Syrop z agawy – czy to zdrowy zamiennik cukru?

Materiał zewnętrzny
2 komentarze

Od wielu lat na temat białego cukru krążą sprzeczne informacje. Eksperci mówią, że jest niezdrowy, ale też są osoby, które uważają, że ograniczona ilość jest nam potrzebna. Nie da się jednak ukryć, że są inne słodkie produkty, które z powodzeniem zastąpią biały cukier. Jednym z nich jest syrop z agawy. Czy jest to zdrowszy odpowiednik tradycyjnych kryształków?

Czym jest syrop z agawy?

Agawa to roślina kaktusowata, która rośnie w południowej części Stanów Zjednoczonych, w Ameryce łacińskiej i północnej części Ameryki Południowej. Syrop z agawy, nazywany też nektarem głównie produkowany jest w Meksyku. Sama agawa ma wiele zastosowań. Jest rośliną ozdobną, ale też można jej użyć do produkcji alkoholu, wyrobów leczniczych, czy właśnie syropu. Popularna tequila to sfermentowany sok z agawy.

Sam syrop charakteryzuje się delikatnym smakiem, lekko przypominającym miód. Warto jednak pamiętać, że jest to rodzaj syropu glukozowo-fruktozowego. O czym rzadko się wspomina. Dlatego jest on bardzo słodki i może zastąpić cukier, ale nie dla wszystkich będzie dobrym odpowiednikiem.

Właściwości syropu z agawy

Nektar pozyskiwany jest z soku pochodzącego z rdzenia rośliny, który poddaje się obróbce cieplnej i enzymatycznej. Na tym etapie również rafinuje i filtruje się pozyskany płyn. Dzięki temu w syropie uzyskuje się wysoką koncentrację fruktozy. Szacuje się, że można ona wynosić 56-92%. Taki syrop zawiera też od 8 do 20% glukozy.

Jednak nie jest to jedynie syrop glukozowo-fruktozowy. W składzie znajdziemy również błonnik i inulinę, a nawet śladowe ilości minerałów takich jak: żelazo, potas i wapń. Warto jednak pamiętać, że sam skład różni się w zależności od tego, kto jest producentem syropu. Dlatego jeden syrop może mieć tylko 10% glukozy i 60% fruktozy, a inny będzie miał wartości maksymalne.

Zwykle ten produkt ma lekko brązowy kolor, który kojarzony jest z miodem. Jego gęstość jest również podobna do pszczelego produktu, dlatego bardzo powszechne jest ich porównywanie. Jednakże syrop z agawy może mieć orzechowy posmak, którego na próżno szukać w jakimkolwiek miodzie. Ponadto syrop z agawy ma niższy indeks glikemicznym i jest słodszy od miodu, a więc można go używać w mniejszej ilości. Dobrze jest wiedzieć, że im jaśniejszy syrop, tym mniej intensywny jego smak i zapach. Kupując bardzo ciemny nektar, możemy liczyć na mocniejszy aromat i bardziej wyraźny smak.

Cenną właściwością nektaru produkowanego z agawy jest niski indeks glikemicznym. W zależności od samego produktu wynosi od 15 do 30. Im więcej fruktozy w składzie, tym niższy indeks glikemicznym osiąga produkt. Wyrób ten ma też mniej kalorii niż biały cukier. W 100 g soku z agawy jest ok. 310 kcal, natomiast w 100 g cukru mamy ok. 390 kcal. Na uwagę zasługuje też fakt, że jest produkt wegański i bezglutenowy. Choć to drugie dobrze sprawdzić na etykiecie, ponieważ zależy to od warunków produkcji wyrobu.

Czy syrop z agawy może poprawiać stan zdrowia?

Eksperci nie mówią jednoznacznie, czy syrop jest zdrowy, czy szkodliwy. Jednak zawiera więcej pożytecznych składników dla organizmu, niż biały cukier, dlatego można powiedzieć, że to od tego słodzika na pewno jest lepszy.

Choćby dlatego, że zawiera inulinę, która jest naturalnym probiotykiem, a nawet może regulować poziom cholesterolu w ciele. Inulina pomaga też regulować działanie przewodu pokarmowego, a nawet zapobiega zaparciom. Także błonnik pomaga w przemianie materii. Sama fruktoza nie zawsze jest czymś złym. Warto wiedzieć, że to cukier prosty, który wolno przyswaja się w organizmie, a więc nasyca nas na dłużej. Co też może wpływać na nasz apetyt na słodycze. Jednakże spożywana w nadmiarze może przyczyniać się do zachorowania na cukrzycę typu II. Dlatego należy zachować umiar w spożywaniu produktów zawierających fruktozę. Istotne jest też, że ten składnik sprzyja otyłości.

Choć syrop zalecany jest osobom, które nie mogą obejść się bez „czegoś słodkiego”, to również z jego stosowaniem trzeba być ostrożnym. Używanie go z umiarem jest jak najbardziej bezpieczne. Można nim słodzić herbatę czy polać zrobione gofry. Jednak nie należy używać go jako produktu, który zastąpi słodkości. Lepiej zjeść jakiś owoc. Ponadto syrop ten nie jest polecany dla małych dzieci.

Do czego używać syropu z agawy?

Obecnie jest to jeden z produktów słodzących, które wykorzystujemy w uniwersalny sposób. Można go wykorzystać do wielu potraw, ale też po prostu posłodzić herbatę. Wybierając jasny syrop, z powodzeniem użyjemy go do każdej potrawy, natomiast ciemny będzie dobrze służył do wyrobów, w których chcemy dodać aromatu czy karmelowego posmaku.

Najczęściej stosujemy go do przygotowania słodkich przekąsek, ale może być dodatkiem do owoców morza i mięsa przyrządzanego na słodko. Ogromną zaletą syropu z agawy jest jego wysoka rozpuszczalność, a więc można go łączyć zarówno z gorącymi płynami, jak i napojami przygotowanymi na zimno. Świetnie się sprawdzi jako składnik koktajli czy smoothie, ale też jako słodzik do przygotowania musów i ciast.

Syropu możemy używać bezpośrednio do polania wafli, naleśników, lodów czy gofrów. Ale też mamy możliwość zastąpić nim po prostu biały cukier w innych przepisach. Istnieje wiele przepisów, które uwzględniają ten konkretny składnik, jako słodzik, ale też proponują zamianę cukru na syrop i podają proporcje.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
MyśliPotarganej.pl

Moja córka używa syropu z Agawy, nie wiedziałam, że to taki fajny produkt.