Tort jednorożec – Unicorn cake

Słodko Słodka
16 komentarzy
Tort jednorożec w kolorach dziewczęcych ze słynnym konikiem, czyli Unikorn cake swego czasu cieszył się sporym zainteresowaniem wśród małych dziewczynek. Nie ukrywam, że bardzo chciałam spróbować swoich sił i przygotować taki właśnie tęczowy i kolorowy torcik. Ten tort był również dla mnie swego rodzaju wyzwaniem, bo w końcu z zawodu jestem ogrodnikiem, a nie cukiernikiem.
Przygotowanie 2 godziny
Gotowanie 30 minuty
Czas całkowity 2 godziny 30 minuty
Ilość porcji 14 porcji
Jak wykonać przepis na – Tort jednorożec – Unicorn cake

Potrzebne składniki
  

Tortownica 20 cm

Biszkopt

  • 5 jajek - L
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • ¼ szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia - płaskie
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szczypta soli

Krem do przełożenia

  • ½ kg malin+maliny do wciśnięcia w krem
  • ¾ szkl. cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 660 ml śmietany 30 %
  • 200 ml śmietany 36 %
  • 750 g serka mascarpone

Krem do dekoracji

  • 500 g masła
  • 200 ml mleczka skondensowanego
  • cukier puder - do smaku
  • barwniki spożywcze różowy, żółty i zielony

Masa cukrowa

  • 1 łyżeczka żelatyny
  • łyżki wody
  • łyżki glukozy
  • 1 łyżka masła - niepełna
  • 1 kropla ekstraktu migdałowego
  • 2 szkl. cukru pudru - ok.
  • barwnik biały i złoty
  • cukrowe perełki perłowe, różowe i złote
  • 1 łyżeczka alkoholu do maczania pędzelka

Dodatkowo

  • ½ słoiczka dżemu malinowego
  • sok z połowy cytryny do nasączenia+cukier do smaku+woda

Sposób wykonania

  • Najlepiej rozłóż sobie przygotowanie tego tortu na 2 dni – jednego dnia upiecz biszkopt oraz wykonaj ozdoby z masy cukrowej, a następnego dnia zrób kremy i całą resztę z wykończeniem.
    Zacznij od masy cukrowej, do małego rondelka wlej wodę, wsyp żelatynę i wymieszaj dokładnie, następnie odstaw do napęcznienia na ok. 8 min.
    Wrzuć masło, wsyp glukozę i włącz palnik.
  • Podgrzewaj na małej mocy palnika tylko do roztopienia się i połączenia wszystkich składników.
    Nie dopuść do wrzenia!!!
    Ściągnij z ognia i daj kilka kropli ekstraktu oraz biały barwnik, szybko wymieszaj i wlej całość do przesianego cukru pudru (cukier puder dzielę sobie na 2 części, do jednej wlewam zawartość rondelka i mieszam dokładnie łyżką, następnie stopniowo dosypuje resztę, przeważnie wychodzi 1 i 3/4 szk). Gdy masa zacznie tworzyć kulę, wyjmij ją na podsypaną cukrem pudrem deseczkę i zacznij zagniatać ręką do uzyskania odpowiedniej elastyczności masy, nie może kleić sie do rąk.
  • Z papieru wytnij uszy i przyłóż do rozwałkowanej masy grubości ok. 3 mm, następnie wytnij nożykiem. Przyłóż ucho razem ze środkiem i delikatnie rozwałkuj, połóż na rolce folii aluminiowej do wyschnięcia.
    Róg zrób w ten sposób, że ukulaj sobie wałek z masy tak, aby z jednej strony był cieńszy, a na końcu grubszy. Cieńszy początek nabij delikatnie na patyk od szaszłyka, obkręć na około raz przy raz, aż powstanie kształtny róg.
    Pozostaw do wyschnięcia na talerzyku, deseczce.
    Z reszty masy zrobiłam drobne kwiatki i kilka motyli – użyłam do tego celu gotowych wykrawaczy.
    Gdy uszy i róg wyschną, weź łyżeczkę wódki i maczaj w niej pędzelek, następnie zanurz w brokacie sypkim, jadalnym i pomaluj uszy w środku i róg.
    Ja dodatkowo pomalowałam jeszcze białe motylki na złoto, oraz oczy, które początkowo miały zostać brązowe, ale jednak zrobiłam również złote.
  • Upiecz biszkopt. Tortownicę spód wyłóż papierem do pieczenia, na boki przyklej ucięty pasek papieru.
    Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
    Dodawaj partiami cukier i miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Wrzucaj po jednym żółtku i miksuj mikserem do połączenia, odłóż mikser. Przesiej do masy przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszaj łyżką, lub szpatułką silikonową.
  • Całość przelej do przygotowanej tortownicy, wyrównaj wierzch
    i wrzuć do piekarnika na 25-30 min. Piecz w temp.180 °C do suchego patyczka, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Biszkopt po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem i wyłóż na ściereczkę, Ściągnij papier i pozostaw do wystygnięcia. 
    Biszkopt upieczony, więc śmiało możesz zabrać się za przygotowanie kremów.
    Żelatynę wsyp do szklanki i zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i pozostaw do napęcznienia na ok. 10 min.
    Pół kg malin usmaż z cukrem, gdy cukier się rozpuści wsyp mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną w wodzie. Całość zagotuj, następnie żelatynę wrzuć na 2-3 sek. do mikrofali, lub na parę, żeby zrobiła się płynna. Wlej do całości, dokładnie wymieszaj przelej przez sitko i odstaw do przestygnięcia.
  • Śmietankę 30 % i 500 g serka mascarpone schłódź w zamrażalniku ok. 30 min. w tym czasie przygotuj sobie nasączenie tortu (wyciśnij sok z cytryny, uzupełnij do pełnej szkl. wodą i wsyp cukier do smaku, wymieszaj i gotowe) oraz krem do dekoracji (masło ubij na puch z cukrem pudrem do smaku, następnie stopniowo dolewaj mleczko cały czas miksując). Gotowy krem podziel w zależności od tego ile kolorów chcesz uzyskać – u mnie na 3 części, do ubitego kremu wsyp barwnik – u mnie różowy, żółty i zielony, wymieszaj i gotowe. Z tego kremu bardzo fajnie robi się różnego rodzaju kwiatki, zakrętasy i inne cuda, wystarczy odpowiednia tylka i trochę wyobraźni.
  • Śmietankę i serek mascarpone ubij razem na sztywno, pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku, zmiksuj krótko i wrzuć masę malinową, całość krótko zmiksuj i przełóż tort w rancie. Biszkopt podziel na 4 blaty.
  • Pierwszy krążek ułóż na talerzu, nasącz, posmaruj blat dżemem malinowym, nałóż rant od tortownicy i wyłóż pierwszą warstwę kremu, wciśnij w krem maliny, wyrównaj tak, aby maliny były zakryte i nałóż drugi krążek, nasącz, posmaruj dżemem.
  • Wyłóż krem, wciśnij maliny.
  • Wyrównaj i nałóż kolejny krążek i powtórz czynność. Ostatni krążek przesmaruj dżemem od spodu i przyłóż na krem. Dociśnij górę, nasącz i całość i wstaw do lodówki na godz. lub zamrażalnika na pół godz. żeby masa ściągnęła. W między czasie możesz schłodzić śmietankę 36 % z serkiem w zamrażalniku i ubić razem na puch z dodatkiem cukru pudru do smaku. Schłodzony tort otynkuj górę i boki.
  • Schłodź w zamrażalniku pół godz. i możesz zacząć dekorować. Na foli spożywczej rozsmaruj sobie pasek kremu różowego na niego nałóż żółty, a następnie zielony, zroluj i przełóż do rękawa cukierniczego z tylką ozdobną.
  • Twórz na torcie fantazyjne skrętasy, kleksy, ciapki i inne cuda, aż się zapełni.
  • Tak przygotowany tort wstaw do lodówki, żeby tort ściągnął i smaki się przegryzły. Tuż przed imprezą nałóż uszy i róg (w środek tortu wciśnij słomkę i włóż patyk od szaszłyka z rogiem do słomki). Na końcu oczy, całość udekoruj jeszcze perełkami cukrowymi gdzie nie gdzie, kwiatkami i motylkami.
  • Smacznego!!!
  • Nie ukrywam, że tort jest bardzo pracochłonny, szczególnie dekoracja, ale uśmiechnięta mina dziecka zawsze jest bezcenna i nawet nieprzespana noc przy pracy nad takim tortem szybko idzie w zapomnienie.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort jednorożec – Unicorn cake wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Asieńko! Przeszłaś samą siebie! szkoda, że nie ma więcej gwiazdek przy przepisie 😉
A powiedz mi jak byś zrobiła sukienkę do tortu z lalką w środku? Upiec biszkopt w misce? Moja córka zdradziła mi, że jak była dzieckiem, marzyła o takim torcie i chcę jej taki zrobić na urodziny…

Wioleta

Jaki piękny! Cudownie się prezentuje.

Patrycja Reszko

Ktoś tu jest mistrzem w dekorowaniu tortów. Wspaniałe dzieło

Mirosława Dudko

Cudny! Ależ ty masz pomysły 🙂

Monika

O rany! Jaki piękny! Moja córa oszalałaby na jego punkcie 🙂 Aż szkoda go kroić 😉

Monika

Asiu! Mistrzostwo! Przepiękny tort! Myślę, że niejedna duża ” dziewczynka ” byłaby zadowolona z takiego tortu 🙂

Maminek kulinarny

Mistrzowskie wykonanie! Łał, Łał, Łał!!! Jest piękny,bajkowy,cukierkowy ale nie przesadzony. Jestem pod wrażeniem. Zawsze podziwiam cierpliwość i ogromne wyczucie. Jesteś WIELKA🙂

Edyta

Imponujacy. Rzeczywiscie na 10 gwiazdek!