4,K
Jak wykonać przepis na – Tort jednorożec – Unicorn cake
Tort jednorożec w kolorach dziewczęcych ze słynnym konikiem, czyli Unikorn cake swego czasu cieszył się sporym zainteresowaniem wśród małych dziewczynek. Nie ukrywam, że bardzo chciałam spróbować swoich sił i przygotować taki właśnie tęczowy i kolorowy torcik. Ten tort był również dla mnie swego rodzaju wyzwaniem, bo w końcu z zawodu jestem ogrodnikiem, a nie cukiernikiem.
Potrzebne składniki
Tortownica 20 cm
Biszkopt
- 5 jajek - L
- ¾ szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- ¼ szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia - płaskie
- 2 łyżki kakao
- 1 szczypta soli
Krem do przełożenia
- ½ kg malin+maliny do wciśnięcia w krem
- ¾ szkl. cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 660 ml śmietany 30 %
- 200 ml śmietany 36 %
- 750 g serka mascarpone
Krem do dekoracji
- 500 g masła
- 200 ml mleczka skondensowanego
- cukier puder - do smaku
- barwniki spożywcze różowy, żółty i zielony
Masa cukrowa
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1½ łyżki wody
- 2½ łyżki glukozy
- 1 łyżka masła - niepełna
- 1 kropla ekstraktu migdałowego
- 2 szkl. cukru pudru - ok.
- barwnik biały i złoty
- cukrowe perełki perłowe, różowe i złote
- 1 łyżeczka alkoholu do maczania pędzelka
Dodatkowo
- ½ słoiczka dżemu malinowego
- sok z połowy cytryny do nasączenia+cukier do smaku+woda
Sposób wykonania
- Najlepiej rozłóż sobie przygotowanie tego tortu na 2 dni – jednego dnia upiecz biszkopt oraz wykonaj ozdoby z masy cukrowej, a następnego dnia zrób kremy i całą resztę z wykończeniem.Zacznij od masy cukrowej, do małego rondelka wlej wodę, wsyp żelatynę i wymieszaj dokładnie, następnie odstaw do napęcznienia na ok. 8 min. Wrzuć masło, wsyp glukozę i włącz palnik.
- Podgrzewaj na małej mocy palnika tylko do roztopienia się i połączenia wszystkich składników.Nie dopuść do wrzenia!!!Ściągnij z ognia i daj kilka kropli ekstraktu oraz biały barwnik, szybko wymieszaj i wlej całość do przesianego cukru pudru (cukier puder dzielę sobie na 2 części, do jednej wlewam zawartość rondelka i mieszam dokładnie łyżką, następnie stopniowo dosypuje resztę, przeważnie wychodzi 1 i 3/4 szk). Gdy masa zacznie tworzyć kulę, wyjmij ją na podsypaną cukrem pudrem deseczkę i zacznij zagniatać ręką do uzyskania odpowiedniej elastyczności masy, nie może kleić sie do rąk.
- Z papieru wytnij uszy i przyłóż do rozwałkowanej masy grubości ok. 3 mm, następnie wytnij nożykiem. Przyłóż ucho razem ze środkiem i delikatnie rozwałkuj, połóż na rolce folii aluminiowej do wyschnięcia.Róg zrób w ten sposób, że ukulaj sobie wałek z masy tak, aby z jednej strony był cieńszy, a na końcu grubszy. Cieńszy początek nabij delikatnie na patyk od szaszłyka, obkręć na około raz przy raz, aż powstanie kształtny róg.Pozostaw do wyschnięcia na talerzyku, deseczce.Z reszty masy zrobiłam drobne kwiatki i kilka motyli – użyłam do tego celu gotowych wykrawaczy.Gdy uszy i róg wyschną, weź łyżeczkę wódki i maczaj w niej pędzelek, następnie zanurz w brokacie sypkim, jadalnym i pomaluj uszy w środku i róg. Ja dodatkowo pomalowałam jeszcze białe motylki na złoto, oraz oczy, które początkowo miały zostać brązowe, ale jednak zrobiłam również złote.
- Upiecz biszkopt. Tortownicę spód wyłóż papierem do pieczenia, na boki przyklej ucięty pasek papieru.Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Dodawaj partiami cukier i miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucaj po jednym żółtku i miksuj mikserem do połączenia, odłóż mikser. Przesiej do masy przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszaj łyżką, lub szpatułką silikonową.
- Całość przelej do przygotowanej tortownicy, wyrównaj wierzch i wrzuć do piekarnika na 25-30 min. Piecz w temp.180 °C do suchego patyczka, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.Biszkopt po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem i wyłóż na ściereczkę, Ściągnij papier i pozostaw do wystygnięcia. Biszkopt upieczony, więc śmiało możesz zabrać się za przygotowanie kremów.Żelatynę wsyp do szklanki i zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i pozostaw do napęcznienia na ok. 10 min.Pół kg malin usmaż z cukrem, gdy cukier się rozpuści wsyp mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną w wodzie. Całość zagotuj, następnie żelatynę wrzuć na 2-3 sek. do mikrofali, lub na parę, żeby zrobiła się płynna. Wlej do całości, dokładnie wymieszaj przelej przez sitko i odstaw do przestygnięcia.
- Śmietankę 30 % i 500 g serka mascarpone schłódź w zamrażalniku ok. 30 min. w tym czasie przygotuj sobie nasączenie tortu (wyciśnij sok z cytryny, uzupełnij do pełnej szkl. wodą i wsyp cukier do smaku, wymieszaj i gotowe) oraz krem do dekoracji (masło ubij na puch z cukrem pudrem do smaku, następnie stopniowo dolewaj mleczko cały czas miksując). Gotowy krem podziel w zależności od tego ile kolorów chcesz uzyskać – u mnie na 3 części, do ubitego kremu wsyp barwnik – u mnie różowy, żółty i zielony, wymieszaj i gotowe. Z tego kremu bardzo fajnie robi się różnego rodzaju kwiatki, zakrętasy i inne cuda, wystarczy odpowiednia tylka i trochę wyobraźni.
- Śmietankę i serek mascarpone ubij razem na sztywno, pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku, zmiksuj krótko i wrzuć masę malinową, całość krótko zmiksuj i przełóż tort w rancie. Biszkopt podziel na 4 blaty.
- Pierwszy krążek ułóż na talerzu, nasącz, posmaruj blat dżemem malinowym, nałóż rant od tortownicy i wyłóż pierwszą warstwę kremu, wciśnij w krem maliny, wyrównaj tak, aby maliny były zakryte i nałóż drugi krążek, nasącz, posmaruj dżemem.
- Wyłóż krem, wciśnij maliny.
- Wyrównaj i nałóż kolejny krążek i powtórz czynność. Ostatni krążek przesmaruj dżemem od spodu i przyłóż na krem. Dociśnij górę, nasącz i całość i wstaw do lodówki na godz. lub zamrażalnika na pół godz. żeby masa ściągnęła. W między czasie możesz schłodzić śmietankę 36 % z serkiem w zamrażalniku i ubić razem na puch z dodatkiem cukru pudru do smaku. Schłodzony tort otynkuj górę i boki.
- Schłodź w zamrażalniku pół godz. i możesz zacząć dekorować. Na foli spożywczej rozsmaruj sobie pasek kremu różowego na niego nałóż żółty, a następnie zielony, zroluj i przełóż do rękawa cukierniczego z tylką ozdobną.
- Twórz na torcie fantazyjne skrętasy, kleksy, ciapki i inne cuda, aż się zapełni.
- Tak przygotowany tort wstaw do lodówki, żeby tort ściągnął i smaki się przegryzły. Tuż przed imprezą nałóż uszy i róg (w środek tortu wciśnij słomkę i włóż patyk od szaszłyka z rogiem do słomki). Na końcu oczy, całość udekoruj jeszcze perełkami cukrowymi gdzie nie gdzie, kwiatkami i motylkami.
- Smacznego!!!
- Nie ukrywam, że tort jest bardzo pracochłonny, szczególnie dekoracja, ale uśmiechnięta mina dziecka zawsze jest bezcenna i nawet nieprzespana noc przy pracy nad takim tortem szybko idzie w zapomnienie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort jednorożec – Unicorn cake wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Asieńko! Przeszłaś samą siebie! szkoda, że nie ma więcej gwiazdek przy przepisie 😉
A powiedz mi jak byś zrobiła sukienkę do tortu z lalką w środku? Upiec biszkopt w misce? Moja córka zdradziła mi, że jak była dzieckiem, marzyła o takim torcie i chcę jej taki zrobić na urodziny…
Dziękuje Ci ślicznie Kasiu, czasem mi coś wyjdzie 🙂 Bardzo lubię dekorowanie tortów w kremie, jeśli chodzi o lalkę, to kiedyś piekłam biszkopt w formie na piłkę nożną, bycie mamą chłopca zobowiązuje 🙂 Można też normalnie upiec biszkopt w rancie do pieczenia, taki rant jest dość wysoki, biszkopt przełożyć jak zwykły tort, następnie obkroić kształt „sukienki”, co do resztek z wykrawania, zawsze się znajdą chętni na zjedzenie.
Jaki piękny! Cudownie się prezentuje.
Dziękuje ślicznie 🙂 Bardzo mi miło.
Ktoś tu jest mistrzem w dekorowaniu tortów. Wspaniałe dzieło
Tam zaraz mistrzem, takie proste dekoracje z kremu to zrobię, dziękuje 🙂
Cudny! Ależ ty masz pomysły 🙂
Lubię czasem pobawić się przy torcie, niebawem urodziny Radzia, więc będę miała okazje się wykazać 🙂
O rany! Jaki piękny! Moja córa oszalałaby na jego punkcie 🙂 Aż szkoda go kroić 😉
Dziękuje ślicznie, bardzo mi miło 🙂 Lubię widzieć ten zachwyt w oczach dziecka, sprawia mi to ogromną frajdę i radość.
Asiu! Mistrzostwo! Przepiękny tort! Myślę, że niejedna duża ” dziewczynka ” byłaby zadowolona z takiego tortu 🙂
Dziękuje Ci Kochana za komentarz, lubię od czasu do czasu trzasnąć takie cuda, nie ukrywam, że takie prace mnie odprężają, a mina dziecka czy dużej dziewczynki zawsze bezcenna 🙂
Mistrzowskie wykonanie! Łał, Łał, Łał!!! Jest piękny,bajkowy,cukierkowy ale nie przesadzony. Jestem pod wrażeniem. Zawsze podziwiam cierpliwość i ogromne wyczucie. Jesteś WIELKA🙂
Dziękuje Kochana 🙂 Dawno Cię nie widziałam, pewnie znowu macie pełne ręce roboty w pracy. Od czasu do czasu lubię zrobić jakiś torcik, lubię dekoracje w kremie, odprężam się przy tym, muszę przyznać 🙂 Pozdrawiam i ściskam 🙂
Imponujacy. Rzeczywiscie na 10 gwiazdek!
Dziękuje ślicznie, najwięcej pracy przy tej dekoracji.