Szybka rolada biszkoptowa z jabłkami

Słodko Słodka
6 komentarzy
Jeżeli brakuje Ci czasu na wypieki, to szybka rolada biszkoptowa z jabłkami, będzie idealna dla Ciebie. Smakuje i wygląda wyśmienicie!!! Przepis jest tani, prosty i bardzo szybki, nawet dla osób stawiających pierwsze kroki z wypiekami, będzie to idealny prosty przepis. Jeśli lubisz wypieki z jabłkami, to koniecznie przygotuj w najbliższym czasie roladę i koniecznie daj mi znać w komentarzu, czy faktycznie ten wypiek jest wart uwagi. Ostatnio mam mniej czasu, małymi krokami przygotowuje się do remontu kuchni, a będzie to prawdziwy armagedon, więc stawiam na szybkie i łatwe przepisy.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 30 minuty
Czas całkowity 45 minuty
Ilość porcji 1 rolada
Jak wykonać przepis na – Szybka rolada biszkoptowa z jabłkami

Potrzebne składniki
  

  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szkl. cukru
  • 5 jaj - L

Dodatkowo

  • 4 duże jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 1 opakowanie przyprawy do szarlotki
  • cukier do smaku
  • cukier puder do posypania
  • bita śmietana - opcjonalnie

Sposób wykonania

  • Jabłka umyj, obierz i pokrój na ćwiartki, następnie wykrój gniazda nasienne.
    Ćwiartki pokrój w cienkie plasterki i wrzuć do miski.
    Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, na tak przygotowaną blaszkę wysyp przygotowane jabłka i równomiernie je rozłóż po całej blaszce.
    Jabłka skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawą do szarlotki.
    Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
    Następnie dodawaj partiami cukier, miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia, odłóż mikser.
    Wsyp przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym budyniem, dokładnie wymieszaj łyżką, żeby nie było grudek.
    Ciasto wyłóż na jabłka i równomiernie rozsmaruj po całości łyżką.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 25 – 30 min.
    Piecz w temp.180 °C, góra-dół, bez termoobiegu.
    Ciasto po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem na ściereczkę, ściągnij delikatnie papier i zacznij rolować roladę do środka.
    Zawiń ją w ściereczkę, zakręcając końce ściereczki i odstaw do przestygnięcia.
    Roladę po przestygnięciu odwiń ze ściereczki, posyp cukrem pudrem i pokrój na plastry grubości 2 – 2,5 cm.

Instrukcja na filmie

  • Jabłka możesz posypać cukrem i cynamonem jeśli akurat nie masz pod ręką przyprawy do szarlotki.
  • Jeśli jabłka by się przykleiły do papieru do pieczenia przy ściąganiu, możesz delikatnie wspomóc się nożem. Przyklejają się wtedy, gdy są pokrojone na bardzo cienkie plasterki.
  • Tak przygotowaną roladę możesz również podawać z kleksem bitej śmietany.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szybka rolada biszkoptowa z jabłkami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Ależ smacznie wygląda. Super jedzonko.

Słodko Słodka

Dziękuje serdecznie 🙂

Słodkie okruszki

Robię czasem podobną. Jest pyszna 🙂

Słodko Słodka

To prawda, pyszna i bardzo szybka 🙂

Delektujemy

Idealna! Na plus, że rolada jest łatwa i szybka w przygotowaniu:) No i jest wręcz idealna do popołudniowej kawy, a to najważniejsze:D

Słodko Słodka

Dziękuje bardzo za komentarz, taka rolada zawsze się sprawdzi idealnie czy to do popołudniowej kawy, czy na szybko dla niespodziewanych gości 🙂