Tort bezowy Dakłas (Dacquoise)

Słodko Słodka
24 komentarze
Łatwy i efektowny tort bezowy Dakłas (Dacquoise) robi wrażenie na łasuchach. Krucha i wilgotna beza w połączeniu z kremem na bazie kajmaku, mascarpone, kremówki oraz daktyli i orzechów potrafi podbić podniebienia nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Tort bezowy przygotowałam na urodziny mojego męża, który jest niewątpliwie największym łasuchem w naszej rodzinie, oraz największym fanem bez pod każdą postacią. Myślę, że niespodzianka się udała, a tort wszystkim bardzo smakował. Tort bezowy Dakłas rozpływa się w ustach, polecam serdecznie na specjalne okazje, ale i nie tylko. Samo przygotowanie takiego tortu bezowego nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy jest wart poświęconego czasu i oczywiście zadowolonej miny solenizanta w moim przypadku 🙂 Obiecałam na moim fanpagu na facebooku, że wrzucę przepis na bloga, tak więc słowa dotrzymałam.
Przygotowanie 25 minuty
Gotowanie 2 godziny 5 minuty
Czas całkowity 2 godziny 30 minuty
Ilość porcji 12 porcji
Jak wykonać przepis na – Tort bezowy Dakłas (Dacquoise)

Potrzebne składniki
  

Tort bezowy Dakłas 22-24 cm

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu spirytusowego

Krem

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g masy kajmakowej
  • 100 g orzechów u mnie pekan
  • 8 szt, daktyli suszonych bez pestek

Dodatkowo

  • orzechy pekan i toffifee do dekoracji
  • kakao ciemne do oprószenia bezy

Sposób wykonania

  • Piekarnik rozgrzej do 150 °C na funkcji termoobiegu góra-dół.
    Blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, na papierze odrysuj okręgi u mnie Ø 22 cm.
    Do misy miksera wlej białka i wsyp szczyptę soli, zacznij ubijać, piana nie musi być sztywna, po ok. 3 minutach ubijania zacznij dodawać cukier łyżka po łyżce. Cały czas dokładnie i długo ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru, po każdej dodanej porcji. Powinna wyjść sztywna i błyszcząca piana. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijaj jeszcze 1 min.
    Powstałą pianę podziel na dwie równe części i wyłóż delikatnie na odrysowane okręgi, wyrównaj brzegi i górę łyżką, możesz podejrzeć na filmiku jak to robię.
    Tak przygotowane blaty bezowe wrzuć do nagrzanego piekarnika, jedną blaszkę na samą górę, a drugą na sam dół. Temp. 150 °C 5 min. następnie zmniejsz temp. do 110 °C i susz przez kolejne 2 godz. na funkcji termoobiegu góra-dół.
    Wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki. Moją bezę robiłam wieczorem, tak więc wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki na 15 min. następnie je zamknęłam i tak zostawiłam bezę na cała noc w piekarniku.
    Śmietankę wrzuć na 10 min. do zamrażalnika, żeby się dobrze schłodziła.
    Schłodzony serek mascarpone wymieszaj z kajmakiem tylko do połączenia, dodaj posiekane drobno orzechy i daktyle, ponownie krótko wymieszaj.
    Śmietankę kremówkę ubij na sztywno i dodawaj partiami do serka z kajmakiem, za każdym razem delikatnie wymieszaj do połączenia.
    Na paterze wyłóż blat bezowy, następnie rozsmaruj równomiernie krem i przyłóż na krem blat bezowy delikatnie dogniatając beze do kremu.
    Dekoracja tortu to już indywidualna sprawa, ja z kremu zrobiłam parę kleksów u góry, ułożyłam orzechy i toffifee, oraz delikatnie oprószyłam kakao.
    Gotowy tort bezowy wstaw na godzinkę do lodówki i możesz śmiało kroić.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • Cukier drobny możesz również zamienić na cukier puder.
  • Ocet możesz zamienić na 1 łyżkę soku z cytryny.
  • Tort bezowy na drugi dzień wyjęty z lodówki był równie smaczny co pierwszego dnia.
     
     

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort bezowy Dakłas (Dacquoise) wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Ilość porcji zależy od szerokości krojonych kawałków, w każdym bądź razie u nas tort bezowy znikł bardzo szybko 🙂

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
24 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Marta

Wygląda przepysznie! Już od dłuższego czasu chodzi mi po głowie zrobienie tego tortu. 🙂

Urocznica

Wygląda świetnie! Aż mnie naszła ochota na coś słodkiego… 😉

Wioleta Sadowska

Wow, ale on smacznie wygląda. Rewelacja!

Słodkie okruszki

Wygląda cudownie 🙂

Mirosława Dudko

Uwielbiam tort bezowy 🙂

Monika

Cudo! ja niestety nie mam ręki do bezy…

Edyta

Wspaniały urodzinowy tort dla każdego smakosza bezy. U mnie jest bardzo lubiany. 🙂

Lamotek.pl

O kurcze! Ależ to musi smakować! Uwielbiam wszystko, co bezowe. Koniecznie muszę spróbować zrobić ten tort!

Asia

Wow, naprawdę wygląda rewelacyjnie ❤️ Istny raj dla każdego łasucha 🙂

Iwona

Najlepszy tort bezowy! Robię go na specjalne okazje. Twój wygląda świetnie 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje bardzo mi miło 🙂Na specjalne okazje jak znalazł taki torcik 🎂

Liwia

Taki torcik to coś. Nigdy nie jadlam ale na pewno spróbuję, mam nadzieję że mi się uda

Martyna

Beżowy tort brzmi słodko. Przy okazji będę musiała spróbować

iza

od bardzo dawna zabieram się ze ten tort, Muszę wreszcie zrobić