Tort urodzinowy z kremem Schoko Bons

Słodko Słodka
51 komentarzy
Świętuje dziś swoje urodziny i chciałabym się z Wami podzielić przepisem na tort z kremem Schoco Bons. Zawsze robiłam raczej takie tradycyjne smaki i pospolite, ale tym razem postanowiłam przetestować coś nowego. Przyznam się szczerze, że smak chciałam przetestować na sobie za nim puszczę dalej. Od stycznia u mnie w rodzince praktycznie co miesiąc ktoś ma urodziny, i co chwile robią maślane oczy "a może byś zrobiła dla mnie tort"? Jak wiadomo rodzince trudno odmówić, także przeważnie robię taki torcik w prezencie, najbardziej lubię babskie torty, a dziś krem trochę bardziej pod dzieci, ale u mnie w domu nikt nie kręcił nosem i wszyscy zjedli ze smakiem. Wbrew pozorom krem nie jest za słodki, taki w sam raz. Dla przełamania smaku czekoladowego dałam frużelinę truskawkową. Myślę, że świetnie też sprawdzą się w takim kremie świeże maliny. Ten rodzaj tortu akurat szybko się robi, jeśli nie umiesz piec biszkoptów, nie masz ręki, to ten przepis na ciasto będzie dla Ciebie idealny, z kremem również sobie poradzisz, bo to żadna sztuka rozpuścić cukierki w kremówce i ubić mikserem z serkiem mascarpone. Poszłam na łatwiznę, przyznaje się bez bicia, może gdyby to były 18 urodziny dopiero, to bym się bardziej postarała 😉
Przygotowanie 1 godzina
Gotowanie 35 minuty
Czas całkowity 2 godziny
Ilość porcji 15 porcji
Jak wykonać przepis na – Tort urodzinowy z kremem Schoko Bons

Potrzebne składniki
  

Ciasto

Tortownica 22 cm

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka - L
  • 1 szczypta soli
  • ¾ szkl. kwaśnej śmietany
  • ¾ szkl. cukru
  • ¾ szkl. oleju

Krem do przełożenia

  • 660 ml śmietany kremówki - 30 lub 36 %
  • 2 opakowania cukierków Kinder Schoko Bons - 1 paczka 125 g
  • 1 opakowanie serka mascarpone - 250 g

Frużelina truskawkowa

  • 500 g mrożonych truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody 

Do dekoracji

  • 250 ml śmietany kremówki - 30 lub 36 %
  • 1 opakowanie serka mascarpone - 250 g
  • 2 gorzkie czekolady - 200 g
  • 100 g masła - w temp. pokojowej
  • barwniki spożywcze
  • cukrowe perełki do ozdoby
  • wiórki kokosowe

Sposób wykonania

  • Ciasto upiekłam sobie wieczorem.
    Jajka ze szczyptą soli i cukrem ubij na jasną masę, wlej olej, cały czas miksując, wsypuj przesianą przez sitko mąkę z proszkiem, sodą i kakao. Wrzuć śmietanę, całość krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się wszystkich składników.
    Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 °C i piecz przez ok. 1 godz.
    Ciasto po upieczeniu wyjmij z piekarnika, odepnij obręcz tortownicy i odwróć do góry nogami, kładąc na ściereczkę, pozostaw do wystygnięcia.
  • Wieczorem również przygotowałam krem w połowie.
    Śmietanę kremówkę oraz pokruszone na mniejsze kawałki cukierki Kinder Schoko Bons, podgrzej razem w rondelku do momentu rozpuszczenia się cukierków i zdejmij z palnika. Możesz sobie pomóc trzepaczką rózgową, dodatkowo rozgniatając cukierki w śmietance w trakcie podgrzewania.
  • Cukierki Schoko Bons możesz zastąpić również tańszą wersją dostępną w Biedronce.
  • Letnią kremówkę z rozpuszczonymi cukierkami przykryj deklem lub folią spożywczą i wrzuć do lodówki najlepiej na całą noc, żeby dobrze się schłodziła.
  • Na drugi dzień rano zrobiłam frużelinę.
    Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Truskawki mrożone lub świeże w sezonie, zasyp cukrem, podgrzewaj na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlej sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z palnika, wrzuć napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny i odstaw do wystygnięcia.
  • Wyjmij z lodówki rondelek z kremówką, całość przelej do misy miksera, ubij początkowo na średnich a później na najwyższych obrotach miksera, gdy krem będzie sztywny dodaj serek mascarpone, całość dokładnie wymieszaj na najwyższych obrotach miksera i krem gotowy.
  • Wystudzone ciasto podziel na 3 równe krążki.
    Pierwszy krążek ułóż na talerzu, nałóż rant, wylej połowę frużeliny (musi mieć konsystencje żelu, wtedy szybciej ściągnie w lodówce. Wrzuć talerz do lodówki lub zamrażalnika na 10 min. następnie wyjmij i na frużelinę rozsmaruj połowę kremu.
    Na krem nałóż 2 krążek ciasta, wylej resztę frużeliny, wrzuć na chwilę do zamrażalnika, następnie wyłóż resztę kremu i nałóż na krem 3 krążek ciasta. Dociśnij delikatnie i wstaw do lodówki na 2, 3 godz. żeby frużelina dobrze ściągnęła i ciasto się nie rozchodziło po zdjęciu rantu.
  • Kremówkę i mascarpone schłodź w zamrażalniku z 15 min. następnie ubij na najwyższych obrotach miksera, możesz dodać cukru pudru do smaku, ja już pominęłam ze względu na dekoracje z czekolady.
    Gotowym kremem posmaruj górę i boki tortu, ładnie całość wyrównując, najważniejsza jest góra a boki już nie muszą być tak dokładnie wyrównane, ponieważ boki zakryje koronka z czekolady i nie będzie widać niedociągnięć.
  • Czekoladę roztop na parze.
    Przytnij sobie papier do pieczenia na odpowiednią długość, do wysokości dodałam 1 cm, tak żeby koronka z czekolady wystawała, posmaruj olejem, rozprowadź cienką warstwę ręcznikiem papierowym.
    Następnie płynną czekoladę przelej do rękawa cukierniczego, lub możesz zrobić rożek z papieru do pieczenia i przyciąć malutki rożek.
    Na papierze maluj esy floresy jak Cię tylko ręka poprowadzi.
  • Musisz wyczuć moment, kiedy czekolada zaczyna ściągać i nie jest już płynna, wtedy wyjmij tort z lodówki, złap za dwa końce papieru i nałóż szybko i energicznie na około tortu, nie bój się to nic trudnego, ja też robiłam pierwszy raz takie cudo. Delikatnie przyklep dłonią na około i wstaw tort do lodówki, żeby czekolada dobrze ściągnęła. Po 15 min. zdjęłam cały papier za jednym pociągnięciem, bez żadnego problemu.
  • Na górę tortu przygotowałam różę z masła i listki, z dodatkiem barwnika i aromatu do ciasta. Całość dopełniłam wiórkami kokosowymi i perełkami cukrowymi, czasem mniej znaczy więcej.
  • Tak wyglądał po rozkrojeniu, nie chciałam robić zdjęć przy gościach, także pokazuje Wam tylko kawałek z mojego talerzyka.
  • A to ja skromna solenizantka, która nie lubi się pokazywać 🙂
  • Jeśli nie masz ręki do biszkoptów to ciasto na kwaśnej śmietanie będzie idealne dla Ciebie, szybko się je robi i zawsze się udaje.
  • Ciasto samo w sobie jest dość wilgotne, więc nie musisz go już niczym nasączać.
  • Do kremu możesz dodać dowolne owoce sezonowe, szczególnie polecam świeże maliny w sezonie.
  • Dekoracja z czekolady to dobry patent, żeby zakryć np. brzydkie brzegi tortu.
  • Przed zrobieniem dekoracji z czekolady, dobrze jest posmarować papier do pieczenia olejem, cienką warstwą, wtedy po całkowitym zastygnięciu w lodówce, papier elegancko ściągniesz za jednym zamachem.
  • Tort przed krojeniem najlepiej wyjąc pół godz. szybciej z lodówki.
  • Gdyby zabrakło Ci kawałek koronki czekoladowej, żeby domknąć okrąg, możesz śmiało dorobić czekolady i już na torcie do malować.
  • Kroić naostrzonym dobrze nożem, u mnie ta metoda sprawdziła się idealnie, nie moczyłam noża we wrzątku.
  • Do całkowitego czasu przygotowania tortu musisz jeszcze dodać czas chłodzenia złożonego tortu, przed zrobieniem dekoracji.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort urodzinowy z kremem Schoko Bons wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
51 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota

Torcik pierwsza klasa. Pięknie wygląda i pewnie wspaniale smakuje. Uwielbiam torty z frużeliną. Kremu schoko bons nie próbowałam, ale myślę, że smakuje podobnie jak ganache z mlecznej czekolady.

Wioleta Sadowska

Ten tort wygląda po prostu obłędnie.

Edyta

Wszystkiego Najlepszego Asiu! Duzo szczescia, milosci i dalszych pysznych smakolykow 🙂 Torcik bardzo kuszacy. Pycha!

Teresa

Asiu jak zawsze wszystko wspaniałe a tort kuszący

Paulina P.

Połączenie czekolady, frużeliny truskawkowej i Schoko bonsów musi być nieziemskie 🙂 Piękny tort 🙂

Magda

Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin 🙂 tort wygląda pięknie, cudowne ozdoby 🙂

Joanna

Wszystkiego Najlepszego 😃😃😃 Pięknie i jasno Pani to wszystko opisała. Bardzo mi się podoba😃 Aż chce się wypróbować 😋

iza

cudowny!!! wszystkiego najlepszego

Iwetta Żelaznowska

Wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze z okazji urodzin 🙂

Piękny torcik 🙂

Najlepsze urodzinowe życzonka : zdrówka, radości i szczęścia 🙂

Cudowny tort, mniam mniam 🙂

Iwona

Istne dzieło sztuki 🙂

Monika

Kochana mistrzostwo! Życzę Ci dużo zdrówka, spełnienia marzeń i kolejnych takich słodkich wspaniałości 🙂

Jistyna

Czy truskawki do frużeliny rozdrobniła Pani wcześniej?

Słodko Słodka

Zaraz po wrzuceniu żelatyny rozdrobniłam je blenderem, ale robiłam już wcześniej taką fruzeline i nie rozdrabniałam blenderem tylko rozgniotłam dobrze łyżką.

Justyna

Dziękuję za odpowiedź. W weekend wypróbuję przepis 🙂

Słodko Słodka

Nie ma za co mam nadzieję, że wszystko się uda, i że będzie oczywiście smakował 🙂😘 Pozdrawiam

Kochana, jesteś prawdziwą mistrzynią! Próbowaliśmy zrobić z Karolem taką czekoladową ozdobę i zakończyło się to porażką. Przyjeżdżam do Ciebie na kurs ozdabiania.

Teresa

Witam jak długo ubijać śmietanę by zgęstniała? Albo co zrobić gdy nie chce zgestniec?

Kamila

Witam, planuje zrobić tort na urodziny syna. Na przekroju widzę jeszcze jasny biszkopt a w przepisie nie ma o nim mowy. Piec dodatkowy czy ten ciemny jeden będzie ok?

Justyna

Pani Asiu:-) pomocy. Robiłam tort z Pani przepisu i Masa śmietanowa z cukierkami nie chciała mi się ubić:( gdzie popełniłam błąd? Kiedyś podobna sytuację miałam jak robiłam śmietanę w której rozpuscilam gorzka czekoladę. Masa nie chce się ubić A ostatecznie część śmietany się ubija na masło A reszta płynna. Co robię źle?
Pozdrawiam
Justyna

Klaudia

Zrobiłam tort na swoje34 urodziny był to, mój pierwszy tort ☺️
Wyszedł super, jedynie zamiast frużeliny dałam dżem malinowy i czekolada inaczej ozdobiłam. Wykonanie opisane jasno i czytelnie. Krem jest pyszny. Napewno jeszcze nie raz do tego tortu wrócę. I do innych przepisów. Obecnie pieke chleby😉. Pozdrawiam

Tomasz

Piękny torcik. Planuję zrobić podobny 🙂

Iwona

Tort wykonany. Mega dobry, nie za słodki. Oczywiście wygląd koncowy odbiegał od Twojego. Ale za to smak idealny. Pozdrawiam 😊

Angelika

Witam, tort wygląda przepysznie. Wypróbuję swoich sił. Czy lepiej zrobić zwykły biszkopt czy ten że śmietana?

Angelika

Witam, tort wyszedł przepyszny, faktycznie nie jest wcale za słodki. Niestety jeśli chodzi o dekoracje to muszę się podszkolić. Jak Wam wychodzą idealnie równe to nie mam pojecia.

Monika

Witam..chciałabym zamiast tortu zrobić deserki z tego przepisu, nie chciałabym dodawać frużeliny… Czy nie będzie wtedy słodki krem??

Beata

Krem z choco bons pyszny.
Chce zrobić podobny tort,ale mase z choco bons i fruzelina truskawkową chcę dać jako jedna warstwę, proszę o poradę jaki krem będzie pasował i jaka żelka lub fruzelina bedzie pasowac do tego kremu?
Pozdrawiam serdecznie 😘

Ewa

Czy mogę tort złożyć dzień przed podaniem ?