Szarlotka na ciepło z lodami – najlepszy przepis

Materiał zewnętrzny
22 komentarze

Szarlotka lub inaczej jabłecznik to specjał, który wywodzi się z Francji. Dobrze zaadaptował się on w Polsce i stał się- ze względu na swoją prostotę i wyjątkowy smak- jednym z najpopularniejszych wyrobów cukierniczych. Przepis wymyślił Marie-Antonie Carême, tworząc prawdziwy rarytas z kruchego ciasta, przełożonego specjalnie wyselekcjonowanymi jabłkami odmiany ligol. Nazwa „szarlotka” najprawdopodobniej pochodzi od carycy Charlotte, która szczególnie upodobała sobie ten rodzaj ciasta.

Według smakoszy najlepsze przepisy to te, które są najprostsze, jednak pomimo tego, iż jest to bardzo szybki i łatwy wypiek, należy włożyć w niego sporo serca.

Producent lodów – https://www.braciakoral.pl/

Potrzebne składniki

Aby upiec jabłecznik należy przygotować dużą misę, w której będzie zagniatane ciasto. W naczyniu powinny znaleźć się składniki na ciasto:

– mąka 250 g;

– kostka masła;

– jajko;

– 5 łyżek cukru (białego bądź brązowego);

– odrobina soli;

– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Potrzebujemy także około 1,5 kg jabłek (najlepiej odmiany ligol lub antonówka), odrobinę cynamonu, cukru oraz łyżeczkę soku z cytryny.

Sposób przygotowania

Sekretem dobrego, kruchego spodu, jest jego wyrabianie bez użycia urządzeń elektrycznych. Zagniatanie ciasta powinno wykonywać się rękoma na tzw. hak, a więc ugięte dłonie powinny szybko rozgniatać i jednocześnie rozcierać wszystkie składniki.

Metoda ta jest ciężka i pracochłonna, jednak warta wysiłku, gdyż ciasto to inaczej zachowuje się w piekarniku, a zarazem inaczej smakuje. Zagniatany spód czasami może wymagać podsypania mąką, gdy będzie on bowiem zbyt kleisty ,będzie jednocześnie trudny w późniejszej obróbce. Dobrze wyrobione ciasto uformowane w kulkę należy włożyć na parę godzin do lodówki, aby odpoczęło.

Farsz do jabłecznika należy przygotować z około 1,5 kg obranych oraz startych na grubych oczkach jabłek. Warto użyć owoców klasy ligol lub antonówek, gdyż mają one w sobie mało soku a jednocześnie są bardzo słodkie. Startą pulpę odkładamy na godzinę do lodówki- sprawi to, że puszczą one niepożądany w cieście sok. Owoce należy odcisnąć w czystej ścierce tak, aby pozostały suche wiórki startych jabłek. Następnie należy wymieszać je ze szczyptą cynamonu, cukru oraz łyżeczką soku z cytryny.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, z czego jedną wkładamy ponownie do lodówki. Pozostawione ciasto wałkujemy oraz podsypujemy delikatnie mąką, po czym przekładamy je na blachę do pieczenia wysmarowaną wcześniej masłem oraz posypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy jabłka, po czym ścieramy na grubych oczkach ciasto pozostawione w lodówce, dokładnie przykrywając nim owoce. Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut.

Szarlotka smakuje najlepiej, gdy jest ona podawane na ciepło wraz z lodami. Najlepiej, gdy wybierzemy odpowiednie lody najwyższej jakości. Świetnie sprawdzą się tu lody waniliowe Bracia Koral, które zawierają w sobie nutę prawdziwej, świeżej wanilii. Lody podajemy łyżką bezpośrednio na szarlotkę. Stworzą one wówczas smaczny sos, który doda ciastu niesamowitego smaku.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Marzenka

U mnie w ogódeczku rosną jabłka ze starej odmiany, mój pradziadek sadził to drzewko, za rok jak zaowocuje robię jabłecznik z tego przepisu 😉 tak mnie te zdjęcie narobiło apetytu, że aż po lody pobiegnę hehe

Magda

Uwielbiam szarlotkę, a z lodami to prawdziwa uczta 🙂

Wioleta Sadowska

Akurat szarlotkę lubię bez lodów 🙂

Monika

My teraz po lody praktycznie nie sięgamy, bo dziewczyny często narzekają na gardło, ale z chęcią wypróbuję Twoją propozycję w cieplejsze dni 🙂

Iwona

Taka szarlotka to idealny smak na jesień 🙂

TwojaRównowaga.PL

Szarlotka z lodami to mój ulubiony deser! Mniam!

Hair Witch Project

Uwielbiam szarlotkę w takiej formie choć ja robię jaglaną 🙂

Katarzyna

Szarlotka to moje ulubione, obok sernika, ciasto, a jeszcze z lodami….

Słodko Słodka

Z lodami to już w ogóle petarda, ja najbardziej lubię szarlotkę na jesieni, najlepiej mi smakuje 🙂

Aneta

Świetny przepis. A jeśli bym chciała upiec rano szarlotkę a wieczorem podać na ciepło z lodami to jak sprawić aby znowu była ciepła? 🙈😀💓

Agnieszka

Witam😊..wlasnie zamierzam upiec ten pyszny jablecznik .. tylko mam pytanie..na jakiej blaszce..?
Serdecznie pozdrawiam

Agnieszka

A jakiej wielkosci jesþ blaszka????