Idealne ciasto na imprezy rodzinne oraz święta.Miodowe deseczki przełożone masą kajmakową i kremem maślanym idealnie ze sobą grają a do tego orzeszki ziemne,rozpusta na całego 😉
 Składniki:
Blaszka 25×36 cm 
Miodowe Deseczki:
600 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody
pół szkl.cukru
cukier waniliowy
200 g masła lub margaryny
2 jajka L
2 żółtka L
2 łyżki mleka
3 łyżki miodu
 
Polewa Orzechowa:
250 g orzeszków ziemnych
2 łyżki cukru
3 łyżki miodu
80 g masła
Krem:
700 ml mleka
1,5 paczki budyniu waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
250 g masła
puszka masy kajmakowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść,następnie podzielić na 3 równe części.
Do rondelka wrzucić masło,cukier i miód podgrzewać do momentu roztopienia i połączenia się wszystkich składników,wsypać orzeszki,można również użyć orzechy włoskie,podgrzewać do momentu gęstnienia 3-5 min,zdjąć z ognia.
Każdą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia, na wielkość blachy.
Piec w temp.170 C ok.12 min.
Pieczemy tak 2 deseczki a na 3 wykładamy równo polewę orzechową
 
 i wypiekamy tak samo jak dwie pozostałe.
Zagotować pół litra mleka w reszcie rozmieszać trzepaczką rózgową budyń i mąki,ugotować budyń,zdjąć z ognia i przykryć wierzch folią spożywczą,pozostawić do wystygnięcia,do temp.pokojowej.
Miękkie masło w temp.pokojowej ubić na puch,następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu,miksować do połączenia.
Przełożenie ciasta:
Pierwszy blat smarujemy masą kajmakową,wykładamy połowę kremu budyniowego,przykładamy drugą deseczkę,smarujemy resztą masy kajmakowej,wykładamy resztę kremu budyniowego,przykładamy deseczkę z orzechami,dociskamy i wrzucamy do lodówki na noc.

Ciasto najlepsze jest na 2,3 dzień.

 
 
 
 
 
 
 
 
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Notatnik kulinarny Joanny 55

Miałam możliwość spróbować podobne ciasto było przepyszne

Izaa
1 rok temu

uwielbiam to ciasto

Kulinarna Maniusia
1 rok temu

Uwielbiam to ciacho, jest przepyszne 🙂

Zaczytana
1 rok temu

To ciasto zawsze gości na naszym wigilijnym stole.

Pieprzyć z fantazją

muszę w końcu upiec, motywujesz mnie Asia :* Pięknie Twoje ciacho wygląda!

bryssska-Katarzyna Młynarczyk

Klasyk ;-D

Natalie
1 rok temu

Robiłam, wyszło rewelacja ❤

Kasia
Kasia
4 miesięcy temu

Czy ciasto nie jest za słodkie?