Robi się je dosłownie ekspresowo, nie muszą leżakować, są od razu miękkie i puszyste. Można je nadziać powidłami śliwkowymi. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możesz też je przygotować na ostatnią chwilę przed świętami. Te pierniczki są tak dobre, że znikają bez zbędnych dekoracji, chyba mi się jeszcze nie zdarzyło, żebym je pięknie udekorowała, ponieważ znikają prosto z blaszki, jeszcze ciepłe i "gołe". Polecam serdecznie do przygotowania świątecznych pierniczków i innych smacznych wypieków, mąkę prosto z młyna - Młyny Szczepanki.
Przygotowanie 10mins
Gotowanie 30mins
Czas całkowity 50mins
Ilość porcji 40szt. w zależności od wielkości wykrawaczy
Składniki suche przesiać do miski i wymieszać, następnie podgrzać masło z miodem na małym ogniu. Wyłączyć palnik i wkruszyć drożdże, wymieszać dokładnie do połączenia, wlać do miski ze składnikami suchymi ( odczekałam 3-5 min. za nim wlałam ), wbić jajka.
Wszystko wyrobić ręką lub przy pomocy miksera. Następnie na lekko podsypanym mąka blacie rozwałkować ciasto, na grubość 3-4 mm i wykrawać pierniczki.
Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucać do piekarnika nagrzanego do 180 C na 8-10 min. Można je również posmarować roztrzepanym jajkiem przed włożeniem do piekarnika.
Piec do zarumienienia.
W Waszym wykonaniu
Jacek B. Myszkowski, piękne jak malowane, dziękuje serdecznie za apetyczne foto :-)
Anna Jagieła, dziękuje Kochana za smaczniutką fotkę :-)
Zdjęcie nadesłane przez Panią Bożenkę Urlicką, pięknie udekorowane :-) Dziękuje
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube.
Gotowe po przestygnięciu lukrujemy, dekorujemy, jak widzicie u mnie talentu do dekoracji za grosz ;-)
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Miękkie pierniczki wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło.
Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.