Tort jednorożec – Unicorn cake

Słodko Słodka
16 komentarzy
Tort jednorożec w kolorach dziewczęcych ze słynnym konikiem, czyli Unikorn cake swego czasu cieszył się sporym zainteresowaniem wśród małych dziewczynek. Nie ukrywam, że bardzo chciałam spróbować swoich sił i przygotować taki właśnie tęczowy i kolorowy torcik. Ten tort był również dla mnie swego rodzaju wyzwaniem, bo w końcu z zawodu jestem ogrodnikiem, a nie cukiernikiem.
Przygotowanie 2 hours
Gotowanie 30 minutes
Czas całkowity 2 hours 30 minutes
Ilość porcji 14 porcji
Jak wykonać przepis na – Tort jednorożec – Unicorn cake

Potrzebne składniki
  

Tortownica 20 cm

    Biszkopt

    • 5 jajek - L
    • ¾ szkl. cukru
    • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
    • ¼ szkl. mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia - płaskie
    • 2 łyżki kakao
    • 1 szczypta soli

    Krem do przełożenia

    • ½ kg malin+maliny do wciśnięcia w krem
    • ¾ szkl. cukru
    • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • 660 ml śmietany 30 %
    • 200 ml śmietany 36 %
    • 750 g serka mascarpone

    Krem do dekoracji

    • 500 g masła
    • 200 ml mleczka skondensowanego
    • cukier puder - do smaku
    • barwniki spożywcze różowy, żółty i zielony

    Masa cukrowa

    • 1 łyżeczka żelatyny
    • łyżki wody
    • łyżki glukozy
    • 1 łyżka masła - niepełna
    • 1 kropla ekstraktu migdałowego
    • 2 szkl. cukru pudru - ok.
    • barwnik biały i złoty
    • cukrowe perełki perłowe, różowe i złote
    • 1 łyżeczka alkoholu do maczania pędzelka

    Dodatkowo

    • ½ słoiczka dżemu malinowego
    • sok z połowy cytryny do nasączenia+cukier do smaku+woda

    Sposób wykonania

    • Najlepiej rozłóż sobie przygotowanie tego tortu na 2 dni – jednego dnia upiecz biszkopt oraz wykonaj ozdoby z masy cukrowej, a następnego dnia zrób kremy i całą resztę z wykończeniem.
      Zacznij od masy cukrowej, do małego rondelka wlej wodę, wsyp żelatynę i wymieszaj dokładnie, następnie odstaw do napęcznienia na ok. 8 min.
      Wrzuć masło, wsyp glukozę i włącz palnik.
    • Podgrzewaj na małej mocy palnika tylko do roztopienia się i połączenia wszystkich składników.
      Nie dopuść do wrzenia!!!
      Ściągnij z ognia i daj kilka kropli ekstraktu oraz biały barwnik, szybko wymieszaj i wlej całość do przesianego cukru pudru (cukier puder dzielę sobie na 2 części, do jednej wlewam zawartość rondelka i mieszam dokładnie łyżką, następnie stopniowo dosypuje resztę, przeważnie wychodzi 1 i 3/4 szk). Gdy masa zacznie tworzyć kulę, wyjmij ją na podsypaną cukrem pudrem deseczkę i zacznij zagniatać ręką do uzyskania odpowiedniej elastyczności masy, nie może kleić sie do rąk.
    • Z papieru wytnij uszy i przyłóż do rozwałkowanej masy grubości ok. 3 mm, następnie wytnij nożykiem. Przyłóż ucho razem ze środkiem i delikatnie rozwałkuj, połóż na rolce folii aluminiowej do wyschnięcia.
      Róg zrób w ten sposób, że ukulaj sobie wałek z masy tak, aby z jednej strony był cieńszy, a na końcu grubszy. Cieńszy początek nabij delikatnie na patyk od szaszłyka, obkręć na około raz przy raz, aż powstanie kształtny róg.
      Pozostaw do wyschnięcia na talerzyku, deseczce.
      Z reszty masy zrobiłam drobne kwiatki i kilka motyli – użyłam do tego celu gotowych wykrawaczy.
      Gdy uszy i róg wyschną, weź łyżeczkę wódki i maczaj w niej pędzelek, następnie zanurz w brokacie sypkim, jadalnym i pomaluj uszy w środku i róg.
      Ja dodatkowo pomalowałam jeszcze białe motylki na złoto, oraz oczy, które początkowo miały zostać brązowe, ale jednak zrobiłam również złote.
    • Upiecz biszkopt. Tortownicę spód wyłóż papierem do pieczenia, na boki przyklej ucięty pasek papieru.
      Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
      Dodawaj partiami cukier i miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru.
      Wrzucaj po jednym żółtku i miksuj mikserem do połączenia, odłóż mikser. Przesiej do masy przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszaj łyżką, lub szpatułką silikonową.
    • Całość przelej do przygotowanej tortownicy, wyrównaj wierzch
      i wrzuć do piekarnika na 25-30 min. Piecz w temp.180 °C do suchego patyczka, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
      Biszkopt po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem i wyłóż na ściereczkę, Ściągnij papier i pozostaw do wystygnięcia. 
      Biszkopt upieczony, więc śmiało możesz zabrać się za przygotowanie kremów.
      Żelatynę wsyp do szklanki i zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i pozostaw do napęcznienia na ok. 10 min.
      Pół kg malin usmaż z cukrem, gdy cukier się rozpuści wsyp mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną w wodzie. Całość zagotuj, następnie żelatynę wrzuć na 2-3 sek. do mikrofali, lub na parę, żeby zrobiła się płynna. Wlej do całości, dokładnie wymieszaj przelej przez sitko i odstaw do przestygnięcia.
    • Śmietankę 30 % i 500 g serka mascarpone schłódź w zamrażalniku ok. 30 min. w tym czasie przygotuj sobie nasączenie tortu (wyciśnij sok z cytryny, uzupełnij do pełnej szkl. wodą i wsyp cukier do smaku, wymieszaj i gotowe) oraz krem do dekoracji (masło ubij na puch z cukrem pudrem do smaku, następnie stopniowo dolewaj mleczko cały czas miksując). Gotowy krem podziel w zależności od tego ile kolorów chcesz uzyskać – u mnie na 3 części, do ubitego kremu wsyp barwnik – u mnie różowy, żółty i zielony, wymieszaj i gotowe. Z tego kremu bardzo fajnie robi się różnego rodzaju kwiatki, zakrętasy i inne cuda, wystarczy odpowiednia tylka i trochę wyobraźni.
    • Śmietankę i serek mascarpone ubij razem na sztywno, pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku, zmiksuj krótko i wrzuć masę malinową, całość krótko zmiksuj i przełóż tort w rancie. Biszkopt podziel na 4 blaty.
    • Pierwszy krążek ułóż na talerzu, nasącz, posmaruj blat dżemem malinowym, nałóż rant od tortownicy i wyłóż pierwszą warstwę kremu, wciśnij w krem maliny, wyrównaj tak, aby maliny były zakryte i nałóż drugi krążek, nasącz, posmaruj dżemem.
    • Wyłóż krem, wciśnij maliny.
    • Wyrównaj i nałóż kolejny krążek i powtórz czynność. Ostatni krążek przesmaruj dżemem od spodu i przyłóż na krem. Dociśnij górę, nasącz i całość i wstaw do lodówki na godz. lub zamrażalnika na pół godz. żeby masa ściągnęła. W między czasie możesz schłodzić śmietankę 36 % z serkiem w zamrażalniku i ubić razem na puch z dodatkiem cukru pudru do smaku. Schłodzony tort otynkuj górę i boki.
    • Schłodź w zamrażalniku pół godz. i możesz zacząć dekorować. Na foli spożywczej rozsmaruj sobie pasek kremu różowego na niego nałóż żółty, a następnie zielony, zroluj i przełóż do rękawa cukierniczego z tylką ozdobną.
    • Twórz na torcie fantazyjne skrętasy, kleksy, ciapki i inne cuda, aż się zapełni.
    • Tak przygotowany tort wstaw do lodówki, żeby tort ściągnął i smaki się przegryzły. Tuż przed imprezą nałóż uszy i róg (w środek tortu wciśnij słomkę i włóż patyk od szaszłyka z rogiem do słomki). Na końcu oczy, całość udekoruj jeszcze perełkami cukrowymi gdzie nie gdzie, kwiatkami i motylkami.
    • Smacznego!!!
    • Nie ukrywam, że tort jest bardzo pracochłonny, szczególnie dekoracja, ale uśmiechnięta mina dziecka zawsze jest bezcenna i nawet nieprzespana noc przy pracy nad takim tortem szybko idzie w zapomnienie.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort jednorożec – Unicorn cake wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Zobacz również

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    16 komentarzy
    najstarszy
    najnowszy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kasia

    Asieńko! Przeszłaś samą siebie! szkoda, że nie ma więcej gwiazdek przy przepisie 😉
    A powiedz mi jak byś zrobiła sukienkę do tortu z lalką w środku? Upiec biszkopt w misce? Moja córka zdradziła mi, że jak była dzieckiem, marzyła o takim torcie i chcę jej taki zrobić na urodziny…

    Wioleta

    Jaki piękny! Cudownie się prezentuje.

    Patrycja Reszko

    Ktoś tu jest mistrzem w dekorowaniu tortów. Wspaniałe dzieło

    Mirosława Dudko

    Cudny! Ależ ty masz pomysły 🙂

    Monika

    O rany! Jaki piękny! Moja córa oszalałaby na jego punkcie 🙂 Aż szkoda go kroić 😉

    Monika

    Asiu! Mistrzostwo! Przepiękny tort! Myślę, że niejedna duża ” dziewczynka ” byłaby zadowolona z takiego tortu 🙂

    Maminek kulinarny

    Mistrzowskie wykonanie! Łał, Łał, Łał!!! Jest piękny,bajkowy,cukierkowy ale nie przesadzony. Jestem pod wrażeniem. Zawsze podziwiam cierpliwość i ogromne wyczucie. Jesteś WIELKA🙂

    Edyta

    Imponujacy. Rzeczywiscie na 10 gwiazdek!