Sernik wigilijny

Słodko Słodka
30 komentarzy

Propozycja na zbliżające się dużymi krokami święta Bożego Narodzenia, sernik na kruchym spodzie, z nutką cytrynową, nie jest za ciężki, ładnie się kroi,a jak smakuje… Lubię piec serniki, raz coś dodam, raz odejmę, ale ten wyszedł idealny, równy i bardzo smaczny 🙂

Składniki:

Blaszka 25×36 cm   

Kruchy spód:

  • 2 szkl.mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • ok.3/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • powidła lub marmolada do posmarowania spodu 

Masa Serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g twarogu półtłustego w kostce
  • 8 jajek L
  • szczypta soli
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1,5 szkl.cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z jednej wyparzonej cytryny
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
  • Po przestygnięciu posmarować powidłami lub marmoladą.  
  •  Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową szkl. cukru na jasną masę w kolorze koglu, dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem, wsypać budyń z mąką ziemniaczaną oraz wlać roztopione i przestudzone masło. Miksować krótko tyko do połączenia.
  • Białka ubić ze szczyptą soli i szkl. cukru na sztywną pianę. Do masy serowej wmieszać delikatnie łyżką drewnianą ubitą pianę.
  • Masę wylać na podpieczony spód.  Piec w temp.170 C ok. 1 godz.
  • Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.  
  • Sernik w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby za mocno wierzch się nie spiekł.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
30 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Jak ja uwielbiam serniki, lecę do Ciebie z kawunią, zostaw ociupinkę dla mnie:)

Obserwuję Twojego bloga więc nie muszę zapisywać przepisu, znajdę go szybko:)Napewno kiedyś go upiekę

Anonimowy

Pysznie wygląda. Jakiej gramatury budyń? Bo są różne. Przy okazji na którym poziomie piekarnika pięć sernik? Dziękuję za pomoc

Getmoney pożyczki

Wygląda bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie…

Di bloguje

Pycha! Już poczułam świąteczny klimat.

Unknown

Napewno upieke,wyglada apetycznie

tynamar88

Folie aluminiową na wierzch, kładziemy kiedy? w sensie po jakim czasie pieczenia 🙂

Anonimowy

A do sernika jakieś rodzynki albo brzoskwinie można dodać? ???

Izaa

no no taki pyszny serniczek to bym sobie zjadła

Unknown

Jeśli doda się łyżkę mąki ziemniaczanej i budyń nie będzie za bardzo ubity tzn twardawy?

wygląda mega smacznie!

AZgotuj!

Pycha serniczek. Czy możesz polecić jaki ser używasz? ja niby mam polecony ale to jeszcze nie TO 🙂

slodki.zakatek

Sernik to jest to 😍

Justa

A moje serniki zawsze wychodzą takie zbite, ciężkie, nie takie pulchne i lekkie jak na zdjęciu, pozostawiam w piekarniku , dodaje ubite białka, wszystko zgodnie z przepisem i ciągła ….klapa

justi

Robię drugi rok z rzędu:) Pychota 🙂

Ewa

Zrobiłam na Święta niestety ostatni raz. W smaku bardzo dobry lecz nie można go wyciągnąć z blaszki na talerz bo się strasznie źle król i rozpada. Dół przykleja się do papieru.

Aleksandra

Witam. Czy taki sernik można zrobić na herbatnikach?

Halina

Doskonały przepis, udał się za pierwszym razem. Pieczemy z Córka już trzeci raz, nie może się znudzić ten smak!

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies