Szybka rolada biszkoptowa z masą krówkową i bananami

Słodko Słodka
6 komentarzy
To ciacho powstało z potrzeby chwili, szybka rolada biszkoptowa z masą krówkową i bananami idealnie u nas sprawdziła się do niedzielnej kawy. Jak to mówią potrzeba matką wynalazków i tak było i tym razem. Masa krówkowa miała już krótki termin przydatności, więc długo nie myśląc trzasłam właśnie taką szybką roladę w zasadzie z tego co było w domu. Przepis jest szybki, bardzo łatwy i nieskomplikowany. Roladę możesz nadziać dowolnie, polecam również wersje z jabłkami ( klik ).
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 30 minuty
Czas całkowity 45 minuty
Ilość porcji 1 rolada
Jak wykonać przepis na – Szybka rolada biszkoptowa z masą krówkową i bananami

Potrzebne składniki
  

  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szkl. cukru
  • 5 jajek - L

Dodatkowo

  • 1 puszka masy krówkowej - 400 g
  • 2 większe banany
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania

  • Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
    Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
    Następnie dodawaj partiami cukier, miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzuć żółtka i wymieszaj mikserem tylko do połączenia i odstaw mikser na bok.
    Wsyp przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym budyniem, dokładnie wymieszaj łyżką, żeby nie było grudek.
    Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem i równomiernie rozsmaruj po całości łyżką.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 25 – 30 min.
    Piecz w temp.180 °C, góra-dół, bez termoobiegu.
    Ciasto po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem na ściereczkę, ściągnij delikatnie papier i przesmaruj masą krówkową.
    Masę krówkową wcześniej wyjęłam na miseczkę i delikatnie podgrzałam w mikrofali, żeby lepiej się rozsmarowywała. Możesz puszczę wrzucić do wrzątku na chwilę jeśli nie używasz mikrofali.
    Na brzegu krótszego końca ułóż wzdłuż obrane ze skóry banany i zacznij rolować roladę do środka.
    Zawiń ją w ściereczkę, zakręcając końce ściereczki i odstaw do przestygnięcia.
    Roladę po przestygnięciu odwiń ze ściereczki, posyp cukrem pudrem i pokrój na plastry grubości 2 – 2,5 cm.
    Rolada po rozkrojeniu prezentuje się bardzo zacnie.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • Tak przygotowaną roladę możesz również podawać z kleksem bitej śmietany.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szybka rolada biszkoptowa z masą krówkową i bananami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Wow, ale ona musi być dobra. Pychota.

iza

mniamm apetyczne ciacho

Monika

Bardzo fajny przepis! Muszę wypróbować 🙂