Truskawkowa biedronka

Słodko Słodka
32 komentarze
Idealne ciasto na powitanie wiosny, truskawkowa biedronka to bardzo łatwe i szybkie ciasto, a do tego tanie. Jest to jedno z moich pierwszych ciast, które upiekłam na bloga. Lubię wracać do starych przepisów i odkrywać je na nowo, a dziś dodatkowo do przepisu dołączyłam filmik na YouTube. Ciasto pięknie się prezentuje, dziurki z galaretką można uzupełnić owocami, polecam truskawki i borówki, lub inne Wasze ulubione owoce. Dzieciaki bardzo lubią takie piankowe lekkie ciacha, ale powiem Wam w tajemnicy, że mój duży łasuch też pałaszował z apetytem. Ciasto jest przepyszne i zrobi furorę na imprezach rodzinnych, kinderbalach jak i tak zupełnie bez okazji, po prostu do filiżanki kawy czy herbaty. Zachęcam Was do obserwowania mojej strony na facebooku, tam wrzucam częściej fajne i smaczne inspiracje nie tylko na ciasta, klik.
Przygotowanie 30 minuty
Gotowanie 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji 15 kawałków
Jak wykonać przepis na – Truskawkowa biedronka

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×36 cm

Biszkopt

  • 5 jajek - L
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 szkl. z czubkiem mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Krem

  • 2 opakowania kisielu truskawkowego - bez cukru
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 660 ml śmietany kremówki 30 %

Dodatkowo

  • wiórki kokosowe
  • opcjonalnie świeże truskawki lub borówki
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

Sposób wykonania

  • Biszkopt upiekłam dzień wcześniej wieczorem.
    Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
    Następnie dodawaj partiami cukier, miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia, odłóż mikser.
    Wsyp przesiane przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj łyżką, żeby nie było grudek.
    Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min.
    Piecz w temp.180 °C, góra-dół, bez termoobiegu.
    Ciasto po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem i wyłóż na ściereczkę, ściągnij papier, pozostaw do wystygnięcia.
    Gdy biszkopt przestygnie przekrój go na pół wzdłuż.
    Kisiele ugotuj wg. przepisu na opakowaniu.
    Do ciepłych wsyp 2 suche galaretki i wymieszaj mikserem do połączenia i rozpuszczenia się galaretek.
    Pozostaw do wystygnięcia.
    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
    Dodawaj po łyżce wystudzonej masy z kisielu i miksuj do połączenia się.
    Krem będzie dość lejący, ale szybko się ściąga, gdy tylko ciasto trafi do lodówki.
    Na przekrojony biszkopt wylej masę kisielową, zostawiaj sobie trochę na wierzch dosłownie na przesmarowanie, żeby wiórki się lepiej trzymały.
    Drugi blat biszkoptu przesmaruj resztą masy i posyp wiórkami kokosowymi następnie wytnij 15 kółek przy pomocy kieliszka.
    Do otworów w cieście wrzuć owoce, lub pozostaw puste, u mnie dzisiaj akurat borówki, ale z samą galaretką ciasto też smakuje super, także jeśli nie masz akurat żadnych owoców pod ręką nie przejmuj się zbytnio.
    Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i pozostaw do wystygnięcia i lekkiego tężenia.
    Tężejącą galaretką zalej owoce w otworach, u mnie wyszło po 2 łyżki galaretki na każdy otwór, jeśli pominiesz owoce pewnie będą to 3 łyżki.
    Gotowe ciasto wrzuć do lodówki, żeby dobrze ściągnęło.
    Ciasto najlepiej kroić następnego dnia.
    Smacznego!!!
  • Słodka biedronka 🙂
  • 1 szkl. = 250 ml

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Truskawkowa biedronka wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
32 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
iza

świetnie wygląda

Słodko Słodka

Iza stare foto 😉 ale ciasto smaczne 🙂

Di bloguje

To ciasto wygląda cudownie!

Słodko Słodka

Dziękuje 🙂

Magda

To ciasto wygląda fantastycznie, nie dziwię się, że wszystkim smakuje 🙂

Słodko Słodka

Taka delikatna pianka to sama wchodzi 🙂

Daria

Z pewnością wypróbuję przepis. Ciasto wygląda obłędnie :)!

Słodko Słodka

Dziękuje, bardzo się cieszę 🙂

Nelly

Fantastyczne ciasto 🙂

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne 🙂

Pichceniomania

Wygląda wiosennie, optymistycznie i nie mam wątpliwości, patrząc na składniki, że jest pyszne! 🙂

Katarzyna

Już niedługo zaczną się truskaweczki, będziem więc robić 🙂

Emilia

Właśnie sie piecze 😍

nie powiedziałabym, że aż takie proste 😉 ale pięknie się prezentuje

Zofia

W ile ilości wody rozpuscic kisiele

Wioleta

Wow, super pomysł. Rzeczywiście na wiosnę to ciasto idealne.

Monika

Bardzo fajne ciasto, koniecznie podkradam pomysł na krem. Ja znam tylko ugotowany budyń z dodatkiem proszku galaretki, ale ten jest super! I całość tak ” lekko ” się prezentuje:)

Patrycja Reszko

Ładnie się prezentuje

Słodkie okruszki

Wygląda rewelacyjnie

Mirosława Dudko

Kolejna ciekawa propozycja do kawki 🙂

Małgorzata

Witam właśnie dzisiaj próbowałam zrobić to ciasto i niewiem dlaczego masa mi się zważyła niewiem jaka jest przyczyna wszystko robiłam według przepisu

Nia51

Twoje kisiele były na 500 ml wody czy na 750 ml wody? Bo nie wiem jakie kupić, widziałam takie i takie? I czy dodawać do nich cukier? Czy ten z galaretek wystarczy?