Bomba kaloryczna – takie sformułowanie z pewnością przychodzi nam jako pierwsze na myśl, gdy usłyszymy o wszelkiego rodzaju ciastach, czy deserach. Jak się okazuje, słodycze nie zawsze muszą obfitować w cukier. Z powodzeniem możemy przygotować pyszne wypieki bez dodatku tego składnika. Bez wątpienia smakują one równie dobrze, co „tradycyjne” łakocie. Ponadto posiadają wiele wartości odżywczych, niezbędnych do zachowania zdrowia. Wszystko to sprawia, że wegańskie słodycze są coraz popularniejsze. Poznaj 5 propozycji pysznych ciast wege!

Wege słodycze – zdrowa alternatywa dla cukru

W diecie wegańskiej istnieje wiele zdrowych zamienników cukru. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest niewątpliwie ksylitol. Ta bezcukrowa substancja słodząca otrzymywana jest z masy drzewnej drzew liściastych (najczęściej brzozy). Ksylitol słynie z silnych właściwości leczniczych – ma działanie odświeżające, antybakteryjne oraz przeciwpróchnicze. Proszek ten idealnie nadaje się do różnego rodzaju wypieków (oprócz ciast drożdżowych).

Restauracja Krosno Wegańskie przełamuje stereotypy i rzuca całkowicie nowe spojrzenie na świat łakoci. Znajdziesz tam duży wybór domowych wegańskich ciast i deserów, które, mimo iż są słodkie, to nie posiadają ani grama cukru! Jak to możliwe? Otóż wszystko dzięki zdrowym, roślinnym zamiennikom. Zdrowym zamiennikiem cukru są różnego rodzaju syropy, np. klonowy, daktylowy czy z agawy. Te naturalne substancje słodzące doskonale nadają się do przygotowania smacznych deserów. Co więcej, w ich składzie znajdziemy mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Słodki smak wypieków pozwolą wydobyć także owoce – zarówno te w wersji świeżej, jak i suszonej. Najbardziej słodkim smakiem wyróżniają się jabłka, banany, mandarynki i wiśnie oraz suszone morele, daktyle, figi i rodzynki.

Słodycze bez cukru – przepisy

Tarta czekoladowa

Chyba nie ma osoby, której nie przypadłaby do gustu pyszna, a zarazem prosta w wykonaniu tarta czekoladowa bez dodatku cukru. Składniki, jakie będą nam potrzebne to: 150 g wiórków kokosowych, 1/3 rozpuszczonego oleju kokosowego, 1 łyżka kakao, 1 łyżka dowolnego syropu, 200 g gorzkiej czekolady, 250 ml śmietanki kokosowej, maliny bądź inne ulubione owoce.

W pierwszej kolejności należy przygotować spód. Do miski wsypujemy wiórki kokosowe, kakao, olej kokosowy i wybrany naturalny syrop słodzący. Dokładnie wszystko mieszamy, aż powstanie ciasto. Wyrobione ciasto wykładamy na tortownicę i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie możemy przejść do wykonania kremu. W rondlu podgrzewamy śmietankę kokosową. Gdy będzie ona już gorąca dodajemy połamaną w kawałki gorzką czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Zdejmujemy z palnika i odkładamy do ostudzenia. Gdy masa będzie zimna wylewamy ją na ostudzony spód. Pozostaje już tylko wstawić ciasto do lodówki na około 2,5 godziny. Po tym czasie możemy udekorować wierzch malinami.

Sernik bez cukru

Sernik to ciasto, które każdy zna i lubi. Ciasto to wcale nie musi być bombą kaloryczną. Z powodzeniem przygotujesz je bez dodatku cukru! Składniki, których potrzebujesz to: 100 g daktyli, 100 g dowolnych orzechów (najlepiej nadają się laskowe), 100 g płatków owsianych, 3 łyżki kakao, szczypta soli, 200 g orzechów nerkowca, 2 łyżki oleju kokosowego, mleko kokosowe, ok. 100 g ksylitolu lub dowolnego syropu słodzącego, sok z cytryny, wanilia, ulubione owoce sezonowe.

Najpierw należy namoczyć daktyle we wrzątku. Najlepiej zrobić to w słoiku i odstawić na minimum 2 godziny (możemy nawet na całą noc). Następnie możemy przejść do wykonania spodu. Płatki owsiane wraz z orzechami blendujemy do uzyskania sypkiej konsystencji. Dodajemy kakao, szczyptę soli i dokładnie mieszamy wszystko. Uzyskaną masę przekładamy na tortownicę. Następnie przechodzimy do wykonania masy a’la serowej. Moczone przez noc orzechy nerkowca blendujemy wraz ze stałą częścią mleka kokosowego, olejem kokosowym i sokiem z cytryny – dzięki temu ciasto będzie pięknie pachniało. Pamiętajmy także o dodaniu substancji słodzącej. Gładką masę wylewamy na nasz spód i wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu dekorujemy ulubionymi owocami i gotowe!

Brownie i czekolada

Brownie to wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, które idealnie nadaje się do kawy. Aby je wykonać potrzebujemy: puszkę czerwonej fasoli, 1 dojrzały banan, 1,5 oleju kokosowego, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżki ksylitolu/ syropu lub miodu, łyżeczka proszku do pieczenia. Do przygotowania polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego, 1,5 łyżki wody, 1 łyżka kakao i dowolny eko słodzik (wedle uznania).

Przygotowanie brownie jest bardzo szybkie i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Na początek fasole płuczemy w ciepłej wodzie. Przesypujemy ją do miski i dodajemy pozostałe składniki, tj. banan, olej kokosowy, kakao, słodzik. Wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. W tym czasie możemy przygotować polewę. Do rondelka dodajemy olej kokosowy, wodę, kakao i coś do posłodzenia. Całość gotujemy na niewielkim ogniu. Pozostaje już tylko oblać polewą zimne ciasto!

Ciastka jaglane z dodatkiem czekolady

Chrupiące ciastka bez cukru to idealna przekąska na co dzień. Do ich przygotowania wystarczy nam jedynie: 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 10 suszonych daktyli, 5 łyżek wiórek kokosowych, 2 łyżki oleju kokosowego i garść migdałów.

W pierwszej kolejności wsypujemy odmierzoną ilość kaszy jaglanej do naczynia i zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu. W tym czasie daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy aż nieco zmiękną. Po ugotowaniu łączymy kaszę jaglaną wraz z daktylami i blendujemy na gładką masę. Dodajmy też wiórki kokosowe, olej koksowy i migdały. Całość mieszamy. Z masy formujemy kulki i wykładamy na tackę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Wegańskie muffinki

Muffinki to ciastka uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Co potrzebujemy do ich wykonania? 250 g mąki pełnoziarnistej, 40 g kakao, 130 g ksylitolu, łyżeczkę sody, 270 g mleka owsianego, około 100 g malin (do środka i na wierzch). Możemy też dołączyć wiele innych dodatków, jak np. rodzynki, orzechy, czy kawałki gorzkiej czekolady!

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki, zaś w drugim mleko blendujemy z owocami. Następnie łączymy wszystko razem, dokładnie mieszając. Ciasto wylewamy do foremek. Najlepiej, jeśli będą one silikonowe. Pieczemy około 25 minut – do momentu aż ciasteczka wyrosną.

Podsumowanie

Niewiele jest osób wśród nas, które nie lubiłyby słodyczy. Każdego od czasu do czasu nachodzi ochota na słodki deser. Nie w każdym przypadku musi być on wysokokaloryczny. Wegańskie wypieki bez cukru są niezwykle smaczne, a przy tym dostarczają naszemu organizmowi moc cennych witamin i minerałów. W diecie tej istnieje wiele zamienników białej substancji słodzącej – są to między innymi ksylitol, a także różne syropy, owoce. Wybierając zdrowsze alternatywy możemy cieszyć się dobrym zdrowiem i smukłą sylwetką!

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
2 miesięcy temu

Bardzo apetyczne słodkości 🙂 staram się ograniczać cukier, więc mogę tylko przyklasnąć słodyczom bez cukru 🙂

Słodko Słodka
2 miesięcy temu
Reply to  Magda

Ja ostatnio też przystopowałam z pieczeniem, zresztą chyba widać po blogu, mniej słodkości 😉 Ale nie ukrywam, że od czasu do czasu lubię sobie kupić coś słodkiego w ulubionej cukierni 🙂

Monika
2 miesięcy temu

Dobrze, że jest jakaś alternatywa 🙂 Rzadko jemy ciasta, ale jak już jemy to jednak musi być słodko 😉

LanaDelRey.PL
2 miesięcy temu

Wow! Rewelacyjne zestawienie!! 🙂 Staram się ograniczyć cukier, więc na pewno skorzystam!

szpileczkiibabeczki
2 miesięcy temu

Nie jestem fanką takich słodkości ale bardzo ciekawe przepisy 😉

Słodko Słodka
2 miesięcy temu

Zdrowe słodycze zawsze na czasie, ja niedawno chciałam zrobić fit ciasto z ksylitolem i niestety wyszedł niewypał 😁

MyśliPotarganej.pl
2 miesięcy temu

Fajne przepisy. Zapisuję i daję mojej córce vegance 🙂

Słodko Słodka
2 miesięcy temu

O widzisz, przepisy fajne i smacznie wszystko wygląda 🙂😘

Mirosława Dudko
1 miesiąc temu

Fajne propozycja dla tych, którzy cukru unikają.