Najbardziej lubimy piernik długo dojrzewający, ostatnio nas też zaskoczył smakiem piernik pomidorowy, ale ten piernik herbaciany, to również strzał w dziesiątkę. Przepis jest bardzo prosty, ciasto szybko się robi, deseczki są puchate, mięciutkie i wilgotne, jest przepyszny. Wypiekając takie świąteczne wypieki i czując ten wspaniały korzenny zapach, czuje się coraz bliżej święta. Ciasto możesz przełożyć powidłami, kremem grysikowym, a u mnie dziś z kremem budyniowym, co kto lubi. Polecam serdecznie, piernik przygotować na mące z Młyny Szczepanki, to może być Twój najlepszy wypiek świąteczny, możesz nim zaskoczyć gości, ostrzegam szybko znika.
Przygotowanie 15mins
Gotowanie 1hr
Czas całkowity 1hr15mins
Ilość porcji 24kawałki
Jak wykonać przepis na - Piernik herbaciany
Potrzebne składniki
Blaszka 25x36 cm
Ciasto
4jajka - L
1szkl.cukru
1szkl.mocnej herbaty - najlepiej przygotować herbatę z dwóch saszetek
1szkl.oleju
1szkl.miodu - najlepiej użyć prawdziwy
3szkl.mąki pszennej ekstra typ 400
2łyżeczkisody oczyszczonej
1opakowanieprzyprawy do piernika, ciast i deserów - 20 g
0,5cytryny - sok z połowy cytryny opcjonalnie, lub kilka kropli ekstraktu cytrynowego
Dodatkowo
1słoikpowideł śliwkowych - ja użyłam powidła z piwnicy, słoik wielkości dżemu
Idealna polewa
125gmasła lub margaryny
0,5szkl.cukru pudru - 1 szkl. = 250 ml
2łyżkikakao
1łyżeczka żelatyny
3łyżkiwody
Sposób wykonania
Ciasto
Bardzo szybko się robi i nie potrzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych, ten wypiek nie może się nie udać.
Do miski wbić jajka, wsypać cukier i ubić mikserem na najwyższych obrotach, na puszystą i jasną masę.Następnie cały czas miksując dodawać kolejne składniki, czyli wlać przestudzoną mocną herbatę, olej, płynny miód, przesianą przez sitko mąkę, sodę, oraz przyprawę do piernika.
Ciasto będzie dość lejące, ale takie ma być.
Ciasto podziel na 3 mniej więcej równe części. Od tego zależy wygląd Twojego ciasta po rozkrojeniu.
Blaszki lub blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej pierwszą część ciasta, delikatnie wyrównaj i wrzuć do piekarnika.
Piec w temp. 170°C góra - dół, bez termoobiegu, przez 15 min. do lekkiego zarumienienia.
Upieczone ciasto od razu odwróć do góry nogami i wyłóż na deseczkę wyłożoną ściereczką, pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Blaty piecz jeden po drugim.
Krem
Mleko 300 ml zagotuj z cukrem, w pozostałym mleku dokładnie wymieszaj mąki i wlej do gotującego się mleka energicznie mieszając aż powstanie budyń. Zestaw z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Najlepiej jest przykryć wierzch folią spożywczą, lub ja czasem przykrywam grubszymi woreczkami spożywczymi, tak aby woreczki stykały się z masą, unikniesz tworzenia się kożucha na wierzchu.
Budyń i masło muszą być w temp. pokojowej.Masło ubić mikserem na puch, następnie dodawać po jednej łyżce budyniu stopniowo, cały czas miksując na średnich obrotach miksera, żeby krem się nie zważył.
Na sam koniec, żeby podkręcić smak kremu możesz dodać sok z połowy cytryny, lub kilka kropli ekstraktu cytrynowego, ja dodałam akurat olejek, to co miałam pod ręką.Możesz pominąć.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wrzuć jeden blat piernika, przesmaruj połową słoika powideł, wyłóż połowę kremu budyniowego, wyrównaj i przyłóż na krem drugi blat. Delikatnie dociśnij, przesmaruj powidłami i wyłóż resztę kremu, równo rozsmaruj i przyłóż ostatni blat piernika.
Polewa
Żelatynę zalać wodą, masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka na mały ogień. Gdy masło się rozpuści wsypać cukier puder przesiany przez sitko, mieszać do rozpuszczenia się cukru pudru, następnie zdjąć z ognia i wsypać kakao oraz wrzucić napęczniałą żelatynę i energicznie całość wymieszać.Pozostawić chwilę do przestygnięcia, wylać na wierzch ciasta, dobrze rozsmarować i wstawić ciasto do lodówki, żeby polewa dobrze ściągnęła.
Ciasto jest smaczne jeszcze tego samego dnia, a na 2, 3 to już w ogóle, poezja...
Ciasto możesz przełożyć samymi powidłami, lub kremem grysikowym, bez względu na to jaką wersje wybierzesz, jestem pewna, że wyjdzie smaczne.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Piernik herbaciany wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło.
Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.