Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się bardzo dużą popularnością na moim blogu, dużo osób go piekło i chwaliło, jest to prosty przepis, więc nawet początkujące osoby powinny sobie z nim poradzić. Polecam na święta i specjalne okazje, sprawdzi się idealnie.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 50 mins
Czas całkowity 1 hr 5 mins
Ilość porcji 24
Jak wykonać przepis na – Sernik puszysty z mlekiem w proszku

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×36 cm

    Spód

    • 1 paczka herbatników - 21 szt.

    Masa serowa

    • 1 kg sera z wiaderka
    • 1 szkl. cukru
    • 1 paczka cukru waniliowego
    • 6 szt. jajek - L
    • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego - paczka 40 g, bez cukru
    • ¾ szkl. oleju
    • 1,5 szkl. zimnego mleka
    • 1,5 szkl. mleka w proszku
    • 1 szczypta soli

    Polewa

    • 0,5 kostki masła lub margaryny - 125 g
    • 0,5 szkl. cukru
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżki śmietany - 18%

    Sposób wykonania

    • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć herbatniki.
    • Twaróg, żółtka, cukier waniliowy i budyń zmiksować razem, na gładką masę, następnie cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas miksując, wsypać mleko w proszku, wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
    • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypać stopniowo cukier i miksować do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a piana sztywna i lśniąca.
    • Do ubitej piany dodać na przemian masę serową, zimne mleko mieszać, za każdym razem mieszać delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą.
    • Gotową masę wylać na herbatniki i wyłożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. godzinę, gdyby góra za bardzo zaczęła się przypiekać, można uchylić piekarnik i przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
    • Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić go tak do wystygnięcia, nie ruszać.
    • Gdy sernik przestygnie zrobić polewę, masło lub margarynę rozpuścić w rondelku na małym ogniu, następnie wsypać cukier, podgrzać do rozpuszczenia, wsypać kakao, wrzucić śmietanę, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
    • Posmarować przestudzoną polewą i włożyć do lodówki najlepiej na noc, żeby dobrze ściągnął.    
    Sernik ten jest delikatny i bardzo lekki, najlepiej użyć do jego zrobienia gotowego twarogu z wiaderka.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik puszysty z mlekiem w proszku wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    235 komentarzy
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Piekarnik z termoobiegiem czy bez? Pytam bo albo nie odwiedzę albo nie ma informacji ��

    Dagi
    Dagi
    1 rok temu

    a mi wyplynely herbatniki do gory, dlaczego

    Jadwiga
    Jadwiga
    1 rok temu
    Reply to  Dagi

    Trzeba sernik lub inne rzadkie ciasto wlewać cienkim strumieniem z najmniejszej wysokości.

    Payrycja
    Payrycja
    7 miesięcy temu
    Reply to  Dagi

    Mi też ☹️

    Agata
    Agata
    6 miesięcy temu
    Reply to  Dagi

    Mi też ale zawsze jak robiłam to robiłam tak samo a teraz już drugi raz mi wypłynęły, myślałam że za szybko ser wylałam i się podniosły ale nie bo tym razem powolutku lalam i przy składaniu do piekarnika już widziałam dwa herbatniki przy wierzchu. Do tej pory nie miałam tego problemu

    Honorata
    Honorata
    3 miesięcy temu
    Reply to  Dagi

    Mi też wypłynęły

    Anonimowy
    Anonimowy
    1 rok temu
    Reply to  Anonimowy

    Dzień dobry jak długo piec kruche ciasto na spod żeby móc wlać masę?

    Magda
    Magda
    2 miesięcy temu
    Reply to  Anonimowy

    Ja wcale nie podpiekam i jest ok kiedyś tak, robiłam to po upieczeniu ciasta spod był do wyrzucenia

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Jak wysoki jest sernik, przy tym rozmiarze blaszki i czy dużo opada po ostygnięciu…?

    Dagi
    Dagi
    1 rok temu
    Reply to  Anonimowy

    u mnie opadl, chyba ze brytwanka byla wieksza niz powinna, nie mierzylam,wzielam taka jaka mialam

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    ile gram masła trzeba użyć, bo są różne kostki?

    Basia
    Basia
    7 miesięcy temu

    Ją dała 200g masła i też wyszło. A ciasto pyszne. Siostra mówiła że to jest najlepszym Serniki jaki jadła 😀

    Unknown
    2 lat temu
    Reply to  Anonimowy

    W przepisie nie ma masła

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu
    Reply to  Anonimowy

    Jest w polewie!

    gaba
    2 lat temu
    Reply to  Anonimowy

    kostka masla czy margaryny ma zazwyczaj 250g, a polowa to wiadomo 😀

    Aaaa
    1 rok temu
    Reply to  Anonimowy

    Masło zazwyczaj ma 200, czasami 300. Margaryna 25p

    Maria Hreczuch
    3 lat temu

    Czy można go zrobić na kruchym cieście? I czy najpierw upiec spó?

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu
    Reply to  Maria Hreczuch

    Witam jaka śmietana do po lewy słodka czy kwaśna???

    Unknown
    3 lat temu

    Czy masa ma byc taka rzadsza lejaca sie 🙂

    Asia
    Asia
    1 rok temu

    Dziś zaczynam przygodę z sernikiem i obawiam się że nie wyjdzie masa, dość rzadka lejącą, się 😱 mam nadzieję że coś z
    tego wyjdzie

    Joasia
    Joasia
    1 rok temu
    Reply to  Asia

    Przed chwilą piekłam ten sernik, też myślałam że nie wyjdzie, bo masa była zbyt rzadka, ale po upieczeniu widzę że jest ok.

    Pakula Dariusz
    3 lat temu
    Reply to  Unknown

    Wyszedl przepyszny 🙂 pozdrawiam

    Pakula Dariusz
    3 lat temu

    Witam czy masa ma byc tak mocniej plynna ?

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Upiekłam i wyszedł taki jak na zdjęciu, do tego pyszny, dziękuję za przepis.Pozdrawiam

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Witam albo nie doczytałam albo nie ma mowmy w przepisie o mleku awansie w proszku tylko tym zwykłym, dodacdje po oleju czy przed?

    Marzena Kuczmaszewska

    czy można dodać rodzynki ?

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Głupie pytanie. Nie można bo się otrujesz

    Karolina Karolina
    3 lat temu

    Wlasnie włożyłam do piekarnika ale blaszkę mam mniejszą aby się nie wylał przy pieczeniu, gdy zacznie rosnąć.

    Karolina Karolina
    3 lat temu

    Wyszedł zbakomity!!! Zdrowych Świąt Życzę i nowych przepisów.

    MS
    MS
    3 lat temu

    Sernik wyszedł bardzo dobry!To będzie juz chyba ulubiony mojego męża 😊

    Beata
    3 lat temu

    Sernik pyszny, polecam bardzo przepis.

    Elżbieta
    Elżbieta
    1 rok temu

    Witam ja odnośnie oleju 34szkl.oleju czy chodzi o 3/4 pozdrawiam

    Joanna
    Joanna
    26 dni temu
    Reply to  Elżbieta

    Ale się uśmiałam. Dobre! 😂

    Beata
    3 lat temu

    Sernik pyszny, polecam bardzo przepis.

    Karolina Karolina
    3 lat temu

    Bardzo proszę o sprawdzony przepis na karpatķę.

    Joanna
    Joanna
    26 dni temu

    Genialny pomysł!

    ewik47
    3 lat temu

    Czy mleko w proszku może być granulowane?mam większą il.takiego mleka.

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Zrobiłam dzisiaj ten sernik. Wyszedł bardzo dobry. Masa delikatna i puszysta. Jeden mankament to ciastka, które się lekko przypaliły �� Następnym razem zrobię chyba na kruchym spodzie. Czy ktoś już tak próbował z tą kasą? Pozdrawiam

    Unknown
    2 lat temu
    Reply to  Anonimowy

    Dzień dobry 🌷
    Serniczej rewelacja, robiłam na kruchym spodzie 👍dodałam nieco kakoo👍👌👌

    Iwcia.78
    3 lat temu

    Jakiej pojemności szklaneczka?

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    a jaki ser w wiaderku polecasz?

    Unknown
    2 lat temu

    a czy herbatniki nie unoszą się do góry po wlaniu takiej płynnej masy serowej.Ja zawsze mam ten problem że herbatniki po upieczeniu są w połowie sernika:(. Dlatego zagniatam ciasto ale wiadomo szybciej na ciasteczkach:) Jakaś rada:)))

    Anita
    Anita
    7 miesięcy temu
    Reply to  Unknown

    Ja zawsze na początku wlewam ciasto łyżką wazowa później reszte małym strumieniem i ciastka się nie unoszą😊serniczek pyszny ma wierzch można polać kajakiem i sypać migdały😊pychota😀

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Bardzo proszę o dobry cienki spód pod ten sernik na 24/34 wielkość blaszki, pozdrawiam cieplutko

    Unknown
    2 lat temu

    A dlaczego moje herbatniki wypłynęły do wierzchu 😭

    Kalusnika
    2 lat temu
    Reply to  Unknown

    Mi też wypłyneły ;-;

    Anna
    Anna
    2 lat temu

    Witam czy mogłabym na surową masę serową włożyć gruszki?

    Kalusnika
    2 lat temu

    A proszek do pieczenia też??

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Witam wolę używać masła…. ma być rozpuszczone?

    Teresa S
    2 lat temu

    Napewno skorzystam z przepisu bo zastanawiałam się co zrobić z mlekiem w proszku i już mam rozwiązanie dzięki

    Joanna
    Joanna
    26 dni temu
    Reply to  Teresa S

    Zobacz sobie polewę na ciasto z mleka w proszku. Do sernila będzie idealna! 🙂 Jest mega pyszna.

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Czy ja dobrze czytam, że do ubitej piany dodajemy ser? Zawsze ubite białka dodawałam stopniowo do sera

    Unknown
    2 lat temu

    Bardzo ciekawy przepis !!! ciekawa jestem tylko o jakie MLEKO chodzi?? odtluszczone ?? czy tzw."niebieskie" wysokotluszczowe Prosze o info i z gory dziekuje.

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Czy moze być zwykły twaróg półtłusty ?

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Witam.wlasnie upieklam jest przepyszny.polecam wszystkim.napewno zagoscci na świątecznym stole.pozdrawiam.

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Witam, czy mogę piec w 180 stopniach z termoobiegiem?

    Wiolka1980
    2 lat temu

    Czy można użyć mleka w proszku ale roślinnego

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    witam jeśli pięć bez termoobiegu to wtedy jak grzałka góra dół ?

    Unknown
    2 lat temu

    Kurcze,niewiem co zrobiłam nie tak, ale po wlaniu surowej masy herbatniki wypłyneły na wierzch. Czy to sie uda?

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Mi też wypłynęły i miałam 2 serniki i w jednym 🙂 poniżej ciastek był bardziej zbity powyżej puszysty. Jednak długo i tak nie czekał na zjedzenie. 🙂 dodaje do swoich ulubionych przepisów 🙂

    K.
    K.
    2 lat temu

    witam, czy można zrobić serniczek bez spodu? pozdrawiam 🙂

    Rena
    Rena
    2 lat temu

    Super sernik wyszedł,puszysty i wysoki,zrobiłam na kruchym spodzie , dziękuję za przepis ��

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Witam. Dziś go upiekłam wg. przepisu bez żadnych modyfikcji ( bo czasem to robię) wyszedł piękny ze lśniącą polewą. Polecam wszystkim lubiącym serniki. Dla mnie – bomba. Przepis godny powielania. Serdznie pozdrawiam.

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Super sernik, robiłam wielokrotnie wg tego przepisu tylko na podpieczonym kruchym spodzie. Do polewy po zdjęciu z palnika i lekkim przestudzeniu dodaję jeszcze 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w minimalnej ilości wody( ok. 2łyżki). Pozdrawiam.

    asia40
    2 lat temu

    Bardzo ciekawy przepis, uwielbiam mleko w proszku :-), ale nigdy nie próbowałam dodawać go do sernika. Ma tylko jedną wątpliwość, robiąc ten sernik z sera wiaderkowego koniecznie trzeba dodać olej? Te sery w wiaderkach same w sobie są dość tłuste 18-24g tłuszczu i na opakowaniu jest informacja, że nie wymagają dodania tłuszczu.

    Unknown
    2 lat temu

    Witam,jutro będę piekła ten sernik,zobaczymy czy się uda,w piątek napiszę czy "wyszedł", pozdrawiam 😘😘😘

    Unknown
    2 lat temu
    Reply to  Unknown

    Witam,tak jak obiecałam ,sernik eyszydl superowy,dodałam rodzynki i starlam z pomarańczy skórkę,dziękuję za przepis 💕💕💕

    Unknown
    2 lat temu

    Ten sernik to najpyszniejszy!! Przepis cudowny.Piękny i wysoki.Dziękuję bardzo za przepis.Pozdrawiam.

    Unknown
    2 lat temu

    O rany,najpyszniejszy!!! Wielgachny i taki co wyjdzie za każdym razem.Zrobiłam już trzy razy,wszyscy zachwalają.Dziękuję i pozdrawiam.

    Unknown
    2 lat temu

    witam czy można dać mleko w proszku granulowane/
    ?

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Witam �� upiekłam sernik z Pani przepisu drugi raz. Jest pyszny. Tylko po upieczeniu po delikatnym uchyleniu drzwiczek od piekarnika opada. Co robie nie tak? Wykorzystałam ser z wiaderka (Włoszczowa). Czy zdążyła się Pani sytuacja, że sernik opadł po upieczeniu? Pozdrawiam Angelina

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Dziękuję za odpowiedź ��. Spróbuję upiec go jeszcze raz. Może faktycznie za długo ubijałam masę serową. Tak czy inaczej sernik jest pyszny. �� Pozdrawiam Angelina

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Czy można Dodać ser waniliowy Z wiaderka?