew pozorom przygotujesz go dość szybko. Same zalety, pyszny i pięknie wygląda na talerzu myślę, że na jednym kawałku nie skończysz. Idealny deser do niedzielnej kawy, na imprezy rodzinne czy specjalne okazje.
Potrzebne składniki
Blaszka 24×28 cm
Ciasto
- 2,5 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia – łyżeczka z czubkiem
- 2,5 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 kostka masła – 250 g
- 1 jajko
Masa serowa
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 jajek - L
- 150 g cukru
- 1 opakowanie budyniu bez cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – opcjonalnie
- 100 g masła
Dodatkowo
- 1 puszka brzoskwiń połówek w syropie - puszka 850 g
Sposób wykonania
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao do miski, wsyp cukry, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekaj nożem i wrzuć całe jajko. Zagnieć kruche ciasto. Podziel je na dwie równe części, jedną połowę spłaszcz i wrzuć do woreczka, włóż do zamrażalnika. Drugą połową wylep spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem. Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 200 °C i piecz ok. 15 min. do zarumienienia.Połówki brzoskwiń odsączyć z syropu na durszlaku, następnie pokroić w kosteczkę.Do miski wbij jajka i wsyp cukier, następnie ubij na najwyższych obrotach miksera, do jasnej masy ok. 3 min. do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Zmniejsz obroty miksera i wlej roztopione, ale nie ciepłe masło, cały czas miksując wsyp proszek budyniowy, możesz też dodać aromat waniliowy, na sam koniec wrzuć twaróg z wiaderka i krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia.Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczony kruchy spód, na wierzchu rozsyp pokrojone brzoskwinie.Z zamrażalnika wyjmij resztę ciasta i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, na wierzch masy serowej.Blaszkę wrzuć do nagrzanego piekarnika na 170 °C. Piecz przez ok. 1 godz. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw do wystygnięcia.Na noc wstaw sernik do lodówki, żeby dobrze ściągnął.
- Sernik możesz też upiec w dużej blaszce 25×36 cm zwiększając składniki, czyli 1,5 porcji.
- Budyń możesz zastąpić mąką ziemniaczaną, albo dać pół na pół.
- Masło możesz zastąpić olejem – 1/3 szkl.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik królewski z brzoskwiniami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Wow! ale super wygląda! Aż mam ochotę upiec 🙂
Pyszny jest, a dawno takiego nie robiłam i ogólnie z brzoskwiniami… mniaaaam 🙂
Sernik to pyszne ciasto, a z brzoskwiniami na pewno jeszcze pyszniejszy 🙂
Też tak uważam, z brzoskwiniami to już w ogóle pyszności 🙂
Wygląda naprawdę zacnie. Pychota!
Dziękuje bardzo 🙂😘
Ślinka mi cieknie 🙂
Nie skromnie napiszę, że wyszedł pyszny, a dawno takiego nie piekłam 🙂😘
Kusisz 😉
Trochę muszę 😉 Smaczny wyszedł, dawno już nie robiłam sernika z brzoskwiniami.
Wygląda pysznie. Zrobię za jakiś czas 🙂
Dziękuje, bardzo się cieszę, smaczny jest 🙂
Wygląda przepysznie! Aż nabrałam ochoty na sernik. 😉
Dziękuje ślicznie 🙂 Polecam serdecznie, jest pyszny 🙂
Taki serniczek to faktycznie królewskie ciacho 🙂
Coś w tym jest 😉 Sprawdzi się do kawki na niedziele, ale i od święta 🙂
Właśnie go robię. Mam nadzieje że wyjdzie 😁
Oj będzie rozpusta 😉Ja właśnie oglądałam pogodę i stwierdziłam, że też upiekę sernik na weekend, na pocieszenie 😁
To żaden królewski. Po prostu sernik z brzoskwiniami. Robię taki od 30 lat. A kakao tylko psuje smak w tym wypadku
Wielka znawczyni, zwał jak zwał ważne, że jest pyszny😋ale dziękuje za komentarz 😘 Zaglądaj częściej 🙂
Dlaczego jesteś taka zgryźliwa nie lubisz kakao nie dodawaj ja tak robię gdy mam gości i wiem że są osoby które nie mogą z kakao ciasta zresztą bardzo często robię po swojemu a nie tak jak jest przepis
Niektóre osoby po prostu już takie są, nic miłego nie napiszę, ale jak ma wbić szpile to i owszem… Pozdrawiam 🙂 Miłego dnia 😘
A czy mozna z truskawkami zrobic
Tak pewnie tylko mniejsze sztuki, a najlepiej to pokroić na ćwiartki. Truskawka ma w sobie więcej soku.
Czy ser wylewamy na cieple ciasto czy trzeba czekać aż przestygnie
Beatko ja zawsze jak wrzucam do piekarnika spód, wtedy od razu zaczynam przygotowywać masę serową. Przeważnie wylewam na ciepły, albo 1,2 min. stoi upieczony na blacie i z powrotem do piekarnika. Udanych wypieków 🙂 Pozdrawiam
Przepis świetny, piekłam już kilka razy, również bez owoców i zawsze wychodzi pyszny. Chcę zrobić ze świeżymi brzoskwiniami, może się udać?
Pozdrawiam
Dziękuje za komentarz Madziu, oczywiście nawet musi się udać 🙂 Możesz śmiało robić 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂