Szarlotka z kruszonką

Słodko Słodka
46 komentarzy

Idealnie wkomponowuje się w jesienny klimat, uwielbiam właśnie taką szarlotkę, za jej cudowny zapach i ta kruszonka… jak u babci, coś pysznego. Klasyk a jakże smaczny. To taki awaryjny, szybki przepis, mus można użyć na szybkiego kupny ze słoika lub przygotować własny, jeśli masz oczywiście więcej czasu. Proponuje opcję drugą, bo jednak przygotowanie własnego musu z jabłek, to większa frajda, uwielbiam zapach cynamonu, który unosi się po całym domu… Jeśli lubicie wypieki z jabłkami polecam Wam również przepis na taki najzwyklejszy, prosty i szybki jabłecznik jak u babci.

Składniki:

Blaszka 25×35 cm

Ciasto:

  • 480 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g cukru kryształu
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 300 g masła lub margaryny

Dodatkowo:

  • 2 słoiki musu jabłkowego lub 2 kg jabłek, cukier do smaku, łyżka masła, sok z połowy cytryny i cynamon do smaku

Kruszonka:

  • 270 g mąki pszennej
  • 150 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru kryształu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • opcjonalnie cynamon

Przygotowanie:

  • Na pierwszy ogień poszła kruszonka, wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki – kruszonkę, odstawić do lodówki.
  • Do miski przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier, dokładnie wymieszać. Następnie wbić jajko i i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, zagnieść ładne i jednolite ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, lub na 1 godz. do lodówki.
  • Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażalnika i wylepić nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na ciasto wyłożyć gotowy mus ze słoika, lub przygotować własny ( klik), rozsmarować równomiernie po wierzchu. Spód delikatnie posypałam bułką tartą, można pominąć, a rozsmarowany mus oprószyłam cynamonem.
  • Z lodówki wyjąć kruszonkę i rozsypać równomiernie na mus jabłkowy.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, piec góra – dół, bez termoobiegu, przez ok. 1 godz.
  • Gotowe ciasto wyjąć na blat, i pozostawić do wystygnięcia.
  • Zapach takiej szarotki jest obłędny… kroiłam jeszcze letnią i jedliśmy, nie mogliśmy się powstrzymać.
  • Smacznego !!!

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
46 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
neliada

Uwielbiam szarlotkę. Twoja wygląda wprost bosko 🙂

Słodko Słodka

Ja lubię od czasu do czasu, najlepiej smakuje nam jesienią 😘

Iwona

Cudne, ale ten kolor? Dodawałaś kurkumy? Bo to wygląda obłędnie.

Słodko Słodka

Obróbka zdjęcia 😉

Do szarlotki mam słabość. Mama robiła pyszną i pachnącą cynamonem.
Jesienią smakuje wybornie.Ja nie piekę, więc popatrzę na to cudo i powzdycham.
Podziwiam talent kulinarny. Na zdjęciach szarlotka wygląda bardzo apetycznie 🙂

Słodko Słodka

Dzięki Irenko😘 Najlepsze szarlotki zawsze można zjeść u mamy i babci🙂

Luiza

Szarlotka to niekwestionowana królowa jesiennych słodkości. Zawsze „w ramach” kruszonki ścieram kruche ciasto, ale muszę przyznać, że Twój kruszonkowy wariant prezentuje się bardziej apetycznie…

Słodko Słodka

A ja właśnie pierwszy raz z kruszonką zrobiłam 😁

Magda

To jest to co tygryski lubią najbardziej 🙂

Słodko Słodka

Słodkości… i jak tu sobie odmówić 😉

Wioleta

Uwielbiam szarlotkę pod każdą postacią 🙂

Słodko Słodka

Ja najbardziej lubię wersję z budyniem 😍

Ania

Co jak co ale szarlotki to ja nie dmawaim. Uwielbiam to ciasto i moge je jesc na okraglo…

Słodko Słodka

Najczęściej piekę jesienią, u nas raczej od czasu do czasu🙂

Marzena

Uwielbiam szarlotkę, zwłaszcza taką prostą bez ,,wymysłów” taka mi smakuje najbardziej

Słodko Słodka

Czasem takie proste przepisy są właśnie najlepsze i mają moc 💪

Anna

Klasyczna szarlotka jest najlepsza! To ciasto skusi każdego.

Słodko Słodka

Raczej nie znam osoby, która by nie lubiła szarlotki, czy jabłecznika.

Klimaty Agness

Uwielbiam szarlotki i robię naprawdę bardzo różne 🙂 Właśnie mam kupione antonówki i na jutro planowałam pieczenie szarlotki, więc zrobię tę z Twojego przepisu 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness:)

Słodko Słodka

Ja akurat pierwszy raz zrobiłam z kruszonką, ale najbardziej lubię szarlotkę z budyniem😍

Latem jakoś mało piekłam, bo zawsze w zasięgu ręki były owoce,czy lody i często nie bylo nas w domu. Jesień jak dla mnie pachnie jabłkami i Twoj przepis to faktycznie wspomnienie jabłecznika mojej mamy,zdecydowanie przygarnę przepis i zrobię ciasto, w któryś weekend.

Słodko Słodka

Mi też szarlotka kojarzy się z jesiennymi wypiekami, przepis jest prosty i szybki, także polecam z całego serducha 🙂

Felicja

Zazwyczaj robię szarlotkę sypaną, jabłka mam swoje z sadu i mus też robię sama. Jednak czasem mam ochotę na takie klasyczne ciasto z kruszonką. A w tym roku obrodziło nam jabłkami (są co dwa lata) to mam co piec. 😀 Dzięki za przepis, zapisuję i będę korzystać.

Słodko Słodka

Robiłam sypaną raz, ale jednak to nie to samo, sypana nie trafiła w nasze gusta. Jak są jabłka to można kombinować 🙂😘

Papierowa Łowczyni

Uwielbiam takie tanie, łatwe i szybkie przepisy. Ja uwielbiam jabłeczniki więc i ten wykonam z przyjemnością 🙂

Słodko Słodka

To jest prosty, szybki i tani przepis, także śmiało możesz robić 🙂😘

Po prostu MAMA

Uwielbiam ciasta z jabłkami. Zrobiłaś mi smaczka z rana :*

Słodko Słodka

Musisz koniecznie taką zrobić 😉

natalia

Świetnie wygląda 🙂

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne 🙂

LanaDelRey.PL

Szarlotka z kruszonką to mój klasyk! Zawsze się sprawdza i wszystkim smakuje!

Słodko Słodka

Pierwszy raz robiłam z kruszonką, szybka i smaczna 🙂

Gąska

Szarlotki nie lubię, ale mój mąż uwielbia 🙂

Słodko Słodka

Ja tak od czasu do czasu lubię 😉

Sunflower

O tak, bardzo chętnie upiekę Twoja szarlotkę 🙂 tak smakowicie wygląda, że nie można się jej oprzeć. Szarlotka i sernik to moje cista numer jeden 🙂

Słodko Słodka

Bardzo smaczna jest ta wersja, polecam 🙂

Edyta

Cudowne ciasto, wyglada wyjatkowo smacznie 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje Edytko 🙂

Asia czytasia

Ślinka cieknie

Słodko Słodka

I o to chodziło 😉

Marzena

Każda szarlotka jest dla mnie pokusą. A teraz nadchodzi właśnie najlepszy czas na nią. Chętnie wykorzystam przepis.

Słodko Słodka

Dokładnie na jesieni szarlotka smakuje zupełnie inaczej, ma moc 🙂

Ervi

Piękna 🙂

Słodko Słodka

Dzięki 🙂

iza

od dawna za mną „chodzi” szarlotka, trzeba będzie w końcu zrobić

Słodko Słodka

Teraz jest idealna pora na szarlotkowe wypieki, jesienią smakuje takie ciacho jeszcze lepiej 🙂

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies