Przepyszna malinowa chmurka to ciasto na specjalne okazje, ale i nie tylko. Wygląda wyjątkowo apetycznie na talerzu zarówno upieczona w blaszce prostokątnej jak i w tortownicy. Ciasto to najlepiej smakuje w sezonie letnim, gdy mamy pod ręką świeże maliny prosto z krzaka, ale spokojnie możesz je przygotować z malinami mrożonymi. Malinową chmurkę przygotowałam na swoje urodziny zamiast tortu i ciacho to sprawdziło się idealnie.
Przygotowanie 30mins
Gotowanie 1hr30mins
Czas całkowity 2hrs
Ilość porcji 15porcji
Jak wykonać przepis na - Malinowa chmurka
Potrzebne składniki
Tortownica 24 - 26 cm
Kruche ciasto
1½szkl.mąki pszennej tortowej
1łyżeczkaproszku do pieczenia
⅓szkl.cukru pudru
125gmasła lub margaryny
3żółtka
1opakowaniecukru waniliowego - opcjonalnie
Galaretka
2opakowaniagalaretki o smaku malinowym
3szkl.wrzącej wody
450gmrożonych malin
Krem
330mlśmietany kremówki 30 %
500gserka mascarpone
cukier puder do smaku
Beza
3białka
⅔szkl.cukru
1szczyptasoli
1łyżkamąki ziemniaczanej
1garśćpłatków migdałowych
Sposób wykonania
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiej przez sitko do miski, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodaj żółtka i posiekaj nożem. Następnie zagnieć szybko ciasto. Wylep tak przygotowanym ciastem dno tortownicy. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto po nakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika na 25-30 min. Piecz w temp. 180°C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Ciasto po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.Galaretki rozpuść we wrzątku, dokładnie wymieszaj i wrzuć mrożone maliny, ponownie wymieszaj. Odstaw do lekkiego stężenia, gdy galaretka z malinami zacznie tężeć wylej ją na przestygnięte kruche ciasto w tortownicy. Wstaw na 2 - 3 godz. do lodówki.Śmietankę i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku. Krem wyłóż na galaretkę z malinami i wyrównaj.Na krem nałóż upieczoną wcześniej beze. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypuj cukier cały czas miksując. Miksuj do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a beza sztywna i lśniąca. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i tylko krótko wymieszaj mikserem na niskich obrotach do połączenia. Przygotuj blaszkę z wyposażenia piekarnika i na papierze do pieczenia odrysuj sobie okrąg Ø 24 cm i rozsmaruj beze w tym okręgu. Na wierzchu posyp beze płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 °C na funkcji góra - dół, bez termoobiegu i piecz ok. 1 godz. Pamiętaj każdy piekarnik jest inny i Ty sama najlepiej wiesz jak i w jakiem temp. w Twoim piekarniku wypieka się beza. Upieczoną bezę od razu wyjmij na blat i postaw do przestygnięcia. Przestygnięty blat bezowy nałóż na krem. Tak przygotowane ciasto ponownie wstaw do lodówki.Smacznego!!!
1 szkl. = 250 ml.
Blat bezowy, żeby się nie kruszył i nie łamał, staram się z papieru do pieczenia podebrać cieniutką deseczką,można też dużym nożem przejechać pod bezą, żeby lepiej odchodziła od papieru. Następnie zsuwam z tej deseczki delikatnie na krem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Malinowa chmurka wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło.
Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.