Moje ulubione ciasto pod każdą postacią, masa serowa w połączeniu z kwaskową frużeliną i kruchym spodem smakuje wyśmienicie, ser z wiśnią połączenie idealne. Wielokrotnie pisałam, że uwielbiam piec serniki i eksperymentować, raz coś dodam, raz odejmę i tak powstaje moja nowa wersja sernika. Piekłam go już kilka razy, ale tym razem zdążyłam zrobić zdjęcia, może nie najlepsze, ale uwierzcie mi na słowo, ten sernik jest wart grzechu 😉 Można również na frużelinie zrobić szlaczki z ciemnej czekolady.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Kruchy spód:
- 2 szkl.mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- ok. 3/4 kostki masła lub margaryny
- 1 jajko
Masa Serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 250 g twarogu półtłustego w kostce
- 8 jajek L
- szczypta soli
- 100 g masła lub margaryny
- 1,5 szkl.cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny lub ekstrakt cytrynowy
Frużelina Wiśniowa:
- 500 g wiśni mrożonych
- 4 łyżki cukru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
Przygotowanie:
- Mąkę i kakao przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
- Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową szkl. cukru na jasną masę w kolorze koglu, dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem, wsypać budyń z mąką ziemniaczaną oraz wlać roztopione i przestudzone masło, sok z cytryny. Miksować krótko tyko do połączenia.
- Białka ubić ze szczyptą soli i szkl. cukru na sztywną pianę. Do masy serowej wmieszać delikatnie łyżką drewnianą ubitą pianę.
- Masę wylać na podpieczony spód. Piec w temp. 170 C ok. 1 godz.
- Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
- Sernik w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową, żeby za mocno wierzch się nie spiekł.
- Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie mrożone lub świeże w sezonie, zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować.
- Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia.
- Frużelina powinna mieć konsystencję żelu, po lekkim przestygnięciu wylać na wierzch sernika, rozsmarować równo po całości.
- Dla bardziej cierpliwych 😉 można na wierzchu frużeliny zrobić szlaczki z gorzkiej czekolady.
W Waszym wykonaniu:
- Joasia Tarka, zauważyłam zdjęcie na mojej stronce po roku czasu, Asiulka mam nadzieje, że mi wybaczysz 😉 Dziękuje Ci Kochana za super, apetyczną foteczkę 🙂
wygląda wyśmienicie
Dziękuje 🙂
Bardzo apetycznie wygląda, dodatek frużeliny to super pomysł 🙂
🙂
Połączenie sernika i frużeliny – obłędny patent!
Co upiekę sernik to zachwalam,jeden z moich najlepszych he he skromnie powiedziała Słodko Słodka,mój mąż zawsze się nabija 😉
Super przepis i podoba mi sie, ze kruche ciasto bez trzymania w lodowce. Szybciej pojdzie : )
Dokładnie moment i sernik w piekarniku 🙂
Piekłam go dzisiaj 🙂 wyszedł obłędny 😍😍
Cieszę się bardzo 🙂 Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych 🙂
Dziękuję i wzajemnie 🙂
To ile da masła bo masło ma inną wagę jak Margaryna?
Czy czekoladę rozpuszczasz w kąpieli wodnej i polewasz wierzch ciasta czy może dodatkowo mieszasz czekoladę np. ze słodką śmietanką?
Przeważnie na szybko sama czekolada roztopiona na parze, u nas taki sernik szybko znika, także szkoda zabawy 🙂
Dziękuję za odpowiedź🙂
Nie ma za co, sernik jest bardzo smaczny także polecam serdecznie 🙂