984
Bardzo smaczne ciacho ze słonecznikiem,może ktoś skorzysta z tego przepisu na święta 🙂 Jest to jedno z moich ulubionych ciast.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl.mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
34 szkl.cukru
4 łyżki oliwy
szczypta soli
Słonecznik Karmelizowany:
300 g słonecznika łuskanego
120 g masła
2 łyżki mleka
ok.0,5 szkl.cukru pudru
można dać cukier waniliowy
Krem:
1 puszka masy advokatowej Helio
kostka masła
Nasączenie:
mocna kawa zbożowa inka
Przygotowanie:
Pieczemy biszkopt,oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,wrzucamy po jednym żółtku,miksujemy do połączenia,wlewamy oliwę,odkładamy mikser i przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao do masy,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do suchego patyczka 25-30 min.
Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem,na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
Do rondelka przesiewamy cukier puder,wsypujemy cukier waniliowy,wlewamy mleko i kroimy na mniejsze kawałki masło i wrzucamy,całość podgrzewamy,do roztopienia i zagotowania,wsypujemy słonecznik i mieszając chwilkę gotujemy,następnie na blaszkę od biszkoptu wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy zawartość rondelka,rozsmarowujemy po całości,wyrównujemy i blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok.15 min.do zrumienienia,nie za długo,bo będzie gorzki.Po upieczeniu i wystygnięciu kruszymy w dłoniach na drobno i większą część słonecznika wrzucamy do kremu i mieszamy a mniejszą pozostawiamy na wierzch do posypania.
Masło powinno być w temp.pokojowej,masa advokatowa również,masło ucieramy na puch następnie,dodajemy po łyżce masy ajerkoniakowej i miksujemy krótko tylko do połączenia.
Biszkopt po przestygnięciu kroimy na pół ja upiekłam z podwójnej porcji stąd taki efekt 😉
A więc tak biszkopt kroimy na pół,ponczujemy kawą zbożową i wykładamy masę ajerkoniakową ze słonecznikiem większą część,wyrównujemy przykładamy drugą połowę biszkoptu,ponczujemy i wykładamy resztę kremu,wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem.
Ciasto jest najlepsze 2,3 dnia 🙂
wspaniałe 🙂 świetnie pasuje na święta 🙂
🙂
Taki gorący prosto z piekarnika dajemy na tą ściereczkę czy trzeba odczekać i potrzymać po upieczeniu w piekarniku ?
Od razu po upieczeniu wykładamy do góry dnem,na ściereczkę.Pozdrawiam 🙂
A gdzie można kupić masę ajerkoniakową ?
Masa advokatowa z firmy Helio zawsze myli mi się z ajerkoniakiem.