Świętuje dziś swoje urodziny i chciałabym się z Wami podzielić przepisem na tort z kremem Schoco Bons. Zawsze robiłam raczej takie tradycyjne smaki i pospolite, ale tym razem postanowiłam przetestować coś nowego. Przyznam się szczerze, że smak chciałam przetestować na sobie za nim puszczę dalej. Od stycznia u mnie w rodzince praktycznie co miesiąc ktoś ma urodziny, i co chwile robią maślane oczy "a może byś zrobiła dla mnie tort"? Jak wiadomo rodzince trudno odmówić, także przeważnie robię taki torcik w prezencie, najbardziej lubię babskie torty, a dziś krem trochę bardziej pod dzieci, ale u mnie w domu nikt nie kręcił nosem i wszyscy zjedli ze smakiem. Wbrew pozorom krem nie jest za słodki, taki w sam raz. Dla przełamania smaku czekoladowego dałam frużelinę truskawkową. Myślę, że świetnie też sprawdzą się w takim kremie świeże maliny. Ten rodzaj tortu akurat szybko się robi, jeśli nie umiesz piec biszkoptów, nie masz ręki, to ten przepis na ciasto będzie dla Ciebie idealny, z kremem również sobie poradzisz, bo to żadna sztuka rozpuścić cukierki w kremówce i ubić mikserem z serkiem mascarpone. Poszłam na łatwiznę, przyznaje się bez bicia, może gdyby to były 18 urodziny dopiero, to bym się bardziej postarała 😉
Przygotowanie 1 hr
Gotowanie 35 mins
Czas całkowity 2 hrs
Ilość porcji 15 porcji
Jak wykonać przepis na – Tort urodzinowy z kremem Schoko Bons

Potrzebne składniki
  

Ciasto

    Tortownica 22 cm

    • 1,5 szkl. mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
    • 3 łyżki kakao
    • 3 jajka - L
    • 1 szczypta soli
    • ¾ szkl. kwaśnej śmietany
    • ¾ szkl. cukru
    • ¾ szkl. oleju

    Krem do przełożenia

    • 660 ml śmietany kremówki - 30 lub 36 %
    • 2 opakowania cukierków Kinder Schoko Bons - 1 paczka 125 g
    • 1 opakowanie serka mascarpone - 250 g

    Frużelina truskawkowa

    • 500 g mrożonych truskawek
    • 4 łyżki cukru
    • 2,5 łyżeczki żelatyny
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody 

    Do dekoracji

    • 250 ml śmietany kremówki - 30 lub 36 %
    • 1 opakowanie serka mascarpone - 250 g
    • 2 gorzkie czekolady - 200 g
    • 100 g masła - w temp. pokojowej
    • barwniki spożywcze
    • cukrowe perełki do ozdoby
    • wiórki kokosowe

    Sposób wykonania

    • Ciasto upiekłam sobie wieczorem.
      Jajka ze szczyptą soli i cukrem ubij na jasną masę, wlej olej, cały czas miksując, wsypuj przesianą przez sitko mąkę z proszkiem, sodą i kakao. Wrzuć śmietanę, całość krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się wszystkich składników.
      Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
      Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 °C i piecz przez ok. 1 godz.
      Ciasto po upieczeniu wyjmij z piekarnika, odepnij obręcz tortownicy i odwróć do góry nogami, kładąc na ściereczkę, pozostaw do wystygnięcia.
    • Wieczorem również przygotowałam krem w połowie.
      Śmietanę kremówkę oraz pokruszone na mniejsze kawałki cukierki Kinder Schoko Bons, podgrzej razem w rondelku do momentu rozpuszczenia się cukierków i zdejmij z palnika. Możesz sobie pomóc trzepaczką rózgową, dodatkowo rozgniatając cukierki w śmietance w trakcie podgrzewania.
    • Cukierki Schoko Bons możesz zastąpić również tańszą wersją dostępną w Biedronce.
    • Letnią kremówkę z rozpuszczonymi cukierkami przykryj deklem lub folią spożywczą i wrzuć do lodówki najlepiej na całą noc, żeby dobrze się schłodziła.
    • Na drugi dzień rano zrobiłam frużelinę.
      Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Truskawki mrożone lub świeże w sezonie, zasyp cukrem, podgrzewaj na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlej sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z palnika, wrzuć napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny i odstaw do wystygnięcia.
    • Wyjmij z lodówki rondelek z kremówką, całość przelej do misy miksera, ubij początkowo na średnich a później na najwyższych obrotach miksera, gdy krem będzie sztywny dodaj serek mascarpone, całość dokładnie wymieszaj na najwyższych obrotach miksera i krem gotowy.
    • Wystudzone ciasto podziel na 3 równe krążki.
      Pierwszy krążek ułóż na talerzu, nałóż rant, wylej połowę frużeliny (musi mieć konsystencje żelu, wtedy szybciej ściągnie w lodówce. Wrzuć talerz do lodówki lub zamrażalnika na 10 min. następnie wyjmij i na frużelinę rozsmaruj połowę kremu.
      Na krem nałóż 2 krążek ciasta, wylej resztę frużeliny, wrzuć na chwilę do zamrażalnika, następnie wyłóż resztę kremu i nałóż na krem 3 krążek ciasta. Dociśnij delikatnie i wstaw do lodówki na 2, 3 godz. żeby frużelina dobrze ściągnęła i ciasto się nie rozchodziło po zdjęciu rantu.
    • Kremówkę i mascarpone schłodź w zamrażalniku z 15 min. następnie ubij na najwyższych obrotach miksera, możesz dodać cukru pudru do smaku, ja już pominęłam ze względu na dekoracje z czekolady.
      Gotowym kremem posmaruj górę i boki tortu, ładnie całość wyrównując, najważniejsza jest góra a boki już nie muszą być tak dokładnie wyrównane, ponieważ boki zakryje koronka z czekolady i nie będzie widać niedociągnięć.
    • Czekoladę roztop na parze.
      Przytnij sobie papier do pieczenia na odpowiednią długość, do wysokości dodałam 1 cm, tak żeby koronka z czekolady wystawała, posmaruj olejem, rozprowadź cienką warstwę ręcznikiem papierowym.
      Następnie płynną czekoladę przelej do rękawa cukierniczego, lub możesz zrobić rożek z papieru do pieczenia i przyciąć malutki rożek.
      Na papierze maluj esy floresy jak Cię tylko ręka poprowadzi.
    • Musisz wyczuć moment, kiedy czekolada zaczyna ściągać i nie jest już płynna, wtedy wyjmij tort z lodówki, złap za dwa końce papieru i nałóż szybko i energicznie na około tortu, nie bój się to nic trudnego, ja też robiłam pierwszy raz takie cudo. Delikatnie przyklep dłonią na około i wstaw tort do lodówki, żeby czekolada dobrze ściągnęła. Po 15 min. zdjęłam cały papier za jednym pociągnięciem, bez żadnego problemu.
    • Na górę tortu przygotowałam różę z masła i listki, z dodatkiem barwnika i aromatu do ciasta. Całość dopełniłam wiórkami kokosowymi i perełkami cukrowymi, czasem mniej znaczy więcej.
    • Tak wyglądał po rozkrojeniu, nie chciałam robić zdjęć przy gościach, także pokazuje Wam tylko kawałek z mojego talerzyka.
    • A to ja skromna solenizantka, która nie lubi się pokazywać 🙂
    • Jeśli nie masz ręki do biszkoptów to ciasto na kwaśnej śmietanie będzie idealne dla Ciebie, szybko się je robi i zawsze się udaje.
    • Ciasto samo w sobie jest dość wilgotne, więc nie musisz go już niczym nasączać.
    • Do kremu możesz dodać dowolne owoce sezonowe, szczególnie polecam świeże maliny w sezonie.
    • Dekoracja z czekolady to dobry patent, żeby zakryć np. brzydkie brzegi tortu.
    • Przed zrobieniem dekoracji z czekolady, dobrze jest posmarować papier do pieczenia olejem, cienką warstwą, wtedy po całkowitym zastygnięciu w lodówce, papier elegancko ściągniesz za jednym zamachem.
    • Tort przed krojeniem najlepiej wyjąc pół godz. szybciej z lodówki.
    • Gdyby zabrakło Ci kawałek koronki czekoladowej, żeby domknąć okrąg, możesz śmiało dorobić czekolady i już na torcie do malować.
    • Kroić naostrzonym dobrze nożem, u mnie ta metoda sprawdziła się idealnie, nie moczyłam noża we wrzątku.
    • Do całkowitego czasu przygotowania tortu musisz jeszcze dodać czas chłodzenia złożonego tortu, przed zrobieniem dekoracji.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort urodzinowy z kremem Schoko Bons wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    42 komentarzy
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Dorota
    3 miesięcy temu

    Torcik pierwsza klasa. Pięknie wygląda i pewnie wspaniale smakuje. Uwielbiam torty z frużeliną. Kremu schoko bons nie próbowałam, ale myślę, że smakuje podobnie jak ganache z mlecznej czekolady.

    Wioleta Sadowska
    3 miesięcy temu

    Ten tort wygląda po prostu obłędnie.

    Edyta
    3 miesięcy temu

    Wszystkiego Najlepszego Asiu! Duzo szczescia, milosci i dalszych pysznych smakolykow 🙂 Torcik bardzo kuszacy. Pycha!

    Teresa
    3 miesięcy temu

    Asiu jak zawsze wszystko wspaniałe a tort kuszący

    Paulina P.
    3 miesięcy temu

    Połączenie czekolady, frużeliny truskawkowej i Schoko bonsów musi być nieziemskie 🙂 Piękny tort 🙂

    Magda
    3 miesięcy temu

    Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin 🙂 tort wygląda pięknie, cudowne ozdoby 🙂

    Joanna
    Joanna
    3 miesięcy temu

    Wszystkiego Najlepszego 😃😃😃 Pięknie i jasno Pani to wszystko opisała. Bardzo mi się podoba😃 Aż chce się wypróbować 😋

    iza
    iza
    3 miesięcy temu

    cudowny!!! wszystkiego najlepszego

    Iwetta Żelaznowska
    3 miesięcy temu

    Wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze z okazji urodzin 🙂

    Piękny torcik 🙂

    Justyna Żelaznowska-Łazarz
    3 miesięcy temu

    Najlepsze urodzinowe życzonka : zdrówka, radości i szczęścia 🙂

    Cudowny tort, mniam mniam 🙂

    Iwona
    3 miesięcy temu

    Istne dzieło sztuki 🙂

    Monika
    3 miesięcy temu

    Kochana mistrzostwo! Życzę Ci dużo zdrówka, spełnienia marzeń i kolejnych takich słodkich wspaniałości 🙂

    Jistyna
    Jistyna
    3 miesięcy temu

    Czy truskawki do frużeliny rozdrobniła Pani wcześniej?

    Słodko Słodka
    3 miesięcy temu
    Reply to  Jistyna

    Zaraz po wrzuceniu żelatyny rozdrobniłam je blenderem, ale robiłam już wcześniej taką fruzeline i nie rozdrabniałam blenderem tylko rozgniotłam dobrze łyżką.

    Justyna
    Justyna
    3 miesięcy temu

    Dziękuję za odpowiedź. W weekend wypróbuję przepis 🙂

    Słodko Słodka
    3 miesięcy temu
    Reply to  Justyna

    Nie ma za co mam nadzieję, że wszystko się uda, i że będzie oczywiście smakował 🙂😘 Pozdrawiam

    MyśłiPotarganej.pl
    3 miesięcy temu

    Kochana, jesteś prawdziwą mistrzynią! Próbowaliśmy zrobić z Karolem taką czekoladową ozdobę i zakończyło się to porażką. Przyjeżdżam do Ciebie na kurs ozdabiania.

    Teresa
    Teresa
    3 miesięcy temu

    Witam jak długo ubijać śmietanę by zgęstniała? Albo co zrobić gdy nie chce zgestniec?

    Kamila
    Kamila
    3 miesięcy temu

    Witam, planuje zrobić tort na urodziny syna. Na przekroju widzę jeszcze jasny biszkopt a w przepisie nie ma o nim mowy. Piec dodatkowy czy ten ciemny jeden będzie ok?

    Justyna
    Justyna
    3 miesięcy temu

    Pani Asiu:-) pomocy. Robiłam tort z Pani przepisu i Masa śmietanowa z cukierkami nie chciała mi się ubić:( gdzie popełniłam błąd? Kiedyś podobna sytuację miałam jak robiłam śmietanę w której rozpuscilam gorzka czekoladę. Masa nie chce się ubić A ostatecznie część śmietany się ubija na masło A reszta płynna. Co robię źle?
    Pozdrawiam
    Justyna

    Klaudia
    Klaudia
    2 miesięcy temu

    Zrobiłam tort na swoje34 urodziny był to, mój pierwszy tort ☺️
    Wyszedł super, jedynie zamiast frużeliny dałam dżem malinowy i czekolada inaczej ozdobiłam. Wykonanie opisane jasno i czytelnie. Krem jest pyszny. Napewno jeszcze nie raz do tego tortu wrócę. I do innych przepisów. Obecnie pieke chleby😉. Pozdrawiam

    Tomasz
    2 miesięcy temu

    Piękny torcik. Planuję zrobić podobny 🙂

    Iwona
    Iwona
    2 miesięcy temu

    Tort wykonany. Mega dobry, nie za słodki. Oczywiście wygląd koncowy odbiegał od Twojego. Ale za to smak idealny. Pozdrawiam 😊