Szybkie ciasto z gruszkami

Słodko Słodka
2 komentarze
W oczekiwaniu na nową kuchnie za bardzo się nie wysilam z przepisami, ale jak weekend to chociaż takie szybkie ciasto z gruszkami zrobiłam dla moich chłopaków. Myślę, że wersja z jabłkami będzie równie smaczna. Napiszę Wam tylko tyle, że upiekłam to ciasto w trakcie robienia obiadu, a do kolacji już nie było śladu. Nie wiem czy wszyscy tacy wyposzczeni u mnie w domu, bo ostatnio mało piekę… a tak serio szybkie, tanie i smaczne, możecie śmiało piec. Krótki film krok po kroku znajdziecie na moim Instagramie, zachęcam do obserwowania.
Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 40 mins
Czas całkowity 45 mins
Ilość porcji 10 porcji
Jak wykonać przepis na – Szybkie ciasto z gruszkami

Potrzebne składniki
  

Keksówka 12×30 cm

  • 3 jajka - L
  • ½ szkl. cukru
  • ¼ szkl. oleju
  • ½ szkl. jogurtu naturalnego
  • parę kropli ulubionego aromatu do ciast - opcjonalnie
  • szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża gruszka

Dodatkowo

  • cukier puder + cynamon

Sposób wykonania

  • Do miski wbij jajka i wsyp cukier, następnie ubij na jasną i puszystą masę.
    Wlej olej, jogurt naturalny, opcjonalnie parę kropli ulubionego aromatu do ciast, przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Całość dokładnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia.
    Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i wyrównaj wierzch łyżką.
    Na wierzchu ciasta powciskaj plasterki obranej gruszki i ciasto jest gotowe do wrzucenia, do piekarnika.
    Piecz 40 – 50 min. do tzw. suchego patyczka w temp. 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostaw na kratce do wystygnięcia.
    Przestygnięte ciasto posyp cukrem pudrem z cynamonem, lub przygotuj ulubioną polewę. Z tą polewą to szkoda czasu, bo ciasto bardzo szybko znika 🙂
    Smacznego!!!
  • 1 szkl. = 250 ml
  • Jogurt naturalny możesz zastąpić jogurtem greckim, kwaśną śmietaną, kefirem, maślanką lub mlekiem.
  • Do ciasta możesz również dodać parę kropli ulubionego aromatu do ciast.
  • Ciasto po upieczeniu i przestygnięciu możesz posypać cukrem pudrem, lub przygotować ulubioną polewę.
  • To ciasto będzie równie dobrze smakowało z jabłkami.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szybkie ciasto z gruszkami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Idealne ciasto do popołudniowej kawki. Pychota.