Sernik z Kisielową Pianką.

Słodko Słodka
11 komentarzy
Tak mnie naszło wczoraj na sernik,sernik jest bardzo fajny,dodatkowo kisielowa pianka nadaje mu fajny smaczek;-)
Składniki na ciasto:

200 g mąki
100 g masła
2 żółtka
100g cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić. Wylepić ciastem blaszkę ( 25×35 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec około 20 minut w 180 st. C.


Składniki na masę serową:

1,20 kg sera zmielonego
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
2 opakowania cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny


Żółtka utrzeć z cukrami na jasną, puszystą masę, dodać ser, sok i skórkę cytrynową, olej i budynie rozrobione w mleku.
Wylać na ciasto. Piec 30 minut w 175 st. C, następnie wyłożyć na ser kisielową piankę.

Składniki na kisielową piankę:

2 opakowania kisielu truskawkowego lub wiśniowego
6 białek
3/4 szklanki cukru
szczypta soli



Białka ubić z sola na sztywną pianę, wsypać cukier,i ubijać aż będzie sztywna piana. Dodać kisiele i zmiksować do połączenia składników. Wyłożyć na zapieczony ser i piec jeszcze 30 minut. wystudzić przy uchylonym piekarniku.

Polewa czekoladowa błyszcząca:

125 margaryny Kasi
0,5 szkl.cukru pudru
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki wrzątku



Najpierw rozpuszczam w rondelku Kasię, dodaję cukier puder , a gdy już cukier puder się rozpuści, to zdejmuję z ognia i dodaję kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszam. Po przestudzeniu polewa jest gotowa. Zaletą tej polewy jest to, że ładnie lśni i nie kruszy się podczas krojenia.

Przepis od Domowa Cukierenka

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown

Proszę o informację – czy budyń waniliowy powinien być bez cukru. Z góry bardzo dziękuję

Unknown

Czy można użyć sera z wiaderka?

Anonimowy

tylko dobrej firmy patrz na skład

Anonimowy

Czy kisielową piankę nakładamy na upieczony gorący sernik jeszcze w piekarniku?

Unknown

Upiekłam na roczek wszystkim smakowalo. Dzięki za przepis teraz zagosci na stałe w moim zeszycie 😌

Unknown

Będę robić na święta

Anonimowy

Czy te budynie do zimnego mleka i dodać do reszty czy ugotować budyń ??

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies