Ostatnio moi chłopcy rządzili w kuchni i zrobili coś fajnego, więc podzielę się z Wami przepisem i pokaże Wam jak wygląda pizza inaczej w ich wykonaniu oraz w moim. Obie wersje wyszły bardzo smaczne, jednak synek powiedział, że moja pizza wyszła lepsza jak taty ;-) Oczywiście kazałam mu się nie chwalić do taty, bo nie będzie chciał nic więcej robić oprócz mycia garów, a wiecie jak to jest z dziećmi... tatuch wrócił z pracy i już było "tatuś, a wiesz... ". W każdym bądź razie w tej pizzy wszystkie składniki grają super ze sobą, jest MEGA pyszna. Wszyscy jedliśmy w ciszy, na początku sobie pomyślałam, że nie najemy się tymi rogami, ale jak się okazało, najedliśmy się i to porządnie, pod sam korek.
W pierwszej kolejności wyrób ciasto na pizzę, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości.Przygotuj sos, wymieszaj wszystkie składniki jak na filmiku niżej.Wyrośnięte ciasto wyłóż na papier do pieczenia i rozwałkuj na okrąg takiej wielkości, żeby zmieścił się na blaszce od piekarnika.Natnij radełkiem od pizzy w pięciu miejscach ciasto i zacznij wykładać nadzienie.Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżce serka Almette i rozsmaruj łyżką do środka, następnie na serek nałóż boczek, plasterki pieczarek oraz cebulę.Tak nadziane ciasto możesz zacząć składać w rogi, dokładna instrukcja na filmiku niżej.Na środku ciasta rozsmaruj przygotowany wcześniej sos, rozłóż plastry mozzarelli, na mozzarellę rozłóż pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki koktajlowe, listki bazylii oraz tarty żółty ser.Tak przygotowaną pizzę wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz ok. 20 min. do zarumienienia. Podawaj jeszcze ciepłą.I jak Wam się podoba nasza pizza inaczej, czyli pizza na pięć rogów?
W Waszym wykonaniu
Aga Kasprowiak przysłała mi takie apetyczne foto, swoje ciasto i ulubione dodatki, oczywiście będzie ją robić częściej :-)
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pizza inaczej wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło.
Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.