1,K
Jak wykonać przepis na – Szaszłyki drobiowe z masłem czosnkowym
Jak wiecie uwielbiamy drób pod każdą postacią, odkąd mamy frytkownice beztłuszczową pozwalamy sobie na więcej smacznych i zdrowych dań, piekarnik chodzi odświętnie, a co za tym idzie nasze rachunki za prąd zmalały. Dzisiaj przychodzę do Was z nowym przepisem na soczyste szaszłyki drobiowe z masłem czosnkowym. Przepis jest banalnie prosty, a szaszłyki obłędnie smaczne. Jeśli śledzicie mojego bloga zapewne wiecie, że uwielbiam przemycać czosnek, gdzie się tylko da, w tym daniu wyszło to tak naturalnie, że nikt nie narzekał, że znowu szaleje z czosnkiem. Najmłodszy w rodzinie stwierdził, że to są najlepsze szaszłyki i jego ulubione, więc jeśli najmłodszy w rodzinie chwali to muszą być dobre 🙂
Potrzebne składniki
- 800 g piersi z kurczaka - 800g – 1 kg
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
- czosnek granulowany
- słodka papryka
- ulubiona przyprawa do drobiu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła - 30 g
- 2 łyżki soku z cytryny
- suszona natka pietruszki
Dodatkowo
- ⅓ pęczka pietruszki
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania
- Filety z kurczaka dobrze umyj i osusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój w cienkie paseczki grubości ok. 5 mm. Zobacz jak kroje filet z kurczaka (klik).Do miski z pokrojonym mięsem wsyp sól, pieprz prawdziwy mielony do smaku, czosnek granulowany, słodką paprykę, ulubioną przyprawę do drobiu. Całość spryskaj olejem, wlej roztopione letnie masło, sok z cytryny i na koniec dodaj suszoną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj, miskę z mięsem przykryj folią spożywczą i odstaw do marynowania na 2-3 godz. lub całą noc. Gotowe mięso nadziej na patyczki od szaszłyków (na jeden szaszłyk potrzebne są 2 patyczki), proces nadziewania możesz podejrzeć na tym samym filmiku, gdzie kroje mięso. Z podanej porcji wyszły mi 4 pokaźne i konkretne szaszłyki.Tak przygotowane szaszłyki ułóż na dnie frytkownicy beztłuszczowej, spryskaj olejem i zamknij szufladę, ustaw program Bake na 10 min. temp. 190 °C.W trakcie pieczenia przygotuj masełko czosnkowe.Roztop masło, przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj posiekaną drobno, świeżą natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Po 10 min. pieczenia otwórz szufladę frytkownicy i przełóż szaszłyki na drugą stronę, następnie ponownie ustaw program Bake na 10 min. temp. 190 °C.Po upływie 10 min. obróć szaszłyki na drugą stronę i przesmaruj każdy szaszłyk przygotowanym masełkiem czosnkowym po wierzchu. Ustaw program Bake na 5 min. temp. 200 °C i piecz szaszłyki do zarumienienia.Gotowe podawaj jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego!!!
- Czas pieczenia mięsa zależy od grubości krojonych plastrów piersi z kurczaka, w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia.
- Takie szaszłyki możesz również przygotować w piekarniku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szaszłyki drobiowe z masłem czosnkowym wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Pyszna propozycja! 🙂
Dziękuje, najmłodszy w rodzinie bardzo zachwalał 🙂
Bardzo apetycznie się prezentują. Czosnek to niezastąpiony składnik, który podkręca smak każdego dania. Wspaniale, że udało Ci się stworzyć danie, które zachwyciło nawet najmłodszego członka rodziny. 🙂
Dziękuje serdecznie za komentarz, u nas czosnek to podstawa kuchni, przemycam go wszędzie, gdzie się tylko da 🙂
Oh pysznie wyglądają te szaszłyki, drobiowe najlepsze. Żałuję, że nie mam frytkownicy beztłuszczowej, zrobiłabym od razu.
Polecam serdecznie przygotować w piekarniku, też wyjdą smaczne 🙂
Na sezon grillowy jak znalazł. Na pewno będę próbować
Super, bardzo się cieszę, szaszłyki są bardzo smaczne 🙂 Pozdrawiam
Jeszcze takich nie robiłam. Chętnie spróbuję
Bardzo mi miło, polecam serdecznie 🙂 Pozdrawiam
Zapowiadają się pysznie. Na pewno będę próbować.
Super, bardzo się cieszę, czekam na komentarz czy smakowały 🙂 Pozdrawiam
Nie pozostaje nic innego jak spróbować takie zrobić.
Polecam serdecznie, są bardzo smaczne 🙂
Jak będzie sezon grillowy to na pewno je zrobię. Na pewno będą smakowały.
Super, bardzo się cieszę, sama będę chciała je zrobić na grillu, na świeżym powietrzu 🙂
Asiu a czy takie szaszłyki mogę upiec na grillu czy raczej nie
Oczywiście można je upiec na grillu, akurat na majówkę mamy zaproszenie na grilla i chcę takie właśnie zabrać ze sobą, żeby upiec na ruszcie.
Szaszłyki zrobione i upieczone na grillu. Przepyszne są.
Bardzo się cieszę, że smakowały i dziękuje za ocenę 🙂 Pozdrawiam serdecznie