Tort jubileuszowy na 15 – lecie Przyślij Przepis

Słodko Słodka
8 komentarzy
Zostałam zaproszona wraz z moją rodziną do przygotowania dań na okładkę jubileuszową Przyślij Przepis. Nie ukrywam, że było to dla mnie i dla moich bliskich ogromne zaskoczenie i duże wyróżnienie. Na co dzień nie piekę tortów, z zawodu jestem ogrodnikiem, także było to również dla mnie swego rodzaju wyzwanie, przygotować tort jubileuszowy na 15 – lecie Przyślij Przepis, mojej ulubionej gazetki z przepisami. Mam nadzieje, że dałam radę, oceńcie sami.
Przygotowanie 1 hour 25 minutes
Gotowanie 35 minutes
Czas całkowity 2 hours
Ilość porcji 15 porcji
Jak wykonać przepis na – Tort jubileuszowy na 15 – lecie Przyślij Przepis

Potrzebne składniki
  

Tortownica 22 – 24 cm

    Biszkopt budyniowy

    • 5 jajek - L
    • ¾ szkl. cukru
    • 1 szkl. z czubkiem mąki pszennej
    • 2 opakowania budyniu śmietankowego - bez cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli

    Krem do przełożenia tortu

    • 660 ml śmietany kremówki 30 %
    • 500 g serka mascarpone
    • cukier puder do smaku
    • lemon curd

    Lemon curd

    • 3 duże cytryny - sok z cytryn ok. 200 ml
    • skórka otarta z jednej sparzonej cytryny
    • 3 jajka - L
    • 150 g cukru
    • 120 g masła

    Krem do dekoracji

    • 3 kostki masła
    • 300 g mleczka skondensowanego
    • cukier puder do smaku
    • aromat cytrynowy - parę kropli
    • barwniki spożywcze
    • perełki cukrowe

    Dodatkowo

    • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
    • sok z cytryny do nasączenia+cukier do smaku+woda

    Sposób wykonania

    • Biszkopt upiecz najlepiej dzień wcześniej wieczorem.
      Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
      Dodawaj partiami cukier, miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru.
      Wrzucaj po jednym żółtku i mieszaj mikserem do połączenia,następnie odłóż mikser.
      Wsyp przesianą przez sitko mąkę z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
      Ciasto wylej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 35 – 40 min.
      Piecz w temp.180 °C na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
      Biszkopt po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem i wyłóż na ściereczkę, ściągnij papier i pozostaw do wystygnięcia.
      Przygotuj krem cytrusowy, czyli lemon curd.
      Cytryny sparz wrzątkiem.
      Z jednej cytryny zetrzyj skórkę na drobnych oczkach tarki i wrzuć do rondelka.
      Z cytryn wyciśnij sok i wlej go do rondelka ze startą skórką z cytryny.
      Wsyp cukier i wbij całe jajka.
      Całość wymieszaj trzepaczką rózgową, wrzuć masło pokrojone na mniejsze kawałki i podgrzewaj na małej mocy palnika, cały czas mieszając.
      Gdy masło się rozpuści możesz podkręcić delikatnie moc palnika, pamiętając o mieszaniu, po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia kremu.
      Cały proces przygotowania kremu może trwać 15 – 20 min. ale uwierz mi, że warto dla tego smaku.
      Gotowy krem powinien mieć konsystencje budyniu, przelej go do słoiczka, gdy wystygnie zakręć słoik i wstaw do lodówki.
      Następnego dnia możesz przejść do przełożenia tortu.
      Śmietankę i serek wrzuć do zamrażalnika na ok. 30 min.
      W tym czasie przygotuj nasączenie tortu oraz krem do dekoracji.
      Wyciśnij sok z dużej cytryny, wlej 300 ml wody i wsyp cukier do smaku, całość dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się cukru i gotowe.
      Przejdźmy teraz do kremu do dekoracji.
      Masło w temp. pokojowej ubij na puch z cukrem pudrem do smaku, następnie stopniowo dolewaj mleczko cały czas miksując. Na koniec dodaj do smaku parę kropli aromatu cytrynowego, całość wymieszaj już tylko na najniższych obrotach miksera, żeby odpowietrzyć krem.
      Gotowy krem podziel w zależności od tego ile kolorów chcesz uzyskać i jaką dekoracje chcesz zrobić.
      Ja swój krem do dekoracji podzieliłam na 3 części.
      Do ubitego kremu wsyp barwnik u mnie różowy, zielony i brązowy, wymieszaj krótko mikserem i gotowe.
      Z kremu tego bardzo fajnie robi się różnego rodzaju kwiatki, wystarczy odpowiednia tylka i trochę wyobraźni, jak widać na załączonym obrazku.
      Schłodzoną śmietankę i serek ubij razem na sztywno, pod koniec ubijania zacznij wrzucać łyżka po łyżce lemon curd, mieszaj mikserem do połączenia.
      Na koniec wsyp cukier puder do smaku, wymieszaj krótko i krem jest gotowy. Biszkopt podziel na 3 blaty.
      Pierwszy krążek ułóż na talerzu, nasącz, posmaruj blat dżemem z czarnej porzeczki, nałóż rant od tortownicy i wyłóż pierwszą warstwę kremu. Wyrównaj i nałóż drugi krążek biszkoptu, nasącz, posmaruj dżemem i wyłóż krem, ponownie wyrównaj.
      Ostatni krążek przesmaruj dżemem od spodu i przyłóż na krem. Dociśnij górę, nasącz i całość i wstaw do lodówki na godz. lub zamrażalnika na pół godz. żeby masa ściągnęła.
      Schłodzony tort przesmaruj boki i górę cienko resztą kremu z miski.
      I teraz ta najtrudniejsza część, czyli dekoracja.
      Do dekoracji użyłam 3 tylek Wilton.
      Dekoracje zaczęłam od zrobienia koszyka na około tortu, podejrzałam sobie jak to robią wprawione dziewczyny na YouTube i mi również jakoś poszło.
      Następnie pocięłam sobie papier do pieczenia na kwadraty i zaczęłam robić róże z kremu, tu już trzeba się bardziej przyłożyć, również były pomocne tutoriale na YouTube, oraz gwóźdź cukierniczy i zwykłe nożyczki. Płatki róż robisz tylką, formujesz je na gwoździu cukierniczym, następnie ściągasz nożyczkami i układasz na papierze do pieczenia, wyciętych kwadratach. Całość wrzucasz na desce lub tacce do zamrażalnika na ok. 15 min.
    • Schłodzone róże ściągasz z papieru i układasz na torcie.
      Na sam koniec pozostaje Ci zrobienie liści to już sama przyjemność, możesz mi wierzyć na słowo 🙂
      Do zrobienia liści użyłam tylki, na koniec róże ozdobiłam perełką cukrową i nie pozostaje nic innego jak schłodzić dobrze nasz tort jubileuszowy.
    • Zapraszam serdecznie do kupna i lektury Jubileuszowego Przyślij Przepis 🙂
    • Przygotowanie tego tortu najlepiej jest sobie rozłożyć na 2 dni.
    • Krem lemon curd po przygotowaniu i zamknięciu w słoiczku możesz przechowywać do 2 tyg. w lodówce.
    • Nasączenie tortu to już indywidualna sprawa każdej kucharki. Jedni lubią mniej nasączone torty inni bardziej.
    • Do dekoracji tortu użyłam tylek Wilton( koszyk tylka nr 47, róże tylka nr 125, liście tylka nr 366). Do robienia róż bardzo przydatny jest gwóźdź cukierniczy i zwykłe nożyczki.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort jubileuszowy na 15 – lecie Przyślij Przepis wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Zobacz również

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    8 komentarzy
    najstarszy
    najnowszy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Wioleta Sadowska

    Przyznam, że nigdy nie robiłam tortu. Ale Twój przepis bardzo do mnie trafia.

    Maminek kulinarny

    Łał, łał, łał 😲
    Cudeńko stworzyłaś!
    Widać rękę ogrodnika – piękna różana rabatka🙂
    Masz talent kochana!
    Pozdrawiam serdecznie!

    Kasia Futka

    Bajeczny torcik! Kulinarne dzieło sztuki <3

    Klaudia

    Piękniejszego tortu chyba nie widziałam. Gratuluje wykonania. 🙂