Świąteczny keks z polewą z mleka w proszku

Słodko Słodka
12 komentarzy
Keks pieczemy tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia, skusiłam się w tym roku pierwszy raz na taki wypiek i nie zawiodłam się. Bardzo lubię ciasta z bakaliami, a świąteczny keks z polewą z mleka w proszku, wyszedł przepyszny. Do mojego keksu użyłam dziś suszonych owoców i skórki kandyzowanej, możesz użyć dowolne ulubione bakalie, wedle gustu i smaku. Keks to bardzo szybki wypiek do przygotowania, więc jeśli nie masz czasu na świąteczne wypieki, to będzie idealna propozycja dla Ciebie. Taki keks również długo zachowuje świeżość. Do przygotowania mojego świątecznego wypieku użyłam suszonych owoców Helio.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 50 mins
Czas całkowity 1 hr
Ilość porcji 1 keksówka
Jak wykonać przepis na – Świąteczny keks z polewą z mleka w proszku

Potrzebne składniki
  

Keksówka

  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki alkoholu
  • 250 g mąki pszennej tortowej - + 1 łyżka do obsypania bakalii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g suszonych owoców
  • 50 g kandyzowanej skórki

Polewa z mlekiem w proszku

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 8 łyżek mleka w proszku

Sposób wykonania

  • Białka oddziel od żółtek, a miękkie masło utrzyj na puch z cukrami, następnie dodawaj po jednym żółtku i wymieszaj mikserem na niskich obrotach do połączenia.
    Przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wlej alkohol, oraz dodaj pokrojone na mniejsze kawałki suszone owoce i skórkę kandyzowaną wymieszane z łyżką mąki.
    Całość dokładnie wymieszaj, mikserem lub łyżką.
    W osobnej misce ubij pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie delikatnie wmieszaj w ciasto, najlepiej drewnianą łyżką.
    Całość przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
    Keks piecz w temp. 170 – 180 °C, przez ok. 1 godz. do suchego patyczka, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na kratce.
    Gdy ciasto przestygnie przygotuj polewę.
    Do małego rondelka wrzuć masło, wlej mleko i wsyp cukier.
    Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia się masła, ściągnij rondelek z palnika i wsyp mleko w proszku, całość szybko wymieszaj najlepiej trzepaczką rózgową.
    Tak przygotowaną polewę rozsmaruj na wierzchu ciasta, keks możesz posypać ulubionymi bakaliami, ja użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej.
  • Ja użyłam suszone owoce, bo takie akurat miałam pod ręką, ale Ty możesz spokojnie wykorzystać mieszankę keksową (klik).

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Świąteczny keks z polewą z mleka w proszku wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Dawno nie jadłam takiego keksu. Pychota!

Monika

Wygląda bardzo profesjonalnie:) aż chce się sięgnąć po kawałek:)

Maminek kulinarny

Ciacho na czasie. U nas keks to świąteczna tradycja. Im starszy tym lepszy😉
Teraz bakalie nie stanowią problemu ale w czasach mojego dzieciństwa to był rarytas i tylko na święta. Wtedy taki keks smakował wyjątkowo. Zjedzony do ostatniego okruszka🙂
Twój keks wygląda pięknie i apetycznie!
Nasz będzie dopiero pieczony.
Pozdrawiam cieplutko!

Patrycja Reszko

Też robię czasem taką polewę

Kasia

Jedno z moich ulubionych ciast 🙂

Słodko Słodka

A ja pierwszy raz piekłam, aż wstyd się przyznać 🙂

Edyta

Jaki cudony keksi, az slinka cieknie. I jaka bogata mieszanka suszonych owocow!

Słodko Słodka

Dziękuje, smaczny wyszedł. U mnie w domu nigdy nie piekło się keksa na święta, teściowa piecze, ale teściowej to taki naleśnik 😉