Sernik z masą kajmakową i orzeszkami w miodzie

Słodko Słodka
35 komentarzy
Jestem wielką fanką serników, sernik ten sprawdzi się na specjalne okazje, ale i nie tylko, będzie wspaniałą ozdobą każdego stołu. Ciemny spód, masa kajmakowa oraz podpieczone orzeszki, warstwa miodu na nich… pyszota 🙂 Kto się skusi na kawałek? Gwarantuje, że na jednym kawałku tego pysznego sernika nie skończysz, jest idealny. Dziewczyny przetestujcie na Dzień Kobiet, w tym dniu akurat może nam pójść w boczki, ten sernik również będzie pasował na stół wielkanocny, pięknie się prezentuje i nieziemsko smakuje. Sernik dość szybko się robi i jak to zwykle bywa dość szybko znika.
Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 55 mins
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Ilość porcji 15 porcji
Jak wykonać przepis na – Sernik z masą kajmakową i orzeszkami w miodzie

Potrzebne składniki
  

Tortownica 24 cm

    Ciasto ciemne

    • 300 g mąki pszennej tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kakao
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 0,5 kostki masła lub margaryny - 125 g
    • 1 jajko - L

    Masa serowa

    • 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego
    • 5 jajek - L
    • 1 szkl. cukru 
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego - 40 g
    • aromat waniliowy - kilka kropli
    • ¾ szkl. śmietany kwaśnej 18 %
    • 1 szczypta soli

    Dodatkowo

    • 0,5 puszki masy kajmakowej
    • 100 g orzeszków ziemnych nie solonych
    • 2 łyżki miodu

    Sposób wykonania

    • Mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem pudrem przesiej do miski, wymieszaj. Wrzuć posiekane masło, oraz wbić jajko, ciasto wyrób ręcznie lub robotem. Tortownice spód wyłóż papierem do pieczenia, boki delikatnie posmaruj masłem, wygnieć spód oraz boki ciastem, na koniec zrobiłam wzorek widelcem, odstaw na bok i przygotuj masę serową.
    • Do miski wrzuć twaróg, wsyp proszek budyniowy i wlej aromat, całość krótko wymieszaj mikserem. W osobnej misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli, na jasną masę w kolorze koglu moglu, wlej śmietanę i krótko wymieszaj mikserem, następnie przelej do masy serowej, wszystko razem krótko wymieszaj i wylej do tortownicy na ciemne ciasto.
    • Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 min.
      Piecz w temp 180 C góra – dół bez termoobiegu.
      Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do wystygnięcia.
    • Orzeszki wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiecz je w piekarniku ok. 5 min. temp. 180 C, trzeba pilnować, żeby nie przypalić, pozostaw do wystygnięcia na blacie. Następnie roztop miód na parze, gdy będzie płynny wsyp orzeszki i energicznie wymieszaj, wyłóż z powrotem do blaszki, w której były wypiekane i wrzuć do lodówki, żeby miód ściągnął.  Na letni sernik rozsmaruj masę kajmakową, jeśli jest gęsta podgrzej na parze, przełóż tyle ile uważasz do miseczki i lekko podgrzej. Ułóż z orzeszków wianuszek na około, wstaw do lodówki, można następnego dnia.
    • Ilość porcji jest uzależniona od krojonych kawałków.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z masą kajmakową i orzeszkami w miodzie wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Zobacz również

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    35 komentarzy
    najstarszy
    najnowszy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aga

    Pięknie wygląda. Nie mogę się napatrzeć, tym bardziej, że uwielbiam serniki. Gratulacje 😊

    Słodko Słodka

    Dziękuje, serniki lubimy ponad wszystkie słodkości 🙂😘

    Izaa

    na takie cudo to ja chętnie się skuszę

    Słodko Słodka

    Nie sposób się oprzeć 😉

    Teresa S

    To ja się wproszę na kawałek

    Słodko Słodka

    😘 🙂

    Ja bardzo lubię taki z krówkami wymieszanymi z masą serową

    Słodko Słodka

    Dla mnie z krówkami to już za słodki.

    KosmetykoFanki

    Ale pysznie się prezentuje, mniaam 🙂

    Słodko Słodka

    Dziękuje 🙂😘

    pożeramstrony

    Wygląda obłędnie, jak z najlepszej cukierni!

    Słodko Słodka

    Dziękuje 🙂😘 Bardzo mi miło ❤️

    Unknown

    Bardzo smaczny jest polecam

    Słodko Słodka

    Dzięki 🙂😘

    Ewelina

    Czy może być ser z wiaderka?

    Last edited 1 rok temu by Ewelina
    Marzena

    Bardzo lubię takie serniczki 🙂

    Słodko Słodka

    Też mamy słabość do serników 🙂😘

    cialo-zdrowie

    uu aż się prosi do kawy 🙂

    Słodko Słodka

    Na jednym kawałku takiego sernika się nie kończy 🙂

    Wioleta Sadowska

    Matko jak on pysznie wygląda. Coś wspaniałego.

    Słodko Słodka

    Dziękuje 🙂😘

    CookUp

    Ojej! <3 Orzeszki, kajmak i miód to jest tak doskonałe połączenie, że trudno się oprzeć, a jeśli do tego łączy się z sernikiem to my jeszcze przed pierwszą porcją poprosimy od razu o dokładkę! 😉 Każdy weekend powinien smakować tym sernikiem!

    Słodko Słodka

    Bardzo mi miło 🙂😘❤️To taki sernik na specjalne okazje 🙂

    Królowa Karo

    Uwielbiam połączenie orzeszków i miodu 🙂

    Słodko Słodka

    Pyszny jest ten serniczek 🙂😘

    Monika

    Kupuję podobny sernik w cukierni, ale powiem Ci że Twój prezentuje się dużo lepiej 🙂

    Słodko Słodka

    O proszę, ja czasem patrzę w cukierni na ciasta przekładane i próbuje wtedy odtwarzać wizualnie jak mi coś wpadnie w oko 😉 W cukierniach raczej idą na ilość, w domu zawsze masz czas, żeby odpowiednio dopieścić każdy wypiek.

    MyśliPotarganej.pl

    Boziu, ale wysoki Ci wyszedł! Ty to masz rękę do ciast…

    Edyta

    Jaki niesamowity serniczek, pycha!

    Też uwielbiam serniki a ten wygląda świetnie.

    Rafał

    Jaka średnica tortownicy?

    Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

    Polityka prywatności i cookies