3,7K
Propozycja na zbliżające się dużymi krokami święta Bożego Narodzenia, sernik na kruchym spodzie, z nutką cytrynową, nie jest za ciężki, ładnie się kroi,a jak smakuje… Lubię piec serniki, raz coś dodam, raz odejmę, ale ten wyszedł idealny, równy i bardzo smaczny 🙂
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Kruchy spód:
- 2 szkl.mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- ok.3/4 kostki masła lub margaryny
- 1 jajko
- powidła lub marmolada do posmarowania spodu
Masa Serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 250 g twarogu półtłustego w kostce
- 8 jajek L
- szczypta soli
- 100 g masła lub margaryny
- 1,5 szkl.cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z jednej wyparzonej cytryny
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
- Po przestygnięciu posmarować powidłami lub marmoladą.
- Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową szkl. cukru na jasną masę w kolorze koglu, dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem, wsypać budyń z mąką ziemniaczaną oraz wlać roztopione i przestudzone masło. Miksować krótko tyko do połączenia.
- Białka ubić ze szczyptą soli i szkl. cukru na sztywną pianę. Do masy serowej wmieszać delikatnie łyżką drewnianą ubitą pianę.
- Masę wylać na podpieczony spód. Piec w temp.170 C ok. 1 godz.
- Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
- Sernik w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby za mocno wierzch się nie spiekł.
- Przepis na=> idealną polewę z połyskiem.
Jak ja uwielbiam serniki, lecę do Ciebie z kawunią, zostaw ociupinkę dla mnie:)
Joaśka to wypiek z Wszystkich Świętych ;-)ale na ten week też będzie coś słodkiego 😉
Obserwuję Twojego bloga więc nie muszę zapisywać przepisu, znajdę go szybko:)Napewno kiedyś go upiekę
Do końca roku pewnie jeszcze jakiś sernik trzasnę ;-)ale mam smaka na tego Twojego z białą czekoladą 🙂
Pysznie wygląda. Jakiej gramatury budyń? Bo są różne. Przy okazji na którym poziomie piekarnika pięć sernik? Dziękuję za pomoc
Budyń 40 g,zawsze Dr.Oetker używam,piekę na środkowym poziomie i nigdy do sernika nie używam termoobiegu.Pozdrawiam 🙂 Udanych wypieków 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie…
Pycha! Już poczułam świąteczny klimat.
Napewno upieke,wyglada apetycznie
Folie aluminiową na wierzch, kładziemy kiedy? w sensie po jakim czasie pieczenia 🙂
To już na oko musisz przypilnować,jak zaczyna się rumienić na wierzchu,to uchylam piekarnik i kładę folię.Pozdrawiam 🙂
A do sernika jakieś rodzynki albo brzoskwinie można dodać? ???
Pewnie można dodać rodzynki wedle gustu i smaku jeśli chodzi o brzoskwinie to polecam ten serniczek :
https://slodkoslodka.pl/2017/06/sernik-z-brzoskwiniami.html
Pozdrawiam 🙂
no no taki pyszny serniczek to bym sobie zjadła
Jeśli doda się łyżkę mąki ziemniaczanej i budyń nie będzie za bardzo ubity tzn twardawy?
Przekrój widać na zdjęciu,można pominąć wedle swojego gustu i smaku.
wygląda mega smacznie!
Pycha serniczek. Czy możesz polecić jaki ser używasz? ja niby mam polecony ale to jeszcze nie TO 🙂
Przeważnie na President,albo Włoszczowa tak mi najbardziej przypadły do gustu i smaku 😉
Sernik to jest to 😍
A moje serniki zawsze wychodzą takie zbite, ciężkie, nie takie pulchne i lekkie jak na zdjęciu, pozostawiam w piekarniku , dodaje ubite białka, wszystko zgodnie z przepisem i ciągła ….klapa
Wszystko zależy od twarogu jaki używasz.
Robię drugi rok z rzędu:) Pychota 🙂
O bardzo się cieszę 🙂 Miło mi 🙂
Zrobiłam na Święta niestety ostatni raz. W smaku bardzo dobry lecz nie można go wyciągnąć z blaszki na talerz bo się strasznie źle król i rozpada. Dół przykleja się do papieru.
Ja takich problemów nie mam, zresztą chyba widać na zdjęciu. Polecam użyć dobrze naostrzonego noża do krojenia, żeby ciasto wyglądało ładnie, a nie było poszarpane. U mnie dół się nie przykleja do papieru, wszystko zależy od twarogu jakiego używasz i jak długo trzymasz ciasto, u mnie taki sernik znika w 2 dni. Pozdrawiam
Witam. Czy taki sernik można zrobić na herbatnikach?
Tak pewnie, tylko wiadomo herbatniki szybciej namiękną, ale spokojnie możesz zrobić na herbatnikach. Ja też czasem gdy nie mam czasu i na szybko to robię właśnie na herbatnikach 🙂 Pozdrawiam
Doskonały przepis, udał się za pierwszym razem. Pieczemy z Córka już trzeci raz, nie może się znudzić ten smak!
Halinko bardzo się cieszę, że Wam posmakował, bardzo miło czytać takie komentarze 🙂 Pozdrawiam Was serdecznie 🙂