2,5K
Jak wykonać przepis na – Truskawkowa biedronka
Idealne ciasto na powitanie wiosny, truskawkowa biedronka to bardzo łatwe i szybkie ciasto, a do tego tanie. Jest to jedno z moich pierwszych ciast, które upiekłam na bloga. Lubię wracać do starych przepisów i odkrywać je na nowo, a dziś dodatkowo do przepisu dołączyłam filmik na YouTube. Ciasto pięknie się prezentuje, dziurki z galaretką można uzupełnić owocami, polecam truskawki i borówki, lub inne Wasze ulubione owoce. Dzieciaki bardzo lubią takie piankowe lekkie ciacha, ale powiem Wam w tajemnicy, że mój duży łasuch też pałaszował z apetytem. Ciasto jest przepyszne i zrobi furorę na imprezach rodzinnych, kinderbalach jak i tak zupełnie bez okazji, po prostu do filiżanki kawy czy herbaty. Zachęcam Was do obserwowania mojej strony na facebooku, tam wrzucam częściej fajne i smaczne inspiracje nie tylko na ciasta, klik.
Potrzebne składniki
Blaszka 25×36 cm
Biszkopt
- 5 jajek - L
- ¾ szkl. cukru
- 1 szkl. z czubkiem mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Krem
- 2 opakowania kisielu truskawkowego - bez cukru
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 660 ml śmietany kremówki 30 %
Dodatkowo
- wiórki kokosowe
- opcjonalnie świeże truskawki lub borówki
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Sposób wykonania
- Biszkopt upiekłam dzień wcześniej wieczorem. Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Następnie dodawaj partiami cukier, miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia, odłóż mikser. Wsyp przesiane przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj łyżką, żeby nie było grudek. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min. Piecz w temp.180 °C, góra-dół, bez termoobiegu. Ciasto po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem i wyłóż na ściereczkę, ściągnij papier, pozostaw do wystygnięcia.Gdy biszkopt przestygnie przekrój go na pół wzdłuż.Kisiele ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Do ciepłych wsyp 2 suche galaretki i wymieszaj mikserem do połączenia i rozpuszczenia się galaretek. Pozostaw do wystygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodawaj po łyżce wystudzonej masy z kisielu i miksuj do połączenia się. Krem będzie dość lejący, ale szybko się ściąga, gdy tylko ciasto trafi do lodówki.Na przekrojony biszkopt wylej masę kisielową, zostawiaj sobie trochę na wierzch dosłownie na przesmarowanie, żeby wiórki się lepiej trzymały. Drugi blat biszkoptu przesmaruj resztą masy i posyp wiórkami kokosowymi następnie wytnij 15 kółek przy pomocy kieliszka. Do otworów w cieście wrzuć owoce, lub pozostaw puste, u mnie dzisiaj akurat borówki, ale z samą galaretką ciasto też smakuje super, także jeśli nie masz akurat żadnych owoców pod ręką nie przejmuj się zbytnio.Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i pozostaw do wystygnięcia i lekkiego tężenia.Tężejącą galaretką zalej owoce w otworach, u mnie wyszło po 2 łyżki galaretki na każdy otwór, jeśli pominiesz owoce pewnie będą to 3 łyżki.Gotowe ciasto wrzuć do lodówki, żeby dobrze ściągnęło.Ciasto najlepiej kroić następnego dnia.Smacznego!!!
- Słodka biedronka 🙂
- 1 szkl. = 250 ml
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Truskawkowa biedronka wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
świetnie wygląda
Iza stare foto 😉 ale ciasto smaczne 🙂
To ciasto wygląda cudownie!
Dziękuje 🙂
To ciasto wygląda fantastycznie, nie dziwię się, że wszystkim smakuje 🙂
Taka delikatna pianka to sama wchodzi 🙂
Z pewnością wypróbuję przepis. Ciasto wygląda obłędnie :)!
Dziękuje, bardzo się cieszę 🙂
Fantastyczne ciasto 🙂
Dzięki serdeczne 🙂
Wygląda wiosennie, optymistycznie i nie mam wątpliwości, patrząc na składniki, że jest pyszne! 🙂
Taka delikatna pianka zawsze sama wchodzi 😉
Już niedługo zaczną się truskaweczki, będziem więc robić 🙂
Takie swojskie najlepsze, oby pogoda dopisała i zbiory były obfite 🙂
Właśnie sie piecze 😍
Super 🙂
nie powiedziałabym, że aż takie proste 😉 ale pięknie się prezentuje
W ile ilości wody rozpuscic kisiele
Kisiele ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Wow, super pomysł. Rzeczywiście na wiosnę to ciasto idealne.
Dziękuje, bardzo lekkie i bardzo smaczne 🙂
Bardzo fajne ciasto, koniecznie podkradam pomysł na krem. Ja znam tylko ugotowany budyń z dodatkiem proszku galaretki, ale ten jest super! I całość tak ” lekko ” się prezentuje:)
Ciasto jest bardzo lekkie i smaczne, polecam 🙂
Ładnie się prezentuje
Dziękuje 🙂
Wygląda rewelacyjnie
Kolejna ciekawa propozycja do kawki 🙂
To takie szybkie, tanie i bardzo smaczne i lekkie ciacho 🙂
Witam właśnie dzisiaj próbowałam zrobić to ciasto i niewiem dlaczego masa mi się zważyła niewiem jaka jest przyczyna wszystko robiłam według przepisu
A nie przebiłaś czasem kremówki, nie ubijałaś za długo? Z kremówką trzeba uważać, jeśli będziesz ubijać za długo może się zważyć.
Twoje kisiele były na 500 ml wody czy na 750 ml wody? Bo nie wiem jakie kupić, widziałam takie i takie? I czy dodawać do nich cukier? Czy ten z galaretek wystarczy?
Na 500 ml ja używam zawsze bez cukru, a gotuje wg przepisu na opakowaniu. Pozdrawiam serdecznie