Pewnie się powtarzam, ale moja rodzinka najlepiej lubi drób, dlatego ten rodzaj mięsa można u nas spotkać na tysiąc sposobów. Tym razem na niedzielny obiad przygotowałam soczyste udka z kurczaka w marynacie ketchupowo – sojowej. Udka z kurczaka wyszły przepyszne, nie tylko mają piękny kolor, który zachęca do zjedzenia, ale i super smakują, więc podaje przepis dalej i Ty też podaj dalej!!! Polecam również udka z kurczaka w marynacie miodowo – sojowej.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 50 mins
Czas całkowity 1 hr
Ilość porcji 6 udek
Jak wykonać przepis na – Soczyste udka z kurczaka w marynacie ketchupowo – sojowej

Potrzebne składniki
  

  • 6 szt. udek z kurczaka
  • 4 łyżki ulubionego ketchupu - u mnie pikantny
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • 4 ząbki czosnku

Sposób wykonania

  • Udka z kurczaka umyj pod strumieniem bieżącej wody, następnie osusz ręcznikiem papierowym i podziel na mniejsze części, możesz naciąć w 2, 3 miejscach, żeby marynata wszędzie się dostała, wrzuć do miski.
    Udka posyp solą, wedle gustu i smaku i dokładnie wymieszaj dłonią.
    Przygotuj marynatę do udek. Do miseczki wlej ketchup, wsyp pieprz prawdziwy mielony do smaku, ulubioną przyprawę do drobiu, olej, wrzuć musztardę, wlej miód i sos sojowy. Przeciśnij przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową.
    Tak przygotowaną marynatą, zalej udka i dokładnie je wymieszaj, najlepiej dłonią.
    Udka najlepiej przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.
    Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce z wyposażenia piekarnika. Posmaruj je jeszcze pozostałą marynatą z dna naczynia, w którym się marynowały. Reszty marynaty nie wylewaj.
  • Wrzuć udka do nagrzanego piekarnika na 200 °C, piecz 25 min.
    Po 25 min. wyjmij blaszkę z piekarnika i przesmaruj jeszcze raz udka pozostałą marynatą z naczynia, wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 25 min.
    Podawaj z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego!!!
  • Zapraszam na nasz kanał na Youtube, zachęcam do subskrypcji 🙂
  • Udka z kurczaka można zamienić na skrzydełka.
  • Czosnku możesz dać mniej lub więcej, ja akurat nigdy nie żałuje czosnku, ale wiem, że nie wszyscy lubią czosnek.
  • Do czasu całkowitego dolicz czas marynowania, u mnie to cała noc, ale Ty jeśli nie masz tyle czasu to mogą to być 2-3 godz.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Soczyste udka z kurczaka w marynacie ketchupowo – sojowej wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska
1 miesiąc temu

Mój mąż uwielbia takiego kurczaka.

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Mój również 🙂 Bardzo lubimy tego typu obiady 😋

Małgorzata
1 miesiąc temu

Moje smaki 😊👍

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Małgorzata

Cieszę się bardzo 🙂😘Takie obiadki są najlepsze 😋

Monika
1 miesiąc temu

Danie które praktycznie samo się robi, lubię takie:)

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Monika

Dokładnie, u mnie zawsze takie obiadki w niedzielę na lenia 😉😘

Mirosława Dudko
1 miesiąc temu

Super to wygląda 🙂 aż czuję zapach 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu

Bardzo smaczne pały, polecam 🙂

Aleksandra G
1 miesiąc temu

Wygląda pysznie, z chęcią wypróbuję przepis. Odkąd mam własny sklep online, a w jego rozwoju pomogły mi naprawdę profesjonalne osoby to zyskałam dużo wolnego czasu, dzięki czemu mogę eksperymentować w kuchni 🙂

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Aleksandra G

Super, bardzo się cieszę, w takim razie czekam na apetyczne zdjęcia 🙂

Marzena
1 miesiąc temu

Pyszny pomysł na obiadek kochana 🙂

Magdalena
1 miesiąc temu

Pyszny obiad

Iwetta Żelaznowska
1 miesiąc temu

Przepysznie się prezentuje to danie 🙂 Zjadłabym z przyjemnością 🙂

Justyna Żelaznowska-Łazarz

Świetny przepis i super pomysł na smaczny i treściwy obiadek 🙂

MyśliPotarganej.pl
1 miesiąc temu

Aż mi się zachciało takich udek. Muszę poprosić Karola, żeby mi zrobił. JA na razie nie mam siły dojść do kuchni, a co dopiero działać. Chyba , że zrobię jak już wrócę do siebie, a myśłę, że to już niedługo 🙂

Madżenta
Madżenta
1 miesiąc temu

Z mięsnych dań drób jest na pierwszym miejscu. Uwielbiamy kurczaka pod każdą postacią a i taki przepis też będzie trzeba spróbować 🙂 pozdrawiam, wierna fanka 😉

Słodko Słodka
1 miesiąc temu
Reply to  Madżenta

U nas również, polecam serdecznie, u nas kurczak zawsze na tysiąc sposobów.