Idealne ciasto na powitanie wiosny, truskawkowa biedronka to bardzo łatwe i szybkie ciasto,a do tego tanie. Jest to jedno z moich pierwszych ciast, które upiekłam na bloga. Lubię wracać do starych przepisów i odkrywać je na nowo, a dziś dodatkowo do przepisu dołączyłam filmik na YouTube.Ciasto pięknie się prezentuje, dziurki z galaretką można uzupełnić owocami, polecam truskawki i borówki, lub inne Wasze ulubione owoce. Dzieciaki bardzo lubią takie piankowe lekkie ciacha, ale powiem Wam w tajemnicy, że mój duży łasuch też pałaszował z apetytem. Ciasto jest przepyszne i zrobi furorę na imprezach rodzinnych, kinderbalach jak i tak zupełnie bez okazji, po prostu do filiżanki kawy czy herbaty. Zachęcam Was do obserwowania mojej strony na facebooku, tam wrzucam częściej fajne i smaczne inspiracje nie tylko na ciasta, klik.
Przygotowanie 30mins
Gotowanie 30mins
Czas całkowity 1hr
Ilość porcji 15kawałków
Jak wykonać przepis na - Truskawkowa biedronka
Potrzebne składniki
Blaszka 25x36 cm
Biszkopt
5jajek - L
¾szkl.cukru
1szkl.z czubkiem mąki pszennej tortowej
2łyżkiz czubkiem mąki ziemniaczanej
2łyżeczkiproszku do pieczenia
1szczyptasoli
Krem
2opakowaniakisielu truskawkowego - bez cukru
2opakowaniagalaretki truskawkowej
660mlśmietany kremówki 30 %
Dodatkowo
wiórki kokosowe
opcjonalnie świeże truskawki lub borówki
1opakowaniegalaretki truskawkowej
Sposób wykonania
Biszkopt upiekłam dzień wcześniej wieczorem. Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Następnie dodawaj partiami cukier, miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia, odłóż mikser. Wsyp przesiane przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj łyżką, żeby nie było grudek. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min. Piecz w temp.180 °C, góra-dół, bez termoobiegu. Ciasto po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem i wyłóż na ściereczkę, ściągnij papier, pozostaw do wystygnięcia.Gdy biszkopt przestygnie przekrój go na pół wzdłuż.Kisiele ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Do ciepłych wsyp 2 suche galaretki i wymieszaj mikserem do połączenia i rozpuszczenia się galaretek. Pozostaw do wystygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodawaj po łyżce wystudzonej masy z kisielu i miksuj do połączenia się. Krem będzie dość lejący, ale szybko się ściąga, gdy tylko ciasto trafi do lodówki.Na przekrojony biszkopt wylej masę kisielową, zostawiaj sobie trochę na wierzch dosłownie na przesmarowanie, żeby wiórki się lepiej trzymały. Drugi blat biszkoptu przesmaruj resztą masy i posyp wiórkami kokosowymi następnie wytnij 15 kółek przy pomocy kieliszka. Do otworów w cieście wrzuć owoce, lub pozostaw puste, u mnie dzisiaj akurat borówki, ale z samą galaretką ciasto też smakuje super, także jeśli nie masz akurat żadnych owoców pod ręką nie przejmuj się zbytnio.Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i pozostaw do wystygnięcia i lekkiego tężenia.Tężejącą galaretką zalej owoce w otworach, u mnie wyszło po 2 łyżki galaretki na każdy otwór, jeśli pominiesz owoce pewnie będą to 3 łyżki.Gotowe ciasto wrzuć do lodówki, żeby dobrze ściągnęło.Ciasto najlepiej kroić następnego dnia.Smacznego!!!
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Truskawkowa biedronka wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło.
Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.