Tort Milka prosty tort z prostych składników

Słodko Słodka
14 komentarzy
Jeśli szukacie łatwego przepisu na prosty tort, to właśnie na niego trafiliście!!! Tort Milka prosty tort z prostych składników to idealny wypiek dla początkujących, oraz dla osób, które za grosz nie mają ręki do dekoracji. Tort ten sprawdzi się na specjalne okazje, ale również będzie idealny jako wypiek weekendowy, tak po prostu do kawy. Przygotowanie tego tortu nie zajmuje zbyt wiele czasu, nie jest czasochłonny, tort z prostych składników, nie drogi, nic tylko piec. Zrobiło się trochę chłodniej, więc wróciłam do tworzenia nowych przepisów na bloga mam nadzieje, że co niektórym przyda się taki właśnie przepis na prosty tort i oczywiście jak zawsze czekam na Wasze komentarze, oraz zdjęcia wypieków, które możecie podsyłać mi na facebooku.
Przygotowanie 30 minuty
Gotowanie 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji 15 porcji
Jak wykonać przepis na – Tort Milka prosty tort z prostych składników

Potrzebne składniki
  

Ciasto

Tortownica 22 cm

  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia - z czubkiem
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
  • 40 ml gorącej wody
  • 40 ml oleju

Krem

  • 900 ml mleka
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g cukru
  • 150 g białej czekolady
  • 250 g masła

Dodatkowo

  • mleko do nasączenia
  • kremówka do dekoracji z łyżką cukru pudru

Polewa

  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 150 g czekolady mlecznej
  • łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania

  • Do miski przesiej przez sitko, mąkę, kakao i proszek do pieczenia, całość dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
    Oddziel białka od żółtek, żółtka odstaw na bok, a do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno. Gdy białka będą sztywne zacznij dosypywać cukier (połowę cukru 80 g) dodaj go na 3,4 razy i ubijaj do momentu, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Miskę z ubitą pianą odstaw na bok.
    W osobnej misce zacznij ubijać żółtka i zacznij dolewać na 2 razy ciepłą wodę, wsyp na 2 razy resztę cukru, oraz wlej olej, całość ubij na jasną i puszystą masę. Na sam koniec wsyp na 2, 3 razy sypkie składniki na przemian z ubitą pianą. Całość dokładnie wymieszaj łopatką silikonową.
    Tak przygotowane ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw bez niczego).
    Delikatnie wyrównaj wierzch ciasta i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C.
    Piecz 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka.
    Ciasto po upieczeniu wyjmij z piekarnika na blat i pozostaw do wystygnięcia w tortownicy.
    Przejdźmy teraz do przygotowania kremu.
    Z 900 ml mleka odlej 1 szkl. do rozrobienia mąki ziemniaczanej.
    Resztę mleka wstaw na gaz i zagotuj razem z cukrami, gdy mleko się zagotuje wlej mleko rozrobione z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszaj do zgęstnienia.
    Garnek zdejmij z ognia i wrzuć połamaną na kosteczki czekoladę, całość wymieszaj i odczekaj 5 min. następnie ponownie dokładnie całość wymieszaj tak, żeby biała czekolada rozpuściła się do końca. Budyń przelej do miski i przykryj folią spożywczą, żeby się stykała z budyniem, dzięki temu zapobiegniesz powstawaniu kożucha na wierzchu. Odstaw budyń do wystygnięcia.
    Masło w temp. pokojowej ubij na puch i zacznij dodawać po 2 łyżki budyniu w temp. pokojowej, krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach i dodawaj kolejne 2 łyżki, aż do wykończenia budyniu. Krem może Ci się wydawać, że nie jest zbyt stabilny, ale przez noc w lodówce ładnie ściągnie.
    Ciasto podziel na 3 krążki i tak jak się piekło pierwszy krążek od dołu wyłóż na talerz i nasącz mlekiem, nie za dużo ponieważ ciasto samo w sobie jest fajne wilgotne. Przygotuj rant cukierniczy, ja dzisiaj dodatkowo użyłam jeszcze folii rantowej.
    Na nasączony spód wyłóż ⅓ kremu, nałóż krążek ciasta, nasącz, kolejna część kremu, ciasto – nasączenie i reszta kremu. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki i w między czasie przygotuj polewę na tort.
    Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na bok do napęcznienia.
    Kremówkę wlej do rondelka, wrzuć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się czekolady, ale pamiętaj, żeby nie doprowadzić kremówki do wrzenia.
    Gdy czekolada się rozpuści zdejmij rondelek z ognia i wrzuć napęczniałą żelatynę, całość wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny.
    Odstaw polewę do przestygnięcia co jakiś czas zamieszaj, gdy zacznie ściągać wylej ją na wierzch tortu i rozsmaruj po całości równo.
    Odstaw tort na noc do lodówki, a następnego dnia możesz przygotować dekoracje z bitej śmietany, lub możesz pominąć ten krok.
    Smacznego!!!
  • Pamiętaj, że za nim zaczniesz ubijać krem masło i budyń muszą być w temp. pokojowej, żeby krem się nie zważył podczas ubijania. Ubijaj krótko tylko do momentu połączenia się budyniu z masłem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort Milka prosty tort z prostych składników wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Tort następnego dnia bardzo fajnie się kroi, krem jest super stabilny, a ciasto samo w sobie bardzo smaczne.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Jak on smakowicie wygląda. Mniam, mniam.

Przy tortach jest trochę roboty, ale efekt super!

Ada z panda-wywoz.pl

Tort wygląda przepysznie! Myślę, że całkiem łatwy w wykonaniu jak na tego typu deser. Zapiszę na przyszłość. 🙂

Monika

Super, że wróciłaś do tworzenia nowych przepisów. Twój tort wygląda na coś, co chętnie bym upiekła. 😋

Kornelia

Nie próbowałam takiego. Wygląda i zapowiada się pysznie

Iwona

Zapowiada się pysznie. Nie robiłam jeszcze takiego tortu

Magda

Idealny na wyjątkowe okazje.