Chleb domowy jest w zasięgu Twojej ręki, ponieważ jest to przepis dla początkujących, dla osób zaczynających swoją przygodę z pieczywem. Prosty i tani przepis na pyszny chlebek z chrupiącą skórką, chleb z gara zrobi każdy. Ciasto najlepiej sobie przygotować wieczorem, wstawić do lodówki, a rano upiec. Dziś u mnie wersja podstawowa, mąki można mieszać, można również dodać ulubione ziarna. Zapach po wyjęciu chlebka z piekarnika jest obłędny, nie sposób mu się oprzeć... Smakuje nawet bez obkładu, posmarowany samym masłem.
Przygotowanie 20mins
Gotowanie 50mins
Czas całkowity 1hr10mins
Ilość porcji 1bochenek
Jak wykonać przepis na - Chleb z gara
Potrzebne składniki
750gmąki pszennej luksusowej
1łyżkacukru
2łyżeczkisoli
25gświeżych drożdży
2szkl.ciepłej wody
2łyżkioleju
Sposób wykonania
Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże rozkruszone drożdże, wsyp cukier i wlej 1 szkl. wody. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.Po tym czasie wlej olej, wsyp sól oraz wlej pozostałą szklankę wody.Całość wystarczy wymieszać drewnianą łyżką, ciasta nie trzeba wyrabiać.Ja jednak zawsze lubię zamieszać ręką ciasto chociaż przez chwilę. Tak przygotowane ciasto odstawiam na całą noc do lodówki, miskę owijam szczelnie folią spożywczą.Następnego dnia rano, wyrośnięte ciasto wyciągnij z lodówki.Wyrób krótko na delikatnie podsypanym mąką blacie.Uformuj bochenek, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 min. do napuszenia.Do piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z przykrywką lub garnek żeliwny. Rozgrzej piekarnik do 220 °C, do nagrzanego naczynia przełóż napuszone ciasto, przykryj przykrywką, następnie zmniejsz temp. do 200 °C i piecz przez 30 min. Następnie ściągnij przykrywkę i piecz jeszcze przez 20 min.Chleb studź na kratce.Smacznego!!!
W Waszym wykonaniu
Iwonka Wiśniewska upiekła pierwszy raz chlebek, podobno przepis jest prosty, a chlebek pyszny :-) Dziękuje Iwonko za zdjęcie.
Piotr Lewandowski napisał, że wyszedł wyśmienicie :-)
Agafia Pietrowna, chlebek z czarnuszką, zawsze miło jest dostawać od Was takie zdjęcia :-)
1 szkl. = 250 ml.
Możesz użyć również drożdży instant, jedno opakowanie 7 g.
Olej możesz zastąpić roztopionym letnik masłem.
Do całkowitego czasu dolicz czas leżakowania ciasta w lodówce. Ja zawsze wstawiam miskę z ciastem na całą noc do lodówki, ale jeśli nie masz tyle czasu to 2,3 godz. też wystarczą i chlebek również wyjdzie.
Chlebek najlepiej kroić jak dobrze przestygnie, wtedy się nie kruszy.
U mnie taki bochenek starcza na 2, 3 dni. Chlebek jest smaczny nawet następnego dnia, chrupiąca skórka utrzymuje się przez jeden dzień.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb z gara wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło.
Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.