1,7K
Jak wykonać przepis na – Sernik z bakaliami
To już typowo świąteczna propozycja, taki sernik luksusowy z makiem, rodzynkami i kandyzowanymi owocami. Idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole. Sernik jest bez spodu mimo tego, że wygląda jakby miał spód, jest bardzo prosty do przygotowania i szybko się go robi. Pięknie prezentuje się na stole. Myślę, że takim ciachem zachwycisz swoich gości bez wątpienia. Na moim świątecznym stole, nie może nigdy zabraknąć sernika. Ci którzy mnie znają wiedzą, że lubię kombinować w kuchni i chociaż mam swoje ulubione przepisy, do których lubię wracać na święta, zawsze przygotowuje chociaż jedno nowe ciasto. Pamiętacie ulubiony sernik mojej rodziny? Tak dokładnie jest to Sernik puszysty z mlekiem w proszku => klik.
Potrzebne składniki
Blaszka 25×36 cm
Masa serowa
- ok. 2 kg twarogu w kostce
- 10 jajek - L
- 150 g masła
- 300 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego - duży cukier waniliowy
- 2 opakowania budyniu waniliowego - paczka 40 g, bez cukru
- 50 g kaszki manny
- 150 g suchego maku
- 1 cytryna - sok z całej cytryny
- 200 g skórki owoców kandyzowanych - najlepiej użyć kolorowe
- 100 g rodzynek
Polewa
- 200 g czekolady
- 2 łyżki mleka
- 30 g masła
Sposób wykonania
- Twaróg w kostkach wrzucić do miski ( użyłam twarogu półtłustego ), wrzucić żółtka, cukier i cukier waniliowy, kaszkę mannę i miękkie masło. Całość potraktować blenderem, do uzyskania jednolitej i gładkiej masy serowej.
- Do masy serowej dodać suche budynie, całość dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką rózgową.
- Tak przygotowaną masę serową podziel na 2 części. Do ⅓ masy serowej dodaj mak, użyłam mak z puszki. Wymieszaj dokładnie i wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość równomiernie rozsmaruj. Odstaw na bok.
- Do pozostałej masy serowej, zetrzyj na tarce skórkę z wyparzonej cytryny, dodaj skórki kandyzowane, im bardziej kolorowe tym lepszy efekt końcowy przy krojeniu. Dodaj również rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
- W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka delikatnie wmieszaj do masy serowej z bakaliami.
- Masę serową z bakaliami wyłóż, na masę serową z makiem, najlepiej wykładać łyżka po łyżce, następnie tylko wyrównać wierzch łyżką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 1 godz.
- Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i tak pozostawić na pół godz. następnie wyjąć na blat.
- Gdy sernik przestygnie przygotować ulubioną polewę.
- Jeśli twaróg jest bardzo suchy, możesz dodać przed użyciem blendera parę łyżek śmietany.
- Suchy budyń możesz zamienić mąką ziemniaczaną.
- Ciasto podane na pięknej Patera/talerz na ciasto i tort z kloszem na nóżce szklany Altom Design 32 cm
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z bakaliami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Wygląda pięknie 🙂
Dzięki Aguś 😘 Bardzo smaczny wyszedł, chyba się starzeje, bo nigdy nie lubiłam sernika z tego typu dodatkami 😉
uwielbiam domowy sernik!
Domowy zawsze najlepszy 🙂 Ja to w ogóle mam słabość do domowych ciast 😉
Takie serniczki to ja lubię ^_^
Serniczek zawsze dobry 🙂
Ale bym sobie dzisiaj pojadła taki sernik. Pychota.
Pyszny, wersja świąteczna 😉
Podoba mi się dodatek maku, bo go uwielbiam. Tak samo jak serniki. Tyle tylko, że wolę bez bakalii 🙂
Mi się właśnie smaki pozmieniały, chyba się starzeje, bo nigdy z bakaliami nie jadłam, a ten wcinałam jak szalona 🙂
U Ciebie zawsze super słodkości! Sernik wygląda cudnie! Ależ on musi smakować 🙂
Dzięki serdeczne Kochana 🙂 Lubię piec ciasta, a serniczek w tej wersji bardzo smaczny 🙂
Pysznie wygląda, bardzo fajne te kolorowe kosteczki się prezentują 🙂
Sernik z bakaliami przyciąga oko 😉
Cudowny jest ten serniczek, taki kolorowy!
Dawno nie piekłam sernika z bakaliami, wyszedł super 🙂
Prosto i smacznie 🙂 pamiętam to ciasto z dzieciństwa.
Sernik chyba lubią wszyscy, ale każdy ma inny smak i nie każdy lubi właśnie z bakaliami.
Wygląda przepysznie i kolorowo. Zapisuje przepis!
Dzięki serdeczne, bardzo smaczny, polecam 🙂
Piękny i jaki kolorowy serniczek! <3
Prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
Dziękuje bardzo Kasiu 🙂
Jaki równy Ci wyszedł 🙂
Dzięki bardzo, z czasem doszłam do wprawy 😉
Cudowny sernik
Dziękuje Teresko 🙂