Sernik z Rosą

Słodko Słodka
10 komentarzy

Mój ulubiony, zawsze gości u nas na stole na Święta i najszybciej znika z talerza. Pierwszy sprawdzony sernik, na tym serniku przecierałam szlaki 😉

Blaszka 25×36 cm

Ciasto: 

  • ok. 300 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 125 g masła lub margaryny (pół kostki)  

Masa Serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka 
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru  
  • mały cukier waniliowy lub aromat
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe po 40 g
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 szkl.mleka

Pianka z Rosą:

  • 6 białek
  • 1 szkl.cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta. Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiać przez sitko do miski, wsypać cukier waniliowy, wbić żółtka, a białka odkłożyć w osobnej misce na piankę z rosą. Masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Całość posiekać i szybko zagnieść kruche ciasto.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wylepić kruchym ciastem i odstawić na bok.  
  • Do miski wbić całe jajka i żółtka, wsypać cukier i zmiksować do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu, następnie wrzucić twaróg, zmiksować krótko, wsypuje cukier waniliowy, wlać olej, oraz budynie rozrobione w mleku. Miksować krótko do połączenia i wylać na surowy spód.
  • Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 C bez termoobiegu i piec 45 min.
  • Krótko przed upływem 45 min. pieczenia zacząć ubijać pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypywać cukier. Miksować do uzyskania sztywnej piany.
  • Po upływie 45 min. otworzyć piekarnik, wyciągnąć blaszkę i nałożyć pianę. Wyrównać wierzch i włożyć blaszkę z powrotem do piekarnika.
  • Piec przez 10 min. pamiętając o tym, jeśli przetrzymasz dłużej, zamiast pianki z rosą, powstanie beza.
  • Sernik najlepszy jest następnego dnia, najlepiej po wystudzeniu schować na noc do lodówki.  

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Aga od kuchni

Piękne i zapewne bardzo smaczne gratuluję

Anonimowy

Zrobiłam na święta wielkanocne, pyszny i efektowny, no i wyszedł mi a to mój pierwszy sernik w życiu :]

przepyszny, uwielbiamy.💖

Unknown

Tez go pieke jest pyszny

Pięknie wyglada i bardzo apetycznie. Beza mistrzostwo!

Asiu chyba zacznę Ci podkradać przepisy na ciasta, rewelacyjne

Karolina

Super przepis na pewno spróbuję 🙂 jeśli nie termoobieg to grzałka góra i dół tak? I ten wierzch piec bez zmiany temperatury tak?

Kinga

Dziewczyny nie wiem co złe zrobiłam zrobiłam Rose wszystko elegancko wyciągnelam z piekarnika a masa serowa w środku taka masa jak budyń

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies