Taki oszukany sernik na jogurtach greckich z rabarbarem zawsze super sprawdza się na wszystkich letnich imprezach, jest to idealne ciasto na letnie imprezy. U nas w domu ulubiona wersja to z truskawkami lub z brzoskwiniami, a dziś pokaże Wam wersje z rabarbarem, przepis ten gości na moim blogu od 2 lat. Pewnie niektórzy pomyślą co to za sernik bez sera, a powiem Wam, że całkiem dobry ten sernik.
Potrzebne składniki
Ciasto kruche
Blaszka 25×36 cm
- 3 szkl. mąki tortowej
- 6 żółtek
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- ½ szkl. cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Masa jogurtowa
- 1200 g jogurtu greckiego lub naturalnego, ale gęstego
- 1 szkl. cukru
- 6 białek
- 1 szczypta soli
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ekstrakt z wanilii do smaku
Dodatkowo
- 1 kg rabarbaru
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Sposób wykonania
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsyp cukry, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekaj nożem i wrzuć żółtka ze szczyptą soli. Zagnieć kruche ciasto, podziel je na dwie części. Mniejszą zawiń w folię i wrzuć do zamrażalnika, a większą częścią wylep spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuj widelcem.Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 190 °C i piecz ok. 15 min. do zarumienienia, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Wyciągnij kruche ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułóż pokrojony na mniejsze kawałki i wymieszany z suchą galaretką truskawkową rabarbar – lepsze będą cieńsze łodygi.W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypuj cukier. Miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru.Wsyp proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko wymieszaj mikserem tylko do połączenia. Wlej ekstrakt z wanilii do smaku – kilka kropli, oraz stopniowo wrzuć jogurty.Wymieszaj całość łyżką i wylej na kruchy spód z rabarbarem.Na tarce zetrzyj na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.Piecz ok. 50 min. w temp. 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.Po upieczeniu uchyl delikatnie piekarnik i pozostaw ciasto do przestygnięcia, gdy ostygnie wstaw na noc do lodówki.Zimne ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- 1 szkl. = 250 ml
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
oo tak takie ciasto to bym sobie z chęcią zjadła
Odpowiednie do poru roku 😉
Wygląda pysznie. Takie ciacho do kawki chętnie bym zjadła. Pozdrawiam 🙂
Polecam, bardzo smaczny 🙂
Nie jadłam sernika z rabarbarem. Muszę kiedyś zrobić, bo wygląda niesamowicie !
To takie sezonowe smaki 🙂
Ciasto pyszne i kwiatki ładne, no i jeszcze ta tajemnicza ręka 😉
Tajemnicza ręka mojego męża 🙂 mój najwierniejszy fan i pomocnik 😉
Jeszcze nie jadłam sernika na jogurtach, podejrzewam, że jest lekki i puszysty 🙂
Tak zgadza się, smaczny jest, polecam. Pierwsza wersja była z brzoskwiniami, chyba najbardziej znana, później już kombinowałam truskawki…a dziś rabarbar.
Aż mi ślinka leci 🙂 Wygląda niesamowicie. Uwielbiam słodkości z rabarbarem.
Trzeba korzystać póki sezon na rabarbar trwa 🙂
Robiłam i lubię sernik na jogurtach. Dodatek rabarbaru to pyszny pomysł!
Wersja sezonowa 🙂
Nie wiedziałam, że z jogurtu można zrobić sernik pieczony, a nie na zimno. Zawsze mnie czymś zaskoczysz Asiu.
Smaczny jest taki oszukany sernik, kiedyś robiłam go zawsze z brzoskwiniami, w zeszłym roku z truskawkami a obecnie z rabarbarem 😉
idealny do kawki 😉
Już nie ma śladu 😉
Pyszne połączenie, chętnie wypróbuję 🙂
Polecam 🙂
Dzięki za przepis, ciasto wyszło super, zaraz wysyłam zdjęcie 🙂
Elu nic do mnie nie dotarło. Pozdrawiam
Robiłam z borówkami w kakaowym cieście, było pyszne
O widzisz z borówkami nie robiłam 🙂
A jak robiłaś taki sernik z truskawkami? Czy kozna np z malinami?
Tu wersja z truskawkami https://slodkoslodka.pl/sernik-na-jogurtach-greckich-z/ maliny to raczej bym dała na wierzch jak na spód, bo mogą się za bardzo rozciapać na dole.