Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się bardzo dużą popularnością na moim blogu, dużo osób go piekło i chwaliło, jest to prosty przepis, więc nawet początkujące osoby powinny sobie z nim poradzić. Polecam na święta i specjalne okazje, sprawdzi się idealnie.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 50 mins
Czas całkowity 1 hr 5 mins
Ilość porcji 24
Jak wykonać przepis na – Sernik puszysty z mlekiem w proszku

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×36 cm

    Spód

    • 1 paczka herbatników - 21 szt.

    Masa serowa

    • 1 kg sera z wiaderka
    • 1 szkl. cukru
    • 1 paczka cukru waniliowego
    • 6 szt. jajek - L
    • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego - paczka 40 g, bez cukru
    • ¾ szkl. oleju
    • 1,5 szkl. zimnego mleka
    • 1,5 szkl. mleka w proszku
    • 1 szczypta soli

    Polewa

    • 0,5 kostki masła lub margaryny - 125 g
    • 0,5 szkl. cukru
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżki śmietany - 18%

    Sposób wykonania

    • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć herbatniki.
    • Twaróg, żółtka, cukier waniliowy i budyń zmiksować razem, na gładką masę, następnie cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas miksując, wsypać mleko w proszku, wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
    • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypać stopniowo cukier i miksować do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a piana sztywna i lśniąca.
    • Do ubitej piany dodać na przemian masę serową, zimne mleko mieszać, za każdym razem mieszać delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą.
    • Gotową masę wylać na herbatniki i wyłożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. godzinę, gdyby góra za bardzo zaczęła się przypiekać, można uchylić piekarnik i przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
    • Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić go tak do wystygnięcia, nie ruszać.
    • Gdy sernik przestygnie zrobić polewę, masło lub margarynę rozpuścić w rondelku na małym ogniu, następnie wsypać cukier, podgrzać do rozpuszczenia, wsypać kakao, wrzucić śmietanę, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
    • Posmarować przestudzoną polewą i włożyć do lodówki najlepiej na noc, żeby dobrze ściągnął.    
      Zapraszam na YouTube, koniecznie zobacz jak układam herbatniki, żeby nie wypływały.
    Sernik ten jest delikatny i bardzo lekki, najlepiej użyć do jego zrobienia gotowego twarogu z wiaderka.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik puszysty z mlekiem w proszku wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    254 komentarzy
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Piekarnik z termoobiegiem czy bez? Pytam bo albo nie odwiedzę albo nie ma informacji ��

    Dagi
    Dagi
    1 rok temu

    a mi wyplynely herbatniki do gory, dlaczego

    Jadwiga
    Jadwiga
    1 rok temu
    Reply to  Dagi

    Trzeba sernik lub inne rzadkie ciasto wlewać cienkim strumieniem z najmniejszej wysokości.

    Payrycja
    Payrycja
    9 miesięcy temu
    Reply to  Dagi

    Mi też ☹️

    Agata
    Agata
    9 miesięcy temu
    Reply to  Dagi

    Mi też ale zawsze jak robiłam to robiłam tak samo a teraz już drugi raz mi wypłynęły, myślałam że za szybko ser wylałam i się podniosły ale nie bo tym razem powolutku lalam i przy składaniu do piekarnika już widziałam dwa herbatniki przy wierzchu. Do tej pory nie miałam tego problemu

    Monika
    Monika
    1 miesiąc temu
    Reply to  Agata

    Ja moczę herbatniki w mleku i dopiero układam. Wtedy nie wypływają.

    Honorata
    Honorata
    6 miesięcy temu
    Reply to  Dagi

    Mi też wypłynęły

    Katarzyna
    Katarzyna
    13 dni temu
    Reply to  Dagi

    Myślę że trzeba ciasto przelewać łyżką do blaszki, albo pomalutku chochelką czy szklanką.

    Anonimowy
    Anonimowy
    1 rok temu
    Reply to  Anonimowy

    Dzień dobry jak długo piec kruche ciasto na spod żeby móc wlać masę?

    Magda
    Magda
    4 miesięcy temu
    Reply to  Anonimowy

    Ja wcale nie podpiekam i jest ok kiedyś tak, robiłam to po upieczeniu ciasta spod był do wyrzucenia

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Jak wysoki jest sernik, przy tym rozmiarze blaszki i czy dużo opada po ostygnięciu…?

    Dagi
    Dagi
    1 rok temu
    Reply to  Anonimowy

    u mnie opadl, chyba ze brytwanka byla wieksza niz powinna, nie mierzylam,wzielam taka jaka mialam

    Kinga
    Kinga
    14 dni temu
    Reply to  Anonimowy

    U mnie wyszedl z blachy i potem opadł robiąc mokry placuszek 🙈

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    ile gram masła trzeba użyć, bo są różne kostki?

    Basia
    Basia
    9 miesięcy temu

    Ją dała 200g masła i też wyszło. A ciasto pyszne. Siostra mówiła że to jest najlepszym Serniki jaki jadła 😀

    Unknown
    2 lat temu
    Reply to  Anonimowy

    W przepisie nie ma masła

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu
    Reply to  Anonimowy

    Jest w polewie!

    gaba
    2 lat temu
    Reply to  Anonimowy

    kostka masla czy margaryny ma zazwyczaj 250g, a polowa to wiadomo 😀

    Aaaa
    2 lat temu
    Reply to  Anonimowy

    Masło zazwyczaj ma 200, czasami 300. Margaryna 25p

    Maria Hreczuch
    3 lat temu

    Czy można go zrobić na kruchym cieście? I czy najpierw upiec spó?

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu
    Reply to  Maria Hreczuch

    Witam jaka śmietana do po lewy słodka czy kwaśna???

    Unknown
    3 lat temu

    Czy masa ma byc taka rzadsza lejaca sie 🙂

    Asia
    Asia
    1 rok temu

    Dziś zaczynam przygodę z sernikiem i obawiam się że nie wyjdzie masa, dość rzadka lejącą, się 😱 mam nadzieję że coś z
    tego wyjdzie

    Joasia
    Joasia
    1 rok temu
    Reply to  Asia

    Przed chwilą piekłam ten sernik, też myślałam że nie wyjdzie, bo masa była zbyt rzadka, ale po upieczeniu widzę że jest ok.

    Pakula Dariusz
    3 lat temu
    Reply to  Unknown

    Wyszedl przepyszny 🙂 pozdrawiam

    Pakula Dariusz
    3 lat temu

    Witam czy masa ma byc tak mocniej plynna ?

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Upiekłam i wyszedł taki jak na zdjęciu, do tego pyszny, dziękuję za przepis.Pozdrawiam

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Witam albo nie doczytałam albo nie ma mowmy w przepisie o mleku awansie w proszku tylko tym zwykłym, dodacdje po oleju czy przed?

    Marzena Kuczmaszewska

    czy można dodać rodzynki ?

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Głupie pytanie. Nie można bo się otrujesz

    Karolina Karolina
    3 lat temu

    Wlasnie włożyłam do piekarnika ale blaszkę mam mniejszą aby się nie wylał przy pieczeniu, gdy zacznie rosnąć.

    Karolina Karolina
    3 lat temu

    Wyszedł zbakomity!!! Zdrowych Świąt Życzę i nowych przepisów.

    MS
    MS
    3 lat temu

    Sernik wyszedł bardzo dobry!To będzie juz chyba ulubiony mojego męża 😊

    Beata
    3 lat temu

    Sernik pyszny, polecam bardzo przepis.

    Elżbieta
    Elżbieta
    1 rok temu

    Witam ja odnośnie oleju 34szkl.oleju czy chodzi o 3/4 pozdrawiam

    Joanna
    Joanna
    3 miesięcy temu
    Reply to  Elżbieta

    Ale się uśmiałam. Dobre! 😂

    Beata
    3 lat temu

    Sernik pyszny, polecam bardzo przepis.

    Karolina Karolina
    3 lat temu

    Bardzo proszę o sprawdzony przepis na karpatķę.

    Joanna
    Joanna
    3 miesięcy temu

    Genialny pomysł!

    ewik47
    3 lat temu

    Czy mleko w proszku może być granulowane?mam większą il.takiego mleka.

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Zrobiłam dzisiaj ten sernik. Wyszedł bardzo dobry. Masa delikatna i puszysta. Jeden mankament to ciastka, które się lekko przypaliły �� Następnym razem zrobię chyba na kruchym spodzie. Czy ktoś już tak próbował z tą kasą? Pozdrawiam

    Unknown
    2 lat temu
    Reply to  Anonimowy

    Dzień dobry 🌷
    Serniczej rewelacja, robiłam na kruchym spodzie 👍dodałam nieco kakoo👍👌👌

    Iwcia.78
    3 lat temu

    Jakiej pojemności szklaneczka?

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    a jaki ser w wiaderku polecasz?

    Unknown
    3 lat temu

    a czy herbatniki nie unoszą się do góry po wlaniu takiej płynnej masy serowej.Ja zawsze mam ten problem że herbatniki po upieczeniu są w połowie sernika:(. Dlatego zagniatam ciasto ale wiadomo szybciej na ciasteczkach:) Jakaś rada:)))

    Anita
    Anita
    10 miesięcy temu
    Reply to  Unknown

    Ja zawsze na początku wlewam ciasto łyżką wazowa później reszte małym strumieniem i ciastka się nie unoszą😊serniczek pyszny ma wierzch można polać kajakiem i sypać migdały😊pychota😀

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Bardzo proszę o dobry cienki spód pod ten sernik na 24/34 wielkość blaszki, pozdrawiam cieplutko

    Unknown
    3 lat temu

    A dlaczego moje herbatniki wypłynęły do wierzchu 😭

    Kalusnika
    3 lat temu
    Reply to  Unknown

    Mi też wypłyneły ;-;

    Anna
    Anna
    3 lat temu

    Witam czy mogłabym na surową masę serową włożyć gruszki?

    Kalusnika
    3 lat temu

    A proszek do pieczenia też??

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Witam wolę używać masła…. ma być rozpuszczone?

    Teresa S
    3 lat temu

    Napewno skorzystam z przepisu bo zastanawiałam się co zrobić z mlekiem w proszku i już mam rozwiązanie dzięki

    Joanna
    Joanna
    3 miesięcy temu
    Reply to  Teresa S

    Zobacz sobie polewę na ciasto z mleka w proszku. Do sernila będzie idealna! 🙂 Jest mega pyszna.

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Czy ja dobrze czytam, że do ubitej piany dodajemy ser? Zawsze ubite białka dodawałam stopniowo do sera

    Unknown
    2 lat temu

    Bardzo ciekawy przepis !!! ciekawa jestem tylko o jakie MLEKO chodzi?? odtluszczone ?? czy tzw."niebieskie" wysokotluszczowe Prosze o info i z gory dziekuje.

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Czy moze być zwykły twaróg półtłusty ?

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Witam.wlasnie upieklam jest przepyszny.polecam wszystkim.napewno zagoscci na świątecznym stole.pozdrawiam.

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Witam, czy mogę piec w 180 stopniach z termoobiegiem?

    Wiolka1980
    2 lat temu

    Czy można użyć mleka w proszku ale roślinnego

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    witam jeśli pięć bez termoobiegu to wtedy jak grzałka góra dół ?

    Unknown
    2 lat temu

    Kurcze,niewiem co zrobiłam nie tak, ale po wlaniu surowej masy herbatniki wypłyneły na wierzch. Czy to sie uda?

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Mi też wypłynęły i miałam 2 serniki i w jednym 🙂 poniżej ciastek był bardziej zbity powyżej puszysty. Jednak długo i tak nie czekał na zjedzenie. 🙂 dodaje do swoich ulubionych przepisów 🙂

    K.
    K.
    2 lat temu

    witam, czy można zrobić serniczek bez spodu? pozdrawiam 🙂

    Rena
    Rena
    2 lat temu

    Super sernik wyszedł,puszysty i wysoki,zrobiłam na kruchym spodzie , dziękuję za przepis ��

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Witam. Dziś go upiekłam wg. przepisu bez żadnych modyfikcji ( bo czasem to robię) wyszedł piękny ze lśniącą polewą. Polecam wszystkim lubiącym serniki. Dla mnie – bomba. Przepis godny powielania. Serdznie pozdrawiam.

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Super sernik, robiłam wielokrotnie wg tego przepisu tylko na podpieczonym kruchym spodzie. Do polewy po zdjęciu z palnika i lekkim przestudzeniu dodaję jeszcze 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w minimalnej ilości wody( ok. 2łyżki). Pozdrawiam.

    asia40
    2 lat temu

    Bardzo ciekawy przepis, uwielbiam mleko w proszku :-), ale nigdy nie próbowałam dodawać go do sernika. Ma tylko jedną wątpliwość, robiąc ten sernik z sera wiaderkowego koniecznie trzeba dodać olej? Te sery w wiaderkach same w sobie są dość tłuste 18-24g tłuszczu i na opakowaniu jest informacja, że nie wymagają dodania tłuszczu.

    Unknown
    2 lat temu

    Witam,jutro będę piekła ten sernik,zobaczymy czy się uda,w piątek napiszę czy "wyszedł", pozdrawiam 😘😘😘

    Unknown
    2 lat temu
    Reply to  Unknown

    Witam,tak jak obiecałam ,sernik eyszydl superowy,dodałam rodzynki i starlam z pomarańczy skórkę,dziękuję za przepis 💕💕💕

    Unknown
    2 lat temu

    Ten sernik to najpyszniejszy!! Przepis cudowny.Piękny i wysoki.Dziękuję bardzo za przepis.Pozdrawiam.

    Unknown
    2 lat temu

    O rany,najpyszniejszy!!! Wielgachny i taki co wyjdzie za każdym razem.Zrobiłam już trzy razy,wszyscy zachwalają.Dziękuję i pozdrawiam.

    Unknown
    2 lat temu

    witam czy można dać mleko w proszku granulowane/
    ?

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Witam �� upiekłam sernik z Pani przepisu drugi raz. Jest pyszny. Tylko po upieczeniu po delikatnym uchyleniu drzwiczek od piekarnika opada. Co robie nie tak? Wykorzystałam ser z wiaderka (Włoszczowa). Czy zdążyła się Pani sytuacja, że sernik opadł po upieczeniu? Pozdrawiam Angelina

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Dziękuję za odpowiedź ��. Spróbuję upiec go jeszcze raz. Może faktycznie za długo ubijałam masę serową. Tak czy inaczej sernik jest pyszny. �� Pozdrawiam Angelina

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Czy można Dodać ser waniliowy Z wiaderka?