6,2K
Jak wykonać przepis na – Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Szybka i smaczna przekąska nie tylko na imprezę. Można je śmiało zapakować dzieciom na drugie śniadanie do szkoły, lub zabrać ze sobą do pracy. Nadzienie to kwestia gustu i smaku. Można je nadziać bardzo prosto, szynka i ser w cieście francuskim smakują równie dobrze. Przyznam się szczerze, że od czasu do czasu robię takie ślimaczki na niedzielne śniadanie, najmłodszy w rodzinie bardzo lubi z dodatkiem ketchupu, wcina aż miło. U nas również świetnie się sprawdza wersja ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą.
Potrzebne składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego - 300 g
- 4 łyżki pikantnego ketchupu (który kupicie w sklepie Delikatesy z Natury)
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g tartego sera
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz - do smaku
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania
- Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić na dużą patelnie zrumienić na niedużej ilości oleju, do cebuli wrzucić obrane i starte na tarce, na dużych oczkach pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem. Pozostawić do wystygnięcia, następnie wrzucić posiekaną natkę pietruszki i starty ser na drobnych oczkach tarki, całość dokładnie wymieszać.
- Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, posmarować ketchupem, wyłożyć farsz, rozsmarować łyżką po całości.
- Zwinąć dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę, kroić krążki 1,5-2 cm, układać ślimaczki na płasko na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Smakują na ciepło jak i na zimno.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Uwielbiam takie ☺
Pyszne zawijaski 😉
Narobiłaś mi ochoty na takie ślimaczki.
Na przekąskę do piwka idealne ;-D
Pyszna przekąska. Bardzo lubię takie propozycje!
super pomysł! <3
fajne i pyszne
Uwielbiam takie przekąski <3
Muszę zrobić , wyglądają pysznie 🙂
Super pomysł 🙂
Dobrze iż ktoś pamięta, że c. francuskie nie tylko na słodko! A np. z pasztetem też może być wspaniałą zapchajdziurą pomiędzy posiłkami.
Do tych pieczarek tobym i PRAWDZIWYCH grzybów dodał, niech pachną! A krojenie cebuli w drobną kostkę, to strata czasu: pół-talarki, i to baaardzo grube, gdy udusić, to i tak osiągną odpowiednią granularność!