Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku

Słodko Słodka
394 komentarze
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się bardzo dużą popularnością na moim blogu, dużo osób go piekło i chwaliło, jest to prosty przepis, więc nawet początkujące osoby powinny sobie z nim poradzić. Polecam na święta i specjalne okazje, sprawdzi się idealnie.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 50 minuty
Czas całkowity 1 godzina 5 minuty
Ilość porcji 24
Jak wykonać przepis na – Sernik puszysty z mlekiem w proszku

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×36 cm

Spód

  • 1 paczka herbatników - 21 szt.

Masa serowa

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 6 szt. jajek - L
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego - paczka 40 g, bez cukru
  • ¾ szkl. oleju
  • 1,5 szkl. zimnego mleka
  • 1,5 szkl. mleka w proszku
  • 1 szczypta soli

Polewa

  • 0,5 kostki masła lub margaryny - 125 g
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany - 18%

Sposób wykonania

  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć herbatniki.
  • Twaróg, żółtka, cukier waniliowy i budyń zmiksować razem, na gładką masę, następnie cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas miksując, wsypać mleko w proszku, wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypać stopniowo cukier i miksować do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a piana sztywna i lśniąca.
  • Do ubitej piany dodać na przemian masę serową, zimne mleko mieszać, za każdym razem mieszać delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą.
  • Gotową masę wylać na herbatniki i wyłożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. godzinę, gdyby góra za bardzo zaczęła się przypiekać, można uchylić piekarnik i przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić go tak do wystygnięcia, nie ruszać.
  • Gdy sernik przestygnie zrobić polewę, masło lub margarynę rozpuścić w rondelku na małym ogniu, następnie wsypać cukier, podgrzać do rozpuszczenia, wsypać kakao, wrzucić śmietanę, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
  • Posmarować przestudzoną polewą i włożyć do lodówki najlepiej na noc, żeby dobrze ściągnął.    
    Zapraszam na YouTube, koniecznie zobacz jak układam herbatniki, żeby nie wypływały.
Sernik ten jest delikatny i bardzo lekki, najlepiej użyć do jego zrobienia gotowego twarogu z wiaderka.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik puszysty z mlekiem w proszku wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
394 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy

Piekarnik z termoobiegiem czy bez? Pytam bo albo nie odwiedzę albo nie ma informacji ��

Dagi

a mi wyplynely herbatniki do gory, dlaczego

Paula

Polecam ser z wiaderka z. Piątnicy. Jest bardzo gęsty i nic nie wypływa.

Jolka

Mi także wypłynęły do góry 😰

Małgorzata

Na początku wlewaj chochelką,a resztę po niej .Nie wypłyną herbatniki.Ja tak robię. Pozdrawiam

Jadwiga

Trzeba sernik lub inne rzadkie ciasto wlewać cienkim strumieniem z najmniejszej wysokości.

Payrycja

Mi też ☹️

Agata

Mi też ale zawsze jak robiłam to robiłam tak samo a teraz już drugi raz mi wypłynęły, myślałam że za szybko ser wylałam i się podniosły ale nie bo tym razem powolutku lalam i przy składaniu do piekarnika już widziałam dwa herbatniki przy wierzchu. Do tej pory nie miałam tego problemu

Monika

Ja moczę herbatniki w mleku i dopiero układam. Wtedy nie wypływają.

Małgorzata

super pomysł. Sprawdziłam i działa

Bożena

Też tak robią przy wszystkich ciastach pieczonych w których używa się herbatników. W ciastach bez pieczenia nie moczę w mleku.
Serniczek właśnie się piecze. Ciekawa jestem jak wyjdzie

Bronisława

Dzięki za podpowiedź. Ja najpierw suche herbatniki w miarę ciasno ułożyłam, a potem lekko zwilżyłam mlekiem. Do tego celu użyłam łyżki. Działa!

Honorata

Mi też wypłynęły

Katarzyna

Myślę że trzeba ciasto przelewać łyżką do blaszki, albo pomalutku chochelką czy szklanką.

Katarzyna

Ja herbatniki kruszę i miksuję na proszek , dolewam stopione masło. Gdy osiągnę konsystencję mokrego piasku, wysypuję na blaszkę i ugniatam. Powstaje fajny kruchy spód i nie ma problemu z wypływającymi herbatnikami.

Anita

Też tak robię. Czasem używam innych ciastek np: oreo lub na święta o smaku korzennym

Patrycja Reszko

Ja posmarowałam spód blaszki masłem, Nie wiem czy to pomogło, ale herbatniki nie wypłynęły. Też dla pewności lałam małym strumieniem z małej wysokości.

Ula

Posmarować herbatniki masłem od spodu

Rafał

Polecam herbatniki maślane. Za drugimi razem kupiłem inne, były tłuste i wypłynęły. Może w tym jest problem. Sernik przepyszny.

Dominika

A ja z przyzwyczajenia włączyłam termoobieg. Coś się stanie ? 🙁

Teo

Wszystkie serniki piekę na termoobiegu i jest okay.

Anonimowy

Dzień dobry jak długo piec kruche ciasto na spod żeby móc wlać masę?

Magda

Ja wcale nie podpiekam i jest ok kiedyś tak, robiłam to po upieczeniu ciasta spod był do wyrzucenia

Maria

Ja zawsze pod sernik robię kruche ciasto , bo mi sernik bardziej smakuje na kruchym cieście niż na herbatnikach. Jak robiłam kruche ciasto pod sernik to ciasto podpiekałam 12 – 15 minut pod sernik.

Anonimowy

Jak wysoki jest sernik, przy tym rozmiarze blaszki i czy dużo opada po ostygnięciu…?

Dagi

u mnie opadl, chyba ze brytwanka byla wieksza niz powinna, nie mierzylam,wzielam taka jaka mialam

Kinga

U mnie wyszedl z blachy i potem opadł robiąc mokry placuszek 🙈

Anonimowy

ile gram masła trzeba użyć, bo są różne kostki?

Basia

Ją dała 200g masła i też wyszło. A ciasto pyszne. Siostra mówiła że to jest najlepszym Serniki jaki jadła 😀

Unknown

W przepisie nie ma masła

Anonimowy

Jest w polewie!

gaba

kostka masla czy margaryny ma zazwyczaj 250g, a polowa to wiadomo 😀

Aaaa

Masło zazwyczaj ma 200, czasami 300. Margaryna 25p

Maria Hreczuch

Czy można go zrobić na kruchym cieście? I czy najpierw upiec spó?

Anonimowy

Witam jaka śmietana do po lewy słodka czy kwaśna???

Angelika

Kwaśna? Wow, pierwszy raz słyszę:) a polewa bedzie wtedy słodką czy kwaśna?😊

Unknown

Czy masa ma byc taka rzadsza lejaca sie 🙂

Asia

Dziś zaczynam przygodę z sernikiem i obawiam się że nie wyjdzie masa, dość rzadka lejącą, się 😱 mam nadzieję że coś z
tego wyjdzie

Joasia

Przed chwilą piekłam ten sernik, też myślałam że nie wyjdzie, bo masa była zbyt rzadka, ale po upieczeniu widzę że jest ok.

Pakula Dariusz

Wyszedl przepyszny 🙂 pozdrawiam

Pakula Dariusz

Witam czy masa ma byc tak mocniej plynna ?

Anonimowy

Upiekłam i wyszedł taki jak na zdjęciu, do tego pyszny, dziękuję za przepis.Pozdrawiam

Bernadeta

Witam.dzis piekłam twoj sernik na mleku w proszku…jak był w piekarniku to był bardzo duży nawet ..ale po upieczeniu opadł.. I niejest aż taki wysoki…I zrobił się mokry…

Izabela

Witam serdecznie sernik wyszedł ogólnie jest pyszny ,ale strasznie opadł i nie kest tak jak u Pani

Anonimowy

Witam albo nie doczytałam albo nie ma mowmy w przepisie o mleku awansie w proszku tylko tym zwykłym, dodacdje po oleju czy przed?

czy można dodać rodzynki ?

Anonimowy

Głupie pytanie. Nie można bo się otrujesz

Karolina Karolina

Wlasnie włożyłam do piekarnika ale blaszkę mam mniejszą aby się nie wylał przy pieczeniu, gdy zacznie rosnąć.

Karolina Karolina

Wyszedł zbakomity!!! Zdrowych Świąt Życzę i nowych przepisów.

MS

Sernik wyszedł bardzo dobry!To będzie juz chyba ulubiony mojego męża 😊

Beata

Sernik pyszny, polecam bardzo przepis.

Elżbieta

Witam ja odnośnie oleju 34szkl.oleju czy chodzi o 3/4 pozdrawiam

Joanna

Ale się uśmiałam. Dobre! 😂

Mariola

🤣

Beata

Sernik pyszny, polecam bardzo przepis.

Karolina Karolina

Bardzo proszę o sprawdzony przepis na karpatķę.

Joanna

Genialny pomysł!

ewik47

Czy mleko w proszku może być granulowane?mam większą il.takiego mleka.

Anonimowy

Zrobiłam dzisiaj ten sernik. Wyszedł bardzo dobry. Masa delikatna i puszysta. Jeden mankament to ciastka, które się lekko przypaliły �� Następnym razem zrobię chyba na kruchym spodzie. Czy ktoś już tak próbował z tą kasą? Pozdrawiam

Unknown

Dzień dobry 🌷
Serniczej rewelacja, robiłam na kruchym spodzie 👍dodałam nieco kakoo👍👌👌

Iwcia.78

Jakiej pojemności szklaneczka?

Anonimowy

a jaki ser w wiaderku polecasz?

Unknown

a czy herbatniki nie unoszą się do góry po wlaniu takiej płynnej masy serowej.Ja zawsze mam ten problem że herbatniki po upieczeniu są w połowie sernika:(. Dlatego zagniatam ciasto ale wiadomo szybciej na ciasteczkach:) Jakaś rada:)))

Anita

Ja zawsze na początku wlewam ciasto łyżką wazowa później reszte małym strumieniem i ciastka się nie unoszą😊serniczek pyszny ma wierzch można polać kajakiem i sypać migdały😊pychota😀

Hanna

Ratunku! Ciastka wypłynęły!? Czy będzie dobry?

Anonimowy

Bardzo proszę o dobry cienki spód pod ten sernik na 24/34 wielkość blaszki, pozdrawiam cieplutko

Unknown

A dlaczego moje herbatniki wypłynęły do wierzchu 😭

Kalusnika

Mi też wypłyneły ;-;

Anna

Witam czy mogłabym na surową masę serową włożyć gruszki?

Kalusnika

A proszek do pieczenia też??

Anonimowy

Witam wolę używać masła…. ma być rozpuszczone?

Teresa S

Napewno skorzystam z przepisu bo zastanawiałam się co zrobić z mlekiem w proszku i już mam rozwiązanie dzięki

Joanna

Zobacz sobie polewę na ciasto z mleka w proszku. Do sernila będzie idealna! 🙂 Jest mega pyszna.

Anonimowy

Czy ja dobrze czytam, że do ubitej piany dodajemy ser? Zawsze ubite białka dodawałam stopniowo do sera

Unknown

Bardzo ciekawy przepis !!! ciekawa jestem tylko o jakie MLEKO chodzi?? odtluszczone ?? czy tzw."niebieskie" wysokotluszczowe Prosze o info i z gory dziekuje.

Anonimowy

Czy moze być zwykły twaróg półtłusty ?

Anonimowy

Witam.wlasnie upieklam jest przepyszny.polecam wszystkim.napewno zagoscci na świątecznym stole.pozdrawiam.

Anonimowy

Witam, czy mogę piec w 180 stopniach z termoobiegiem?

Teo

TAK.

Wiolka1980

Czy można użyć mleka w proszku ale roślinnego

Anonimowy

witam jeśli pięć bez termoobiegu to wtedy jak grzałka góra dół ?

Unknown

Kurcze,niewiem co zrobiłam nie tak, ale po wlaniu surowej masy herbatniki wypłyneły na wierzch. Czy to sie uda?

Anonimowy

Mi też wypłynęły i miałam 2 serniki i w jednym 🙂 poniżej ciastek był bardziej zbity powyżej puszysty. Jednak długo i tak nie czekał na zjedzenie. 🙂 dodaje do swoich ulubionych przepisów 🙂

K.

witam, czy można zrobić serniczek bez spodu? pozdrawiam 🙂

Rena

Super sernik wyszedł,puszysty i wysoki,zrobiłam na kruchym spodzie , dziękuję za przepis ��

Anonimowy

Witam. Dziś go upiekłam wg. przepisu bez żadnych modyfikcji ( bo czasem to robię) wyszedł piękny ze lśniącą polewą. Polecam wszystkim lubiącym serniki. Dla mnie – bomba. Przepis godny powielania. Serdznie pozdrawiam.

Anonimowy

Super sernik, robiłam wielokrotnie wg tego przepisu tylko na podpieczonym kruchym spodzie. Do polewy po zdjęciu z palnika i lekkim przestudzeniu dodaję jeszcze 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w minimalnej ilości wody( ok. 2łyżki). Pozdrawiam.

asia40

Bardzo ciekawy przepis, uwielbiam mleko w proszku :-), ale nigdy nie próbowałam dodawać go do sernika. Ma tylko jedną wątpliwość, robiąc ten sernik z sera wiaderkowego koniecznie trzeba dodać olej? Te sery w wiaderkach same w sobie są dość tłuste 18-24g tłuszczu i na opakowaniu jest informacja, że nie wymagają dodania tłuszczu.

Unknown

Witam,jutro będę piekła ten sernik,zobaczymy czy się uda,w piątek napiszę czy "wyszedł", pozdrawiam 😘😘😘

Unknown

Witam,tak jak obiecałam ,sernik eyszydl superowy,dodałam rodzynki i starlam z pomarańczy skórkę,dziękuję za przepis 💕💕💕

Unknown

Ten sernik to najpyszniejszy!! Przepis cudowny.Piękny i wysoki.Dziękuję bardzo za przepis.Pozdrawiam.

Unknown

O rany,najpyszniejszy!!! Wielgachny i taki co wyjdzie za każdym razem.Zrobiłam już trzy razy,wszyscy zachwalają.Dziękuję i pozdrawiam.

Unknown

witam czy można dać mleko w proszku granulowane/
?

Anonimowy

Witam �� upiekłam sernik z Pani przepisu drugi raz. Jest pyszny. Tylko po upieczeniu po delikatnym uchyleniu drzwiczek od piekarnika opada. Co robie nie tak? Wykorzystałam ser z wiaderka (Włoszczowa). Czy zdążyła się Pani sytuacja, że sernik opadł po upieczeniu? Pozdrawiam Angelina

Teo

Sernik zawsze po upieczeniu opada do takiej wysokości jaka była przed upieczeniem. Często opada nie równo

Anonimowy

Dziękuję za odpowiedź ��. Spróbuję upiec go jeszcze raz. Może faktycznie za długo ubijałam masę serową. Tak czy inaczej sernik jest pyszny. �� Pozdrawiam Angelina

Anonimowy

Czy można Dodać ser waniliowy Z wiaderka?