1 jajko
2 łyżki bułki tartej
ulubione przyprawy do mielonego
natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę obrać i posiekać w grubszą kosteczkę,wrzucić na patelnie z olejem oraz obraną i startą na grubych oczkach tarki marchewką,podsmażyć do zarumienienia cebuli,wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,po min.całość przełożyć do garnka,zalać passatą pomidorową i wstawić na wolny ogień.
Do garnka wrzucamy obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki pomidora.
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem,majerankiem,ziołami prowansalskimi oraz ulubionymi przyprawami do mielonego,wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą,wyrabiamy ręką,kulamy nie za duże klopsiki,które obsmażamy na patelni z nie dużą ilością oleju,z każdej strony na rumiano.
Następnie przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu ok.20 min.co jakiś czas mieszając.
Klopsiki wyjmujemy z sosu,a do sosu wrzucamy ugotowany wg przepisu na opakowaniu makaron,dokładnie mieszamy,aby cały makaron oblepił się w sosie,nakładamy na talerze,na wierzchu kładziemy klopsiki i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Najpyszniejsza klasyka 🙂 Mniam!
świetny deserek
:)) i się pomyliłam tutaj chciałam napisać ze my też takie lubimy
takie najlepsze ;-D
Pyszny obiadek 🙂 Mniam 🙂
Lubię takie dania.
pyszności! lubię takie jedzonko!
Zrobiłam wczoraj na obiad, wszystkim bardzo smakowało! Z pewnością powtórzę ten przepis!
Super, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie