Włoskie ciasto 12 łyżek w pół godziny.

Słodko Słodka
20 komentarzy
To bardzo szybkie, niedrogie i przepyszne włoskie ciasto, gotowe dosłownie w pół godziny. Spójrz na składniki, a z pewnością domyślisz się skąd nazwa "12 łyżek". Ciasto jest puszyste, sprężyste i bardzo smaczne. Idealne ciacho dla niespodziewanych gości, oraz dla osób mających mało wspólnego z kuchnią i wypiekami. To ciasto nie może się nie udać i uwaga znika jeszcze szybciej jak się robi, możecie wierzyć mi na słowo… Moment i zostało tylko wspomnienie i okruszki 🙂
Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 30 mins
Czas całkowity 35 mins
Ilość porcji 18 kawałków
Jak wykonać przepis na – Włoskie ciasto 12 łyżek w pół godziny.

Potrzebne składniki
  

  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 12 łyżek cukru kryształu
  • 12 łyżek mleka
  • 12 łyżek oleju
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 12 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia - z lekką górką

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób wykonania

  • Do miski wbij jajka ze szczyptą soli, wsyp cukier i ubij mikserem na jasną i puszystą masę (jeśli nie masz miksera, możesz użyć trzepaczki rózgowej).
    Wlej mleko, olej, sok z połowy cytryny oraz skórkę otartą z wyparzonej cytryny. Całość wymieszaj krótko mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia.
    Na koniec przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie całość krótko wymieszaj tylko do połączenia.
    Ciasto wylej do foremki, u mnie z kominem. Przed wylaniem ciasta formę posmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
    Piecz w temp. 180°C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka.
    Ciasto po upieczeniu odwróć do góry dnem, foremkę odstaw na bok, a ciasto pozostaw do przestygnięcia.
    Po przestygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem.
    Smacznego!!!
  • Ilość porcji uzależniona od foremki, ja użyłam formę z kominem o średnicy 22 cm.
  • Jeśli używasz małą kwadratową czy prostokątną blaszkę, możesz ją wyłożyć papierem do pieczenia, nie musisz smarować masłem i sypać bułką tartą.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Włoskie ciasto 12 łyżek w pół godziny. wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja Reszko

Świetne ciacho i proste w wykonaniu!

Słodko Słodka

Dziękuje, po świętach każdy jeszcze przejedzony 😉

Wioleta Sadowska

Uwielbiam takie ciasto. Coś pysznego!

Słodko Słodka

Łatwe, szybkie i tanie 🙂

Beata M.

Asiu super przepis na coś szybkiego do herbaty czy kawy 🙂

Słodko Słodka

Zdecydowanie tak 🙂 Po świętach każdy jeszcze przejedzony, a takie szybkie ciacho zjedliśmy wszyscy ze smakiem.

Edyta

Jakie cudowne ciasto i fajny przepis, az musze zapisac, pycha!

Słodko Słodka

Proste, szybkie i bardzo smaczne, dzięki 🙂

Magda

Fajne ciacho, rzeczywiście łatwo zapamiętać przepis 🙂

Słodko Słodka

Dla początkujących i nie tylko, proste składniki i szybki przepis 🙂

Mirosława Dudko

Bardzo fajnie wygląda 🙂

Maminek kulinarny

Ciacho dla nas. Proste,ucierane i wygląda tak apetycznie,że już mam ochotę je upiec.
Pozdrawiam cieplutko🙂

Monika

Istna rewelacja! Proste pyszne I pięknie żółciutkie:)

Kasia

To ciasto, to coś dla mnie, bo nie lubię zbyt dużo czasu spędzać w kuchni 🙂

Mi-hau-hau

Proste i szybkie, fajny przepis 👍

Słodko Słodka

Dziękuje, polecam serdecznie 🙂

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies