Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem

Słodko Słodka
26 komentarzy
Taki oszukany sernik na jogurtach greckich z rabarbarem zawsze super sprawdza się na wszystkich letnich imprezach, jest to idealne ciasto na letnie imprezy. U nas w domu ulubiona wersja to z truskawkami lub z brzoskwiniami, a dziś pokaże Wam wersje z rabarbarem, przepis ten gości na moim blogu od 2 lat. Pewnie niektórzy pomyślą co to za sernik bez sera, a powiem Wam, że całkiem dobry ten sernik.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr 15 mins
Czas całkowity 1 hr 30 mins
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem

Potrzebne składniki
  

Ciasto kruche

    Blaszka 25×36 cm

    • 3 szkl. mąki tortowej
    • 6 żółtek
    • 250 g masła lub margaryny
    • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
    • ½ szkl. cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 szczypta soli

    Masa jogurtowa

    • 1200 g jogurtu greckiego lub naturalnego, ale gęstego
    • 1 szkl. cukru
    • 6 białek
    • 1 szczypta soli
    • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • ekstrakt z wanilii do smaku

    Dodatkowo

    • 1 kg rabarbaru
    • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

    Sposób wykonania

    • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, do miski.
      Wsyp cukry, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekaj nożem i wrzuć żółtka ze szczyptą soli.
      Zagnieć kruche ciasto, podziel je na dwie części.
      Mniejszą zawiń w folię i wrzuć do zamrażalnika, a większą częścią wylep spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuj widelcem.
      Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 190 °C i piecz ok. 15 min. do zarumienienia, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
      Wyciągnij kruche ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
      Na wystygnięty spód ułóż pokrojony na mniejsze kawałki i wymieszany z suchą galaretką truskawkową rabarbar – lepsze będą cieńsze łodygi.
      W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypuj cukier.
      Miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru.
      Wsyp proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko wymieszaj mikserem tylko do połączenia. Wlej ekstrakt z wanilii do smaku – kilka kropli, oraz stopniowo wrzuć  jogurty.
      Wymieszaj całość łyżką i wylej na kruchy spód z rabarbarem.
      Na tarce zetrzyj na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
      Piecz ok. 50 min. w temp. 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
      Po upieczeniu uchyl delikatnie piekarnik i pozostaw ciasto do przestygnięcia, gdy ostygnie wstaw na noc do lodówki.
      Zimne ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.  
      Smacznego!!! 

    W Waszym wykonaniu

    • Teresa Omachel
    • Krystyna Stanowska z Bristolu

    Instrukcja na filmie

    • 1 szkl. = 250 ml

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Zobacz również

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    26 komentarzy
    najstarszy
    najnowszy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    iza

    oo tak takie ciasto to bym sobie z chęcią zjadła

    kosmetyczniemonrog

    Wygląda pysznie. Takie ciacho do kawki chętnie bym zjadła. Pozdrawiam 🙂

    Katarzyna

    Nie jadłam sernika z rabarbarem. Muszę kiedyś zrobić, bo wygląda niesamowicie !

    Beata M.

    Ciasto pyszne i kwiatki ładne, no i jeszcze ta tajemnicza ręka 😉

    Magda

    Jeszcze nie jadłam sernika na jogurtach, podejrzewam, że jest lekki i puszysty 🙂

    Monika

    Aż mi ślinka leci 🙂 Wygląda niesamowicie. Uwielbiam słodkości z rabarbarem.

    Di bloguje

    Robiłam i lubię sernik na jogurtach. Dodatek rabarbaru to pyszny pomysł!

    Katarzyna

    Nie wiedziałam, że z jogurtu można zrobić sernik pieczony, a nie na zimno. Zawsze mnie czymś zaskoczysz Asiu.

    Katarzyna

    idealny do kawki 😉

    Kuchcik

    Pyszne połączenie, chętnie wypróbuję 🙂

    Ela

    Dzięki za przepis, ciasto wyszło super, zaraz wysyłam zdjęcie 🙂

    Patrycja Reszko

    Robiłam z borówkami w kakaowym cieście, było pyszne

    Bożena

    A jak robiłaś taki sernik z truskawkami? Czy kozna np z malinami?

    Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

    Polityka prywatności i cookies