1,5K
Jak wykonać przepis na – Smalec z fasoli
Smaczny i bardzo prosty przepis na smalec z fasoli, to moje ostatnie odkrycie i mówię Wam, że warto zrobić. Nie była bym sobą gdybym nie wzbogaciła przepisu o swoje ulubione składniki. Smalec z fasoli to nic innego jak bardzo smaczna pasta z fasoli na kanapki. Możesz dodać swoje ulubione dodatki i modyfikować przepis wedle gustu i smaku. Oszukany smalec z fasoli jest o niebo zdrowszy jak ten smalec zwierzęcy, także polecam serdecznie. Smalec z fasoli przygotujesz bardzo szybko, możesz również przygotować wersje wegetariańską np. z samym jabłkiem i cebulką, ja jednak do wegetarian się nie zaliczam. Jeśli lubisz pasty polecam Ci również przepis na domową pastę jajeczną, klik.
Potrzebne składniki
- 2 puszki białej fasoli
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1 laska kiełbasy
- 150 g boczku w słupkach
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
- ¼ łyżeczki cukru
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego
Sposób wykonania
- Cebulę, jabłko, obierz, umyj i pokrój w drobną kosteczkę, to samo z kiełbaską i boczkiem.Cebulę podsmaż ze szczyptą soli i cukrem na niewielkiej ilości oleju, do zeszklenia. Gdy cebulka się zeszkli dodaj jabłko, kiełbasę, boczek i majeranek, całość dokładnie wymieszaj.Smaż na małym ogniu do momentu aż jabłko zmięknie, następnie odstaw na bok.Fasolkę z puszki przepłucz na durszlaku pod strumieniem bieżącej wody, wrzuć do miski i przy pomocy blendera zmiksuj na pastę bez grudek.Do pasty z fasoli wrzuć zawartość patelni, dodaj sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku, oraz wlej sos sojowy.Całość dokładnie wymieszaj i przełóż najlepiej do pojemnika z przykrywką.Gdy smalec z fasoli przestygnie wrzuć go najlepiej na noc do lodówki.Najlepiej smakuje ze swojskim chlebkiem, pyszota!!!Smacznego!!!
- Fasolę możesz użyć z puszki jak ja to zrobiłam na szybko lub możesz przygotować z suchej fasoli.
- Możesz dodać dowolne ulubione składniki, w kuchni trzeba umieć się bawić składnikami i smakiem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Smalec z fasoli wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Nie jadłam jeszcze takiego smalcu. Fajny.
Ja również pierwszy raz robiłam takie cudo, ale wyszedł przepyszny, będę wracać do tego przepisu, bo warto 🙂