Soczyste udka z kurczaka w marynacie ketchupowo – sojowej

Słodko Słodka
38 komentarzy
Pewnie się powtarzam, ale moja rodzinka najlepiej lubi drób, dlatego ten rodzaj mięsa można u nas spotkać na tysiąc sposobów. Tym razem na niedzielny obiad przygotowałam soczyste udka z kurczaka w marynacie ketchupowo – sojowej. Udka z kurczaka wyszły przepyszne, nie tylko mają piękny kolor, który zachęca do zjedzenia, ale i super smakują, więc podaje przepis dalej i Ty też podaj dalej!!! Polecam również udka z kurczaka w marynacie miodowo – sojowej.
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 50 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji 6 udek
Jak wykonać przepis na – Soczyste udka z kurczaka w marynacie ketchupowo – sojowej

Potrzebne składniki
  

  • 6 szt. udek z kurczaka
  • 4 łyżki ulubionego ketchupu - u mnie pikantny
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • 4 ząbki czosnku

Sposób wykonania

  • Udka z kurczaka umyj pod strumieniem bieżącej wody, następnie osusz ręcznikiem papierowym i podziel na mniejsze części, możesz naciąć w 2, 3 miejscach, żeby marynata wszędzie się dostała, wrzuć do miski.
    Udka posyp solą, wedle gustu i smaku i dokładnie wymieszaj dłonią.
    Przygotuj marynatę do udek. Do miseczki wlej ketchup, wsyp pieprz prawdziwy mielony do smaku, ulubioną przyprawę do drobiu, olej, wrzuć musztardę, wlej miód i sos sojowy. Przeciśnij przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową.
    Tak przygotowaną marynatą, zalej udka i dokładnie je wymieszaj, najlepiej dłonią.
    Udka najlepiej przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.
    Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce z wyposażenia piekarnika. Posmaruj je jeszcze pozostałą marynatą z dna naczynia, w którym się marynowały. Reszty marynaty nie wylewaj.
  • Wrzuć udka do nagrzanego piekarnika na 200 °C, piecz 25 min.
    Po 25 min. wyjmij blaszkę z piekarnika i przesmaruj jeszcze raz udka pozostałą marynatą z naczynia, wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 25 min.
    Podawaj z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego!!!
  • Zapraszam na nasz kanał na Youtube, zachęcam do subskrypcji 🙂
  • Udka z kurczaka można zamienić na skrzydełka.
  • Czosnku możesz dać mniej lub więcej, ja akurat nigdy nie żałuje czosnku, ale wiem, że nie wszyscy lubią czosnek.
  • Do czasu całkowitego dolicz czas marynowania, u mnie to cała noc, ale Ty jeśli nie masz tyle czasu to mogą to być 2-3 godz.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Soczyste udka z kurczaka w marynacie ketchupowo – sojowej wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
38 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Mój mąż uwielbia takiego kurczaka.

Słodko Słodka

Mój również 🙂 Bardzo lubimy tego typu obiady 😋

Małgorzata

Moje smaki 😊👍

Słodko Słodka

Cieszę się bardzo 🙂😘Takie obiadki są najlepsze 😋

Monika

Danie które praktycznie samo się robi, lubię takie:)

Słodko Słodka

Dokładnie, u mnie zawsze takie obiadki w niedzielę na lenia 😉😘

Mirosława Dudko

Super to wygląda 🙂 aż czuję zapach 🙂

Słodko Słodka

Bardzo smaczne pały, polecam 🙂

Aleksandra G

Wygląda pysznie, z chęcią wypróbuję przepis. Odkąd mam własny sklep online, a w jego rozwoju pomogły mi naprawdę profesjonalne osoby to zyskałam dużo wolnego czasu, dzięki czemu mogę eksperymentować w kuchni 🙂

Słodko Słodka

Super, bardzo się cieszę, w takim razie czekam na apetyczne zdjęcia 🙂

Marzena

Pyszny pomysł na obiadek kochana 🙂

Magdalena

Pyszny obiad

Iwetta Żelaznowska

Przepysznie się prezentuje to danie 🙂 Zjadłabym z przyjemnością 🙂

Świetny przepis i super pomysł na smaczny i treściwy obiadek 🙂

MyśliPotarganej.pl

Aż mi się zachciało takich udek. Muszę poprosić Karola, żeby mi zrobił. JA na razie nie mam siły dojść do kuchni, a co dopiero działać. Chyba , że zrobię jak już wrócę do siebie, a myśłę, że to już niedługo 🙂

Madżenta

Z mięsnych dań drób jest na pierwszym miejscu. Uwielbiamy kurczaka pod każdą postacią a i taki przepis też będzie trzeba spróbować 🙂 pozdrawiam, wierna fanka 😉

Słodko Słodka

U nas również, polecam serdecznie, u nas kurczak zawsze na tysiąc sposobów.

WojtekK

Jestem fanem udek z kurczaka. JEdnak nigdy nie próbowałem tej odmiany, zawsze numerem jeden dla mnie były te w sosie modowym. Muszę jednak spróbować tego bo wygląda to tak smacznie.

WiolettaB

Świetny przepis na Wielkanoc. No a tak przy okazji chciałam zapytać, czy dajecie dzieciom prezenty wielkanocne? Zastanawiam się właśnie, co mogę przygotować dla dzieci z okazji świąt. Pozdrawiam! 😀

Kasia

Super przepis!

Beata

Zrobiłam dziś kurczak przepyszny bede robić częściej bo wszyscy się zajadali

Kasia

To wspaniale, że udka z kurczaka cieszą się tak dużą popularnością w Twojej rodzinie i że eksperymentujesz z różnymi marynatami, co pozwala na odkrywanie nowych smaków. Soczyste udka z kurczaka w marynacie ketchupowo-sojowej brzmią pysznie i na pewno zasmakują niejednej osobie. Dziękujemy, że podzieliłaś się z nami tym przepisem i zachęcasz do jego wypróbowania! Warto eksperymentować w kuchni i dzielić się swoimi doświadczeniami, by inspirować innych do odkrywania nowych smaków.

Ela

Kurczak z Twojego przepisu jest rewelacyjny.Pokochala go całą moja Rodzina.

agata

Świetny przepis 😉 Ja w sumie często gotuję, ale od czasu do czasu staramy się wychodzić z mężem do jakiegoś lokalu by zjeść coś dobrego i miło spędzić czas

anna

Świetnie 😉 Ja ostatnio byłam w dobrej restauracji gdzie rzeczywiście serwowane były pyszne posiłki także mam w planach jeszcze tam wrócić

Milena

Świetny przepis 🙂 Ja ostatnio jadłam dobrego burgera w pubie także też planuję na dniach coś takiego zrobic

julka

Wyglądają pysznie 😉 Ja dodatkowo dodaje do marynaty trochę dobrej jakości oleju, wychodzą świetne