Smalec z fasoli

Słodko Słodka
2 komentarze
Smaczny i bardzo prosty przepis na smalec z fasoli, to moje ostatnie odkrycie i mówię Wam, że warto zrobić. Nie była bym sobą gdybym nie wzbogaciła przepisu o swoje ulubione składniki. Smalec z fasoli to nic innego jak bardzo smaczna pasta z fasoli na kanapki. Możesz dodać swoje ulubione dodatki i modyfikować przepis wedle gustu i smaku. Oszukany smalec z fasoli jest o niebo zdrowszy jak ten smalec zwierzęcy, także polecam serdecznie. Smalec z fasoli przygotujesz bardzo szybko, możesz również przygotować wersje wegetariańską np. z samym jabłkiem i cebulką, ja jednak do wegetarian się nie zaliczam. Jeśli lubisz pasty polecam Ci również przepis na domową pastę jajeczną, klik.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 15 mins
Czas całkowity 30 mins
Ilość porcji 1 salaterka
Jak wykonać przepis na – Smalec z fasoli

Potrzebne składniki
  

  • 2 puszki białej fasoli
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1 laska kiełbasy
  • 150 g boczku w słupkach
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób wykonania

  • Cebulę, jabłko, obierz, umyj i pokrój w drobną kosteczkę, to samo z kiełbaską i boczkiem.
    Cebulę podsmaż ze szczyptą soli i cukrem na niewielkiej ilości oleju, do zeszklenia.
    Gdy cebulka się zeszkli dodaj jabłko, kiełbasę, boczek i majeranek, całość dokładnie wymieszaj.
    Smaż na małym ogniu do momentu aż jabłko zmięknie, następnie odstaw na bok.
    Fasolkę z puszki przepłucz na durszlaku pod strumieniem bieżącej wody, wrzuć do miski i przy pomocy blendera zmiksuj na pastę bez grudek.
    Do pasty z fasoli wrzuć zawartość patelni, dodaj sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku, oraz wlej sos sojowy.
    Całość dokładnie wymieszaj i przełóż najlepiej do pojemnika z przykrywką.
    Gdy smalec z fasoli przestygnie wrzuć go najlepiej na noc do lodówki.
    Najlepiej smakuje ze swojskim chlebkiem, pyszota!!!
    Smacznego!!!
  • Fasolę możesz użyć z puszki jak ja to zrobiłam na szybko lub możesz przygotować z suchej fasoli.
  • Możesz dodać dowolne ulubione składniki, w kuchni trzeba umieć się bawić składnikami i smakiem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Smalec z fasoli wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Nie jadłam jeszcze takiego smalcu. Fajny.