Sernik z bakaliami

Słodko Słodka
26 komentarzy
To już typowo świąteczna propozycja, taki sernik luksusowy z makiem, rodzynkami i kandyzowanymi owocami. Idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole. Sernik jest bez spodu mimo tego, że wygląda jakby miał spód, jest bardzo prosty do przygotowania i szybko się go robi. Pięknie prezentuje się na stole. Myślę, że takim ciachem zachwycisz swoich gości bez wątpienia. Na moim świątecznym stole, nie może nigdy zabraknąć sernika. Ci którzy mnie znają wiedzą, że lubię kombinować w kuchni i chociaż mam swoje ulubione przepisy, do których lubię wracać na święta, zawsze przygotowuje chociaż jedno nowe ciasto. Pamiętacie ulubiony sernik mojej rodziny? Tak dokładnie jest to Sernik puszysty z mlekiem w proszku => klik.
Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 20 minuty
Ilość porcji 24
Jak wykonać przepis na – Sernik z bakaliami

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×36 cm

Masa serowa

  • ok. 2 kg twarogu w kostce
  • 10 jajek - L
  • 150 g masła
  • 300 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego - duży cukier waniliowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego - paczka 40 g, bez cukru
  • 50 g kaszki manny
  • 150 g suchego maku
  • 1 cytryna - sok z całej cytryny
  • 200 g skórki owoców kandyzowanych - najlepiej użyć kolorowe
  • 100 g rodzynek

Polewa

  • 200 g czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 30 g masła

Sposób wykonania

  • Twaróg w kostkach wrzucić do miski ( użyłam twarogu półtłustego ), wrzucić żółtka, cukier i cukier waniliowy, kaszkę mannę i miękkie masło. Całość potraktować blenderem, do uzyskania jednolitej i gładkiej masy serowej.
  • Do masy serowej dodać suche budynie, całość dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką rózgową.
  • Tak przygotowaną masę serową podziel na 2 części. Do ⅓ masy serowej dodaj mak, użyłam mak z puszki. Wymieszaj dokładnie i wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość równomiernie rozsmaruj. Odstaw na bok.
  • Do pozostałej masy serowej, zetrzyj na tarce skórkę z wyparzonej cytryny, dodaj skórki kandyzowane, im bardziej kolorowe tym lepszy efekt końcowy przy krojeniu. Dodaj również rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
  • W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka delikatnie wmieszaj do masy serowej z bakaliami.
  • Masę serową z bakaliami wyłóż, na masę serową z makiem, najlepiej wykładać łyżka po łyżce, następnie tylko wyrównać wierzch łyżką.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 1 godz.
  • Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i tak pozostawić na pół godz. następnie wyjąć na blat.
  • Gdy sernik przestygnie przygotować ulubioną polewę.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z bakaliami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
26 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Aga

Wygląda pięknie 🙂

Słodko Słodka

Dzięki Aguś 😘 Bardzo smaczny wyszedł, chyba się starzeje, bo nigdy nie lubiłam sernika z tego typu dodatkami 😉

Magdalena

uwielbiam domowy sernik!

IwonaT.

Takie serniczki to ja lubię ^_^

Wioleta Sadowska

Ale bym sobie dzisiaj pojadła taki sernik. Pychota.

Iwona

Podoba mi się dodatek maku, bo go uwielbiam. Tak samo jak serniki. Tyle tylko, że wolę bez bakalii 🙂

Monika

U Ciebie zawsze super słodkości! Sernik wygląda cudnie! Ależ on musi smakować 🙂

Magda

Pysznie wygląda, bardzo fajne te kolorowe kosteczki się prezentują 🙂

Edyta

Cudowny jest ten serniczek, taki kolorowy!

Justynka

Prosto i smacznie 🙂 pamiętam to ciasto z dzieciństwa.

Kamila

Wygląda przepysznie i kolorowo. Zapisuje przepis!

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne, bardzo smaczny, polecam 🙂

Kasia Futka

Piękny i jaki kolorowy serniczek! <3
Prezentuje się bardzo apetycznie 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje bardzo Kasiu 🙂

Izabela S.

Jaki równy Ci wyszedł 🙂

Słodko Słodka

Dzięki bardzo, z czasem doszłam do wprawy 😉

teresa

Cudowny sernik

Słodko Słodka

Dziękuje Teresko 🙂