Tort budyniowy z brzoskwiniami

Słodko Słodka
38 komentarzy

Delikatny biszkopt, średnio słodki krem budyniowy z dużą ilością pachnących słońcem brzoskwiń, to jest to !!! Szalenie pyszny tort z brzoskwiniami, dawno nie piekłam tortu i tak mnie naszło na krem budyniowy, ale nie taki tradycyjny a wzbogacony owocami. Idealnie się wkomponowały w krem, a na drugi dzień, tort był przepyszny. Taki tort nadaje się na imprezę rodzinną lub świąteczny stół. Jeśli jesteście ciekawi co zrobić, żeby móc ubijać zimne masło do kremu prosto z lodówki, doczytajcie cały wpis do końca. Koniecznie wpadnijcie na Czereśniową Panienkę, tylko spróbujcie zrobić z wiśniami, to jest dopiero tort… rewelacja!!!

Składniki:

Tortownica 21 cm

Biszkopt:

  • 5 jajek L
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. z czubkiem mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe po 40 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 500 g masła
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek cukru ( można dać więcej, krem nie jest za słodki )
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cukry waniliowe

Dodatkowo:

  • 2 puszki brzoskwiń lub świeże owoce
  • syrop z brzoskwiń do nasączenia
  • 100 ml syropu z brzoskwiń + 1 łyżeczka żelatyny do posmarowania owoców na wierzchu tortu
  • posypka na boki tortu, u mnie resztki ciasta szpinakowego wygrzebane z zamrażalnika

Mój stary mikser

Już się wysłużył po tylu latach bycia na baczności, więc przyszedł czas na zakup nowego, wybór padł na Mikser ręczny Breville z technologią HeatSoft™, pewnie myślicie cóż to za technologia, a już Wam piszę.

Innowacyjna technologia HeatSoft™ pozwala podgrzewać masło w trakcie miksowania za pomocą jednego prostego mechanizmu. Kluczem do puszystych wypieków jest masło o temperaturze pokojowej. Korzystanie z zimnego lub stopionego masła może mieć wpływ na jakość Twoich wypieków. Już nie musisz czekać godzinami, żeby masło ogrzało się do temp. pokojowej, możesz piec kiedy Cię tylko najdzie ochota. Wyciągasz zimne masło z lodówki a technologia HeatSoft™ zrobi resztę za Ciebie, wystarczy wcisnąć jeden pomarańczowy przycisk i załatwione. Możesz w jednym czasie miksować i ogrzewać masło.

Technologia HeatSoft™ delikatnie ogrzewa zimne składniki ciepłym powietrzem wypuszczanym poprzez dyszę magnetyczną, doprowadzając je do temperatury pokojowej 12 razy szybciej.

Nowy mikser jest

O wiele szybszy, na starym miałam tylko 5 poziomów prędkości, co ciekawe na nowym jest 7 a jak wrzucam 2 to mam wrażenie, jakbym miksowała moim starym mikserem na 5. Dodam jeszcze, że mój stary mikser to dość znana marka…

Mikser ten wspaniale się dostosowuje prędkością do różnego rodzaju ciast, a przycisk zwiększania mocy zapewnia dodatkową moc wybranego ustawienia prędkości. Jest też przycisk łatwego wysuwania trzepaków przy użyciu kciuka. Magnetyczną dyszę można myć w zmywarce.

Co mi się bardzo spodobało

To plastikowy pojemnik na przechowywanie miksera, wszystko w jednym miejscu. Akcesoria do miksera i przewód zasilający, mikser w pojemniku zajmuje mało miejsca, upchniesz go w każdy kąt szafki kuchennej i nie będzie przeszkadzał, jak mój stary sprzęt. W zestawie znajdziesz 2 trzepaki, 2 mieszaki do ciasta, oraz 1 ubijaczka do piany.

Czy jestem zadowolona?

Oczywiście, że tak, mikser możesz kupić w bardzo dobrej cenie w sklepie www.breville-polska.pl , sprzęt na każdą kieszeń. Myślę, że posłuży mi przez długie lata, a spod jego trzepaków wyjdzie wiele wspaniałych słodkości, które już niebawem będziecie mogli podziwiać na blogu, a teraz zapraszam Was na dalszy ciąg przepisu.

Przygotowanie:

  • Biszkopt przygotować najlepiej dzień wcześniej wieczorem. Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucać po jednym żółtku i miksować do połączenia, odłożyć mikser. Wsypać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 35 – 40 min. Piec w temp.180 C. Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia.
  • Do garnka przelać litr mleka i wstawić na palnik. Do większej miski wrzucić żółtka i wsypywać stopniowo cukry ubijając mikserem, ubijać ok. 2 min. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i wymieszać mikserem do połączenia. Gdy mleko zacznie się gotować przelać 1/3 do ubitych żółtek i szybko wymieszać mikserem do połączenia, czynność powtórzyć 2 razy, następnie całość przelać do garnka i wstawić na palnik. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił, gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. Pozostawić do wystygnięcia, budyń powinien być temp. pokojowej. tak samo masło.
  • Brzoskwinie, odlać z syropu – syrop pozostawić do nasączenia biszkoptu i posmarowania brzoskwiń na wierzchu tortu. Jedną puszkę odlanych brzoskwiń pokroić dość drobno.
  • Do miski wrzucić miękkie masło, ja akurat pominęłam dzięki nowoczesnej technologii mojego nowego miksera HeatSoft™ wyjęłam zimne masło prosto z lodówki. Masło ubić na puch i do ubitego masła dodawać po łyżce budyniu, za każdym razem dokładnie ubić mikserem i tak do wykończenia budyniu. Odłożyć trochę kremu na boki i dekorowania góry tortu.
  • Biszkopt podzielić na 3 równe krążki.
  • Pierwszy krążek ułożyć na talerzu, nasączyć dość obficie syropem z brzoskwiń, nałożyć tortownicę i wyłożyć pierwszą warstwę kremu, na krem rozrzucić połowę pokrojonych brzoskwiń.
  • Przykryć kremem i przyłożyć drugi krążek biszkoptu. Nasączyć biszkopt, nałożyć warstwę kremu, resztę brzoskwiń, znowu krem i ostatni krążek biszkoptu.
  • Boki tortu posmarować kremem i ładnie wyrównać, ja akurat obsypałam okruszkami z ciasta szpinakowego ( miałam jeszcze zamrożone ), ale można też czekoladą lub zmielonymi orzechami.
  • Górę tortu również posmarować kremem, zrobiłam ozdobny wianuszek tylką od robienia róż, następnie połówki brzoskwiń pokroiłam na 4 – 5 plastrów pod skosem i układałam na górze tortu zaczynając od brzegu i jadąc do środka tortu, tworząc taką właśnie piękną rozetę.
  • Żeby owoce nie obsychały posmarowałam je syropem z brzoskwiń z dodatkiem żelatyny. Do zimnego syropu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. obserwować gdy zacznie gęstnieć posmarować pędzelkiem silikonowym brzoskwinie na torcie i wstawić do lodówki.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
38 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Jak ja Cię podziwiam za te wszystkie torty! Trzeba mieć naprawdę talent.Wygląda pięknie! Podoba mi się pomysł z tych zielonym brzegiem 🙂

beata

Obłędnie wygląda ten torcik 🙂

Tort prezentuje się niezwykle smacznie. Unikam słodyczy, ale chyba nie mogłabym się oprzeć przed zjedzeniem choćby jednego kawałka

Słodko Słodka

Też bym chciała ograniczyć słodycze, ale mi to tak łatwo nie idzie, ciągle coś podjadam, ciągle coś kręcę i tak o 😉

Mia

Pięknie zrobiony tort, budyń zamiast kremu to zdecydowanie mój klimat, a ułożenie brzoskwiń na górze – widać duszę artysty

Słodko Słodka

Dziękuje, dawno nie robiłam kremu budyniowego, coś dla odmiany. Kiedyś robiłam więcej tortów, zdecydowanie najwięcej frajdy sprawia mi sama dekoracja 🙂

neliada

Tort piękny 🙂 A taki mikser też by mi się przydał 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje, mikser fajny, niezawodny pomocnik w kuchni 🙂

Daniel

Ja w Polsce często robiłem torty,ale na gotowych spodach.

Słodko Słodka

Na gotowcach robiłam jak jeszcze nie wiedziałam, że umiem piec 😉

Natalia

Absolutnie obłędny! Cudo☺

Słodko Słodka

Dzięki wielkie 🙂

Syllunia

O mamuniu! Ten tort wygląda obłędnie i na pewno tak właśnie smakował 🙂 Jak ja lubię torty, jak ja lubię brzoskwinie 🙂 Czy mogę wprosić się na kawę i kawałeczek tego cuda? 🙂

Słodko Słodka

Syluniu częstuj się Kochana, oczami można więcej wciągnąć 😉 bo przynajmniej w boczki nie wejdzie 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Maminek kulinarny

Masz talent! Tort wygląda fantastycznie! Już sam biszkopt robi wrażenie.
Krem budyniowy i brzoskwinie i bardzo pomysłowa delikatna, owocowa dekoracja SUPER !!!
Miłego dzionka 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje Kochana, talent to ja bym chciała mieć, to jest akurat prosty torcik🙂 Miłego weekendu 😘

Lonna

Przepiękny ten tort! Ale bym sobie zjadła taki kawałek do kawki 😀 Mniam

Słodko Słodka

Dziękuje serdecznie 🙂 Pozdrawiam

Królowa Karo

Okazały ten torcik 🙂 Musi być pyszny 🙂

Słodko Słodka

Dawno nie robiłam tortu, zjedliśmy że smakiem 🙂

Beata M.

Smaczny i piękny torcik 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje 💪❤️

Katarzyna

właśnie dojrzewają u nas brzoskwinie. Już wiem, co z nimi zrobię 😉

Słodko Słodka

Kasiu zazdroszczę Ci swoich własnych brzoskwiń, jak mieszkałam na wsi to też zawsze mieliśmy co 2 lata swoje, bo tak owocowała nam brzoskwinia i w zależności od przymrozków, czasem tych owoców było bardzo dużo 🙂

Katarzyna

obledny torcik 🙂

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne 🙂

lukaszmakeup.pl

Tort idealny 🙂

Magda

Przepiękny tort, gratuluję talentu 🙂

Iwona

Wygląda świetnie 🙂 Kiedyś robiłyśmy z mamą torty tylko z kremem maślanym, ale odkąd zrobiłam z budyniowym to taki stał się dla mnie lepszy 🙂

iza

tort przepysznie wygląda a i fajny patent na chowanie mieszadełek 😉

Słodko Słodka

Dziękuje 🙂 W końcu mam wszystko w jednym miejscu i nie latają mi mieszadełka po szufladach, a najgorzej jak mąż chował, to nie mogłam nigdy znaleźć 😉

Agata

niezwykle pomysłowy i smaczny :)) zrobiłam na prezent dla mamy w weekend to wszyscy byli pod wrażeniem.

Słodko Słodka

Ojej bardzo mi miło, cieszę się bardzo 🙂 jeśli chcesz możesz mi podesłać foto, bardzo chętnie dodam do wpisu 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂