Udka z kurczaka w marynacie miodowo – sojowej

Słodko Słodka
2 komentarze
Bardzo soczyste i smaczne udka z kurczaka w marynacie miodowo – sojowej, to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Udka w marynacie miodowo – sojowej to bardzo prosty przepis na niedzielny obiad, imprezę rodzinną, święta itp. Nie trzeba tu być mistrzem, żeby przygotować udka w ten sposób, w zasadzie obiad robi się sam. Wystarczy zamarynować mięso dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, a następnego dnia tylko wrzucić do naczynia żaroodpornego, następnie wrzucić do nagrzanego piekarnika i upiec. Sos sojowy nada mięsu piękny złoty kolor, a smak… udka wyszły obłędne!!! Polecam również Niedzielne udka z kurczaka pieczone razem z ziemniakami.
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 50 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji 6 udek
Jak wykonać przepis na – Udka z kurczaka w marynacie miodowo – sojowej

Potrzebne składniki
  

  • 6 szt. udek z kurczaka
  • 8 łyżek cytrusowego sosu sojowego Ponzu
  • 2 łyżki miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • ¾ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy do kurczaka
  • sól ziołowa do smaku - opcjonalnie
  • 2 cebule - średnie

Dodatkowo

  • 1 garść sezamu - mała
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania

  • Przygotuj marynatę do udek.
    Do miseczki wlej sos sojowy, dodaj płynny miód, jeśli jest twardy wrzuć go na parę sekund do mikrofali, lub podgrzej na parze.
    Przeciśnij przez praskę ząbki czosnku, dodaj przyprawy i wymieszaj całość trzepaczką rózgową.
    Cebule obierz, umyj i posiekaj na pierścienie takie dość cienkie, grubości 2-3 mm.
    Następnie brzydko mówiąc wymiętol cebule w dłoniach, żeby puściła sok i dodaj ją do marynaty.
  • Udka z kurczaka umyj pod strumieniem bieżącej wody, następnie osusz ręcznikiem papierowym i podziel na mniejsze części, wrzuć do miski.
    Na udka w misce wylej marynatę z cebulą i dokładnie całość wymieszaj.
    Przykryj miskę folią spożywczą i wrzuć do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Zamarynowane mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego, razem z marynatą. Opcjonalnie możesz delikatnie oprószyć udka solą ziołową, ja delikatnie oprószyłam.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 °C, góra – dół, bez termoobiegu ok. 50 min. w zależności od wielkości udek.
  • Gotowe udka przełóż na talerz, posyp sezamem i posiekaną natką pietruszki.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
  • Miałam przyjemność wziąć udział w kampani cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman, dołącz i Ty do społeczności Streetcom i testuj razem z nami!!!
  • Do całkowitego czasu dolicz czas marynowania mięsa. U mnie udka marynowały się całą noc, ale Ty jeśli nie masz tyle czasu, możesz marynować krócej oczywiście, 2 – 3 godz. też będzie ok.
  • Udka z kurczaka zamarynowane w ten sposób można również upiec na grillu.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Udka z kurczaka w marynacie miodowo – sojowej wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta

Ta marynata na pewno daje świetny smak.