To już typowo świąteczna propozycja, taki sernik luksusowy z makiem, rodzynkami i kandyzowanymi owocami. Idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole. Sernik jest bez spodu mimo tego, że wygląda jakby miał spód, jest bardzo prosty do przygotowania i szybko się go robi. Pięknie prezentuje się na stole. Myślę, że takim ciachem zachwycisz swoich gości bez wątpienia. Na moim świątecznym stole, nie może nigdy zabraknąć sernika. Ci którzy mnie znają wiedzą, że lubię kombinować w kuchni i chociaż mam swoje ulubione przepisy, do których lubię wracać na święta, zawsze przygotowuje chociaż jedno nowe ciasto. Pamiętacie ulubiony sernik mojej rodziny? Tak dokładnie jest to Sernik puszysty z mlekiem w proszku => klik.
Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 1 hr
Czas całkowity 1 hr 20 mins
Ilość porcji 24
Jak wykonać przepis na – Sernik z bakaliami

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×36 cm

    Masa serowa

    • ok. 2 kg twarogu w kostce
    • 10 jajek - L
    • 150 g masła
    • 300 g cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego - duży cukier waniliowy
    • 2 opakowania budyniu waniliowego - paczka 40 g, bez cukru
    • 50 g kaszki manny
    • 150 g suchego maku
    • 1 cytryna - sok z całej cytryny
    • 200 g skórki owoców kandyzowanych - najlepiej użyć kolorowe
    • 100 g rodzynek

    Polewa

    • 200 g czekolady
    • 2 łyżki mleka
    • 30 g masła

    Sposób wykonania

    • Twaróg w kostkach wrzucić do miski ( użyłam twarogu półtłustego ), wrzucić żółtka, cukier i cukier waniliowy, kaszkę mannę i miękkie masło. Całość potraktować blenderem, do uzyskania jednolitej i gładkiej masy serowej.
    • Do masy serowej dodać suche budynie, całość dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką rózgową.
    • Tak przygotowaną masę serową podziel na 2 części. Do ⅓ masy serowej dodaj mak, użyłam mak z puszki. Wymieszaj dokładnie i wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość równomiernie rozsmaruj. Odstaw na bok.
    • Do pozostałej masy serowej, zetrzyj na tarce skórkę z wyparzonej cytryny, dodaj skórki kandyzowane, im bardziej kolorowe tym lepszy efekt końcowy przy krojeniu. Dodaj również rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
    • W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka delikatnie wmieszaj do masy serowej z bakaliami.
    • Masę serową z bakaliami wyłóż, na masę serową z makiem, najlepiej wykładać łyżka po łyżce, następnie tylko wyrównać wierzch łyżką.
    • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 1 godz.
    • Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i tak pozostawić na pół godz. następnie wyjąć na blat.
    • Gdy sernik przestygnie przygotować ulubioną polewę.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z bakaliami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    26 komentarzy
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aga
    Aga
    5 miesięcy temu

    Wygląda pięknie 🙂

    Słodko Słodka
    5 miesięcy temu
    Reply to  Aga

    Dzięki Aguś 😘 Bardzo smaczny wyszedł, chyba się starzeje, bo nigdy nie lubiłam sernika z tego typu dodatkami 😉

    Magdalena
    Magdalena
    5 miesięcy temu

    uwielbiam domowy sernik!

    IwonaT.
    5 miesięcy temu

    Takie serniczki to ja lubię ^_^

    Wioleta Sadowska
    5 miesięcy temu

    Ale bym sobie dzisiaj pojadła taki sernik. Pychota.

    Iwona
    5 miesięcy temu

    Podoba mi się dodatek maku, bo go uwielbiam. Tak samo jak serniki. Tyle tylko, że wolę bez bakalii 🙂

    Monika
    5 miesięcy temu

    U Ciebie zawsze super słodkości! Sernik wygląda cudnie! Ależ on musi smakować 🙂

    Magda
    5 miesięcy temu

    Pysznie wygląda, bardzo fajne te kolorowe kosteczki się prezentują 🙂

    Edyta
    5 miesięcy temu

    Cudowny jest ten serniczek, taki kolorowy!

    Justynka
    5 miesięcy temu

    Prosto i smacznie 🙂 pamiętam to ciasto z dzieciństwa.

    Kamila
    5 miesięcy temu

    Wygląda przepysznie i kolorowo. Zapisuje przepis!

    Słodko Słodka
    5 miesięcy temu
    Reply to  Kamila

    Dzięki serdeczne, bardzo smaczny, polecam 🙂

    Kasia Futka
    5 miesięcy temu

    Piękny i jaki kolorowy serniczek! <3
    Prezentuje się bardzo apetycznie 🙂

    Słodko Słodka
    5 miesięcy temu
    Reply to  Kasia Futka

    Dziękuje bardzo Kasiu 🙂

    Izabela S.
    5 miesięcy temu

    Jaki równy Ci wyszedł 🙂

    Słodko Słodka
    5 miesięcy temu
    Reply to  Izabela S.

    Dzięki bardzo, z czasem doszłam do wprawy 😉

    teresa
    teresa
    5 miesięcy temu

    Cudowny sernik

    Słodko Słodka
    5 miesięcy temu
    Reply to  teresa

    Dziękuje Teresko 🙂