Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się bardzo dużą popularnością na moim blogu, dużo osób go piekło i chwaliło, jest to prosty przepis, więc nawet początkujące osoby powinny sobie z nim poradzić. Polecam na święta i specjalne okazje, sprawdzi się idealnie.
Potrzebne składniki
Blaszka 25×36 cm
Spód
- 1 paczka herbatników - 21 szt.
Masa serowa
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 szkl. cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 6 szt. jajek - L
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego - paczka 40 g, bez cukru
- ¾ szkl. oleju
- 1,5 szkl. zimnego mleka
- 1,5 szkl. mleka w proszku
- 1 szczypta soli
Polewa
- 0,5 kostki masła lub margaryny - 125 g
- 0,5 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany - 18%
Sposób wykonania
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć herbatniki.
- Twaróg, żółtka, cukier waniliowy i budyń zmiksować razem, na gładką masę, następnie cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas miksując, wsypać mleko w proszku, wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypać stopniowo cukier i miksować do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a piana sztywna i lśniąca.
- Do ubitej piany dodać na przemian masę serową, zimne mleko mieszać, za każdym razem mieszać delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą.
- Gotową masę wylać na herbatniki i wyłożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. godzinę, gdyby góra za bardzo zaczęła się przypiekać, można uchylić piekarnik i przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić go tak do wystygnięcia, nie ruszać.
- Gdy sernik przestygnie zrobić polewę, masło lub margarynę rozpuścić w rondelku na małym ogniu, następnie wsypać cukier, podgrzać do rozpuszczenia, wsypać kakao, wrzucić śmietanę, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
- Posmarować przestudzoną polewą i włożyć do lodówki najlepiej na noc, żeby dobrze ściągnął.
Sernik ten jest delikatny i bardzo lekki, najlepiej użyć do jego zrobienia gotowego twarogu z wiaderka.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik puszysty z mlekiem w proszku wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Piekarnik z termoobiegiem czy bez? Pytam bo albo nie odwiedzę albo nie ma informacji ��
Zawsze zaznaczam jak jest termoobieg,jak nic nie piszę tzn.że bez termoobiegu.Pozdrawiam
a mi wyplynely herbatniki do gory, dlaczego
Herbatniki powinny być ułożone ściśle i ciasno jeden przy drugim,mi osobiście nigdy nie wypłynęły,ale paru osobą czytając komentarze tak się właśnie zdarzyło,więc poczytaj komentarze i rady innych.Pozdrawiam
Trzeba sernik lub inne rzadkie ciasto wlewać cienkim strumieniem z najmniejszej wysokości.
Mi też ☹️
Mi też ale zawsze jak robiłam to robiłam tak samo a teraz już drugi raz mi wypłynęły, myślałam że za szybko ser wylałam i się podniosły ale nie bo tym razem powolutku lalam i przy składaniu do piekarnika już widziałam dwa herbatniki przy wierzchu. Do tej pory nie miałam tego problemu
Mi też wypłynęły
Bo trzeba układać ciasno jeden przy drugim i nie lać masy serowej jak z wiadra tylko stopniowo.
Dzień dobry jak długo piec kruche ciasto na spod żeby móc wlać masę?
Do zarumienienia.
Jak wysoki jest sernik, przy tym rozmiarze blaszki i czy dużo opada po ostygnięciu…?
Jest wysoki,w zasadzie nie widać różnicy przed i po.
u mnie opadl, chyba ze brytwanka byla wieksza niz powinna, nie mierzylam,wzielam taka jaka mialam
U mnie standardowa blaszka 25×36 cm.
ile gram masła trzeba użyć, bo są różne kostki?
250 g.
Ją dała 200g masła i też wyszło. A ciasto pyszne. Siostra mówiła że to jest najlepszym Serniki jaki jadła 😀
W przepisie nie ma masła
Jest w polewie!
kostka masla czy margaryny ma zazwyczaj 250g, a polowa to wiadomo 😀
Masło zazwyczaj ma 200, czasami 300. Margaryna 25p
Czy można go zrobić na kruchym cieście? I czy najpierw upiec spó?
Marysiu tak jak najbardziej można,masa serowa na podpieczony spód 🙂 Pozdrawiam
Witam jaka śmietana do po lewy słodka czy kwaśna???
Śmietana 18 % kwaśna.Pozdrawiam
Czy masa ma byc taka rzadsza lejaca sie 🙂
Tak masa ma być taka :- Pozdrawiam
Dziś zaczynam przygodę z sernikiem i obawiam się że nie wyjdzie masa, dość rzadka lejącą, się 😱 mam nadzieję że coś z
tego wyjdzie
Przed chwilą piekłam ten sernik, też myślałam że nie wyjdzie, bo masa była zbyt rzadka, ale po upieczeniu widzę że jest ok.
Wyszedl przepyszny 🙂 pozdrawiam
Super,cieszę się,że smakuje :-)Już w weekend będzie nowy serniczek na blogu,tym razem gotowany 😉 Pozdrawiam
Witam czy masa ma byc tak mocniej plynna ?
Upiekłam i wyszedł taki jak na zdjęciu, do tego pyszny, dziękuję za przepis.Pozdrawiam
Dziękuje Serdecznie za Miły Komentarz 🙂 Pozdrawiam Cieplutko 🙂
Witam albo nie doczytałam albo nie ma mowmy w przepisie o mleku awansie w proszku tylko tym zwykłym, dodacdje po oleju czy przed?
Wszystko jest dokładnie w przepisie opisane,jest 1,5 szkl.mleka zwykłego i tyle samo mleka w proszku,pierw wlewamy olej a w następnej kolejności mleko w proszku.Pozdrawiam
czy można dodać rodzynki ?
Nie testowałam nigdy z rodzynkami,bo u mnie chłopaki nie lubią,ale jeśli chcesz dodać rodzynki to zalej je gorącą wodą i odstaw na 5 minut,odcedź na durszlaku i wymieszaj z mąką ziemniaczaną wtedy nie opadną na dno.Pozdrawiam i życzę Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych 🙂
Głupie pytanie. Nie można bo się otrujesz
Wlasnie włożyłam do piekarnika ale blaszkę mam mniejszą aby się nie wylał przy pieczeniu, gdy zacznie rosnąć.
Trzymam kciuki,mogłaś wyżej wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyszedł zbakomity!!! Zdrowych Świąt Życzę i nowych przepisów.
Dzięki Serdeczne i Wzajemnie Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych :-)Karolcia już niebawem będzie nowy serniczek na blogu,jutro wykańczam,ale przepis to dopiero po świętach wrzucę 😉
Sernik wyszedł bardzo dobry!To będzie juz chyba ulubiony mojego męża 😊
Super,cieszę się bardzo :-)Pozdrawiam
Sernik pyszny, polecam bardzo przepis.
Dziękuje serdecznie 🙂 Pozdrawiam
Witam ja odnośnie oleju 34szkl.oleju czy chodzi o 3/4 pozdrawiam
Sernik pyszny, polecam bardzo przepis.
Bardzo proszę o sprawdzony przepis na karpatķę.
Karolinko wrzucę na początku czerwca,na bloga,jeśli się nie obrazisz 😉
Czy mleko w proszku może być granulowane?mam większą il.takiego mleka.
Ewik nie próbowałam na granulowanym.
Zrobiłam dzisiaj ten sernik. Wyszedł bardzo dobry. Masa delikatna i puszysta. Jeden mankament to ciastka, które się lekko przypaliły �� Następnym razem zrobię chyba na kruchym spodzie. Czy ktoś już tak próbował z tą kasą? Pozdrawiam
Może za długo przetrzymałaś,u mnie ciacha były oki,można zrobić na kruchym.
Dzień dobry 🌷
Serniczej rewelacja, robiłam na kruchym spodzie 👍dodałam nieco kakoo👍👌👌
Jakiej pojemności szklaneczka?
Przepraszam,że tak późno odp.coś pokręciłam z ustawieniami i nawet nie wiedziałam,że komentarze nie wyskakują… szklaneczka u mnie zawsze 250 ml.Pozdrawiam
a jaki ser w wiaderku polecasz?
Ja najczęściej używam Twaróg Sernikowy President 😉 Pozdrawiam
a czy herbatniki nie unoszą się do góry po wlaniu takiej płynnej masy serowej.Ja zawsze mam ten problem że herbatniki po upieczeniu są w połowie sernika:(. Dlatego zagniatam ciasto ale wiadomo szybciej na ciasteczkach:) Jakaś rada:)))
Powiem szczerze,że mi nigdy się nie zdarzyło,żeby herbatniki się unosiły,a zawsze leje masę serową prosto z michy ;-)i zawsze gdy robię sernik na szybkiego daje herbatniki i nie bawię się z ciastem 🙂
Ja zawsze na początku wlewam ciasto łyżką wazowa później reszte małym strumieniem i ciastka się nie unoszą😊serniczek pyszny ma wierzch można polać kajakiem i sypać migdały😊pychota😀
Bardzo proszę o dobry cienki spód pod ten sernik na 24/34 wielkość blaszki, pozdrawiam cieplutko
Nie mam jakiś super ,extra rad jeśli chodzi o spód sernika,bo przeważnie za każdym razem robię inaczej ;-)proszę sprawdzić pozostałe serniki na stronie i dobrać pod siebie 😉 Pozdrawiam
A dlaczego moje herbatniki wypłynęły do wierzchu 😭
Mi też wypłyneły ;-;
A układałyście raz,przy raz,ciasno?
Witam czy mogłabym na surową masę serową włożyć gruszki?
Ten rodzaj sernika jest bardzo delikatny akurat.Myślę,że gruszki zatopią się w masie serowej.
A proszek do pieczenia też??
W przepisie nie ma proszku do pieczenia,wystarczy dokładnie przeczytać.Pozdrawiam
Witam wolę używać masła…. ma być rozpuszczone?
Nie,miękkie w temp.pokojowej.
Napewno skorzystam z przepisu bo zastanawiałam się co zrobić z mlekiem w proszku i już mam rozwiązanie dzięki
Czy ja dobrze czytam, że do ubitej piany dodajemy ser? Zawsze ubite białka dodawałam stopniowo do sera
Tak dokładnie dodajemy na przemian masę serową i mleko.
Bardzo ciekawy przepis !!! ciekawa jestem tylko o jakie MLEKO chodzi?? odtluszczone ?? czy tzw."niebieskie" wysokotluszczowe Prosze o info i z gory dziekuje.
Używam mleko w proszku pełne z Mlekowity 27 %.
Czy moze być zwykły twaróg półtłusty ?
Tak może,polecam przemielić.
Witam.wlasnie upieklam jest przepyszny.polecam wszystkim.napewno zagoscci na świątecznym stole.pozdrawiam.
Witam, czy mogę piec w 180 stopniach z termoobiegiem?
Sernika nigdy nie piekę na termoobiegu.
Czy można użyć mleka w proszku ale roślinnego
Myślę,że tak 🙂 Pozdrawiam
witam jeśli pięć bez termoobiegu to wtedy jak grzałka góra dół ?
Tak góra-dół.
Kurcze,niewiem co zrobiłam nie tak, ale po wlaniu surowej masy herbatniki wypłyneły na wierzch. Czy to sie uda?
Herbatniki muszę być ułożone raz,przy raz "ciasno". Mi nigdy się nie zdarzyło,żeby herbatniki pływały…Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.
Mi też wypłynęły i miałam 2 serniki i w jednym 🙂 poniżej ciastek był bardziej zbity powyżej puszysty. Jednak długo i tak nie czekał na zjedzenie. 🙂 dodaje do swoich ulubionych przepisów 🙂
witam, czy można zrobić serniczek bez spodu? pozdrawiam 🙂
Tak pewnie.
Super sernik wyszedł,puszysty i wysoki,zrobiłam na kruchym spodzie , dziękuję za przepis ��
Witam. Dziś go upiekłam wg. przepisu bez żadnych modyfikcji ( bo czasem to robię) wyszedł piękny ze lśniącą polewą. Polecam wszystkim lubiącym serniki. Dla mnie – bomba. Przepis godny powielania. Serdznie pozdrawiam.
Super sernik, robiłam wielokrotnie wg tego przepisu tylko na podpieczonym kruchym spodzie. Do polewy po zdjęciu z palnika i lekkim przestudzeniu dodaję jeszcze 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w minimalnej ilości wody( ok. 2łyżki). Pozdrawiam.
Bardzo ciekawy przepis, uwielbiam mleko w proszku :-), ale nigdy nie próbowałam dodawać go do sernika. Ma tylko jedną wątpliwość, robiąc ten sernik z sera wiaderkowego koniecznie trzeba dodać olej? Te sery w wiaderkach same w sobie są dość tłuste 18-24g tłuszczu i na opakowaniu jest informacja, że nie wymagają dodania tłuszczu.
Nie jestem fit,każdy przepis można sobie przerobić pod siebie.Pozdrawiam
Witam,jutro będę piekła ten sernik,zobaczymy czy się uda,w piątek napiszę czy "wyszedł", pozdrawiam 😘😘😘
Witam,tak jak obiecałam ,sernik eyszydl superowy,dodałam rodzynki i starlam z pomarańczy skórkę,dziękuję za przepis 💕💕💕
Ten sernik to najpyszniejszy!! Przepis cudowny.Piękny i wysoki.Dziękuję bardzo za przepis.Pozdrawiam.
O rany,najpyszniejszy!!! Wielgachny i taki co wyjdzie za każdym razem.Zrobiłam już trzy razy,wszyscy zachwalają.Dziękuję i pozdrawiam.
witam czy można dać mleko w proszku granulowane/
?
Używam zawsze Łaciate w proszku z Biedronki,lub z Mlekovity.
Witam �� upiekłam sernik z Pani przepisu drugi raz. Jest pyszny. Tylko po upieczeniu po delikatnym uchyleniu drzwiczek od piekarnika opada. Co robie nie tak? Wykorzystałam ser z wiaderka (Włoszczowa). Czy zdążyła się Pani sytuacja, że sernik opadł po upieczeniu? Pozdrawiam Angelina
Przyznam się szczerze,że nie,ser Włoszczowy jest ok,być może za długo ubijana masa serowa,przed dodaniem białek.
Dziękuję za odpowiedź ��. Spróbuję upiec go jeszcze raz. Może faktycznie za długo ubijałam masę serową. Tak czy inaczej sernik jest pyszny. �� Pozdrawiam Angelina
Czy można Dodać ser waniliowy Z wiaderka?
Nie próbowałam na takim.