Szybkowar czy multicooker?

Słodko Słodka
8 komentarzy

W mojej kuchni liczy się ostatnio czas i smak. Wszyscy żyjemy w wielkim pędzie co się wiążę niestety z brakiem czasu na czasochłonne przygotowywanie potraw. Lubimy dobrze zjeść, ale niestety nie zawsze mamy czas, żeby ślęczeć godzinami nad garnkami w kuchni. Tu przychodzi pomoc w postaci sprzętu elektrycznego. Czy warto zainwestować w szybkowar, czy multicooker, czy faktycznie przyspiesza gotowanie? Czy warto kupić taki sprzęt? O tym dowiesz się niżej z lektury artykułu, który dla Was przygotowałam.

Szybkowar to bardzo szczelny garnek, w którym gotowanie odbywa się pod ciśnieniem

Temperatura wrzenia wody rośnie i tak właśnie skraca się czas gotowania. Dzięki szczelnej pokrywie, na zewnątrz nie wydostaje się para wodna, dzięki czemu w szybkowarze jest stała temperatura. Wbrew pozorom szybkowar to wcale nie taka nowość, ale na przestrzeli lat technologia jednak poszła bardzo do przodu.

Szybkowar jest bardzo prosty w obsłudze, bo wlewasz wodę, umieszczasz na dnie garnka co chcesz ugotować, szczelnie zamykasz garnek i już. Gdy ciśnienie w szybkowarze się zbierze z gwizdka na pokrywie zaczyna wydobywać się nadmiar pary z charakterystycznym świstem. To znak, że za chwilę zacznie się odmierzać czas właściwy przygotowania potrawy od kilku do kilkunastu minut. Gdy czas dobiegnie końca wystarczy spuścić ciśnienie, delikatnie odbezpieczając gwizdek i już.

Zalety gotowania w szybkowarze

Przede wszystkim skrócony czas gotowania różnego rodzaju potraw. Z szybkowaru nie wydostaje się para wodna, żywność się nie przypala. Warzywa i potrawy nie tracą koloru, smaku i aromatu i są zdecydowanie lekko strawne.

Przy szybkowarze zmniejszamy ilość zużycia wody, ponieważ szybkowar wykorzystuje do gotowania parę wodną. Nie musisz wlewać 3 szkl. tylko 1 lub 1,5 w zależności od wielkości garnka jaki posiadasz.

Posiadając szybkowar zmniejszasz również zużycie prądu, czy gazu – ja akurat posiadam model na prąd. Użytkując mój szybkowar od pół roku mogę śmiało napisać z czystym sumieniem, że rachunki za prąd nie poszły w górę. Odkąd mam szybkowar, w zasadzie bardzo mało korzystam z kuchenki, większość potraw przygotowuje w szybkowarze, bo jak wiadomo do lepszego idzie się zawsze szybciej przyzwyczaić.

Szybkowar jest bardzo pomocny w kuchni, pomaga zaoszczędzić bardzo dużo czasu.

W tym roku sama byłam zdziwiona, jak szybko udało mi się uporać z potrawami wigilijnymi. Miałam jeszcze czas, żeby usiąść i na spokojnie się ogarnąć. Szybko, sprawnie i smacznie. Nie musisz stać nad kuchenką i pilnować, co chwile mieszać, wszystko w zasadzie robi się samo, a Ty w tym czasie nie musisz wcale siedzieć w kuchni.

W przygotowaniach świątecznych niezastąpiony pomocnik, kapustę kiszoną na pierogi i krokiety ugotujesz w zaledwie 15 min. Warzywa na sałatkę wystarczy tylko 7 min. przy średniej wielkości ziemniaków. Buraczki średniej wielkości do sałatki śledziowej 15 min.

Taki sprzęt pozwoli zaoszczędzić Ci wiele cennego czasu. Jak co roku zaprawiałam buraczki na zimę, w tym roku nic. Robię wszytko na świeżo, szybko, sprawnie i smacznie.

Multicooker jest również prosty w obsłudze i można go bardzo szybko rozgryźć

Sama miałam wiele obaw jak ja ogarnę taki sprzęt, a teraz nie ma dnia, żebym z niego nie korzystała. Niektórzy mówią, że jak coś jest do wszystkiego to przeważnie jest do niczego, ja wcale tak nie uważam. Jestem bardzo zadowolona z mojego multicookera, posiadam Instant Pot Duo EVO Plus 6, to jednonaczyniowe urządzenie do przygotowywania wielu potraw. Odkąd mam ten garnek spędzam mniej czasu w kuchni, a więcej z rodziną. Nie stoję przy garach i nie mieszam, nic nie pilnuje, jem zdrowiej. Moje ulubione potrawy przygotowuje w znacznie krótszym czasie, czasem nawet o 70 % szybciej jak na kuchence, czy w piekarniku. Idealny sprzęt dla zabieganych, spędzających dużo czasu w pracy, dla osób, które nie lubią gotować i oczywiście dla takich osób jak ja, które kochają gotować. Mój garnek posiada takie funkcje jak:

  • szybkowar
  • sous vide
  • pieczenie jak z patelni
  • wolne pieczenie
  • urządzenie do gotowania ryżu
  • podgrzewacz żywności
  • urządzenie do jogurtu
  • urządzenie do pieczenia ciasta
  • gotowanie
  • gotowanie na parze

Co najważniejsze wszystko możesz przygotować w jednym garnku

Nie brudząc kolejnych naczyń, to jest super, na minimalnej ilości tłuszczu. Jeden garnek daje Ci wiele możliwości. Przygotujesz w nim pyszne śniadanie, my np. uwielbiamy owsiankę z rana zarówno tradycyjną jak i pieczoną, idealnie ugotowane jajka. Pyszne rozgrzewające zupy różnego kalibru, zarówno proste jak i bardziej skomplikowane, mój faworyt wśród zup to rosół, flaki wołowe, klopsowa, kwaśnica, ogórkowa, krupnik na żołądkach i wiele, wiele innych. Ziemniaki do obiadu potrzebują tylko 7 min. Różnego rodzaju mięsa, sosy to po prostu petarda smaku, bez użycia wielu przypraw, bardzo lubimy gołąbki, zrazy ze schabu, roladki drobiowe, wszelkiego rodzaju gulasze (gulasz z żołądków), mięsa są smaczne i soczyste. Przepyszne szybkie makarony z mięsem mielonym i warzywami. Super desery, pieczone serniczki, krem brulee, ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, puding ryżowy…

Absolutnie jestem na tak!!!

Jeśli mam być szczera to zdecydowanie multicooker, ponieważ daje o wiele więcej możliwości.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Urocznica

Ciekawy post. Dobrze wiedzieć. 🙂

Wioleta Sadowska

Taki multicooker jest bardzo praktyczny w tym naszym zabieganym życiu.

SamantaC

Uwielbiam gotować, ale czasami chciałabym sobie ten proces ułatwić i nieco przyspieszyć. Przez to od jakiegoś czasu zaczęłam się zastanawiać nad zakupem jakiegoś robota kuchennego. Cieszę się, że trafiłam na ten wpis, ponieważ rozjaśnił mi on nieco temat takiego sprzętu. Teraz jestem zdecydowana, że jest to dobry pomysł. Dzięki!

Mirosława Dudko

Zarówno szybkowar jak i multicooker są bardzo przydatnym sprzętem w kuchni.