Idealnie wkomponowuje się w jesienny klimat, uwielbiam właśnie taką szarlotkę, za jej cudowny zapach i ta kruszonka… jak u babci, coś pysznego. Klasyk a jakże smaczny. To taki awaryjny, szybki przepis, mus można użyć na szybkiego kupny ze słoika lub przygotować własny, jeśli masz oczywiście więcej czasu. Proponuje opcję drugą, bo jednak przygotowanie własnego musu z jabłek, to większa frajda, uwielbiam zapach cynamonu, który unosi się po całym domu… Jeśli lubicie wypieki z jabłkami polecam Wam również przepis na taki najzwyklejszy, prosty i szybki jabłecznik jak u babci.
Składniki:
Blaszka 25×35 cm
Ciasto:
- 480 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g cukru kryształu
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze
- 300 g masła lub margaryny
Dodatkowo:
- 2 słoiki musu jabłkowego lub 2 kg jabłek, cukier do smaku, łyżka masła, sok z połowy cytryny i cynamon do smaku
Kruszonka:
- 270 g mąki pszennej
- 150 g masła lub margaryny
- 150 g cukru kryształu
- opakowanie cukru waniliowego
- opcjonalnie cynamon
Przygotowanie:
- Na pierwszy ogień poszła kruszonka, wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki – kruszonkę, odstawić do lodówki.
- Do miski przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier, dokładnie wymieszać. Następnie wbić jajko i i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, zagnieść ładne i jednolite ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, lub na 1 godz. do lodówki.
- Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażalnika i wylepić nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na ciasto wyłożyć gotowy mus ze słoika, lub przygotować własny ( klik), rozsmarować równomiernie po wierzchu. Spód delikatnie posypałam bułką tartą, można pominąć, a rozsmarowany mus oprószyłam cynamonem.
- Z lodówki wyjąć kruszonkę i rozsypać równomiernie na mus jabłkowy.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, piec góra – dół, bez termoobiegu, przez ok. 1 godz.
- Gotowe ciasto wyjąć na blat, i pozostawić do wystygnięcia.
- Zapach takiej szarotki jest obłędny… kroiłam jeszcze letnią i jedliśmy, nie mogliśmy się powstrzymać.
- Smacznego !!!
Uwielbiam szarlotkę. Twoja wygląda wprost bosko 🙂
Ja lubię od czasu do czasu, najlepiej smakuje nam jesienią 😘
Cudne, ale ten kolor? Dodawałaś kurkumy? Bo to wygląda obłędnie.
Obróbka zdjęcia 😉
Do szarlotki mam słabość. Mama robiła pyszną i pachnącą cynamonem.
Jesienią smakuje wybornie.Ja nie piekę, więc popatrzę na to cudo i powzdycham.
Podziwiam talent kulinarny. Na zdjęciach szarlotka wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dzięki Irenko😘 Najlepsze szarlotki zawsze można zjeść u mamy i babci🙂
Szarlotka to niekwestionowana królowa jesiennych słodkości. Zawsze „w ramach” kruszonki ścieram kruche ciasto, ale muszę przyznać, że Twój kruszonkowy wariant prezentuje się bardziej apetycznie…
A ja właśnie pierwszy raz z kruszonką zrobiłam 😁
To jest to co tygryski lubią najbardziej 🙂
Słodkości… i jak tu sobie odmówić 😉
Uwielbiam szarlotkę pod każdą postacią 🙂
Ja najbardziej lubię wersję z budyniem 😍
Co jak co ale szarlotki to ja nie dmawaim. Uwielbiam to ciasto i moge je jesc na okraglo…
Najczęściej piekę jesienią, u nas raczej od czasu do czasu🙂
Uwielbiam szarlotkę, zwłaszcza taką prostą bez ,,wymysłów” taka mi smakuje najbardziej
Czasem takie proste przepisy są właśnie najlepsze i mają moc 💪
Klasyczna szarlotka jest najlepsza! To ciasto skusi każdego.
Raczej nie znam osoby, która by nie lubiła szarlotki, czy jabłecznika.
Uwielbiam szarlotki i robię naprawdę bardzo różne 🙂 Właśnie mam kupione antonówki i na jutro planowałam pieczenie szarlotki, więc zrobię tę z Twojego przepisu 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Ja akurat pierwszy raz zrobiłam z kruszonką, ale najbardziej lubię szarlotkę z budyniem😍
Latem jakoś mało piekłam, bo zawsze w zasięgu ręki były owoce,czy lody i często nie bylo nas w domu. Jesień jak dla mnie pachnie jabłkami i Twoj przepis to faktycznie wspomnienie jabłecznika mojej mamy,zdecydowanie przygarnę przepis i zrobię ciasto, w któryś weekend.
Mi też szarlotka kojarzy się z jesiennymi wypiekami, przepis jest prosty i szybki, także polecam z całego serducha 🙂
Zazwyczaj robię szarlotkę sypaną, jabłka mam swoje z sadu i mus też robię sama. Jednak czasem mam ochotę na takie klasyczne ciasto z kruszonką. A w tym roku obrodziło nam jabłkami (są co dwa lata) to mam co piec. 😀 Dzięki za przepis, zapisuję i będę korzystać.
Robiłam sypaną raz, ale jednak to nie to samo, sypana nie trafiła w nasze gusta. Jak są jabłka to można kombinować 🙂😘
Uwielbiam takie tanie, łatwe i szybkie przepisy. Ja uwielbiam jabłeczniki więc i ten wykonam z przyjemnością 🙂
To jest prosty, szybki i tani przepis, także śmiało możesz robić 🙂😘
Uwielbiam ciasta z jabłkami. Zrobiłaś mi smaczka z rana :*
Musisz koniecznie taką zrobić 😉
Świetnie wygląda 🙂
Dzięki serdeczne 🙂
Szarlotka z kruszonką to mój klasyk! Zawsze się sprawdza i wszystkim smakuje!
Pierwszy raz robiłam z kruszonką, szybka i smaczna 🙂
Szarlotki nie lubię, ale mój mąż uwielbia 🙂
Ja tak od czasu do czasu lubię 😉
O tak, bardzo chętnie upiekę Twoja szarlotkę 🙂 tak smakowicie wygląda, że nie można się jej oprzeć. Szarlotka i sernik to moje cista numer jeden 🙂
Bardzo smaczna jest ta wersja, polecam 🙂
Cudowne ciasto, wyglada wyjatkowo smacznie 🙂
Dziękuje Edytko 🙂
Ślinka cieknie
I o to chodziło 😉
Każda szarlotka jest dla mnie pokusą. A teraz nadchodzi właśnie najlepszy czas na nią. Chętnie wykorzystam przepis.
Dokładnie na jesieni szarlotka smakuje zupełnie inaczej, ma moc 🙂
Piękna 🙂
Dzięki 🙂
od dawna za mną „chodzi” szarlotka, trzeba będzie w końcu zrobić
Teraz jest idealna pora na szarlotkowe wypieki, jesienią smakuje takie ciacho jeszcze lepiej 🙂