Szaszłyki drobiowe z masłem czosnkowym

Słodko Słodka
16 komentarzy
Jak wiecie uwielbiamy drób pod każdą postacią, odkąd mamy frytkownice beztłuszczową pozwalamy sobie na więcej smacznych i zdrowych dań, piekarnik chodzi odświętnie, a co za tym idzie nasze rachunki za prąd zmalały. Dzisiaj przychodzę do Was z nowym przepisem na soczyste szaszłyki drobiowe z masłem czosnkowym. Przepis jest banalnie prosty, a szaszłyki obłędnie smaczne. Jeśli śledzicie mojego bloga zapewne wiecie, że uwielbiam przemycać czosnek, gdzie się tylko da, w tym daniu wyszło to tak naturalnie, że nikt nie narzekał, że znowu szaleje z czosnkiem. Najmłodszy w rodzinie stwierdził, że to są najlepsze szaszłyki i jego ulubione, więc jeśli najmłodszy w rodzinie chwali to muszą być dobre 🙂
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 25 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Ilość porcji 4 szaszłyki
Jak wykonać przepis na – Szaszłyki drobiowe z masłem czosnkowym

Potrzebne składniki
  

  • 800 g piersi z kurczaka - 800g – 1 kg
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka
  • ulubiona przyprawa do drobiu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła - 30 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • suszona natka pietruszki

Dodatkowo

  • pęczka pietruszki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania

  • Filety z kurczaka dobrze umyj i osusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój w cienkie paseczki grubości ok. 5 mm.
    Zobacz jak kroje filet z kurczaka (klik).
    Do miski z pokrojonym mięsem wsyp sól, pieprz prawdziwy mielony do smaku, czosnek granulowany, słodką paprykę, ulubioną przyprawę do drobiu.
    Całość spryskaj olejem, wlej roztopione letnie masło, sok z cytryny i na koniec dodaj suszoną natkę pietruszki.
    Całość dokładnie wymieszaj, miskę z mięsem przykryj folią spożywczą i odstaw do marynowania na 2-3 godz. lub całą noc.
    Gotowe mięso nadziej na patyczki od szaszłyków (na jeden szaszłyk potrzebne są 2 patyczki), proces nadziewania możesz podejrzeć na tym samym filmiku, gdzie kroje mięso.
    Z podanej porcji wyszły mi 4 pokaźne i konkretne szaszłyki.
    Tak przygotowane szaszłyki ułóż na dnie frytkownicy beztłuszczowej, spryskaj olejem i zamknij szufladę, ustaw program Bake na 10 min. temp. 190 °C.
    W trakcie pieczenia przygotuj masełko czosnkowe.
    Roztop masło, przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj posiekaną drobno, świeżą natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
    Po 10 min. pieczenia otwórz szufladę frytkownicy i przełóż szaszłyki na drugą stronę, następnie ponownie ustaw program Bake na 10 min. temp. 190 °C.
    Po upływie 10 min. obróć szaszłyki na drugą stronę i przesmaruj każdy szaszłyk przygotowanym masełkiem czosnkowym po wierzchu.
    Ustaw program Bake na 5 min. temp. 200 °C i piecz szaszłyki do zarumienienia.
    Gotowe podawaj jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego!!!
  • Czas pieczenia mięsa zależy od grubości krojonych plastrów piersi z kurczaka, w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia.
  • Takie szaszłyki możesz również przygotować w piekarniku.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szaszłyki drobiowe z masłem czosnkowym wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Urocznica

Pyszna propozycja! 🙂

Murrano

Bardzo apetycznie się prezentują. Czosnek to niezastąpiony składnik, który podkręca smak każdego dania. Wspaniale, że udało Ci się stworzyć danie, które zachwyciło nawet najmłodszego członka rodziny. 🙂

Natalia

Oh pysznie wyglądają te szaszłyki, drobiowe najlepsze. Żałuję, że nie mam frytkownicy beztłuszczowej, zrobiłabym od razu.

Anna

Na sezon grillowy jak znalazł. Na pewno będę próbować

Karolina

Jeszcze takich nie robiłam. Chętnie spróbuję

Beata

Zapowiadają się pysznie. Na pewno będę próbować.

Natalia

Nie pozostaje nic innego jak spróbować takie zrobić.

Ewa

Jak będzie sezon grillowy to na pewno je zrobię. Na pewno będą smakowały.