10,2K
Jak wykonać przepis na – Soczyste udka z kurczaka w marynacie ketchupowo – sojowej
Pewnie się powtarzam, ale moja rodzinka najlepiej lubi drób, dlatego ten rodzaj mięsa można u nas spotkać na tysiąc sposobów. Tym razem na niedzielny obiad przygotowałam soczyste udka z kurczaka w marynacie ketchupowo – sojowej. Udka z kurczaka wyszły przepyszne, nie tylko mają piękny kolor, który zachęca do zjedzenia, ale i super smakują, więc podaje przepis dalej i Ty też podaj dalej!!! Polecam również udka z kurczaka w marynacie miodowo – sojowej.
Potrzebne składniki
- 6 szt. udek z kurczaka
- 4 łyżki ulubionego ketchupu - u mnie pikantny
- ½ łyżeczki musztardy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
- 4 ząbki czosnku
Sposób wykonania
- Udka z kurczaka umyj pod strumieniem bieżącej wody, następnie osusz ręcznikiem papierowym i podziel na mniejsze części, możesz naciąć w 2, 3 miejscach, żeby marynata wszędzie się dostała, wrzuć do miski.Udka posyp solą, wedle gustu i smaku i dokładnie wymieszaj dłonią.Przygotuj marynatę do udek. Do miseczki wlej ketchup, wsyp pieprz prawdziwy mielony do smaku, ulubioną przyprawę do drobiu, olej, wrzuć musztardę, wlej miód i sos sojowy. Przeciśnij przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową.Tak przygotowaną marynatą, zalej udka i dokładnie je wymieszaj, najlepiej dłonią.Udka najlepiej przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce z wyposażenia piekarnika. Posmaruj je jeszcze pozostałą marynatą z dna naczynia, w którym się marynowały. Reszty marynaty nie wylewaj.
- Wrzuć udka do nagrzanego piekarnika na 200 °C, piecz 25 min.Po 25 min. wyjmij blaszkę z piekarnika i przesmaruj jeszcze raz udka pozostałą marynatą z naczynia, wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 25 min.Podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!!!
- Zapraszam na nasz kanał na Youtube, zachęcam do subskrypcji 🙂
- Udka z kurczaka można zamienić na skrzydełka.
- Czosnku możesz dać mniej lub więcej, ja akurat nigdy nie żałuje czosnku, ale wiem, że nie wszyscy lubią czosnek.
- Do czasu całkowitego dolicz czas marynowania, u mnie to cała noc, ale Ty jeśli nie masz tyle czasu to mogą to być 2-3 godz.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Soczyste udka z kurczaka w marynacie ketchupowo – sojowej wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Mój mąż uwielbia takiego kurczaka.
Mój również 🙂 Bardzo lubimy tego typu obiady 😋
Moje smaki 😊👍
Cieszę się bardzo 🙂😘Takie obiadki są najlepsze 😋
Danie które praktycznie samo się robi, lubię takie:)
Dokładnie, u mnie zawsze takie obiadki w niedzielę na lenia 😉😘
Super to wygląda 🙂 aż czuję zapach 🙂
Bardzo smaczne pały, polecam 🙂
Wygląda pysznie, z chęcią wypróbuję przepis. Odkąd mam własny sklep online, a w jego rozwoju pomogły mi naprawdę profesjonalne osoby to zyskałam dużo wolnego czasu, dzięki czemu mogę eksperymentować w kuchni 🙂
Super, bardzo się cieszę, w takim razie czekam na apetyczne zdjęcia 🙂
Pyszny pomysł na obiadek kochana 🙂
Dzięki Słońce 🙂 Przy niedzieli to zawsze coś na szybciora wrzucam do piekarnika i spokój 🙂
Pyszny obiad
Dzięki 🙂
Przepysznie się prezentuje to danie 🙂 Zjadłabym z przyjemnością 🙂
Dziękuje 🙂
Świetny przepis i super pomysł na smaczny i treściwy obiadek 🙂
To tak swojsko i po domowemu 🙂
Aż mi się zachciało takich udek. Muszę poprosić Karola, żeby mi zrobił. JA na razie nie mam siły dojść do kuchni, a co dopiero działać. Chyba , że zrobię jak już wrócę do siebie, a myśłę, że to już niedługo 🙂
U nas takie obiadki przeważnie przy niedzieli, nie lubię za długo stać przy garach, wolę gdzieś iść na spacer, albo usiąść sobie spokojnie w ogródku lub na balkonie 🙂 U nas kuraka uwielbiamy pod każda postacią.
Z mięsnych dań drób jest na pierwszym miejscu. Uwielbiamy kurczaka pod każdą postacią a i taki przepis też będzie trzeba spróbować 🙂 pozdrawiam, wierna fanka 😉
U nas również, polecam serdecznie, u nas kurczak zawsze na tysiąc sposobów.
Jestem fanem udek z kurczaka. JEdnak nigdy nie próbowałem tej odmiany, zawsze numerem jeden dla mnie były te w sosie modowym. Muszę jednak spróbować tego bo wygląda to tak smacznie.
Wojtku polecam serdecznie ten przepis, udka wychodzą bardzo smaczne. Ja jestem wielką fanką udek pod każdą postacią 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Świetny przepis na Wielkanoc. No a tak przy okazji chciałam zapytać, czy dajecie dzieciom prezenty wielkanocne? Zastanawiam się właśnie, co mogę przygotować dla dzieci z okazji świąt. Pozdrawiam! 😀
Dziękuje 🙂 Oczywiście, że dajemy prezenty dzieciom na Wielkanoc, musi być coś słodkiego i co sobie maluch życzy z zabawek oczywiście w granicach rozsądku. Pozdrawiam
Super przepis!
Dziękuje ślicznie za komentarz 🙂 Pozdrawiam
Zrobiłam dziś kurczak przepyszny bede robić częściej bo wszyscy się zajadali
Beatko bardzo mi miło, dziękuje Ci za komentarz, zrób koniecznie w marynacie ketchupowo – majonezowej, też pyszne 🙂 Pozdrawiam serdecznie
To wspaniale, że udka z kurczaka cieszą się tak dużą popularnością w Twojej rodzinie i że eksperymentujesz z różnymi marynatami, co pozwala na odkrywanie nowych smaków. Soczyste udka z kurczaka w marynacie ketchupowo-sojowej brzmią pysznie i na pewno zasmakują niejednej osobie. Dziękujemy, że podzieliłaś się z nami tym przepisem i zachęcasz do jego wypróbowania! Warto eksperymentować w kuchni i dzielić się swoimi doświadczeniami, by inspirować innych do odkrywania nowych smaków.
Dzięki serdeczne za komentarz 🙂
Kurczak z Twojego przepisu jest rewelacyjny.Pokochala go całą moja Rodzina.
Zawsze bardzo miło czytać takie komentarze cieszę się, że smakuje całej rodzince 🙂 Dziękuje serdecznie za komentarz i ocenę 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Świetny przepis 😉 Ja w sumie często gotuję, ale od czasu do czasu staramy się wychodzić z mężem do jakiegoś lokalu by zjeść coś dobrego i miło spędzić czas
Świetnie 😉 Ja ostatnio byłam w dobrej restauracji gdzie rzeczywiście serwowane były pyszne posiłki także mam w planach jeszcze tam wrócić
Świetny przepis 🙂 Ja ostatnio jadłam dobrego burgera w pubie także też planuję na dniach coś takiego zrobic
Wyglądają pysznie 😉 Ja dodatkowo dodaje do marynaty trochę dobrej jakości oleju, wychodzą świetne