Sernik nowojorski świetnie prezentuje się na stole, do tego jest łatwy i szybki do zrobienia. Tego sernika nie da się zepsuć. Smaczny, orzeźwiający, delikatny i kremowy, dosłownie rozpływa się w ustach... już dawno miałam na niego smaka i w końcu go upiekłam. Taki sernik świetnie sprawdzi się na niedzielę, ale i na imprezy rodzinne czy święta. To jeden z moich faworytów wśród serników, jeśli jeszcze go nie robiłaś, koniecznie skorzystaj z przepisu, bo warto.
Przygotowanie 10mins
Gotowanie 1hr30mins
Czas całkowity 1hr40mins
Ilość porcji 12kawałków
Jak wykonać przepis na - Sernik nowojorski
Potrzebne składniki
Tortownica 24 cm
Spód ciasteczkowy
220gmaślanych herbatników
90gmasła
Masa serowa
1kgtwarogu półtłustego może być z wiaderka
250gcukru pudru
6jajek
200mlkwaśnej śmietany 18 %
2łyżki mąki pszennej
1łyżka mąki ziemniaczanej
2łyżki soku z cytryny
1łyżkaskórki otartej ze sparzonej wrzątkiem cytryny
aromat cytrynowy parę kropli - opcjonalnie
Polewa
400mlśmietany kwaśnej 18 %
3łyżki soku z cytryny
3łyżki cukru
Sposób wykonania
Boki tortownicy oraz spód wyłóż papierem do pieczenia.Ciasteczka wrzuć do blendera i zmiel na piasek. Do ciasteczek wlej roztopione masło i całość dokładnie wymieszaj łyżką, tak aby powstała konsystencja mokrego piasku. Przygotowane ciasteczka wysyp na dno tortownicy i uklep palcami, następnie łyżką. Tak przygotowaną tortownicę wstaw na 30 min. do lodówki, lub na czas przygotowania masy serowej.
Do miski wrzuć twaróg, ja akurat użyłam z wiaderka, ale Ty możesz spokojnie użyć twarogu w kostce i przy pomocy blendera go dokładnie rozdrobnić na gładką masę serową.Przesiej przez sitko cukier puder, wbij całe jajka, wrzuć śmietanę, oraz wsyp mąki, na koniec wlej sok z cytryny, oraz startą skórkę.
Przy pomocy miksera wymieszaj masę serową krótko do połączenia się wszystkich składników i wylej na ciasteczkowy spód.
Piekarnik rozgrzej do temp. 180 °C góra - dół, bez termoobiegu, na spód piekarnika włóż blaszkę z wrzącą wodą, a na środkowym poziomie, na kratce postaw sernik.Sernik piecz 10 min. w temp. 180 °C, następnie skręć temp. do 110 °C i piecz jeszcze przez 80 min. Sernik od razu po upieczeniu wyjmij na blat, zostaw go na deseczce drewnianej do wystygnięcia.
Śmietanę, sok z cytryny i cukier dokładnie wymieszaj, następnie wylej na przestudzony wierzch sernika i równomiernie rozsmaruj łyżką.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik nowojorski wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło.
Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.