Dieta bogata w białko to jeden z filarów, który decyduje o efektywnych treningach i regeneracji. Jedną z popularnych form jego przyjmowania są różnego rodzaju odżywki białkowe (np. białka Olimp). Można ich używać do przyrządzania różnych potraw – w tym wypieków.
- Białka – różne rodzaje.
- Białka – jakie do wypieków?
Dla zbudowania masy mięśniowej i redukcji tkanki tłuszczowej, a także do prawidłowej regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym konieczne jest białko. Najbardziej użyteczne dla sportowców i osób aktywnych fizycznie są białka pełnowartościowe bogate w aminokwasy egzogenne i wysoko przyswajalne. Komponując posiłki, trzeba pamiętać o tym, aby wybrane produkty zawierały dużo białka, a jednocześnie mało węglowodanów. Do popularnych wysokobiałkowych produktów należą: kurczak, indyk, soja, rośliny strączkowe i orzechy. Jednak doskonałym uzupełnieniem białek występujących w pokarmach – które trochę zwalnia nas z uporczywego bilansowania posiłków, są białka w formie odżywek. Je również można spożywać na wiele sposobów – także jako składnik wypieków fit.
Białka – różne rodzaje
Rynek białek i odżywek (np. Olimp odżywki) to bogata oferta przeznaczona dla osób aktywnych fizycznie. Podział białek (potrzebny między innymi do wybrania odpowiedniego do wypieków fit) ogólnie wygląda tak:
- koncentraty białka serwatki (WPC) – czas ich wchłaniania jest długi, mają niewielką ilość tłuszczów i węglowodanów, zawierają laktozę,
- izolaty białka serwatki – są szybko trawione i wchłaniane do organizmu, nie zawierają laktozy,
- hydroizolaty – najlepiej tolerowane przez ludzki organizm.
Odżywki Olimp to trzy rodzaje białek, wśród nich 100 Whey Protein Complex (w formie koncentratu i izolatu).
Białka – jakie do wypieków?
Odżywki białkowe można na co dzień przyjmować w różnej formie, jednak najczęściej robi się z nich różnego rodzaju koktajle. Warto jednak czasami wykorzystać je w bardziej atrakcyjny sposób – a mianowicie do różnych wypieków, które będą oczywiście fit. Do tego celu idealne będą koncentraty, gdyż są tańsze niż izolaty i nie przypalają się. Taką odżywkę – np. białka Olimp – da się wykorzystać do prostych wypieków takich jak: omlety, naleśniki czy gofry, jak i do bardziej skomplikowanych. A do nich należą na przykład fasolowe brownie (wyjątkowo bogate w białko – również dzięki obecności fasoli), bananowiec dyniowy (ciasto) czy też ciasto kokosowe z białej fasoli. Internet jest pełen takich przepisów, więc o inspiracje nie jest trudno.
Ważne jest, aby wybierać białka – niezależnie od tego, w jakiej formie je spożywamy – najwyższej jakości z pewnych źródeł. Do takich z pewnością należą Olimp odżywki (100 Whey Protein Complex).
No co ty gadasz? Można piec ciasta z odżywek białkowych?! Niesamowite!
Można, można, ale sama osobiście jeszcze nie próbowałam.
Pewnie, że można. Mega smaczne wychodzą 🙂
Trzeba będzie przetestować 🙂 Człowiek się uczy całe życie 🙂
Olimp to nasza ulubiona marka jeśli chodzi o suplementy białkowe. Właśnie ich odżywki często używamy do wypieków 🙂 Pozdrowienia
O proszę, nigdy jeszcze nie testowałam takich odżywek do wypieków, ale ostatnio zaczynam się przekonywać do fit wypieków, więc może spróbuje i zamówię na próbę 🙂
Przyznam się szczerze, że białkowe koktajle niestety już mi się znudziły. Nie mogę z nich całkowicie zrezygnować, bo wtedy nie dam rady przyjąć wystarczającej ilości białka ze swojej diety. Jednak te fit wypieki mogłyby być ich dobrym zamiennikiem! Nigdy jeszcze niczego nie piekłam z użyciem tego typu białek, więc mega dziękuję za inspirację. 🙂