4,K
Mój ulubiony, zawsze gości u nas na stole na Święta i najszybciej znika z talerza. Pierwszy sprawdzony sernik, na tym serniku przecierałam szlaki 😉
Blaszka 25×36 cm
Ciasto:
- ok. 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 żółtka
- 125 g masła lub margaryny (pół kostki)
Masa Serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 3/4 szkl. cukru
- mały cukier waniliowy lub aromat
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe po 40 g
- 0,5 szkl. oleju
- 1 szkl.mleka
Pianka z Rosą:
- 6 białek
- 1 szkl.cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta. Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiać przez sitko do miski, wsypać cukier waniliowy, wbić żółtka, a białka odkłożyć w osobnej misce na piankę z rosą. Masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Całość posiekać i szybko zagnieść kruche ciasto.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wylepić kruchym ciastem i odstawić na bok.
- Do miski wbić całe jajka i żółtka, wsypać cukier i zmiksować do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu, następnie wrzucić twaróg, zmiksować krótko, wsypuje cukier waniliowy, wlać olej, oraz budynie rozrobione w mleku. Miksować krótko do połączenia i wylać na surowy spód.
- Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 C bez termoobiegu i piec 45 min.
- Krótko przed upływem 45 min. pieczenia zacząć ubijać pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypywać cukier. Miksować do uzyskania sztywnej piany.
- Po upływie 45 min. otworzyć piekarnik, wyciągnąć blaszkę i nałożyć pianę. Wyrównać wierzch i włożyć blaszkę z powrotem do piekarnika.
- Piec przez 10 min. pamiętając o tym, jeśli przetrzymasz dłużej, zamiast pianki z rosą, powstanie beza.
- Sernik najlepszy jest następnego dnia, najlepiej po wystudzeniu schować na noc do lodówki.
Piękne i zapewne bardzo smaczne gratuluję
Dziękuje :*)
Zrobiłam na święta wielkanocne, pyszny i efektowny, no i wyszedł mi a to mój pierwszy sernik w życiu :]
Super 🙂 Polecam również inne serniki z bloga;-)Pozdrawiam
przepyszny, uwielbiamy.💖
Tez go pieke jest pyszny
Pięknie wyglada i bardzo apetycznie. Beza mistrzostwo!
Asiu chyba zacznę Ci podkradać przepisy na ciasta, rewelacyjne
Super przepis na pewno spróbuję 🙂 jeśli nie termoobieg to grzałka góra i dół tak? I ten wierzch piec bez zmiany temperatury tak?
Dziewczyny nie wiem co złe zrobiłam zrobiłam Rose wszystko elegancko wyciągnelam z piekarnika a masa serowa w środku taka masa jak budyń