Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Słodko Słodka
11 komentarzy
Szybka i smaczna przekąska nie tylko na imprezę. Można je śmiało zapakować dzieciom na drugie śniadanie do szkoły, lub zabrać ze sobą do pracy. Nadzienie to kwestia gustu i smaku. Można je nadziać bardzo prosto, szynka i ser w cieście francuskim smakują równie dobrze. Przyznam się szczerze, że od czasu do czasu robię takie ślimaczki na niedzielne śniadanie, najmłodszy w rodzinie bardzo lubi z dodatkiem ketchupu, wcina aż miło. U nas również świetnie się sprawdza wersja ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 20 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Ilość porcji 14 szt.
Jak wykonać przepis na – Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Potrzebne składniki
  

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego - 300 g
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu (który kupicie w sklepie Delikatesy z Natury)
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g tartego sera
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz - do smaku
  • 2 łyżki oleju

Sposób wykonania

  • Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić na dużą patelnie zrumienić na niedużej ilości oleju, do cebuli wrzucić obrane i starte na tarce, na dużych oczkach pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem.
    Pozostawić do wystygnięcia, następnie wrzucić posiekaną natkę pietruszki i starty ser na drobnych oczkach tarki, całość dokładnie wymieszać.
  • Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, posmarować ketchupem, wyłożyć farsz, rozsmarować łyżką po całości.
  • Zwinąć dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę, kroić krążki 1,5-2 cm, układać ślimaczki na płasko na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 min. w temp.200 C.
    Gotowe podawać polane ketchupem.
  • Smakują na ciepło jak i na zimno.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
natalia20041989

Uwielbiam takie ☺

slodki.zakatek

Pyszne zawijaski 😉

Marcepanowy Kącik

Narobiłaś mi ochoty na takie ślimaczki.

Na przekąskę do piwka idealne ;-D

Di bloguje

Pyszna przekąska. Bardzo lubię takie propozycje!

super pomysł! <3

Izaa

fajne i pyszne

justynamroz

Uwielbiam takie przekąski <3

Agnieszka

Muszę zrobić , wyglądają pysznie 🙂

Agnieszka

Super pomysł 🙂

Dobrze iż ktoś pamięta, że c. francuskie nie tylko na słodko! A np. z pasztetem też może być wspaniałą zapchajdziurą pomiędzy posiłkami.

Do tych pieczarek tobym i PRAWDZIWYCH grzybów dodał, niech pachną! A krojenie cebuli w drobną kostkę, to strata czasu: pół-talarki, i to baaardzo grube, gdy udusić, to i tak osiągną odpowiednią granularność!