Skromna wersja wuzetki w moim wykonaniu, prosta i smaczna, a do tego jak pięknie prezentuje się na talerzu. Dwie warstwy kakaowych biszkoptów przesmarowanych powidłami (wersja świąteczna), przełożonych bitą śmietaną, a do tego pyszna czekoladowa polewa. Taka wuzetka świetnie sprawdzi się na imprezach rodzinnych, święta itp. Uwierzcie mi to ciasto znika bardzo szybko, lubią je dzieci i dorośli, bardzo dobrze się kroi, krem jest lekki i stabilny. Ciasto nie jest za słodkie.
Przygotowanie 30mins
Gotowanie 1hr
Czas całkowity 1hr30mins
Ilość porcji 24
Jak wykonać przepis na - Wuzetka
Potrzebne składniki
Blaszka 24x35
Ciasto
8jajek - L
1szczyptasoli
125mloleju
1szkl.mąki pszennej tortowej
⅓szkl.mąki ziemniaczanej
2łyżeczkiproszku do pieczenia
⅓szkl.kakao
1 szkl.cukru
Krem
1litrśmietany kremówki - 30-36 %
1paczkadużego cukru waniliowego - lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
4łyżki cukru pudru - można dać więcej w zależności od smaku
1szkl.mocnej słodkiej herbaty do nasączenia - jeśli dzieci nie będą jadły ciasta można nasączyć alkoholem
Polewa
200mlśmietany kremówki - 30 %
150gczekolady mlecznej
1,5łyżeczkiżelatyny
1 szkl. = 250 ml
Sposób wykonania
Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką wlewać olej cały czas miksując. Stopniowo wsypywać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2,3 razy. Miksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Piec w temp. 170 C.Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia.
Po przestygnięciu ciasto podzielić na 2 części.
Spód nasączyć i posmarować powidłami śliwkowymi.
Śmietankę schłodzić w zamrażalniku ok. 30 min. Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia na 10 min. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier waniliowy, cukier puder do smaku, zmiksować krótko, następnie żelatynę podgrzać chwilę w mikrofali lub na parze, tak aby była płynna, ale żeby nie straciła właściwości żelujących, czyli dosłownie kilka sekund. Do żelatyny wrzucić łyżkę ubitej śmietany, wymieszać energicznie i całość przelać do ubitej śmietany, krótko zmiksować.
Krem wyłożyć na spód ciasta, przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki, żeby śmietana się ściągnęła.
W tym czasie przygotować polewę, żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia, śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady, na małym ogniu. Nie doprowadzając do wrzenia, gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać.Gdy polewa przestygnie, rozsmarować na wierzchu ciasta, wstawić do lodówki i gotowe.
W wykonaniu mojej koleżanki Marzeny Piotrowskiej, pyszna :-)
Można na polewie zrobić ozdobne kleksy ze śmietany, używając do tego rękawa cukierniczego i odpowiedniej tylki cukierniczej.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wuzetka wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło.
Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.