2,7K
Jak wykonać przepis na – Szybka rolada biszkoptowa z jabłkami
Jeżeli brakuje Ci czasu na wypieki, to szybka rolada biszkoptowa z jabłkami, będzie idealna dla Ciebie. Smakuje i wygląda wyśmienicie!!! Przepis jest tani, prosty i bardzo szybki, nawet dla osób stawiających pierwsze kroki z wypiekami, będzie to idealny prosty przepis. Jeśli lubisz wypieki z jabłkami, to koniecznie przygotuj w najbliższym czasie roladę i koniecznie daj mi znać w komentarzu, czy faktycznie ten wypiek jest wart uwagi. Ostatnio mam mniej czasu, małymi krokami przygotowuje się do remontu kuchni, a będzie to prawdziwy armagedon, więc stawiam na szybkie i łatwe przepisy.
Potrzebne składniki
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szkl. cukru
- 5 jaj - L
Dodatkowo
- 4 duże jabłka
- sok z połowy cytryny
- 1 opakowanie przyprawy do szarlotki
- cukier do smaku
- cukier puder do posypania
- bita śmietana - opcjonalnie
Sposób wykonania
- Jabłka umyj, obierz i pokrój na ćwiartki, następnie wykrój gniazda nasienne. Ćwiartki pokrój w cienkie plasterki i wrzuć do miski.Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, na tak przygotowaną blaszkę wysyp przygotowane jabłka i równomiernie je rozłóż po całej blaszce.Jabłka skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawą do szarlotki.Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Następnie dodawaj partiami cukier, miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia, odłóż mikser. Wsyp przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym budyniem, dokładnie wymieszaj łyżką, żeby nie było grudek. Ciasto wyłóż na jabłka i równomiernie rozsmaruj po całości łyżką.Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 25 – 30 min. Piecz w temp.180 °C, góra-dół, bez termoobiegu.Ciasto po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem na ściereczkę, ściągnij delikatnie papier i zacznij rolować roladę do środka.Zawiń ją w ściereczkę, zakręcając końce ściereczki i odstaw do przestygnięcia.Roladę po przestygnięciu odwiń ze ściereczki, posyp cukrem pudrem i pokrój na plastry grubości 2 – 2,5 cm.
Instrukcja na filmie
- Jabłka możesz posypać cukrem i cynamonem jeśli akurat nie masz pod ręką przyprawy do szarlotki.
- Jeśli jabłka by się przykleiły do papieru do pieczenia przy ściąganiu, możesz delikatnie wspomóc się nożem. Przyklejają się wtedy, gdy są pokrojone na bardzo cienkie plasterki.
- Tak przygotowaną roladę możesz również podawać z kleksem bitej śmietany.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szybka rolada biszkoptowa z jabłkami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Ależ smacznie wygląda. Super jedzonko.
Dziękuje serdecznie 🙂
Robię czasem podobną. Jest pyszna 🙂
To prawda, pyszna i bardzo szybka 🙂
Idealna! Na plus, że rolada jest łatwa i szybka w przygotowaniu:) No i jest wręcz idealna do popołudniowej kawy, a to najważniejsze:D
Dziękuje bardzo za komentarz, taka rolada zawsze się sprawdzi idealnie czy to do popołudniowej kawy, czy na szybko dla niespodziewanych gości 🙂