Sernik z Oreo rozpływa się w ustach, jest to jeden z moich ulubionych serników. Szybko się robi, mało tego jest prosty w przygotowaniu, a jak smakuje… nie potrzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych. Osoby, które mają mało wspólnego z kuchnią, zapewniam super sobie poradzą z tym wypiekiem. Zachwyt bliskich jest gwarantowany. Muszę się Wam przyznać, że to był jeden z pierwszych moich serników, który tak fajnie mi wyszedł. Zbliżają się święta, więc postanowiłam Wam przypomnieć przepis na ten właśnie sernik, może kogoś zainspiruje, może ktoś skorzysta z przepisu i zaskoczy swoich bliskich.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Ilość porcji 15
Jak wykonać przepis na – Sernik z Oreo

Potrzebne składniki
  

Tortownica 22-24 cm

    Spód ciasteczkowy

    • 1 paczka ciasteczek oreo - duża
    • 3 łyżki miękkiego masła

    Masa serowa

    • 1 kg twarogu półtłustego może być z wiaderka
    • 300 ml śmietany kremówki 30 %
    • ¾ szkl. drobnego cukru
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego - duży
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 4 jajka - L
    • 1 paczka ciasteczek oreo  - duża

    Masa śmietanowa

    • 330 ml śmietany kremówki 30 %
    • 250 g serka mascarpone
    • 2,3 łyżki cukru pudru do smaku
    • 1 paczka ciasteczek oreo do dekoracji - mała

    Sposób wykonania

    • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki również.
      Ciasteczka wrzuć do blendera i zmiel na piasek, następnie dodaj masło i krótko jeszcze zmiel, tak aby powstała konsystencja  mokrego piasku.
      Przygotowane ciasteczka wysyp na dno tortownicy i uklep palcami.
    • Wszystkie składniki na masę serową (oprócz ciasteczek) wrzuć do misy miksera i krótko tylko wymieszaj mikserem do połączenia składników.
      Tak przygotowaną masę przelej na spód ciasteczkowy, w środek powciskaj połamane na mniejsze kawałki ciasteczka oreo, wciśnij je delikatnie w masę serową, żeby nie wystawały z masy, bo sernik pęknie u góry podczas pieczenia.
      Piekarnik nagrzej do temp. 150 °C.
      Piecz ok. 1 godz.
      Po upieczeniu nie wyciągaj sernika od razu, pozostaw do wystygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
      Gdy ostygnie, na noc włóż do lodówki, żeby ściągnął a na drugi dzień udekoruj górę.  
    • W każdą rozetkę wciśnij pół ciasteczka oreo.
    • Sernik przechowywać w lodówce.

    W Waszym wykonaniu

    • Żaneta Dubowska podobno laik jeśli chodzi o wypieki, a sernik wygląda mega smacznie 🙂
    • Sara Wiśniewska upiekła pierwszy raz sernik, brawo !!!

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z Oreo wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    68 komentarzy
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Zuza
    3 lat temu

    a jak genialnie wygląda!

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    cale jajka wrzucić.. czy białka osobno ubić??? wygląda pieknie

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu
    Reply to  Anonimowy

    dziękuję ślicznie. spróbuję zrobic��

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Witam.Sernik wygląda obłędnie.Mam pytanie czy mozna do masy sernikowej wciskać mniejsze kawałki oreo? na zdjęciu widzę dosc duzych rozmiarow w srodku masy.I piec bez termoobiegu?Pozdrawiam

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Duza paczka tzn ile gr bo sa rozne

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Robiłam ten sernik niedawno pierwszy raz.Ser biały mieliłam tradycyjnie x3. Sernik pyszny.Dziękuje za przepis

    Pakula Dariusz
    3 lat temu

    Wyszedl mega przepyszny 🙂 Pozdrawiam

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Witam. Sernik wygląda rewelacyjnie. Proszę powiedzieć jak duza tortownica ma być ?

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu
    Reply to  Anonimowy

    Dziękuję za informację 🙂 zrobię go na święta 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Mam nadzieję że podzielisz się przepisem 🙂

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Ale jestem zła.Wszystkie ciasteczka wpakowałam do sernika ��

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Upiekłam wczoraj.Dzisiaj dekorowanie i jutro dam znać, jak smakował 🙂

    Anonimowy
    Anonimowy
    3 lat temu

    Więc tak: pycha ��

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    zrobiłam��jest przepyszny!!

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    A mnie się rozleciał i taki nijaki w smaku

    Katarzyna
    2 lat temu

    Nie wiem czego Ale masa że serkiem mascarpone mi się nie ściela i rozplynalela się po serniku.nstepnym razem spróbuje dodać żelatyny.a tak to smak super

    Anonimowy
    Anonimowy
    2 lat temu

    Dobry wieczór, właśnie piekę ten serniczek. Po godzinie w temp 150 stopni jest nadal płynny, czy wyłączyć już piekarnik, czy trzymać dłużej?

    anulka
    1 rok temu

    A serek mascarpone z kremówka to ubić trzepaczką czy mikserem

    Unknown
    1 rok temu

    CUDOWNY 🙂

    Makowiec japoński
    1 rok temu

    Wspaniały.

    Unknown
    1 rok temu

    A budyn duzy???? Ja mam taki 60g…wystarczy?

    Anonimowy
    Anonimowy
    1 rok temu

    Witam, ciasteczka oreo oddzielić od kremu czy z kremem zmielic?

    Karolina
    Karolina
    4 miesięcy temu

    Mam pytanie bo posiadam tylko piekarnik z funkcją termoobiegu więc w jakiej temperaturze z termoobiegiem piec?

    Karolina
    1 rok temu

    Wygląda po prostu obłędnie 🙂

    LanaDelRey.PL
    10 miesięcy temu

    To jeden z moich ulubionych serników. Zresztą – kochają go wszyscy domownicy!!

    Kimha
    Kimha
    4 miesięcy temu

    Jaki ser w wiaderku polecasz do tego sernika?

    Kasia
    Kasia
    4 miesięcy temu

    Kurde zrobilam wszystko jak w przepisie, wystudzilam w piekarniku i taki rzadki wstawilam do lodowki. Po nocy srodek nadal plywa 🙁

    AGA
    AGA
    4 miesięcy temu

    A myśli Pani że z 1,5 porcji wyjdzie? Bo dzieci nie bardzo na taki krem więc dobrze by było żeby byl wyższy

    Karolina
    Karolina
    1 miesiąc temu

    Jak robi pani masę do dekoracji góry, przyznam siedzę nigdy nawet jednego placka nie upiekłam ma pani jakiś prosty przepis?

    Sylwia
    Sylwia
    1 miesiąc temu

    Jest obłędny 🙂

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu
    Reply to  Sylwia

    Cieszę się, że smakuje 🙂To jeden z pierwszych serników, który zachęcił mnie do dalszego pieczenia 😉😘 Pozdrawiam

    Monika
    1 miesiąc temu

    Lody z Orea jadłam, ale sernika jeszcze nie. Musi smakować niesamowicie 🙂

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu
    Reply to  Monika

    Polecam, jest pyszny 🙂 To taki sernik na specjalne okazje 🙂

    Mirosława Oaza Recenzji
    1 miesiąc temu

    Za Oreo nie przepadam ale myślę, że można użyć innych ciasteczek ale sernik wygląda obłędnie 🙂

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu

    Miruś ja też za oreo nie przepadam, ale w serniku mają zupełnie inny wymiar, serio 🙂

    Wioleta Sadowska
    1 miesiąc temu

    Wygląda tak pysznie, że już teraz bym go zjadła,

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu

    To taki sernik na specjalne okazje 🙂

    Patrycja Reszko
    1 miesiąc temu

    Fantastyczny sernik przygotowałaś, aż ślinka leci!

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu

    Jest pyszny, ulubiony moich chłopaków i taki sernik na specjalne okazje 🙂 Połowa moich sąsiadów i znajomych już go robiła 😉

    Katarzyna
    27 dni temu

    Kolejna propozycja pysznego sernika.

    Słodko Słodka
    26 dni temu
    Reply to  Katarzyna

    Polecam, jest bardzo smaczny 🙂😘

    MyśliPotarganej.pl
    23 dni temu

    Pyszności piękności! Jadłabym oj łyżkami!

    Magdalena
    Magdalena
    18 dni temu

    Przepis obłędny sernik delikatny

    Elżbieta
    Elżbieta
    18 dni temu

    Ciasto perfekcja bardzo smaczne